Rymdforskarskolan 2023 i Lund – Dag 7 9/8

Hej och välkomna till mitt blogginlägg om RFS!

Jag heter Rebecka och var med på Lund-upplagan 2023. I det här inlägget kommer jag prata om min vistelse på RFS samt dag 7 av 9.

På morgonen väcktes vi enligt tradition med ”Jag är en astronaut”. Efter att ha vaknat till samma låt varje dag den senaste veckan har ens hjärna ställt in sig på den, och jag ska erkänna att jag har satt den som signal för min väckarklocka efter RFS 😊

Vi år frukost tillsammans nere i köket. Varje dag bjuds vi på mackor med ost och skinka (eller hummus för oss som är vegetarianer) samt yoghurt med cornflakes. Dessutom finns det kaffe och juice att dricka. Ett mycket bra sätt att starta dagen på, i kombination med otroligt härligt sällskap i form av alla andra deltagare.

Efter frukosten är det dags att göra sig i ordning, vilket kan bli lite stressigt när ett gäng ungdomar ska samsas om 3 toaletter och har tidspress. Men trots det klarar de flesta av att vara redo i tid. Mitt tips till dig som framtida RFS-elev är att håll koll på dig själv och hur mycket tid du behöver! Om du vet att saker tar tid på morgonen, gå upp 10 minuter tidigare och förbered vad du ska ha med dig, så kommer det inte att vara något problem!

När alla var klara gick vi till busstationen. De flesta dagarna blev bussen väldigt full. Trots allt ska drygt 20 människor tränga sig på en buss vars rutt är planerad för att de inte är där! Men det blev aldrig något problem, även om man ibland fick stå ut med att stå upp.

När vi kom fram till Astronomihuset började vi med en föreläsning av Sofia Feltzing. Hon pratade om dagens astronomi och astrofysik, med den spännande föreläsningen ”Hur Vintergatan blev modern”. Bland annat fick vi lära oss om de senaste 100 årens framsteg, men även om dagens projekt som använder information från G.A.I.A. för att studera specifika, intressanta stjärnor i galaxen. Själv tyckte jag det var en mycket intressant föreläsning som gav mig ett bredare perspektiv på vad för forskning som bedrivs, samt hur forskningen bedrivs. Mitt i Feltzings föreläsning hade vi en paus där vi genomförde en workshop med Anna Arnadottir. Hon visade oss olika publika arkiv över data från t.ex. G.A.I.A. och många andra projekt. Eftersom det finns stora mängder insamlad data kan man använda arkiven för att studera stjärnor som visserligen har observerats men aldrig analyserats. Helt klart ett tips för dig som vill göra gymnasiearbete inom astronomi! Via denna länk hittar du mer info om arkiven: https://www.astro.lu.se/Outreach/gymnasieprojekt

Efter föreläsning och workshop var det dags för lunch, så i samlad trupp begav vi oss mot Moroten&Piskan. Mycket bra restaurang, stort tack för att ni höll öppet för oss!

På eftermiddagen stod projektarbete på schemat. I vår grupp delade vi in oss i mjukvara och hårdvara, så jag och min lagkamrat Felix jobbade med att koda vår Arduino. I vårt projekt, S.M.E.L.L., ville vi mäta hur luftkvalitén beror på temperaturen och höjden över marken. Men att komma på ett bra projektnamn är inte lätt, så det var också något vi la en del brainstorming på. Tillslut gav vi upp, och lät vår tillförlitlige bästa vän chatGPT generera namn, och det var S.M.E.L.L. vi landade med.

Efter ett tag var det dags att bege sig tillbaka till Dalby. Men uppskjutningen skulle följa dagen efter och än var vi inte klara… Bland annat upptäckte vi att vår ena sensor inte registrerade mätvärden! Mycket illa, måste jag säga. Tur nog hade vi mer tid på boendet för projektet (aka rast, men man tar den tid som ges för att programmera!), så arbetet fortsatte. Inte för att sensorn tänkte samarbeta då heller ☹

Efter middag (spenderad vid datorn, för vår felsökning hade resulterat i att koden verkade vara problemet) var det dags för filmkväll. Dagen till ära visades Interstellar. Dock var min stresslevel rätt hög, och eftersom jag sett filmen tidigare fick jag lov att fortsätta programmera ett tag till. Efter en stunds arbete kom jag slutligen fram till problemet – en rad kod saknades! När sensorn gav mätningar och nedskrivning av mätvärden till SD-kort var fixat joinade jag filmen, lagom för att se Cooper & co anlända på Miller’s planet…

Jag är mycket tacksam till ledarna för att de lät mig fortsätta arbeta med projektet, trots att det egentligen var dags för filmvisning. Det visar verkligen att de bryr sig och adapterar schemat till den mån det är möjligt när något inte fungerar. Om du funderar på att söka till RFS men är orolig att inte orka med så säger jag att det löser sig! Alla är supersnälla och förstående, så du kommer klara det galant!

Sedan körde vi bedcheck, en mysig avslutning på dagen där man får en chans att komma närmare sin handledargrupp. Tack till Fanny och resten av Fanny’s Fanngirls för alla underbara stunder och roliga SOLA vi haft!

Vid 22.30 var det officiellt sovdags, dvs tyst för de som önskar vila ut sig. Själv valde jag att arbeta vidare på S.M.E.L.L., vilket för vår grupp innebar att vi fixade lådan vår sond skulle befinna sig i vid drönar-uppskjutningen.

Men för att ha energi nästa dag så valde jag därefter att gå och lägga mig. Trots allt mycket onödigt att vara för trött under uppskjutningen av sonden man själv gjort en del av arbetet bakom! Därmed avslutades dag 7 av RFS Lund 2023, och även mitt blogginlägg lider mot sitt slut.

Tack för att ni har läst det här inlägget, och hoppas vi ses på många AU-event! Glöm inte bort att söka till RFS nästa år, det är en upplevelse du aldrig kommer glömma eller ångra.

En bild som visar inomhus, person, klädsel, möbler

Automatiskt genererad beskrivning

Bild från projektarbete – Ja, man arbetar bäst när man sitter på ett bord! Stolar är overrated

En bild som visar klädsel, person, Människoansikte, leende

Automatiskt genererad beskrivning

Bild från uppskjutningsdagen, och en av få bilder där man ser vår sond och team S.M.E.L.L. i sin helhet

En bild som visar Människoansikte, person, leende, klädsel

Automatiskt genererad beskrivning

Bild från dagens bedcheck – helt klart bästa handledargruppen!

Bild på mig och bästa handledaren Fanny, från avslutningsdagen på RFS

Varukorg