Reseskildring från AstroCamp 2023 i Portugal

I augusti fick jag möjligheten att delta i AstroCamp, ett tre veckor långt astronomiläger i Portugal tillsammans med elva andra rymdintresserade gymnasieelever från olika delar av Europa. Det var ett fullspäckat läger med allt från kurser och prov till stjärnskådningskvällar, solsystemshikes, spelkvällar och dokumentärer. Här följer mitt försök till sammanfattning!

Fokuset under lägret var främst på de tre kurserna vi fick läsa: “The Physics of the Universe”, “The Attraction of Gravity” och “Gravitational Wave Physics”. Vi hade teoretiska lektioner innan lunch och sedan praktiska på eftermiddagen där vi fick räkna på och bevisa de fenomen vi diskuterat under lektionerna. Kursen “The Physics of the Universe” handlade om vår nuvarande bild av universum, Big Bang, samt matematiska beskrivningar av homogena och isotropa universum. I “The Attraction of Gravity” fick vi studera matematiken till den speciella och generella relativitetsteorin och fick ta del av en mer konceptuell introduktion till gravitationsvågor. Den sista veckan gick vi kursen “Gravitational Wave Astrophysics” där vi fick räkna med och lära oss om matten till gravitationsvågor samt vad vi kan förväntas upptäcka i framtiden med de interferometrar som byggs och utvecklas idag. I varje kurs hade vi tre prov, två 1h-prov och ett 2h-prov som avgjorde vårt slutbetyg i varje kurs. Resultatet av varje prov för varje person sattes i slutet av veckan upp på väggen så att man kunde se hur man låg till.

Utöver lektionerna hade vi två gånger i veckan zoom-möten med astrofysiker från olika delar av världen där vi fick ställa hur många frågor vi ville kring hur det är att arbeta i rymdbranschen. Det var bland annat personer från ESO, ESA, CERN och olika universitet med spännande inriktningar i astronomi och fysik. Tre gånger i veckan fick vi lyssna på universitetselever och professorer som höll föredrag om bland annat rymdens påverkan på astronauters hälsa, hur man bygger raketer som student, att detektera kometer från sitt vardagsrum, hur alger kan användas inom matindustrin, teleskopet Euclid och mycket mer.

Senare på kvällarna tittade vi på dokumentärer eller så hade vi spelkvällar som innefattade en schackturnering, sprout-turnering och quiz i klassisk musik. När det var klart ute hade vi stjärnskådningskvällar där jag fick se vintergatan på riktigt för första gången och Saturnus ringar genom teleskop – det var väldigt coolt! På helgerna och en del eftermiddagar hade vi utflykter eller andra sociala aktiviteter. Vi gick ut på solsystemshike under en väldigt solig eftermiddag. Vi hade en femkamp med blandade lekar från området Paredes de Coura. Vi gick ut på natthike och studerade stjärnhimlen över en natt. Vi räknade upp till 200 stjärnfall på drygt en timme och fick se vintergatan tills solen gick upp. Det bakades traditionsenliga “corn biscuits” och vi spenderade en eftermiddag på ett äldreboende i området där vi sjöng sånger och fick fira en födelsedag. Vi byggde fågelholkar, besökte bibliotek och museum i Paredes de Coura och letade efter Geocaches. Den sista kvällen hade vi en avslutningsmiddag där vi lagade maträtter från de olika länderna som var representerade och från det svenska köket bakades chokladbollar!

AstroCamp var en otroligt rolig och intensiv upplevelse. Jag har lärt mig väldigt mycket blandat inom astrofysik som jag kommer ha nytta av senare och jag har också fått vänner för livet. Det blev en otroligt härlig gemenskap bland oss deltagare och jag har aldrig pratat lika mycket om Star Wars som jag gjort under dessa tre veckor. Det tycker jag säger en hel del! Jag rekommenderar alla med ett rymdintresse att söka Astronomistipendiet och få chansen att delta på AstroCamp nästa år. Stort tack till Astronomisk Ungdom som gav mig möjligheten att delta i AstroCamp 2023!

/Hanna Åkerman

Varukorg