Eleonora Svanberg

Eleonora Svanberg

Eleonora Svanberg

Hej! Jag är 17 år och studerar naturvetenskap på gymnasiet. Utöver mitt intresse för astronomi så har jag dans och piano som hobby. Mina favoritämnen i skolan matte och fysik. Här på bloggen kommer jag att skriva om lite olika reflektioner och fakta kring rymden!

Månadens rymdnyhet

Vad händer när två svarta hål kolliderar med mycket energi?

Denna månad upptäckte NASA/ESAs rymdteleskop Hubble vad kan tänkas vara den största explosionen sen självaste Big Bang! Två galaxer kolliderade med varsina svart hål i centrum vilket i sedan tur resulterade att svarta hålen kolliderade och blev ett nytt stort. Energin som behövdes för detta kan jämföras med 100 miljoner supernova-kollisioner. Men vad händer när det är så här pass mycket energi? Detta är en väldigt ovanlig händelse och det som just gör det så intressant var att det nybildade svarta hålet verkar ha slängts ut (en teori är på grund av gravitationsvågor) från den nybildade galaxen med en ofattbar hög hastighet för ett så tungt objekt. Det här är första gången man har sett att en galaxs svarta hål ligger så långt ifrån värdgalaxens centrum! Svarta hålet har åkt 35 000 ljusår bort från centrumet, vilket är ett större avstånd än mellan solen och vår egna galaxs centrum. Men svarta hållet stannade inte där, den fortsätter bort med hastigheten 7.5 miljoner kilometer per timma!

Förutom att teorin om att svarta hål faktiskt kan smältas samman stärks av denna händelse, så har rymden ännu en gång gjort oss mållösa! Wow!

 

Källa: ESA

 

 

 

 

”Längesedan” sist

eller ja, allt är relativt (utom ljusets hastighet i vakuum… ;)).

Men wow vad skolan tagit över mycket. ”Tvåan är värst” har man hört i flera år, tänk att de faktiskt hade rätt? Inte så mycket har hänt för min del, planerar att skriva lite mer om CERN och speciellt mitt gymnasiearbete jag ska göra där i trean. Det längtar jag efter jättemycket!

Jag vill också tipsa alla om att gå på AU-konferensen, jag skulle själv medverka men tyvärr har det dykt upp några hinder men ska försöka fixa så jag kan vara där och träffa alla! Man saknar gemenskapen och speciellt när man är en ambitiös elev är det lätt att man inte hinner med allt det roliga, ni vet hur det kan vara. Jag tycker dock det kanske roligaste för mig är att Mathias Sundin kommer! En stor förebild för mig, tänk att han faktiskt gör rymden till politik? Att han gör något för att vi ska satsa mer på det? Imponerande!

Hur som helst hoppas jag ni alla har det bra och att ni som har lika mycket (eller mer) plugg än vad jag har också försöker vara starka! Snart är det lov = TID ATT LÄSA RYMDBÖCKER

Som avslut vill jag också tipsa er om en serie: The Expanse. Se den! Den finns på netflix och är perfekt för er rymdentusiaster. Vill inte säga för mycket men ni kommer definitivt inte att bli besvikna! Den finns bl.a. på netflix.

Eleonora

ESO Astronomy Camp 2016

Hej alla!

Vart ska jag börja? Sista veckan av 2016 var jag på lägret ”ESO Astronomy Camp” i Italien och hade en av de bästa upplevelserna jag har haft! Vi var ca 50 deltagare runt om i hela världen, från Uruguay till Syrien och sen vidare till Norge! Temat på lägret var ”The visible and hidden universe” och det mesta av lägret låg alltså i olika typer av våglängder och spektrum.

Det var verkligen en av de roligaste veckorna jag har haft i mitt liv! Man märkte verkligen att ungdomarna här delade ett gemensamt intresse: astronomi. Jag tyckte bara det var inspirerande!

Bild: Hugo Kvanta

Många kanske skulle tycka det var jobbigt att inte fira nyår hemma med sin familj eller sina vänner, men jag kan med stor säkerhet säga att det blir minst lika kul på ESO Astronomy Camp! Jag hade en jätterolig kväll och eftersom man hann bli så nära många så blev det en riktig fest!

Bild: Hugo Kvanta

Föreläsningarna var också väldigt bra, framförallt inspirerande skulle jag vilja säga. Man behövde inte ha så stor förkunskap. Det var otroligt häftigt att få spendera kvällarna på ett observatorium eftersom det var första gången för mig! Vi observerade många stjärnor men också planeter som Venus. Sedan sparade vi datan för att vidare analysera dem dagen efter. En väldigt bra inblick på hur det skulle se ut om man väljer att rikta in sig på astronomi.

Till sist skulle jag vilja säga att jag rekommenderar alla att söka nästa år! Ni kommer inte att ångra er! Ni kommer träffa vänner från hela världen som delar samma intresse som dig – det kan inte bli bättre!

Har ni frågor så kan ni skicka dem till eleonora.svanberg@au.se så svarar jag!

Presskonferens 9/12

Hej allihopa!

Helgen har varit fullspikad för mig, med endast roliga händelser! I detta inlägg tänkte jag tänkte skriva om presskonferensen jag deltog i.

På torsdagen (den 8:e) åkte jag upp till Stockholm där jag mötte upp Louise och Mikael. Vi åt middag och planerade inför morgondagen. Det var även under middagen debattartikeln om rymdpolitik släpptes, där bland annat vår förbundsordförande Jennifer Andersson skrev under! Debattartikeln hittas här och om ni vill läsa AU’s inlägg om det så kan ni kika här. Mycket rolig middag helt enkelt!

Sedan kom den stora dagen: Liberalerna skulle ha presskonferens på förmiddagen. Den skulle hållas av riksdagsledamoten Mathias Sundin (L) och sedan skulle första (och hittills enda) svenska astronauten Christer Fuglesang och lilla jag vara med! Liberalerna vill att rymdpolitiken ska lyftas upp och detta blev starten på det hela. Mathias Sundin pratade om visioner inom den svenska rymdindustrin och hur Sverige behöver skicka upp fler astronauter – då kom Christer Fuglesang och fyllde i. Sedan kom jag och jag är då tjejen som vill till Mars – vilket jag fick förklara varför.

Det var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Hur nervös jag än var innan så var det nog det roligaste jag gjort. Bara att få träffa Christer Fuglesang är något jag alltid kommer minnas. En stor förebild för mig och många andra – det var en ära att få stå bredvid honom och diskutera rymdpolitik i Riksdagen.

Ser ni min snygga AU-pin?

Pressen var där och det har spridit sig till många tidningar/kanaler där man nu kan läsa om det vi pratade om. Vill man läsa SVT’s intervju med mig kan man kolla in det här. Det är kul att dyka upp i media och skapa diskussioner hos folk och jag hoppas verkligen vi lyckades väcka nyfikenheten om rymden hos många och att rymden blir en fråga som börjas tas upp i Riksdagen!

Presskonferensen blev inspelad och det går att kolla på den här nedan:

Det här kan ha varit den bästa fredagen jag varit med om och jag har bara Astronomisk Ungdom att tacka för det. Det här är exakt vad jag menar när jag säger att jag vill inspirera andra, att jag vill göra något med mitt rymdintresse, det här är exakt det! Tack så otroligt mycket.

Har ni några frågor kan ni självklart mejla dem till mig:

eleonora.svanberg@au.se

/E

Atm: packar inför AU-konferensen 2016

Hejsan!

Har haft (har fortfarande tyvärr) så mycket  i skolan och inte hunnit uppdatera så mycket men tänkte bara skriva ett inlägg om att imorgon kommer AU-konferensen 2016 att hållas! Detta blir mitt första år och jag ser jättemycket fram emot det. Konferensen kommer också att hållas i Uppsala vilket är roligt i sig då jag aldrig varit där! Det kommer bli så otroligt kul att träffa medlemmar från hela Sverige! Jag tror det kommer bli toppen helt enkelt. Instagram kommer att uppdateras och jag ska försöka ta några bilder och lägga upp på bloggen med!

Hejdå så länge!

E

Månadens rymdnyhet: Supermånen

manadens

supermaneMånadens rymdnyhet kommer självklart handla om supermånen ingen kunde missa helgen till 14 november!

Varför man kallar månen för ”supermåne” är för att månen ser större ut än vad den gör under resten av året. Detta är självklart inte korrekt, då månen har kvar sin storlek. Varför den upplevs större går att förklara då förutom att det måste vara fullmåne så måste fullmånen befinna sig som närmast jorden – i år var det faktiskt kortaste avståndet sen 60 år tillbaka!  Månen framträder alltså, tack vare att den är närmre, större och ljusare än annars under ett par dygn. Faktum är att månen i år uppskattades av NASA att upplevas som hela 14 procent större och 30 procent ljusare än en vanlig fullmåne!

supermoon-november-14-2016-17

Supermånar sker ca var 13:e månad men missade du denna gång får du vänta tills år 2034 då supermånen då beräknas bli lika stor. Förra året inträffade supermånen samtidigt som blodmånen och gav oss en superblodmåne – som är väldigt sällsynt. Vissa trodde att supermånen i år också skulle bli röd men det blev den inte.  Vill man se nästa superblodmåne får man vänta tills år 2033 då den beräknas inträffa.

Har du tagit snygga bilder på supermånen som du vill dela med dig av kan du gärna mejla dem till: eleonora.svanberg@au.se så kan de publiceras på bloggen! Skicka bild + namn.

 

TB: Superblodmånen

superblod

Kommer ni ihåg förra året då månen var extra stor men också extra röd? Det gör iallafall jag! Här är några bilder från denna coola händelse! (Första bilden under rubriken är tagen av mig) PS: Vill du veta mer om vad som hände egentligen? Checka in >HÄR<

superblod2superblod1

superblod4

superblod3  superblod3     superblod3

3 stjärnbilder

trestjarnbild

orion

Den första är Orions bälte. Det har alltid varit min favorit – vet inte varför! Pappa lärde mig den först.

cassiopeia

Den andra är Cassiopeia, som ser ut som ett W – vilket jag tycker är ganska kul!

svan

Den sista är Svanen som jag alltid gillat för att jag heter Svanberg i efternamn!

/E

Min favoritplanet: Uranus

  uranusedited

Min favoritplanet är helt klart Uranus, det har det varit ända sedan jag var liten! Varför då? Jo, för att Uranus är så speciell, på så många sätt! Hur? Det kommer ni märka i detta inlägg som kommer att handla om fakta om Uranus!

  • Uranus blev officiellt upptäckt av Sir William Herschel år 1781.
  • Uranus är ca 15 gånger så stor som Jorden.

wow

  • Uranus är den sjunde planeten från solen.
  • En dag på Uranus, dvs ett varv runt sin egen axel, är 17 timmar.
  • Uranus är den enda planeten i solsystemet som ”rullar” fram. Den gör det för att den är lutad. Varför den är lutad är i sig ett mysterium.

uranus1

  • Uranus har ringar! 13 stycken faktiskt.
  • Ett ”år”, dvs ett varv runt solen tar 84 år för Uranus att genomföra.

uranus2

  • Uranus är den kallaste planeten i solsystemet då den har minst -224 grader Celcius i atmosfären.
  • Uranus månar, som Oberon, Titana och Miranda är döpta efter karaktärer som William Shakespeare och Alexander Pope skapat.
  • Voyager 2 är den enda farkosten som åkt förbi Uranus – tyvärr. Vilket också förklarar varför mycket av Uranus är en gåta!

uranus3

Detta var lite fakta om Uranus – hoppas ni gillar dessa inlägg! Vilken är er favoritplanet?

Varukorg