Blackebergs Astronomiförening är en av de äldsta föreningarna på Blackebergs Gymnasium. Sedan 70-talet har vi haft som syfte att främja astronomi- och rymdfartsintresset hos elever på skolan. Tillsammans med andra gymnasieskolor i Stockholm, eller själva, anordnar vi aktiviteter i form av föreläsningar, studiebesök, stjärnskådning med skolans teleskop m.m. Medlemskap är gratis – kom och gå som du vill…

Guldkorn: En YouTube-spellista med Max Tegmark!

Frågor? Kontakta oss: blackeberg@au.se

Våra resurser

Teleskop

Blackebergs gymnasium har sedan många år tillbaka ett riktigt bra teleskop av märket Meade*, som vi som astronomiförening har tillgång till. Med teleskopet kan man se allting från stjärnor till nebulosor (stora gasmoln) och galaxer. Till teleskopet finns gitter som man kan använda för att få fram ett spektrum för ljuset som kommer in. På så sätt kan man undersöka kompositionen av olika astronomiska objekt! Skolan har även ett par kameror som kan kopplas på teleskopet för att ta fantastiskt vackra bilder på rymdens alla objekt. Slutligen finns även ett solfilter som man kan använda för att titta på solen och se solfläckar och planetpassager!

*Teleskopet är ett Meade LX200 8″ (200 cm) Schmitt-Cassegrain. Ekvatoriell montering finns.

Föreningslokal

BLAST har  tillgång till en av flyglarna till Stockholms gamla observatorium som föreningslokal. Lokalen heter ”Magnethuset”, och där har vi tillgång till ett mötesrum, ett större rum för häng och filmvisningar, ett förråd med massa teleskop och astronomiska instrument, samt ett observatorium med ett jätteteleskop!

Adress: Drottninggatan 120, 113 60 Stockholm

Tidigare evenemang

Merkuriuspassagen

Under ett par timmar i skolan monterade vi upp skolans egna teleskop för att bevittna ett häftigt astronomiskt fenomen, nämligen Merkuriuspassagen. Ut ur ett fönster på våning fem var teleskopet riktat, och kom gjorde flera medlemmar, lärare och till och med hela klasser. Med en kamera monterad fick vi bilder på passagen dessutom. Vi bjöd på fika och visade livestreams från andra teleskop när det blev molnigt. Ett lyckat evenemang helt enkelt!

Sommaravslutning

För att avluta läsåret 2018/2019 bjöd vi tillsammans med IEGS Astrophysics Club och Norra Real Space Program in våra medlemmar till raketbygge och uppskjutning vid vår lokal på Observatoriekullen. Det var en otroligt solig och varm dag, så vi fick fika snabbt innan chokladbollarna och kakorna smälte. Vi satt ute på gräset och njöt av den molnfria himlen medans vi byggde raketer av PET-flaskor som vi sedan sköt upp, och som de flög

Föreläsning av Max Tegmark

Max Tegmark är professor i fysik på en av världens mest prestigefyllda institutioner – fysikinstitutionen på MIT i USA. Han har varit värd för radions Sommar i P1 och har även kallats världens smartaste svensk. Genom sina tidigare kontroversiella idéer som kosmolog har han fått smeknamnet ”Mad Max”, och nu är han en ledande forskare inom artificiell intelligens.

Max Tegmark växte upp i Bromma och gick på Blackebergs gymnasium. Därför var han väldigt glad när vi kontaktade honom och frågade om han ville komma och föreläsa för oss.

Max kom till skolan tidig eftermiddag hoppandes på kryckor – han hade tydligen ”blivit attackerad av en mördarrobot” och brutit benet. Det hindrade honom däremot inte från att bli alldeles till sig vid synen av att ljushallen inte hade förändrats det minsta sedan han tog studenten 1986. Efter några snabba foton på Max förfrågan gick vi upp till biblioteket där vi satt och pratade en stund i ett av grupprummen. Max berättade om hur Blackebergs gymnasium såg ut på hans tid och vi jämförde med hur det är idag. Han pratade också om personliga saker med oss – vad vi hade för intressen och vad vi ville plugga i framtiden. Efter ca en halvtimme var det dags för föreläsningen, och med en publik på nästan 200 personer var aulan smockfull. De följande timmarna blev någonting alldeles extra med Max berättelser om sina hyss som Blackebergselev till kosmologi och slutligen en samhällskritisk men optimistisk syn på artificiell intelligens.

När föreläsningen var klar tilldelade vi Max ett hedersmedlemskap i astronomiföreningen för att ha varit ett föredöme för så många – någonting han blev riktigt glad över att få. Han stannade sedan kvar för att svara på många frågor, och signera böcker. Det vi kan säga, efter vår eftermiddag med Max Tegmark, är att han är en riktigt härlig person som aldrig slutar att inspirera, och vi är väldigt glada över att  fått ha honom på skolan!

Raketuppskjutning

För att börja det nya året på bästa sätt anordnade vi en raketuppskjutning tillsammans med några av Stockholms andra rymdföreningar. Vi samlades på Gärdet på eftermiddagen för att grilla mat, skjuta vattenraketer och ha trevligt. Framåt kvällen tog vi även fram de riktiga raketerna, krutraketerna, och skjöt upp några stycken till över hundra meters höjd! När mörkret hade kommit tittade vi även på både månen och stjärnor med skolans teleskop. Det blev med andra ord en trevlig kväll

Månförmörkelse och blodmåne

Tidigt på måndagsmorgonen möttes vi klockan 05:00 vid Stockholms gamla observatorium i Observatorielunden tillsammans med Norra Reals rymdförening NRSP. Med gott sällskap, kaffe som höll oss varma och kakor till frukost blev starten på veckan en succé. Vi hade tur med vädret och såg tydligt hur jordens skugga föll på månen och målade den knallröd, och vi hann även kika på stjärnor med skolans teleskop!

Varukorg