Astronomisk Ungdom delar årligen ut ett stipendium till en svensk elev som blir antagen till AstroCamp i Portugal! Ansökan är öppen under perioden 1 – 30 april.

“AstroCamp is an academic program in the field of astronomy and physics, providing participants with high-level and inspiring training, rest and recreation in a secluded and tranquil setting away from the stresses of urban centers. The program is intended for secondary school students, to be selected according to their motivation and academic merit.” – AstroCamp 

Ta chansen att åka på ett av Europas mest spännande sommarforskarskolor i astronomi för gymnasieelever. AstroCamp hålls årligen i Portugal i en lugn och avskild miljö där du får chansen att fokusera på lärande och utforskande. Bara ett 20-tal elever ants ut som deltagare varje år. Nästa läger kommer hållas 6-27 augusti 2023. I mitten av programmet har Perseidernas meteorregn sin topp, vilket du kommer ha chansen att se under en övernattning utomhus. Under sommarforskarskolan kommer du få gå kurser, ha programmeringsprojekt med analys av data, göra observationer både med ögat och teleskop, samt göra utflykter i området runt omkring. Språket på lägret är engelska.

Astronomisk Ungdom kommer dela ut Astronomistipendiet till den bästa svenska elev som blir antagen till AstroCamp, och som är medlem i AU. Mottagaren av stipendiet får samtliga kostnader relaterade till deltagandet täckta, dvs avgiften för deltagande, resan till och från Portugal, ev. vaccin, med mera. Notera att du måste ansöka direkt till AstroCamp och vara medlem i AU för att kunna ta emot stipendiet. Om du inte är medlem kan du bli det gratis här! Ansökan är öppen mellan 1-30 april och följs upp av intervjuer i slutet av maj. Du ansöker med personligt brev, betyg och ett rekommendationsbrev från din fysiklärare.

Det är arrangörerna bakom AstroCamp som sköter alla delar av antagningen, och de meddelar AU i slutet av maj om en eller flera svenska elever kommer erbjudas en plats, varpå AU erbjuder att täcka alla kostnader för den högst rankade svenska eleven. Om fler svenska elever erbjuds plats på programmet så kan de också delta genom att betala ordinarie deltagaravgift om högst 400 EUR (exklusive resekostnader). Deltagarna väljs ut utifrån akademiska meriter och potential. Den 26:e februari publicerades en informationsvideo som berättar om hur upplagan 2022 kommer se ut. Ni kan titta på videon nedan. Där berättar de om lägret och ansökningsprocessen.

Ansökan är öppen mellan 1:a-30:e april.

För att ansöka behöver du: 

  • Personligt brev [engelska ]
  • Rekomendationsbrev [från din fysiklärare, på engelska, du anger din lärare i ansökan och den kommer då få ett mejl att svara på]
  • Skolintyg med senaste terminens betyg [med förklarande text av betygsystemet]
  • Målsmans intyg att du får åka med, formulär finns på Astro Camps hemsida 
  • Om du vill kan du bifoga intyg av andra meriterande erfarenheter

Det är mycket viktigt att samtliga delar av ansökan (inklusive en lärares rekommendationsbrev som läraren måste skicka in själv) skickas in korrekt. Ofullständiga ansökningar kommer inte att beaktas.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor gällande Astronomisk Ungdoms Astronomistipendium.

Varukorg