CanSat är en tävling inom rymdteknik, rymdfysik och astronomi med syfte att öka mängden rymdrelaterade ämnen i klassrummen på högstadie- och gymnasienivå som skapats av den europeiska rymdorganisationen, ESA.

För att ge lärare och elever bättre förutsättningar för att kunna delta i tävlingen har Astronomisk Ungdom med stöd av Rymdstyrelsen tagit fram ett lärarmaterialet efter en modell framtagen av ESA . Syftet med materialet är att lärare ska få utökade kunskaper om rymdapplicerad programmering, elektronik, teknik och fysik. Den röda tråden i laborationerna är att eleverna ska kunna bygga en egen CanSat (Can Satellite) – en rymdsond som får plats i en 33 cl burk. Med sin CanSat kan man sen tävla nationellt och internationellt i ESA:s CanSat tävling. Ni hittar information och länkar till lärarmaterialet längre ner på sidan.

Hur bygger man en CanSat då?

Kul att ni är sugna på att konstruera en CanSat. Då är det dags att ni börjar fundera ut på avd ni skulle vilja undersöka med er sond. Utgå ifrån vad ni tycker är det mest intressant. Vill ni också kunna tävla med er CanSat behöver den uppfylla vissa krav. Dessa är bland andra:

 • CabSat:en ska ni ha byggt och programmerat själva med stöd från en lärare/mentor
 • Det primära uppdraget för tävlingen är att mäta lufttryck och temperatur så det är obligatoriskt
 • Utöver det ska den utföra minst ett men gärna flera uppdrag med hjälp av ytterligare sensorer
 • Hela konstruktionen, utom fallskärmen och ev. antenner, ska få plats i en 33 cl läskburk eller annan behållare med samma storlek (115 mm hög, 66 mm diameter).
 • Er CanSat ska väga mellan 300 och 350 g
 • Den ska även överleva ett att släppas från hög höjd med raket eller drönare
 • Den behöver ha fungerande kontakt mellan CanSat och dator under test och när den släpps

Alla krav och tävlingsmoment hittar ni på ESA:s hemsida: https://cansat.esa.int

Den svenska uttagningen

För att få tävla i  ESA:s CanSat tävling måste ens lag först tävla i den svenska uttagningen. 2022 genomförs uttagningen i samarbete med Finland ESERO och den är redan igång. Nästa tävlingsomgång kommer presenteras hösten 2022.

Är ni nyfikna på hur de går för de tävlande håll utkik här och på våra sociala medier!

Fortbildning för lärare

Under 2020 utvecklade Astronomisk Ungdom ett lärare material som kan användas i undervisningen på gymnasiet. Materialet består i huvudsak består av 4 labbar. Dessa går igenom elektronik, programmering av en mikrokontroller och allmän programmering. Materialet kan användas för att förbereda elever för deltagande i CanSat tävlingar eller fristående. Lärarematerialet hittar du på https://au.se/cansat/lararmaterial/.

Kurser i materialet hålls till och från under året på Tekniska museet i Stockholm. Håll utkik på denna sida eller Sverige ESERO:s hemsida.

Inlärningsmål

 • Få grundläggande kunskap i programmering
 • Kunna koppla ihop en elektronisk krets med en mikrokontroller och en lysdiod
 • Kunna använda en mikrokontroller med en sensor och utföra mätningar
 • Kunna spara mätvärden på ett SD-kort
 • Kunna skicka mätvärden trådlöst från en sändare till en mottagare
 • Kunna använda färdigheterna som utvecklas i labbarna för att tillverka en egen CanSat som utför det “primary mission” som krävs för att tävla 

Frågor? Maila: cansat@au.se

Varukorg