CanSat

CanSat är en tävling för teknikintresserade gymnasieelever där man får möjligheten att bygga sin egen satellit. Det speciella med CanSat är att satelliten är lika stor och tung som en vanlig 33cl läskburk. Du och några kompisar kan få möjligheten att gå från idé till verklighet i Astronomisk Ungdoms årliga tävling. Med hjälp av kunskaper inom programmering, elektronik, teknik och fysik (och lite kreativitet) kan ni lyckas att få plats med allt i en läskburk. För lärare har vi också tagit fram utbildningsmaterial för CanSat med stöd från Rymdstyrelsen.

Frågor? Maila: cansat@au.se

Fortbildningskurser

För att ge lärare och elever bättre förutsättningar för att kunna delta i tävlingen har vi med stöd av Rymdstyrelsen tagit fram ett lärarmaterialet efter en modell framtagen av ESA . Den röda tråden i laborationerna är att eleverna ska kunna bygga en egen CanSat (Can Satellite) – en rymdsond som får plats i en 33 cl burk.

Tävling

Bilda ett lag med 3-6 personer och delta i Astronomisk Ungdoms nationella CanSat-tävling. Tävlingen består av en kvaltävling och en finaltävling. Alla finalister från kvaltävlingen kommer att få sina CanSat:s provflugna. Vinnarlaget från finalen får sedan åka på ett studiebesök till ESA i Nederländerna. Intresserad? Läs mer på länken nedan!

Lärarmaterial

Vill du bygga och programmera en satellit tillsammans med dina elever? Kul! För att ge lärare och elever bättre förutsättningar för att kunna delta i tävlingen har vi med stöd av Rymdstyrelsen och ESERO Sverige tagit fram lärarmaterial efter en modell framtagen av ESA.

Trailer och galleri

Hur bygger man en CanSat?

Kul att ni är sugna på att konstruera en CanSat. Då är det dags att ni börjar fundera ut på vad ni skulle vilja undersöka med er sond. Utgå ifrån vad ni tycker är det mest intressanta. Vill ni också kunna tävla med er CanSat behöver den uppfylla vissa krav. Dessa är bland andra:

  • CabSat:en ska ni ha byggt och programmerat själva med stöd från en lärare/mentor
  • Det primära uppdraget för tävlingen är att mäta lufttryck och temperatur, det är obligatoriskt
  • Utöver det ska den utföra minst ett men gärna flera vetenskapliga eller tekniska uppdrag, exempelvis med hjälp av ytterligare sensorer
  • Hela konstruktionen, utom fallskärmen och ev. antenner, ska få plats i en 33 cl läskburk eller annan behållare med samma storlek (115 mm hög, 66 mm diameter).
  • Er CanSat ska väga högst 350 g
  • Den ska även överleva ett att släppas från hög höjd med raket eller drönare
  • Den behöver ha fungerande kontakt mellan CanSat och dator under test och när den släpps

Här finns guide till komponenter för att komma igång med satellitbyggandet!

Alla krav och tävlingsmoment hittar ni på ESA:s hemsida: https://cansat.esa.int

Varukorg