CanSat-tävling 2024

Den svenska tävlingen

CanSat är en miniatyrsatellit stor som en vanlig läskburk och togs fram av ESA som ett lättillgängligt sätt att lära ungdomar om och öka intresset för rymdteknik. I flera av ESA:s medlemsländer anordnas nationella CanSat-tävlingar. I år får vinnarna av de nationella tävlingarna delta i ESA:s “Space Engineer for a Day” i Nederländerna. Där får man bland annat besöka ESTEC, träffa massor av ESA-anställda och andra rymd- och teknikintresserade ungdomar. 

Anmälan för 2024 är stängd. Anmälan för tävlingen 2025 kommer att öppna i höst!

Frågor? Maila: cansat@au.se

Vill du diskutera CanSat med andra? Skicka ett mail så får du en inbjudan till AU:s Discord.

Pre-launch rapport
28 mars

Det första steget i den svenska uttagningen är vår kvaltävling. 2024 sker kvalet i slutet av mars. Rapporten innehåller en beskrivning av hur ni ska bygga satelliten.

Kvaltävling
20 april

De tio lag väljs ut baserat på den inlämnade pre-launch rapporten. Dessa lag får visa upp sin satellit för en jury som sedan bedömer och väljer ut tre finalister. 

Finaltävling
Mitten av maj

Innan finalen så kommer finalisterna att få finslipa sina satelliter och förbereda sig. När allt är klart så testflygs satelliterna för sista gången och en vinnare utses.

ESA-studiebesök
20-21 juni

Från och med läsåret 2023-2024 kommer vinnarna i de nationella tävlingarna välkomnas av ESA till deras ESTEC-anläggning i Nederländerna för ett helt nytt europeiskt lärande- och firandeevenemang: ”Space Engineer for a Day”, som äger rum den 20:e och 21:a Juni 2024. Med detta evenemang kommer vi att fira dina prestationer och ditt team kommer att uppleva vardagen för en ingenjör som arbetar i rymdbranschen. Under studiebesöket kommer du att:

 • Utforska out-of-the-world anläggningar och laboratorier
 • Träffa rymdexperter
 • Presentera ditt arbete framför en panel av experter (i en poster session)
 • Delta i sociala och rymd-relaterade aktiviteter
 • Nätverka med de andra nationella vinnarna i en internationell miljö

Tryck här och läs mer på ESA:s hemsida.

Tävlingsregler

För att delta i tävlingen måste alla deltagare uppfylla dessa krav:

 • Laget ska bestå av 3-6 personer
 • Alla lagmedlemmar måste vara 14 -19 år
 • Varje lag behöver anmäla sig med en lärare eller annan vuxen mentor
 • Alla deltagare måste vara medborgare i ett ESA-medlemsland, Kanada, Lettland eller Slovenien. (Sverige är ett ESA-medlemsland)
 • Deltagare får inte ha börjat påbörjat en högskoleutbildning

CanSat-specifikation

CanSat:en som ni bygger behöver kunna klara följande:

 • Mäta tryck och temperatur som primärt uppdrag
 • Utföra ett valfritt tekniskt eller vetenskapligt sekundärt uppdrag genom att mäta eller utföra något experiment
 • Överleva flera släpp
 • Spara datan lokalt
 • Radiokommunikation (endast final, frivilligt på kvalet)

Krav och bedömningsinstruktioner för pre-launch rapporten finns här.

Anmälan

Anmälan för 2024 är stängd. Deadline för pre-launch rapport är den 28:e. Rapporten ska mejlas till: cansat@au.se. Gå gärna med i AU:s discord om du vill diskutera, maila för länk.

Förra årets jury

Stefan Krämer

I’m the manager of the SubOrbital Express Sounding Rocket Program at SSC and have been working with the bilateral Swedish-German Student Program REXUS / BEXUS before. Working with science, research, technology, and education in combination with launching rockets is more than a job…
Cecilia Kozma

Jag arbetar på KTH som föreståndare för ESERO Sverige. Genom ESERO Sverige arbetar vi med att inspirera unga och öka kunskap och intresse för naturvetenskap och teknik genom olika rymdaktiviteter. Tidigare har jag arbetat med rymd och utbildning på flera sätt. Under många år arbetade jag på Vetenskapens Hus, ett science education center i Stockholm. Mitt intresse för fysik och matematik ledde till att jag läste Teknisk fysik i Lund. Under studietiden väcktes mitt intresse för astronomi och rymd så efter civilingenjörsexamen flyttade jag till Stockholm där jag började mina doktorandstudier inom astronomi. Det område jag doktorerat på och forskat inom är teoretisk modellering av supernovor.
Linnea R
Linnea Rosenbecker

Jag arbetar som systemingenjör på SAAB sedan 2021 efter att ha avlagt min civilingenjörsexamen i Lund. På min fritid tränar jag konståkning och sysslar även med segelflyg där jag hoppas kunna ta flygcertifikat till hösten. Dessutom lägger jag mycket av min tid på Astronomisk Ungdom genom min roll som vice förbundsordförande. Mitt rymdintresse har funnits med mig sedan jag en stjärnklar natt för över 20 år sedan blev helt förtrollad av natthimlen. Det ska bli jättekul att få se alla lagens fina bidrag under CanSat-tävlingen!
Liselott Krokstedt

Jag arbetar med rymdteknik och rymdtillämpningar på Rymdstyrelsen. I min roll arbetar jag främst mot European Space Agency (ESA) inom områdena för satellitnavigation, telekommunikation och industripolicy. Kort beskrivet innebär det att jag arbetar för att svenska aktörer ska få projektkontrakt i linje med de svenska intressena i ESA. I grunden är jag civilingenjör inom rymdteknik, med inriktning på rymdfarkoster och instrumentering, från Luleå Tekniska Universitet. Mitt examensarbete bestod av numeriska simuleringar av ett partikelinstrument på Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Efter examen har jag arbetat både med space education på European Space Agency (ESA) och spektrumfrågor på Post- och telestyrelsen.

Varukorg