Emanuel Hagerblom Sjökvist

Emanuel Hagerblom Sjökvist

Emanuel Hagerblom Sjökvist

Hej!

Jag heter Emanuel och är 18 år. Jag skriver inte så mycket här nu för tiden, men det kan hända att jag får lust någon gång. Vill du få tag på mig kan du mejla mig här:

emanuel.hagerblom-sjokvist@au.se

Ett steg närmare science fiction

Rymdentusiaster vet om och är väldigt vana vid att uppskjutningar blir uppskjutna, -eller inte uppskjutna, hur man nu väljer att se på det. Huvudsaken är att man blåser av det hela och upprymda miner blir besvikna. Det hände senast i onsdags då det privatägda företaget SpaceX skulle skicka upp den första bemannade farkosten från amerikansk mark sedan 2011, -och även den första i företagets historia.

Men inte behövde vi vänta länge innan den uppskjutna raketen Falcon 9 till slut sköts upp (ni får ursäkta min dåliga humor), för idag (30:e maj) slog det till. 21:22 kunde astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley påbörja sin resa mot rymdstationen ISS. Glädjen och lättnaden kom från många, från alla som tittade på uppskjutningen live, från astronauterna själva, och antagligen också från Elon Musk, ägaren till företaget SpaceX. Det ska också tilläggas att Astronomisk Ungdoms egna Louise Fischer och Claudia Skoglund var med under SVT:s sändning för att diskutera uppskjutningen, -som även de kunde glädjas av beskedet.

SpaceX grundades 2002 av Elon Musk, -som även är VD och en utav grundarna till bilföretaget Tesla. Företaget har som mål att uppfylla det som mestadels endast talas om i science fiction, nämligen att kolonialisera både månen och Mars. Företaget har på senaste år blivit mycket uppmärksammat, dels på grund av sina ambitiösa drömmar men också deras imponerande teknik och galna påfund. Exempelvis har de skickat ut just en tesla i rymden,-denna tack och lov obemannad. Den 30:e maj 2020 blir istället datum för företagets första bemannade farkost som skickas ut i rymden. Ett steg framåt mot drömmarna, -ett steg närmare science fiction.

Frågan är nu vad företaget ska hitta på härnäst,-och när. Rymdentusiaster är vana vid att behöva vänta, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Och hur dålig är egentligen väntan om den är fylld med spänning och förhoppningar?

 

”Earthrise”, tagen av William Anders, 1968

Till minne av Hawking

Stephen Hawking lever kvar i våra astronomiska hjärtan, och ju mer jag stöter på honom, alldeles levande i sina monument, saknar jag honom ännu mer. Det var väl kanske något närmast gudomligt med den där mannen som tycktes ha levt sedan tidens begynnelse och lika länge ha svarat på frågor,- ibland innan de ens hunnit ställas. Hawking var lite allt möjligt under sitt liv, för sina närmaste en kär familjemedlem eller god vän, för andra en känd fysiker och förebild, för ännu fler en man i rullstol, men för vissa av dem därför också en stor förebild med tanke på hans ALS. Läkarna sa trots allt att den sjukdomen skulle ta död på honom vid cirka 20 års ålder, men Hawking envisades sig med att leva i 55 år till.

Hur som helst är det ett år sedan Hawkings bortgång (14 mars 2018), och det märks inte minst på att jag kollar på gamla klipp från ”The Theory Of Everything”, och bläddrar i boken ”Korta svar på stora frågor” som jag nyligen läst ut. Jag kan då inte ro för att, apropå både filmen och boken, vilja mig säga lite förstå nu vem han viktigaste av allt var. För naturligtvis var han en fysiker, och en av våra största tänkare och förebilder, en vän och familjemedlem och en man i en rullstol, men han var i slutändan det många kanske inte ens vågade inse, nämligen en människa. För det är väl så att det är det vi mest av allt fruktar med att vara människor, själva faktumet att vi alla har döden att vänta i slutet, och därför var det så lugnande att se på Hawking och veta att han sedan 21 års ålder lurat döden. På så sätt så blev den där mannen i rullstolen som svarade på frågor aningens jämförbar med gud.

Människa var han hur som helst, oavsett om han hade dött förra året eller om han hade levt för att dö lite senare. För även om han var en av våra största genier, så var han nog mest lik de flesta andra människor än de där gudarna folk tror på. Han hade ju inte svar på allt, utan utgick ifrån vad han visste och trodde själv. Han var inte universums ritningar eller livets handbok, utan en människa som vågade tänka och filosofera. Det märktes nog inte minst av kritiken, från alla de som tyckte att han var för optimistisk och alla de som tyckte att han var för pessimistisk. Jag undrar i för sig om inte samma kritik hade funnits om Stephen Hawking trots allt hade varit gud, och hade alla svaren.

Men det spelar ingen roll om det han sa var rätt eller fel, för vi alla har efter allt någon relation med mannen som lurade döden. Allt ifrån att han var en familjemedlem till en man i en rullstol. Han vågade filosofera om de allra jobbigaste frågorna, de där frågorna många ger upp på men ändå ibland hålls vakna av sent mot natten. Hur började alltihop? Är tidsresor möjliga? Kan vi förutsäga framtiden? Och det bästa med allt var hur lugn han var när han redovisade sina idéer, hur han vågade vara övertygad på det han själv egentligen inte alltid hoppades på. Det är iallafall Stephen Hawking för mig, människan som som vågade leva och som vågade dö, ständigt i ovetskap och endast sina egna teorier som tröst. Det är min tröst i hans frånvaro, och hans närvaro efter sin död.

 

En julsång – av Ida Grimheden

Julen är över men ut kastas inte granen förrän tjugondag knut! Nedan följer Ida Grimhedens julnovell ”En julsång”. Ha ett trevligt nytt år allesammans!

En julsång

Vega tittade ut genom fönstret. Hon hade gjort det i timmar nu. Allteftersom hon satt i fönsterkarmen och lät benen somna släcktes hela stan, hus efter hus, rum efter rum, ner. Nu kunde hon räkna alla tända rum hon såg. Inte som stjärnorna, de oräkneliga, till synes oändliga, ljuspunkter som hon skulle ha sett om hon inte suttit här inne. Hon kom att tänka på en natt för fem år sedan. Vega och hennes pappa hade åkt ut med bilen till en äng ett par mil utanför stan. Hon hade varit så påbyltad med kläder att hon kände sig som en planet försökande att ta sig fram utan att rulla (en orimligt svår uppgift). När de släpat det hopfällda teleskopet och en liten ryggsäck med ett par mackor, en termos varm choklad och ett par koppar ut på fältet hade det nästan mörknat helt och solen hade sjunkit allt snabbare. Medan pappa Christoffer fumligt i sina tjocka vantar monterade ihop teleskopet hade Vega vänt huvudet uppåt, mot stjärnorna, rymden, oändligheten som sträckte ut sig ovanför henne och omslöt henne och stirrat som förtrollad ända tills hennes pappa varsamt skakat hennes axel. Sedan hade de ägnat resten av natten tittandes genom teleskopet, omväxlande med att dricka den varma chokladen, ångande i den kyliga vinterluften. Vega hade envisats med att ta med den mugg hon hade fått på sin förra födelsedag, med ett motiv av solsystemets alla planeter cirkulerandes kring muggen. Det hade varit en av de lyckligaste stunderna i hennes liv, som så ofta när hon var med Christoffer. Hon önskade att han hade varit här. Men det var han inte. Inte längre.

Hon hörde ljudet av något som föll som föll i golvet tätt följt av en lång radda med ord som inte skulle passat på julottan. Hon vände sig om.

-Nej!

En djup röst med en något underlig form av auktoritet ljöd från personen som stod framför Vega och hon kom på sig själv med att känna lättnad att mamma inte var hemma. Hon flyttade blicken från den omfångsrika magen upp till det stora, skäggtäckta ansiktet och kom sedan att tänka på att en gigantisk, vilt främmande man kommit in i hennes lägenhet på något märkligt sätt och sa därefter den mycket intelligenta och genomtänkta frasen:

-Öh…Va?

Mannen stirrade på henne med en blandning av förvåning och irritation i blicken.

-Du såg mig.

Vega stirrade tillbaka, minst lika förvånad. Vad handlade allt det här om? Här stod Vega, i sin egen lägenhet, och en främling blev irriterad för att hon såg honom.

-Ja, sa hon och kände hur förvåningen hade övergått i ilska. Hon stängde sin förut halvöppna mun och knep istället ihop den till ett streck innan hon fortsatte.

-Jag såg dig. Jag ser dig fortfarande. Vad gör du ens här? Och vem är du? Varför är du utklädd på det där viset?

-Utklädd! Skrockade mannen. Ta det lugnt, flicka lilla, och lyssna på mig nu.

Han pausade i några sekunder medan Vega kände ilskan rinna av henne som grädden efter en kastad tårta. Hon såg uppfodrande på honom. Undrade vad han hade att säga.

-Det här är lite svårt att förklara. Du har möjligtvis inte lite mjölk? Man blir så törstig av allt arbete. En kaka skulle heller inte skada.

Han gick och satte sig i en av de två fåtöljerna som stod intill den välfyllda bokhyllan i vardagsrummet och Vega blev förbryllad över att han verkade så hemmastadd. Hon kom dock inte på något annat att göra utan gick och hämtade mjölk och kakor till både mannen och sig själv och satte sig sedan ner i den andra fåtöljen. Hon brukade älska känslan av att sjunka djupt ner i fåtöljens mjuka tyg men var denna natt alldeles för upptagen av mannen snett framför henne för att tänka på det. Hon knäppte händerna under hakan och väntade än en gång på att den okända mannen skulle ge sig till tals.

-Jo, började han, med en lätt, nästan omärkbar darrning på rösten. Han pausade igen.

-Jo, sa han igen. Det här kan nog vara lite svårt att greppa. Okej, vi säger så här. Jag är inte direkt någon vanlig främling som av ingen anledning alls sitter i en främmande lägenhet. Det jag säger nu kanske låter orimligt och du kommer nog inte att tro mig, men avbryt mig inte. Förstått?

Han tittade på Vega som långsamt nickade.

-Jag är tomten.

Hon stirrade på honom. På de röda kläderna, på det vita skägget. Hon undrade vad i hela friden som höll på att hända. Det kändes som någon form av enormt urspårat skämt men av någon anledning som Vega inte kunde komma på var hon ändå inte på långa vägar lika skeptisk som hon borde vara.

-Du är tomten?

Hon förbannade sig själv över sin korkade fråga. Han skulle inte direkt ändra sitt påstående om sin identitet bara för att en urdum flicka ställde en urdum fråga.

-Har du något bevis.

Vad sa hon egentligen? Vad tusan höll på att hända och vad hade hon för del i det?

-Nej Vega önskade-sig-en-hundvalp-när-hon-var-fem-men-fick-ingen Andersson, men om du bara är villig att lyssna på mig kommer du nog snart förstå. Det är en lång historia men jag ska försöka mitt bästa med att berätta den för dig. Har du möjligtvis hört talas om Kvantteorin?

Hon sken upp när hon hörde ordet. Hon hade fått en tjock bok av Christoffer dagen innan han åkt iväg och hon hade läst den så mycket att hon kunde citera långa stycken av den utantill.

-Du var en kunnig en. Vilken tur, för vi har inte mycket tid. Du vet också att koloniseringen av Mars inleddes för 23 år sedan. De kunde inte ha frågat mig först, tillade han för sig själv. Förstår du vilka problem det ledde till?

Han väntade inte på att hon skulle svara utan fortsatte direkt.

-Jag hade redan det svårt som det var att färdas runt hela Jorden på julnatten. Tur förresten att ni uppe i Skandinavien bestämt sig för att ni inte orkar vänta med presenterna till den 25:e. I alla fall, när folk började flytta till Mars var det inte längre möjligt att med hjälp av renar och släde hinna med att dela ut alla paket på julnatten. (Visserligen hade tomten 24 timmar på sig tack vare tidszonerna men det är ändå ganska mycket att hinna med.) Jag fick riktigt bråttom och behövde jobba flera timmar övertid med att komma på en lösning. Ärligt talat kanske det inte riktigt var jag som kom på det. En av mina underställda, nissen Niels, kom med lösningen. Jag förstår kanske inte helt hur det går till men det bygger på att jag är på alla ställen samtidigt tack vare kvantmekaniken. Men nu har du sett mig, avlutade han med en suck.

Den här gången behövde Vega inte fråga. Hon förstod. Enda sättet för tomten att hinna dela ut alla julklappar var att dela ut alla på samma gång. På samma sätt som att Schrödingers katt är både död och levande samtidigt var tomten både på Jorden och på Mars, och på alla andra platser, samtidigt. Men nu hade Vega sett honom och på samma sätt som att katten när man öppnar lådan och tittar efter måste vara antingen död eller levande kunde inte tomten längre vara på alla platser samtidigt längre. Han var här. Bara här. Hon tittade på armbandsuret som hon hade runt sin handled.

-Och du har tre timmar på dig att lämna alla kvarvarande paket.

Hon önskade att Christoffer var här. Han hade kommit på någon lösning. Han hade lärt henne så mycket. Han kunde så mycket. Han hade kommit på det. Hon visste det. Hon visste det!

-Du sa att du kan använda kvantfysiken på makronivå också? Frågade hon.

Han nickade med ett förbryllat uttryck i ögonen. Hon kände idén formas i hennes huvud samtidigt som hon pratade.

-Och du måste från Jorden till Mars.

Alla pusselbitar började pussla ihop sig själva i en sådan fart att hon knappt hann följa med.

-Mars är på omloppsbanan precis utanför Jorden, fortsatte hon och pratade allt snabbare. Borde du inte kunna…

Hon tog ett djupt andetag och la till sist fram slutet av hennes tankekedja, bilden som nu inte längre var suddig utan blank som en spegel.

-…ta ett kvantsprång? Med hjälp av rätt mängd energi borde du, på samma sätt som elektronorna kan, flytta dig från ett inre till ett yttre skal, från Jorden till Mars, ytan att färdas den sträckan. Du skulle komma dit på ingen tid alls.

Hon hade nästan studsat när hon berättade sin plan men kände nu hur tung kroppen blev och sjunk sakta tillbaka i fåtöljen.

-Men du behöver energi.

-Mycket energi.

-Men du måste ha behövt massor med energi förut, när vi bara bodde på Jorden, också. Renarna kan ju inte bara ”sprungit” i luften, Jordens gravitation är alldeles för stark för det. Hur gjorde du förut?

-Jo, sa tomten. På den gamla goda tiden, innan Bohr och Mars och allt sådant där modernt påhitt, då drevs släden helt enkelt av julglädjen. Men det var före alla mobiltelefoner och nu sitter alla helt uppslukade av sina skärmar. De som sprider julglädjen blir allt färre och de som förut tog emot den sitter nu zombiefierade framför telefoner och TV-apparater så julglädjesenergin skulle nu för tiden knappt kunna driva den GPS som jag hade på släden för att kunna navigera. Alla sitter vid sina telefoner.

-Alla sitter vid sina telefoner. Där har vi det! Julglädjen kommer ur gemenskapen. Tänk om man skulle använda telefonerna som de var tänkta för att användas, för att föra samman människor, istället för som de används nu, genom att isolera alla. Skulle inte du kunna ladda upp en app till alla telefoner där alla kan förenas, som något slags gigantisk Skype? Du kan få hela Jordens uppmärksamhet för att sedan skapa julglädje och gemenskap och bara ta tillvara på den energin som skapas. Det borde räcka för ett kvantsprång.

Tomten såg upplyft ut och sa sedan med ett leende som skulle passat på vilket barn som helst som hade tjuvkikat på julklapparna:

-Så vi ska hacka alla telefoner?

-Det är bara en gång. Och det är faktist det enda sättet vi har kommit på för att lösa julklappsdistribueringen. Snälla.

Inom loppet av en halvtimme hade alla telefoner på hela planeten en ny app som blinkade rött. 27 sekunder senare var sju miljarder användare registrerade. Tomten tryckte på knappen där det stod ”Starta samtal” och lät signalen skickas iväg till mobilerna.

-Hej, sa han försiktigt. Vi har alla samlats, eller ja, typ samlats. I alla fall: Vi har alla uppkopplats här tillsammans för att låta alla ta del av glädjen och gemenskapen som julen för med sig. Till alla ni som firar tillsammans med någon ni tycker om, och till alla er som inte har någon att fira med: Ha en riktigt god jul och låt oss alla sjunga en sång tillsammans. Ska vi säga ”White Christmas”? Jag sätter på texten så kan alla sjunga med.

Först var allting tyst. Vega kunde inte stå ut med tystnaden så hon tog ett djupt andetag, släppte alla pinsamhetssppärrar och brast ut i:

-I’m dreaming of a white Christmas

Tomten hjälpte henne och stämde in med sin kraftiga stämma.

-Just like the ones I used to know

När sången hade kommit till ”May your days be merry and bright” dånade sju miljarder stämmor, aningen falskt, genom appen och till slut behövdes inte telefonen för att höra, sången strömmade in, från våningen ovanför, nedanför och till slut hördes hela staden sjunga.

-Snabbt, sa tomten. Ut till släden. De rusade ner de fem trapporna ner till marken och hoppade upp i släden. Ena sekunden var hon ute på gatan och i den andra stod släden utanför en byggnad, framför en person hon kände igen. Hon tittade upp på den röda himlen och sedan på personen framför henne.

-Pappa!

MEGAHELG RYMD!

ST: Vinnarna av tipspromenaden visar upp sina priser.

ST: En tävlande i tipspromenaden lämnar in sina svar till AUs bord. Framför står priserna.

Nu är ännu en vecka avklarad och jag kan äntligen sätta mig ner för att skriva. Om vad? Om Astronomins dag och natt såklart!

I helgen som var engagerades många roliga aktiviteter runt om i landet under Astronomins dag och natt, en helg tillägnad rymden och alla vi som bor i och uppskattar den. För varför skulle vi inte tycka att rymden är intressant om vi ändå bor i den?

Hur som helst var bland annat SIRIUS på Tekniska museet som under helgen lade sitt fokus på rymden. Där höll vi tre olika aktiviteter och de aktiviteterna var pyssel, tipspromenad och Kerbal Space Program.

I vår pysselhörna byggde vi kometer av bland annat flörtkulor, blompinnar och folie, till de vackra kometsvansarna använde vi oss av färgglatt papper!
Tipspromenaden gick ut på 12 frågor,-och en utslagsfråga, om rymden. De handlade om allt från astronauter till exoplaneter, och för att vara ärlig visste jag själv inte alla svaren och måste erkänna att jag inte skulle ha en chans till att vinna något av våra härliga priser! Jajamensan, för priser hade vi tack vare Playmobil och deras nya rymdkollektion som kommer ut till jul, missade du därför chansen att vinna ett av de fina priserna behöver du inte vänta länge tills du kan köpa ett av dem själv.
Sist men inte minst hade vi Kerbal Space Program, ett jätteroligt spel där man får skjuta upp sina egna raketer och, förhoppningsvis, tillochmed landa på månen! Detta lockade så många nyfikna barn,-och en och annan förälder, att det blev för dem att skynda sig till oss och skriva ner sig på anmälningslistan.

ST: Barn syns i profil spela (KSP) på datorer.

Vår helg på tekniska museet var så rolig att den dessvärre snabbt tog slut, men ledsna ska vi inte vara för det, nästa år kommer garanterat bli lika rolig om inte bättre! Tills dess fortsätter SIRIUS och Astronomisk Ungdom att engagera oss och ha fler roliga aktiviteter, för vet du vad? För oss är det Astronomins dag och natt varje dag (och natt).

Text: Emanuel HS

Bild: Oscar Larsson

 

SIRIUS skrivtävling: Vinnare och bidrag!

Ida Grimheden
Fotograf: Hanna Westman

Idag delades pris ut till vinnaren av Sirius skrivtävling sommaren 2018, och alla bidrag var fantastiska. Tyvärr kunde endast en få pris och därför var ett beslut tvunget att tas, grumlandet var inte lätt!

Med en novell som både ger tankar om liv i rymden och faktiskt också ger det en realistisk bild på en absolut möjlig framtid, lyckades också humorn, liksom allvaret, få plats i det vinnande bidraget skrivet av Ida Grimheden.

Nedan följer tre oerhört fantastiska noveller inskickade till tävlingen med först ut:

Under ytan  – Författare: Ida Grimheden


Det var första gången Livia skulle ha ett uppdrag utanför rymdbasen. Hon borstade bort sitt kortklippta kastanjebruna hår från ögonen och studsade sedan till laboratoriet där hon hämtade provutrustning. Livia skulle äntligen få utforska Enceladus möjlighet till liv på egen hand. En gång hade hon fått analysera ett provresultat och hon hade varit säker på att någonting levande fanns i det men det hade sedan visat sig att den analysen varit fel. Hon ville så gärna hitta liv, det var därför hon från första början ville utbilda sig till astronaut. Under hela den tuffa utbildningen hade hoppet om utomjordiskt liv varit hennes drivkraft, gjort så att hon orkade fortsätta kämpa. Och här var hon, på en av de första rymdbaserna som byggts, Jacques Space Station på Enceladus.

Utan att hon märkte det hade hon kommit fram till öppningen och tagit på sig sin rymddräkt. Hon öppnade luckan och klev ut. Hon stod där i säkert flera minuter, paralyserad av den frusna världen som bredde ut sig framför henne. Hon hade sett Enceladus massvis av gånger, både på film och genom flera fönster men att se det i verkligheten var helt annorlunda. Hon började sakta halvt gå halvt studsa fram till den markerade provplatsen och stack ned en liten maskin som surrade ner i det kilometerdjupa borrade hålet, samlade upp en deciliter av det iskalla vattnet där nere och sedan flög upp igen. När Livia fångat maskinen upptäckte hon hur kall hon var och kylan blandat med nyfikenheten fick övertaget om utsikten och hon började hoppfullt sin promenad tillbaka mot rymdstationen.

Livia kunde inte tro sina ögon. Det här var vad hon hade hoppats på i hela sitt liv. Hon stod i det vitglänsande, för starkt upplysta laboratoriet fullt med maskiner som hon för tre år sedan inte haft någon aning om vad de skulle användas till. Analysen av vattnet hon fått med sig tillbaka hade precis blivit färdig och här stod hon, Livia, med en deciliter vatten i ett avlångt rör med en digital skylt som visade att detta vatten innehöll de första utomjordiska organismer någon människa någonsin hittat.

Den kvällen när alla satt i matsalen och smakade på några alger som några i astronautteamet fått till uppgift att odla ställde sig Livia upp och påkallade allas uppmärksamhet.

”Jag har glada nyheter att berätta” sa hon uppspelt. Hon fortsatte sedan med att förklara hur hon hade analyserat vattnet och fått fram resultatet. När hon slutligen var färdig såg hon hoppfullt ut över alla ansikten och möttes av blandade känslor. Några såg nyfiket upp på henne medans andra stirrade misstroget. Ett ansikte lade hon särskilt märke till. Christian, en amerikan som hon hade rest hela vägen till denna avlägsna måne med, såg på henne med en blandning av misstro och förtvivlan. När han upptäckte att hon kollade på honom vände han hastigt bort blicken.

Liv… Analyserat prov… Titta själva… Christian tänkte på vad Livia hade sagt. Det fick inte vara sant. Gud skulle inte skapat något annat liv än det som fanns på jorden, han hade varit säker på det. Hon måste ha ljugit. En liten röst i hans huvud kunde dock inte hålla tyst. Tänk om hon talade sanning?

Livia öppnade dörren till laboratoriet. Hon hade aldrig varit så nervös i hela sitt liv och hennes händer darrade när hon tryckte ner dörrhandtaget. Hon såg sig om i rummet och gick sedan fram till provröret. Hon stirrade på den digitala skylten där orden ”Sign of life” stått för bara några timmar sedan men som nu visade ”No sign of life”.

”Den visade positivt när jag gjorde testet” sa Livia desperat. När hon åter vände sig mot de andra såg hon blickarna de kastade och hörde vad de mumlade till varandra.

”Kommer du ihåg förra gången?”, ”…hennes fantasi”, ”lögn…”. Hon kunde inte tro det. Hon fick inte ha fel, inte igen. Tänk om det bara varit önsketänkande den dagen också. Hade hon verkligen varit helt säker? Tvivlet spred sig allt snabbare tills det fyllde hela Livias kropp. Hon stod inte ut att vara här längre, inte med de här människorna. Hon rusade ut ur laboratoriet och slängde igen dörren efter sig. Det sista hon hann se var Christians självbelåtna flin.

Tre dagar hade gått sedan hon berättat för alla om livet. Hon stod vid ett fönster och tittade ut i den vidsträckta rymden som bredde ut sig framför henne, ett oändligt hav av stjärnor, planeter och månar. Någonstans därute måste det väl finnas? Andra varelser som kanske just i detta ögonblick också såg ut över detta ständigt pågående skådespel och som också undrade över andra livsformer långt, långt borta. Eller små organismer som ovetandes om livet över ytan guppade runt i något okänt hav.

Hennes allt mer svävande tankegång fick ett abrupt slut som orsakades av ett minne, Christians självbelåtna flin. Hon måste prata med honom.

Hon stod vid glasdörren som ledde till Christians rum och knackade. Ingen var där. Ett pling inifrån rummet fick henne att kika in genom den stora glasrutan. På bordet som stod intill andra änden av rummet var Christians laptop uppfälld. Plinget hade varit ljudet av ett meddelande som kommit fram. Livia kunde inte låta bli att läsa. Mailet innehöll förutom avsändaren endast två ord: TRUMP, DONALD: EXCELLENT JOB!!!

 

Rymdpiloten-2043 – Författare: Sofia Svahn

 

Det är ännu ett världskrig eller ska man säga rymdkrig. Den stora blå planeten Neptunus som var så vacker förr har blivit en enda stor krigszon. Han är den ända mänskliga varelse, resten är androider eller mekaniska ting. Ingen kontakt med jorden eller något annat. Bara döda ting. Det är också det enda dom ser, att döda.

Jag går med tunga och bestämda steg emot ett livsfarligt öde. Varför valde jag detta? Varför utbildade jag mig till rymdpilot? Tankarna blir bara större och mer dömande. Svävaren kommer närmare och närmare och snart är det dags att sätta sig i hytten och försvara en planet som jag hatar. Jag blir snarare tvingad. Jag känner lukten av bränt och hör hur fler och fler motorer börjar snurra. Paniken och rädslan sätter sig djupare och djupare i halsgropen.

Jag sätter mig darrande ner i hytten och känner det varma genomskinliga ståltaket trycka sig närmare, snart är det dags. En android gör tummen upp utanför och jag startar motorn. Den där androiden har han aldrig gillat. Dom där mordiska ögonen, en riktig psykopat. Så är dom alla. Varför ska jag förknippas med en sån som han? Varför är jag ens här? Det kommer en tillbakablick på en pojke som köper sin första model av ett rymdflyg. Hur kunde något så oskyldigt bli en dödsmaskin. Varför, hur tänkte jag? Hur kunde jag tro att bli rymdpilot skulle bli bra, den där sommaren 2025. Eller redan som liten pojke. Tillbaka till verkligheten, fokusera om du vill överleva. Men det var svårt. Redan igår hade fem piloter dött i exploderande silvriga svävare som störtar ner i det kalla mörka gasfyllda vattnet, som är så djupt och otroligt skrämmande. Fokusera! Hör han igen i huvudet.

Svävaren börjar åka fortare och fortare på den känslokalla planen. Han ser sig om, alla dom andra ser fokuserade ut. Ja, det är ju inte så konstigt. Dom är alla androider. Alla utom han själv. Paniken stiger mer och mer. Jag är inte som dom, men det kan inte hjälpas nu, det är försent. Svävaren stiger nu, högre och högre. Väl uppe i luften går det inte att vända. Jag får skylla mig själv att jag gick den där snabbutbildningen.

Den genomträngande bastonen i svävarens motor blir bara större och större. Men plötsligt blir det otakt. Det kommer en okänd ton. Långt borta vid horisonten ser man ett tiotal svarta prickar som kommer allt närmare och blir mer hotfulla. Till slut går det upp för honom att det är svävare från Mars som är beredda att attackera. Nej! Inte nu, mitt i utbildningen!? Vad ska jag göra nu!? Han tittar mot dom andra piloterna som ser helt nollställda ut. Inte en enda blinkning. Nu gäller det att fokuse… PANG! Helt plötsligt från ingenstans störtar ett stort brinnande silvrigt fordon ner i det djupa havet. Paniken kommer som en snabb fors i hjärtat. Pulsen pumpar allt snabbare och det känns som om hjärtat ska hoppa ut när som helst. Nu gäller det att rädda sitt eget skinn. Vad ska jag annars göra! Han gör en kraftig vänstersväng när ett tiotal kulor kommer emot honom. Svävaren bakom honom störtar precis som det förra. Han hinner aldrig uppfatta om det var en utav hans egna eller motståndare. Det är försent. Jag kan inte tänka på det nu. Nästa gång kanske det är jag!

När han är påväg att dyka ner så PANG! Ena vingen är skadad. Fan! Skriker han. Nu är det bara sekunder som gäller. Det är så trångt i svävaren att det känns som att han ska kvävas av all rök och ångest. Han ser i det lilla fönstret att himmelen försvinner och vattnet kommer närmare. Som tur är har han redan på sig fallskärmen som han satte på sig i säkerhetskull, som dom andra piloterna kallade honom fånig för. Dörren kan han glömma att hoppa ut från, det är för mycket rök och eld. Taket är den enda lösningen. Det bländande silvertaket är så trögt och varmt och han mister flera viktiga sekunder. Poff! Han fick upp det. Han tar sig upp på taket och är redo att hoppa när ett stort svart rymdplan kommer i en svindlande fart emot honom. Han hoppar av skräck ner från svävaren och är redo att fälla ut fallskärmen. Det är bara några sekunder kvar innan hans svävare störtar ner i vattnet. När han precis ska fälla ut fallskärmen känner han till sin fasa att höger armbåge har smält utav elden i motorerna. Det är till och med så att läderjackan har smält in i huden. Men det struntar han i. Han har bara en tanke i huvudet, överleva!

När han väl har fällt ut fallskärmen kommer nästa ångest. Vart ska han ta vägen när han väl kommer ner i vattnet!? Han kan inte simma på grund av den smälta armbågen. Han kollar panikslaget omkring sig om det finns några klippor, öar, delar från svävare och till och med döda kroppar han kan flyta på. Där! En vingdel ligger inte långt borta från honom. Han siktar in sig på att falla ner i vattnet och sedan ta sig på något sett till vingen. Han tar upp en laserkniv och skär av fallskärmen eftersom att han inte är långt ifrån vattnet.

Han faller med en plums ner i det kalla metalliska vattnet. Det kommer en svår brännande känsla vid armbågen. Han kämpar sig gråtandes och blodig fram mot vingen. Han häver sig upp på vingen och sliter bort läderjackan från det blodiga såret och lindar en bit av hans övertröja runt armbågen. Det gör så ont fysiskt och psykiskt att han nästan sprängs. Ibland önskar han bara att han var android. Då skulle han inte känna smärta eller vara helt nerskjuten inifrån. Långt borta hör han bastonen av svävarna åka längre och längre bort. FAN FÖR KRIG! Skriker han ut i det tomma känslokalla landskapet. Hans röst spricker. Han bryter ihop. Det är helt tyst. Ingen kommer, tänker han. Jag kommer att dö här alldeles…men vad i hela! Plötsligt ser han en helt ny svävare som han aldrig har sett tidigare komma närmare. Det kan bara tillhöra en person, men det är omöjligt. Här? Det måste vara Stella. Ja! Han hinner inte uppfatta mer än att en stor räddningsbåt med två stora skepnader i kommer emot honom när han till slut svimmar.

Han vaknar med ett ryck i ett väldigt vitt rum. Det verkar vara ett sjukhus. Det är någon som håller i hans vänstra hand. Han känner genast igen vem det är. Det är Stella, hans syster eller hon är en hybrid mellan människa och robot men hon kan känna känslor och ta in andras intryck. Stella har blivit som en syster. Hon kom till mig när jag var 10 år och har alltid funnits där tills 2035 då försvann hon, när kriget började. Hon ler mot honom med svullna, röda ögon. Jag har suttit här hela natten, säger hon lite grötigt. Han försöker sätta sig upp och krama henne. Men något är fel. Han kan bara stödja sig på vänster arm. Han tittar förskräckt på det tomma utrymmet där högerarmen skulle ha suttit. Förlåt förlåt dom var tvungna att göra det! Säger Stella gråtandes. Han får en konstig känsla. Han är lugn och glad? Han säger glatt till Stella. Det här är ju positivt! Hon kollar frågande på honom utan att svara. Men förstår du inte? Jag behöver inte flyga mer! Dom kommer aldrig ta in en pilot med bara en arm. Jag behöver inte vara med i kriget mer! Han sätter sig upp och kramar Stella skrattandes. Hon ler ett svagt och förundrat leende.

2 år senare

Jag går åter igen med bestämda steg, men denna gång utan ångesten. Folk runt omkring mig kollar respektfullt och glatt. Dom kastar vita dukar och jublar KRIGET ÄR ÖVER! Det är det verkligen! Jag är hemma igen, på jorden. Det står en mycket stor man framför mig som kollar mjukt på mig. Han sätter en stor silverfärgad stjärnbrosch som glimmar stolt på mitt bröst. Det bevisar att jag var modig, trots att alla sa motsatsen! Jag går raskt fram och tackar med att skaka med vänster hand (lika stolt som om jag skulle ha gjort det med en högerhand). När jag går ner från scenen så får jag mycket klappar och dunkar av stolta och tacksamma civila som bara råkade hamna i ett världskrig. Stella kommer med ett stort leende och kramar mig hårt. Jag måste skriva en bok om detta, säger jag. Det får inte glömmas bort i framtiden vad stormakterna kan ställa till med och hur många som blev drabbade. Hon nickar och är mycket stolt över sin bror. Hon tittar ännu stoltare på den bländande silverbroschen där det står med fina bokstäver Peter Kennedy.

40 år senare

Nyheter 3 april 2085

Peter Kennedy har avlidit, 65år, läs hur systern Stella minns sin bror

Peter var en mycket snäll person som alltid var ansvarsfull och mycket mogen för sin ålder. Han blev i mycket tidig ålder intresserad av rymden, svävare mm och drömde om att bli en rymdpilot. När han väl blev pilot blev han inlurad i ett fasansfullt krig som nästan kostade honom livet. Han blev av med en arm som han själv såg som något positivt, säger Stella med ett brett leende. Sedan efter detta ville han så gärna skriva en bok om hur det var att vara med i ett krig med både fysiska och psykiska påfrestningar. Men idén dog bort och åren gick. Men för tio år sedan kom idén upp igen och han ville att jag skulle hjälpa honom med boken. Så här står jag idag med en helt klar bok som skulle blivit klar för nästan 40 år sedan, säger Stella med ett litet skratt på dom silvertoniga metalliska läpparna. Han kommer bli otroligt saknad. Men han kommer leva kvar i boken. Där kommer jag alltid hitta min bror igen.

Stella Kennedy

Journalist: Keith Jefferson

Plats: London

 

EKO-001 – Författare: Nils Jansson

 

EKO 001, så heter det sönderfallna gruvsamhället, som befann sig i en instabil bana mitt i asteroidbältet; mellan en rosthög och en massa lögner.

Får jag leka? Det var min första tanke. Jag släppte mitt arbete och såg mig omkring. Allt var kalt och rostigt från årtusenden av onödigt syre på gruvbasen. För att de enda som var kvar var robotar. Vill ni leka? Jag såg på de sönderrostade robotarna. Det kom inget svar och allt var tyst. Om ni inte vill leka så bygger jag någon som vill leka! Jag började leta mitt bland de elaka robotarnas skal, jag tog allt som skulle kunna bli något. Jag var nästan färdig men jag skulle behöva en AMI-processor som bara fanns i storroboten Modos gigantiska moderkort. Ljuset från den stora glödlampan som stod utanför EKO 001 som alla kallade sol blev starkare hela tiden.

Varför lämnade Människan mig så ensam? I all den här röran också. Det var det jag tänkte på vägen till storroboten Modos. Den höga porten öppnades inte hur mycket jag än tryckte, så jag gav mig av till EKOs centralserver.

En stor rostig järnstruktur i form av en sfär. Där fanns den centrala processorn, jag klättrade upp för järnstrukturen, den rasade. Allt rasade. Processorn gick i bitar. Jag stoppade den största biten i en av robotarna jag byggt, den skakades till liv. Vi skrattade, något jag aldrig gjort förut, och utanför steg Venus med sina gröna fält och människans sista hem över horisonten.

 

En stjärnklar kongress!

Den fantastiska helgen som nu varit har inte bara gett mig nya kunskaper utan också en chans att se genom ett väldigt häftigt teleskop! Redan vid uppbyggandet av teleskopet stod vi omkring det med förtjusning var av en del av oss var redo att hjälpa till, och när det stod där klart och fint laddades appen till den ner varifrån den kan styras, och där stod vi och nördade nästan ur! Ja, det var otroligt, men det skulle bli bättre. Mikael, vår vc (alltså vc och inte wc), ställde in teleskopet mot en skylt i slutet av den korridor vi stod i, och imponerade blev vi när vi kollade genom det för att se skylten, samt allt på den i detalj, och det var häftigt.

Efter att ha nördat klart kring det gick vi ut med teleskopet, vi hade nämligen tidigare noterat att det var alldeles stjärnklart, dock nu började moln visa sig. Mikael tog upp appen igen och ställde in den mot månen, och det första där ute att bli imponerad över var hur lite teleskopet kan röra sig, så pass att vi inte ens såg det eller hörde motorn låta. Men hur som helst ställde han in den på månen och det var fantastiskt hur klart man såg allt, varenda liten krater nästan i en väldigt fin skärpa! Första tanken som slog mig var naturligtvis att försöka fota det, men att göra det med en vanlig kamera är sällan lyckat och resultatet om det blir något är aldrig detsamma som för ögat. Dock, med väldigt stadiga händer, lyckades våra härmed strålande astrofotografer Hatai Engkvist och Sebastian Löf fota månen, och här är deras bilder:

Sebastians bild

Hatais bild

Sen tänkte vi kolla in lite galaxer och minns jag inte fel försökte sig Wictor Arthur och Marcus Wigren på att hitta m81, men då hade det blivit molnigare på himlen och ett moln kom i vägen. Attans! Men istället hittade de ett annat mål och siktade in teleskopet på polstjärnan, vilket ser ut som en enda stjärna för ögat, men med teleskopet kunde vi se det jag har för mig är Polaris B. Sorry, är urusel på stjärnor. Den var hur som helst mycket blek och blå, ett utmärkt syntest.

Mot slutet fick vi sedan syn på Jupiter som vi av någon underlig anledning inte lagt märke till, men den enda som han se den, och dess månar, var Mikael, sen försvann även den bakom molnen. Sen gick jag in för att gå och lägga mig och möttes av inget mindre en ett meddelande till Mikael, nämligen detta:

   TACK ALLIHOPA FÖR EN FANTASTISK KONGRESS!

Trappist-1

Trappist-1

En av de mest spännande sakerna jag mer en gärna samtalar om är en stjärna 40 ljusår bort från oss, nämligen Trappist-1. Trappist-1 är en röd dvärgstjärna var runt sju planeter har sina omloppsbanor, de är nära varandra vilket förstås påverkar banorna, och de är ungefär lika stora som Jorden. Dock har de inte lika spännande namn, och inte för att Jorden är ett heller men den har åtminstone många namn, dessa planeter heter istället endast TRAPPIST-1b, TRAPPIST-1c, TRAPPIST-1d och så vidare, så nej, inte så spännande. Men det är ju inte planeternas namn som är det spännande, utan planeterna i sig.

Planeterna upptäcktes med transit-metoden, det görs genom att man tittar på stjärnan i det möjliga solsystemet under en lång tid, och med lång menas också ganska lång, och kollar efter dalar i dess ljusstyrka som då periodvis ska ske, genom att kolla på dessa dalar kan också storleken på funna planeter avgöras. I detta fall hittades sju planeter, och istället för TRAPPIST-bla, bla, bla och så vidare kan vi kalla dem för b, c, d, e, f, g och h. E, och c består förmodligen bara av sten men de flesta andra planeterna tros bära på vatten, så mycket som upp till en tjugondel av hela den enskilda planetens massa, och det är mycket!

Så, kan det finnas liv där? På någon planet åtminstone? Det låter förstås som science-fiction men vet du vad? Vi är science-fiction.

 

 

Baam!

Källor: Populär astronomi, NASA

Stephen Hawking

Mars, en röd, kall och torr planet utan tecken på liv. Men när vi tagit några steg ut på den öde planeten får vi syn på något. En alien, tror du det? En Marsian? -Läs alltså inte marsipan som jag alltid gör för det är det inte. Men det är inte det vi ser, varken en alien, marsian eller en marsipan, det är…Stephen Hawking.

Ja, när jag skriver detta är det inte längre en nyhet att den kända professorn är död, men det får mig på en tanke. Han svävar nu fritt i den nästan helt och inte alls oändliga oändligheten, bland alla de glimrande och pretiösa stjärnorna som visar sig vara stekheta, obarmhärtiga solar, han svävar igenom mörkret vi inte vet något om och genom stjärnstoft och glitter. Fin tanke, eller hur? Han är nu på en plats vi levande aldrig har befunnit oss på, som på Mars till exempel, för vem vet egentligen vad som händer efter döden? Det blir bara svart, säger vissa, men är det mörkret vi talar om samma mörker som i svarta håll och mörk materia, det vi inte vet något om? För det är ju därför vi kallar dem för det, för att det inte finns något ljus som kan nå våra ögon och visa vad det är. Det är slöjan mellan vetskapen och ovetskapen, slöjan mellan förståelse och oförståelse, bron mellan livet och döden. Vad vet vi egentligen?

Aja, jag bakade lite kanelbullar på hemkunskapen idag som jag tagit med mig hem, de är lite torra men jag ska se till att inte smula ner…

Namnlöst inlägg

Idag är det den internationella kvinnodagen, och jag ser inte alls vad jag skriver nu för jag skriver detta på mobilen och tangentbordet är i vägen. Men det ska gå. Jag vill, på grund av denna dag, bara påminna om att om du inte sett filmen ”Hidden Figures” så måste du se den, men det var inte det jag hade tänkt att säga. Det jag tänkt att säga har inte specifikt med rymden att göra, men det är ju ändå ett mansdominerat område, så varför inte?

Jag vill inte höra ”grattis” idag, när jag fick det för första gången idag kändes det fel redan då. Så, nej, och det är inte bara för att jag är transsexuell, det vill säga, ofrivilligt råkade hamna i denna kvinnokropp, utan också för att det inte finns något att gratta för. En människa med kvinnokropp har inga privilegier att vara stolt över, och har hen privilegier är det inte på grund av hens biologiska kön.
Varför gratta någon som är rädd för att gå ensam ute på kvällarna, inte för mörkret utan för något ännu värre, varför gratta någon som är den där tjejen en kille kastar som när han kastar dåligt? Varför gratta mig när alla mina småsyskon hittills fått reklam för fotbollstidningen ”Kickerz” hem i brevlådan, medan jag fick en om nå’ j***a cupcake? Som om du älskar att baka bara för att du har en extra x-kromosom istället för y.

Som det ser ut nu kan en kvinna aldrig bli ”the right man for the job”, och hon kan bara bli bra på något för att vara tjej. Trots att statistik säger att en man ligger bakom majoriteten av alla trafikolyckor så kör han som en kärring så fort en sker, eller är på väg att ske. Dessutom är tydligen alla bilister män enligt alla, och det är alltid män som tar mest plats, allt från vår hemska verklighet till filmerna vi ser på. Det är han som alla litar på i politiken, och alla skrattar åt på TVn, det är han som är kung för att ha ”erövrat” flest kvinnor i en säng eller vem f*n vet var?

Kvinnan är den där tysta, sexiga saken i bakgrunden med utsuddat ansikte. Hon som bara var skapad till att vara en barnfödande maskin som står hemma och bakar en cupcake eller två med sina fnittrande vänninor, medan de pratar om den där snygga killen i ett program. Hon ska vara glad för att hon har rösträtt, sägs det, men hon har ingen röst, och hennes manliga kollega får mer betalt för samma jobb.

Jag kämpar och kämpar, och ju mer jag kämpar desto svagare känner jag mig. Jag lägger ju upp all statistik på bordet, alla bevis och alla de självklaraste saker alla kan relatera till, men ändå kallas jag för ”lilla du” och plötsligt är det mitt fel att jag tolkat det hela som ett problem. Jag är ett dammkorn i vinden som försöker flytta på en betongvägg. Lägg ner kakorna och blommorna på bordet, de tillhör inte ens mig, och hjälp mig att krossa den här skiten.

Sen kan vi gratulera varandra för det.

(Vill bara också påminna om Hidden Figures också, se den.)

Liftarens guide till galaxen

Liftarens guide till galaxen

 

Har du, liksom jag och resten av Jordens befolkning, någonsin undrat kring meningen med livet, universum och allting? Jag skulle nog vilja påstå att det var en avgörande faktor i att mitt intresse för rymden väcktes. Hur som helst, vad skulle du säga om att skaka runt lite i huvudet och göra livet lite mer obegripligt än vad det redan är? Det tycker iallafall jag är en utmärkt idé.

Jag har en bok hemma, eller egentligen flera, och dem om inget annat bär text (du vet sådana krumelurer du läser just nu) som handlar om livet, universum och allting. -Jo, självklart är det Liftarens guide till galaxen jag talar om. Du som vet vad det är för bok, eller böcker, måste ju hålla med om att de är fantastiska, du som inte vet kanske känner igen att meningen med livet är 42? Blinkar någon glödlampa till där? Jag hoppas det, för det är en oerhört imponerande historia om en man som liksom du och jag får fråga sig själv världens mest kända fråga, vad meningen med livet egentligen är. Så trots att det är så få kvinnliga karaktärer med, vilket jag är ledsen för, så finns det mycket att ha i Liftarens guide till galaxen, för den får en att skratta över det självklara och liksom en annan bok av samma författare, Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå, får den en att ifrågasätta livet, och därmed universum och allting också.

Denna historia handlar om en man som heter Arthur Dent och som bor ensam i ett litet hus för sig själv, dock står han inför ett hot; huset måste rivas på grund av att en motorväg ska passera just där huset står. Arthur vägrar ge upp sitt hus men måste dock det ändå då han snart står inför ett annat problem; jorden måste sprängas på grund av att en intergalaktisk motorväg ska passera just där och korsar tyvärr Jordens omloppsbana. Detta ger en ju förstås lite perspektiv på saker och ting. Men hur som helst fortsätter historien och vi får komma över en annan bok i boken med exakt samma namn, som är en guide till alla för hela galaxen. Underbar bok. Vi får också berättat för oss att en dator en gång fått uppdraget att räkna ut meningen med livet, universum och allting, vilket inte kunde bli något annat än 42. Så nu är frågan, vad är den korrekta frågan till svaret?

Trots bristen på kvinnliga karaktärer vill jag ändå rekommendera denna bok, för om jag hade varit min mamma, vilket jag inte är, hade jag sagt att det är en del av allmänbildningen. Men jag kan ju inte tvinga någon.

(Bilden kommer att mejka sense när du läst boken.)

Liftarens guide till galaxen – Författare: Douglas Adams.