Engagera dig en projektgrupp

Astronomisk Ungdom behöver projektledare och medlemmar som vill vara med i projektgrupper för att planera och genomföra förbundets verksamheter. Att engagera sig ger dig möjligheten till att träffa nya vänner, kontakter, upplevelser, minnen, förtjänstmedaljer och det är en bra merit på CV:t!

Vi söker projektgrupper två gånger per år. När ansökan är öppen fyller du i ansökningsformuläret nedan och kryssar för de projektgrupper du är intresserad av att vara med i. I anslutning till varje utlysningstillfälle anordnas en kurshelg för de utvalda projektgrupperna där ni får tips om hur ni kan jobba bra i gruppen och planera en fantastisk verksamhet. Ni kommer då också få chansen att utbyta erfarenheter med de andra aktiva projektgrupperna.

Vi vill alltid ha kontakt med aktiva som vill engagera sig! Hör jättegärna av dig även om inget utlyses. Vi har alltid något som du kan hjälpa till med! Tveka inte att höra av dig till projektkoordinator@au.se om du vill veta mer eller om du vill engagera dig i AU. Du kan också fylla i formuläret längst ner på sidan.

Ansökan öppen kring augusti – september

 

 

Helgkonferenser

Vi söker projektledare och medlemmar som vill arrangera två konferenser i vår.

 • Knut Lundmark-dagarna är en tre dagar lång konferens för gymnasieelever, som syftar till att inspirera och informera om möjligheterna till utbildningar och arbeten inom astronomi och rymdteknik. Konferensen innehåller bl.a. inspirerande föredrag av forskare från universitet, laborationer och industri och en utställning med företag, föreningar och lärosäten med koppling till astronomi- och rymdämnet.
 • Högstadiekonferensen är tänkt att vara konferens för högstadieelever som ska välja inriktning på sina gymnasiestudier. Under konferensen får deltagarna möjlighet att träffa representanter från gymnasieskolor och andra aktörer inom rymd- teknik- och naturvetenskapsområdet.

 

 

Barn- och ungdomsläger

Här söker vi flera projektledare att vara ansvariga för alla barn och ungdomsläger i sitt distrikt det året. Distrikten är Stockholm, Uppsala, Skåne och Västra Götaland. Lägren syftar till att vara en rolig och lärorik sammankomst där ungdomar får chansen att lära sig mer om rymden, stilla sin nyfikenhet kring naturvetenskap och teknik, ha kul tillsammans och träffa nya vänner. De läger som ska arrangeras i varje distrikt är:

 • Rymdläger arrangeras under sommaren för lågstadiebarn, ca 7-10 år gamla.
 • Space Camp anordnas vanligtvis under höstlovet och riktar sig till barn som är ca 10-13 år.
 • Astronoutläger (nytt) välkomnar deltagare som är ca 13-14 år gamla och arrangeras vanligen under sommarlovet.
 • Astronomiläger välkomnar deltagare som är ca 15-16 år gamla och arrangeras vanligen under sommarlovet.

 

Sällskapsresor

Här ingår våra sällskapsresor med rymdtema som riktar in sig på ungdommar. Resorna är:

 • Marsresan är en sällskapsresa med Mars-tema och riktar sig till unga rymdintresserade mellan ca 13 och 25 år och ska gå till ett eller flera resmål med anknytning till astronomi, rymdteknik eller rymdkultur. Resmålen ligger i Sverige eller i dess omedelbara närhet.
 • Rymdresan är en sällskapsresa med astronomi- och rymdtekniktema för unga rymdintresserade mellan 18 och 25 år. Resan kan t.ex. gå till en astronomisk sevärdhet, studiebesök vi internationella rymdföretag, stora internationella teleskop eller andra rymdrelaterade resmål.

 

Rymdpolitiska gruppen

Astronomisk Ungdom arbetar för att främja ungas rymdintresse. Ett sätt att göra det är att påverka omvärlden på det rymdpolitiska området. Syftet med Rymdpolitiska gruppen är att öka fokus på rymd- och astronomirelaterade frågor i samhällsdebatten generellt och förmedla medlemmarnas åsikter i frågorna genom debattartiklar och delta och/eller anordna politiska event.

 

Rymdforskarskolan

Detta är en avlönad tjänst och den största verksamhet vi har och utlyses under lediga tjänster. Rymdforskarskolan är en sommarforskarskola i astronomi och rymdteknik, som ger gymnasieelever möjlighet att lära sig mer om astronomi, rymdteknik och rymdfart. Teori och laborationer varvas med gästföreläsare, studiebesök och sociala aktiviteter. Programmet ger deltagarna en översiktsbild av och smakprov på Sveriges rymdrelaterade verksamheter inom akademi och näringsliv, och visar på karriärmöjligheterna inom rymdbranschen. Rymdforskarskolor planeras i Stockholm (KTH), Göteborg (Chalmers), Kiruna (LTU/Esrange) och Lund (LU).

Ansökan öppen kring januari – februari

 

Studentkonferensen

Studentkonferensen är tänkt att vara en konferens för eftergymnasiala studenter med fokus på att träffa representanter från högskolor och universitet samt möta aktörer som arbetar inom rymdinstudstrin för att kunna knyta kontakter och få en inblick i företagens dagliga arbete.

 

Nationella ungdomsläger

Här ingår våra nationella läger som riktar in sig på ungdomar. De nationella lägren är:

 • Gastronomiläger är ett astronomiläger med stort fokus på extra god mat, extra mycket kul och extra mycket lägerkänsla. Fokus ligger på att skapa en naturlig umgängesplats för aktiva i AU och ge nya medlemmar en chans att komma in i gemenskapen ordentligt.
 • StarParty är Astronomisk Ungdoms höstläger och för ungdomar mellan 13 och 25 år med övernattning och observationer samt kurs i teleskop och astrofoto. Tanken är att åka till en mörk plats där man enkelt kan observera, vid bra väder.
 • Norrskensläger är ett läger som anordnas i Norrland under början av året och inriktar sig mot deltagare mellan 16-19 år.

 

Läxhjälp (ny)

Astronomisk Ungdom anordnar läxhjälp för gymnasieungdomar som ska få stöd och hjälp från universitetsstudenter inom samma områden.

Vad vi söker hos den som vill engagera sig i en projektgrupp

Vi söker dig som har varit eller vill avra mer aktiv i Astronomisk Ungdoms nationella verksamheter. Du ska tycka om att planera och genomföra verksamheter samt trivs att jobba i grupp. Tidigare erfarenhet av ideellt arbete där du har planerat en verksamhet är meriterande men inte ett krav. Alla uppdrag du söker till på den här sidan är ideella uppdrag.

Som projektledare bör du:

 • vara minst 18 år fyllda
 • kunna kommunicera förbundets syfte, verksamhet och policy
 • ha god social kommunikationsförmåga och vara positiv
 • vara självständig, noggrann, strukturerad och uppvisa ett genomgående gott omdöme
 • vara ekonomiskt medveten
 • ha god stresstålighet och förmåga att hantera stressituationer

Intresseanmälan är öppen mellan 19 augusti och 19 september 2021

”När man anordnar ett astronomiläger för Astronomisk Ungdom får man inte bara uppleva allt kul som sker, utan man får bestämma vad för grejer som ska ske. I början var jag lite rädd över att inte kunna komma in i gruppen, att jag bara fick ta ledarrollen, och att jag skulle ha överdrivet mycket ansvar – så var inte alls fallet. Jag hade tid att umgås med alla och var med på samtliga aktiviteter. Självklart har man mer ansvar men projektgruppen hjälps ju åt. Kort sagt: Det var ett suveränt läger med en suverän projektgrupp!”

Winnie Lu

Arrangör, Astronomiläger 2016

”Att ha varit med på rymdhelgen på Tekniska museet var superroligt! Jag fick vara en så kallad rymdexpert och svara på frågor angående rymden eller förbundet. Vi lyckades värva många medlemmar, det var så roligt att se att intresset var så stort bland barnen och att gå omkring på museet med en AU-tröja fick mig att känna mycket stolthet. I sin helhet var helgen superrolig och jag skulle definitivt vilja göra om det!”

Linda-Maria Badea

Volontär, MegaHelg Rymd

Få snygga rymdmedaljer som tack för ditt engagemang!

Du som engagerar dig i någon av Astronomisk Ungdoms verksamheter får vackra medaljer med rymdmotiv som tack för ditt engagemang. Bli en del av AU-gemenskapen idag – skriv till oss och berätta vad just DU skulle vilja göra i Astronomisk Ungdom!

Engagera dig i Astronomisk Ungdom!

 

Möjligheterna för dig som vill bli aktiv inom förbundet är oändliga. Att engagera sig i AU är både kul och givande, och du får möjligheten att träffa nya vänner,  utveckla dina ledaregenskaper och skaffa nya kunskaper och färdigheter som du kommer att ha stor nytta av även i framtiden. Vill du kanske vara med och arrangera nästa rymdläger? Vill du dela med dig av rymdnyheter på en egen Rymdblogg eller på vår Facebooksida? Du kanske vill hitta på något i en medlemsförening, skapa rymdkonst eller vara med i Rymdpodden? Eller har du kanske en helt egen idé? Det krävs inga särskilda förkunskaper – med nyfikenhet och motivation kommer man långt!

Skriv en kort presentation av dig själv och vad du är intresserad av att engagera dig inom så kontaktar vi dig inom kort. Kom ihåg att det finns många möjligheter att själv avgöra vad du vill göra i Astronomisk Ungdom – så skicka iväg ett mail även om det uppdrag just du letar efter inte finns med bland utlysningarna. Skriv till oss även om du inte vet exakt vad du vill göra – du kanske bara vet att du, precis som vi, är nyfiken på rymden och därför skulle vilja engagera dig mer i AU tillsammans med oss. Som aktiv i Astronomisk Ungdoms projekt får du fina förtjänstmedaljer med rymdtema som tack, och du blir inbjuden till många roliga evenemang för aktiva, bland annat den årliga AU-konferensen.

 

Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Varmt välkommen att engagera dig! Kontakta oss via detta formulär:

Varukorg