Den svenska uttagningen

För att få tävla i  ESA:s CanSat tävling måste ens lag först tävla i den svenska uttagningen. Uttagningen består av en kvaltävling i Stockholm och en final i Kiruna.

Inför kvaltävlingen behöver lag lämna in en Pre-launch report (PLR) med en kort uppdragsbeskrivning samt CanSat:ens specifikationer (se mall). Om uppdragen misslyckas betyder det inte nödvändigtvis att ni inte går vidare till final.

För kvaltävlingen gäller följande regler: tävlingsregler


Har du frågor?

Joina vår discord och ställ frågor direkt till andra tävlande och projektgruppen!

Skriv till cansattavling@au.se för länk.

Kvaltävling

Det första steget i den svenska uttagningen är vår kvaltävling. Denna går av stapeln den 18 mars i Stockholm på Tekniska museet. Tio lag väljs ut baserat på den inlämnade pre-launch rapporten.

Final

Från kvaltävlingen kommer tre lag att väljas ut som får tävla om plats till den internationella tävlingen. Finalen hålls i maj.

Internationell tävling

Det vinnande laget i finalen får åka till Italien i slutet på juni och tävla i ESAs internationella tävling.


Kvaltävling

oktober 14, 2022

Anmälan öppnar

.

oktober 14, 2022
februari 18, 2023

Anmälan stänger

februari 18, 2023
februari 25, 2023

Deadline pre-launch report

.

februari 25, 2023
mars 18, 2023

Kvaltävlingen

Tekniska museet Stockholm

mars 18, 2023

Tips för att komma igång


Om ni vill använda en Arduino och Arduinos egna mjukvara, finns laborationer ni kan utgå ifrån under vårt lärarmaterial [svenska]

Instruktioner för pyton och RaspberryPi [engelska]

Här finns guide till komponenter för att komma igång med satellitbyggandet!

Mall och information om Pre-Launch rapporten.

Anmälan

Anmälan till kvaltävlingen görs längst ner på denna sida och det finns mallar och information finns även här. Deadline för pre-launch report är den 25 februari (kan kompletteras fram till 5 mars. PLR ska mejlas till:

cansattavling@au.se

Riktlinjer

Riktlinjer och information om tävlingen och pre-launch report finns här.

Information kvaltävling

Datum: 18 mars
Plats: Tekniska museet
Tid: 10:00-17:30

Under kvaltävlingen kommer samtliga lag få test-droppa deras CanSats och sedan bedömas under en gruppdiskussion av vår jury. Program för dagen kommer publiceras inom kort.

Jury

Stefan Krämer

I’m the manager of the SubOrbital Express Sounding Rocket Program at SSC and have been working with the bilateral Swedish-German Student Program REXUS / BEXUS before. Working with science, research, technology, and education in combination with launching rockets is more than a job…
Cecilia Kozma

Jag arbetar på KTH som föreståndare för ESERO Sverige. Genom ESERO Sverige arbetar vi med att inspirera unga och öka kunskap och intresse för naturvetenskap och teknik genom olika rymdaktiviteter. Tidigare har jag arbetat med rymd och utbildning på flera sätt. Under många år arbetade jag på Vetenskapens Hus, ett science education center i Stockholm. Mitt intresse för fysik och matematik ledde till att jag läste Teknisk fysik i Lund. Under studietiden väcktes mitt intresse för astronomi och rymd så efter civilingenjörsexamen flyttade jag till Stockholm där jag började mina doktorandstudier inom astronomi. Det område jag doktorerat på och forskat inom är teoretisk modellering av supernovor.
Linnea R
Linnea Rosenbecker

Jag arbetar som systemingenjör på SAAB sedan 2021 efter att ha avlagt min civilingenjörsexamen i Lund. På min fritid tränar jag konståkning och sysslar även med segelflyg där jag hoppas kunna ta flygcertifikat till hösten. Dessutom lägger jag mycket av min tid på Astronomisk Ungdom genom min roll som vice förbundsordförande. Mitt rymdintresse har funnits med mig sedan jag en stjärnklar natt för över 20 år sedan blev helt förtrollad av natthimlen. Det ska bli jättekul att få se alla lagens fina bidrag under CanSat-tävlingen!
Liselott Krokstedt

Jag arbetar med rymdteknik och rymdtillämpningar på Rymdstyrelsen. I min roll arbetar jag främst mot European Space Agency (ESA) inom områdena för satellitnavigation, telekommunikation och industripolicy. Kort beskrivet innebär det att jag arbetar för att svenska aktörer ska få projektkontrakt i linje med de svenska intressena i ESA. I grunden är jag civilingenjör inom rymdteknik, med inriktning på rymdfarkoster och instrumentering, från Luleå Tekniska Universitet. Mitt examensarbete bestod av numeriska simuleringar av ett partikelinstrument på Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Efter examen har jag arbetat både med space education på European Space Agency (ESA) och spektrumfrågor på Post- och telestyrelsen.

Varukorg