Från RFS till forskningspraktik i Storbritannien

Vi är Alexandra och Lovisa och vi lärde känna varandra på Rymdforskarskolan i Stockholm för två år sedan. Innan sommaren tog Alexandra studenten och Lovisa har hunnit plugga matematik och filosofi ett år på Stockholms universitet. Tillsammans lyckades vi denna sommaren få en forskningspraktik vid University of Aberdeen i Skottland, Storbritannien. Är du intresserad av att göra något liknande? Eller är du bara nyfiken på att höra vad vi gjorde? Läs vidare!

För två år sedan hade vi precis avslutat Rymdforskarskolan och som de flesta andra hade vi fått Post RFS Syndrome. Alexandra åkte tillbaka till sin hemstad Göteborg och Lovisa åkte den dryga milen hem från Odenplan. I djupet av Post RFS Syndrome valde vi att delta i Gastronomilägret och det var i den lilla scoutstugan i Saxtorpsskogen som vårt projekt så sakteliga tog form. Efter ett år av arbetande med projektet och deltagande i Utställningen Unga forskare satt vi en kall februarikväll och funderade på vad nästa äventyr skulle bli.  Vi började mejla professorer från hela Europa i förhoppningen om att vi skulle få arbeta med dem under sommaren. Efter mycket om och män (då det tyvärr är det ett underskott på kvinnor) fick vi (ett) svar och det var ett nej. Vi gav oss inte och till slut var det bestämt att vi skulle få spendera sommaren på University of Aberdeen i Skottland, Storbritannien.

Men vad var det vi egentligen forskade om? Vissa har säkert funderat på hur det kommer sig att de mejl eller sms man skickar till sin vän inte kan snappas upp av sina nyfikna föräldrar eller varför inte granne. Jo, det är tack vare de senaste decenniernas utveckling inom kryptografi! Att hemlighålla meddelanden är en uråldrig konst; för några hundra år använde man bland annat substitutionschiffer men skulle banker använda det idag skulle det inte sluta bra som du nog kan tänka dig. Idag finns flera olika krypteringssystem men många har något gemensamt, nämligen stora primtal. Varför är en fråga för en annan dag. Med stora primtal menar vi absolut inte 103 eller 251, utan vi menar primtal med cirka 200 siffror. Hur hittar man så enorma primtal? Det är här vi kommer in! Det finns massor av primtalstester som helt enkelt testar om tal är primtal eller inte, dock har de flesta primtalstester brister då de ibland säger att ett sammansatt tal är ett primtal. Vi använde oss av ett område som heter gruppteori för att undersöka om vissa typer av tal var mer resistenta mot primtalstesterna. För oss är det viktigt att poängtera att vi inte kunde något om gruppteori innan utan det var något vi lärde oss under praktiken; tänk på att man är på praktiken för att lära sig!

Förutom forskning myllrade det med roliga aktiviteter och föreningar att engagera sig i på eftermiddagarna. Vi gjorde allt möjligt; var med på filmkväll, en cykelresa, provade bågskytte, kickboxning, fotboll, gick med i en trädgårdsförening, målade och listan fortsätter. På helgerna valde vi att utforska andra skotska städer, på så sätt lyckades vi bland annat se Loch Ness och träffa skotska höglandskor. Att praktisera utomlands gör att man också får möjligheten att utforska nya platser och lära sig om andra kulturer, vilket också är viktigt att man tar sig tid att göra.

Detta är det häftigaste vi båda har gjort, men nu kanske du är intresserad av att göra något liknande. Även om det kan låta som en övermäktig process i vissa öron vill vi trycka på att absolut inte behöver vara det. Därför har vi valt att skriva en lista med tips som vi tar med oss från vår upplevelse.

 • Lägg tid på att skriva ett mejl och börja tidigt
  Först och främst brukar universitet annonsera praktikplatser vilket kan vara bra att börja med att titta på men om du, som oss, inte har den universitetsutbildning som ofta krävs är det bättre att bara mejla en person direkt. Tänk på att mejla en person som delar ditt intresse, kanske är det någon som arbetar med satelliter på ESA? Eller en professor i teoretisk fysik? Skriv i mejlet vem du är, vad du är intresserad av och hur det relaterar till personen samt vad du vill göra. Slutligen är det en god idé att skicka ditt CV.
 • Du är på en praktik för att lära dig
  Vi kunde inget om gruppteori innan vi sökte utan det var något vi lärde oss under projektets gång. Man behöver inte kunna en massa för att vara på en praktik, det viktigaste är att man har motivationen att lära sig det som behövs!
 • Praktik är som en Gott & Blandat-påse
  Tänk på att man inte ska behöva sitta långt in på nätterna för att producera forskning under en praktik. Man behöver lägga tid på att arbeta, dock ska det finnas tid att syssla med andra saker såsom att utforska området och att delta i olika aktiviteter.
 • Var envis!
  Kanske det viktigaste är att vara envis och målmedveten. Vår handledare sade först nej till oss då universitetet inte hade möjlighet att sponsra praktiken, men då tog vi istället problemet med finansieringen i våra egna händer. Så ge dig inte i första taget!

Detta är det häftigaste vi båda har gjort, men nu kanske du är intresserad av att göra något liknande. Även om det kan låta som en övermäktig process i vissa öron vill vi trycka på att absolut inte behöver vara det. Därför har vi valt att skriva en lista med tips som vi tar med oss från vår upplevelse.

Tack för att du har läst!

Alexandra Arnmark & Lovisa Sigfridsson

Varukorg