Engagera dig i en arrangörsgrupp!
Nu finns chansen för dig att engagera dig i förbundets nationella verksamheter och vara med och skapa ett fantastiskt år för alla våra medlemmar
Astronomisk Ungdom behöver projektledare och medlemmar som vill vara med i arrangörsgrupper för att planera och genomföra förbundets nationella verksamheter. Att engagera sig ger dig möjligheten till att träffa nya vänner, kontakter, upplevelser, minnen, förtjänstmedaljer och det är en bra merit på CV:t!
Hur fungerar det?
Varje år hålls ett utlysningstillfälle där samtliga våra projektgrupper ska fyllas med projektledare och gruppmedlemmar. Här på denna sida kan du läsa om alla arrangörsgrupper som du kan söka till, du fyller sedan i formuläret längst ner på sidan där du kryssar i samtliga grupper som du är intresserad av och berättar lite mer om dig själv.
Klicka på fliken vid varje arrangörsgrupp för att läsa mer information om projektet och vad som förväntas av dig som engagerad, här kan finnas viktig info för hur du ska fylla i formuläret
Innan du blir antagen kommer du att bli kallad till ett möte med antingen projektledaren för den aktuella gruppen eller med någon från kansliet, där du får veta mer om vad ditt engagemang skulle innebära och gå igenom eventuella frågor som du har.
Vi kommer även att begära ut ett utdrag ur belastningsregistret
Ett engagemang i en av dessa arrangörsgrupper sträcker sig tills att er verksamhet är genomförd och att slutrapportering och utvärdering är gjord. Om du är projektledare förväntas du genomföra en överlämning till nästa grupp.
För de flesta grupper är ni klara till sommaren 2025
1. Vad vill du söka till?
Läs igenom information för samtliga arrangörsgrupper som intresserar dig nedan
2. Fyll i formuläret
Fyll i formuläret nedan och kryssa i samtliga arrangörsgrupper som du är intresserad av. Ange din rangordning på vilka grupper du helst vill engagera dig i
3. Vänta på svar!
Invänta svar från oss om nästa steg i processen
Konferens & arbetshelger
Efter att du har blivit antagen till en arrangörsgrupp kommer ni genast att sätta igång och tillsammas med er projektledare arrangera en uppstartshelg på AU:s Kansli. Ni kommer att få lära er mer om resten av förbundet och hur just er verksamhet passar in, och därefter själva vara med och ta fram hur det ska genomföras. Ni kommer även under projektets gång att planera in fler arbetshelger för gruppen.
Mot slutet av hösten arrangeras en konferens där ni får alla de förutsättningar ni behöver för att kunna bedriva en lyckad verksamhet. Här får ni också träffa alla de andra grupperna i förbundet och alla de personer i förbundet som tillsammans gör allt detta möjligt.
Konferensen, arbetshelger och ditt engagemang i verksamheten, som t.ex resor, är helt kostnadsfritt
Vad krävs det för att bli engagerad?
Vi söker dig som har varit eller vill bli aktiv i Astronomisk Ungdoms nationella verksamheter, och givetvis är medlem i någon av våra föreningar.
Du ska tycka om att planera och genomföra verksamheter med deltagare samt att jobba i grupp. Tidigare erfarenhet av ideellt arbete där du har planerat en verksamhet är meriterande men inte ett krav. Under årets gång kommer det att erbjudas ledarskapskurser och andra tillfällen där du får en chans att utveckla nödvändiga kunskaper. Det finns ingen åldersgräns för att vara med och anordna ett projekt, däremot bör projektledaren ha fyllt minst 18 år. Alla uppdrag du söker till på den här sidan är ideella uppdrag.
Vi söker dig som:
- Har god kommunikationsförmåga och förmåga att inspirera och engagera ungdomar i sitt rymdintresse
- Tycker om grupparbete och att lyfta upp såväl dina ideella kollegor som deltagare på verksamheten
- Kan delta på möten minst varannan vecka och genomföra de arbetsuppgifter du tagit på dig
Bli Projektledare!
Till varje arrangörsgrupp behövs en projektledare. Någon som är ansvarig för att projektet genomförs såsom ni har bestämt tillsammans med kansliet. Det är din yttersta uppgift att se till att din projektgrupp arbetar bra och att kansliet vet vad just din grupp behöver, och att information från resten av förbundet når ut till dem.
Du som projektledare har regelbundna möten med kansliets verksamhetsutvecklare och får särskild utbildning och coachning i hur man driver ett projekt och får stöd i att leda din grupp och utveckla projektet
Att vara projektledare i Astronomisk Ungdom innebär att förtroendeuppdrag där du får utvecklas tillsammans med andra likasinnade som brinner för förbundets syfte. Du kommer lära dig mycket om projektledning och att vara en god ledare, samtidigt som du får knyta viktiga kontakter och får en god merit på CV:t. Framförallt så får du vara med och forma den gemenskap och ambition som finns i förbundet, skaffa vänner för livet och ha väldigt roligt.
Du söker till rollen som Projektledare genom att kryssa i rutan i formuläret samt bifoga Personligt Brev & CV. Om du kryssat i intresse för flera arrangörsgrupper anger du i rutan ‘Rangordning av val’ vilken/vilka grupper du är intresserad av att vara projektledare för.
Därefter kan du komma att kallas till intervju för rollen som projektledare. Om du antas kommer du sedan att jobba tillsammans med kansliet för att tillsätta övriga gruppmedlemmar och sedan anordna en uppstart för din grupp.
På CV:t bör du skriva vilken utbildning du går/gått, vilka andra engagemang eller förtroenderoller du har/haft samt ifall du har någon yrkeserfarenhet. (Men det är på inga sätt ett krav). Du kan även nämna om du har några specifika intressen eller kompetenser av intresse.
I ditt Personliga Brev bör du beskriva lite mer om dig och din bakgrund, varför just du vill ha denna roll och vad du tror gör dig lämpad för den.
Året som projektledare kommer att rivstartas med en projektledarhelg i oktober. Där får du tillsammans med övriga projektledare utvecklas inom ledarskap, projektledning och gå igenom hur året kommer se ut.
Deltagandet är helt kostnadsfritt och är ett viktig steg i din tillsättning som projektledare, det är därför viktigt att du kan delta
Rymdforskarskolan kommer att tillsättas i en separat utlysning, där projektledarrollen utlyses först inom kort. För att vara med i denna arrangörsgrupp behöver du gå på högskolan/universitetet. Det går att vara med i både en av ovanstående arrangörsgrupper samt Rymdforskarskolan. Om du är intresserad av att söka till antingen handledare eller projektledare för Rymdforskarskolan är det bra om du anger det i ‘Rangordning av val’ rutan.
Aktuella arrangörsgrupper
Astronomiolympiadgruppen
Vad är astronomiolympiaden?
Under 2025 hålls både Astronomiolympiaden och Astronomiolympiaden Junior. Tävlingar i astronomi och astrofysik för gymnasieelever respektive grundskoleelever, som syftar till att väcka elevers intresse för ämnet, samt att vara en uttagningstävling till de internationella tävlingarna IOAA & IOAA jr.
Läs mer om Astronomiolympiadgruppen
Vi söker två projektgrupper som kommer att jobba mycket nära varandra för att utforma och genomföra dessa verksamheter.
Till gruppen för Astronomiolympiaden Junior söker vi dig som studerar antingen på gymnasiet eller högskolan/universitet. Till gruppen för Astronomiolympiaden söker vi dig som studerar på högskolan/universitetet.
Du kan ange i ‘Rangordning av val’ rutan om du har en preferens emellan dessa två grupper
Till Astronomiolympiadgruppen söker vi dig som:
- Har god organisatorisk förmåga och vill jobba i ett stort projekt med varierade arbetsuppgifter
- Brinner för astronomi och astrofysik och har teoretiska kunskaper inom området
- Gillar att jobba med utbildning samt fostra kunskaper och tävlingsintresse inom området
CanSatgruppen
Vad är CanSat?
CanSat är en tävling i rymdteknik och ingenjörskonst för gymnasieelever. Vem som helst kan delta i tävlingen genom att samla en grupp ungdomar och bygga sin egen CanSat. Projektet ska göra fler intresserade av rymdteknik och uppmuntra till att fler ungdomar provar på tekniskt projektarbete.
Läs mer om CanSatgruppen
Inför ESAs CanSat tävling behöver vi en ideell projektgrupp som utformar den nationella tävlingen som hålls under våren. Tävlingens mål är att ta ut ett lag som sedan får tävla i ESAs CanSat-tävling.
Under hösten arrangerar CanSat-gruppen tillsammans med kansliet två fortbildningskurser för lärare i Stockholm och är med och arbetar för att fler skolor och lärare ska intressera sig för projektet.
Till CanSatgruppen söker vi dig som:
- Brinner för rymdteknik och har ett intresse för tekniskt projektarbete
- Vill anordna en otrolig tävling som ska locka fler unga att utmana sig genom ingenjörsprojekt
- Har god organisatorisk förmåga och vill jobba i ett stort projekt med varierade arbetsuppgifter
Rymdodysseegruppen
Vad är Rymdodysseen?
Rymdodyssén är Astronomisk Ungdoms största lägerverksamhet. Den ska arrangeras under sommaren och välkomnar samtliga medlemmar till förbundets största samlingsplats. Huvudsyftet är att stärka gemenskapen i förbundet för nya såväl som erfarna medlemmar i alla åldrar.
Läs mer om Rymdodysseegruppen
I denna grupp skapar det ultimata sommaravslutet för AU:s lägerverksamhet och medlemmar. För fler deltagare än någonsin och med vår bredaste åldersgrupp ska en helhetsupplevelse skapas med en spännande historia, lärorika laborationer och inbjudna gästföreläsare. Senare i projektet kommer ni att få hjälp från kansliet att få in en stor grupp lägerledare som ni kommer genomföra lägret tillsammans med.
Rymdodysseegruppen kommer också att få arbeta med Kansliet och Förbundsstyrelsen med att ta fram och hålla i delar av Astronomisk Ungdoms Konferens & Kongress som då knyts samman med Rymdodysseen.
Projektledaren för Rymdodysseen kommer att jobba nära med projektledarna för de andra två lägergrupperna. Ni kommer att utbyta värdefulla kunskaper och kunna ta del av gemensamt material, samt samlas hela grupperna för gemensamma ledarskapskurser m.m.
Till Rymdodysseegruppen söker vi dig som:
- Vill vara med och skapa AUs största samlingsplatser för medlemmar och aktiva
- Vill jobba både med att utveckla laborationer och undervisning inom astronomi och rymdteknik för alla åldrar, samt spex och tematiska historier
- Kan förmedla förbundets syfte och vara en god och ansvarsfull ledare
Lägergrupperna
AU:s nationella ungdomsläger
I år delas våra ungdomsläger upp på två grupper
Lägergrupp: Astronomi & Lägergrupp: Rymdteknik
Dessa kommer även ha nära kontakt med Rymdodysseegruppen och varandra, samtidigt som de fokuserar på sina egna läger och intresseområden.
Läs mer om grupperna och vilka läger de genomför
Lägergrupp: Astronomi
Astronomilägret är ett läger på sommaren med fokus på just astronomi. Föreläsningar på ämnet astronomi och astrofysik varvas med stjärnskådning men också såklart klassiska sociala aktiviteter och vattenraketuppskjutningar.
Star Party är ett läger i slutet av vintern för ungdomar mellan 13 och 25 år med fokus observationer samt kurs i teleskop och astrofoto. Tanken är att åka till en mörk plats där man enkelt kan observera, vid bra väder.
Lägergrupp: Rymdteknik
Norrskensläger är ett läger som varje år anordnas i Kiruna med besök till bland annat Sveriges egna raketbas Esrange och rymdforskningsinstitut i Kiruna och bjuder såklart på goda norrskenschanser
Rymdteknikläger är ett läger med fokus på rymdteknik, där ett CanSat-inspirerat ingenjörsprojekt varvas med studiebesök och föreläsningar från rymdingenjörer.
Till lägergrupperna söker vi dig som:
- Kan skapa en trygg miljö på våra läger och vara en god ledare
- Är social och kan vara en god och ansvarsfull ledare
- Har ett intresse för astronomi och/eller rymdteknik
Entreprenörskapsgruppen
Vad är Entreprenörskapsgruppen?
Framtiden kräver innovation och entrepenörer. För att vi ska kunna lösa det problem vi möter på jorden, behövs rymden! Entreprenörskapsgruppen jobbar med att föra samman ungdomar i Sverige som är intresserade av rymdindustri och innovation och de entreprenörer som idag jobbar med rymden, på alla nivåer. Och samtidigt skapa en mötesplats för ungdomar som är intresserade av rymden och entreprenörskap.
Läs mer om Entreprenörskapsgruppen
Idag jobbar Astronomisk Ungdoms Entreprenörskapsgrupp med att skapa material på temat och kartlägga rymdindustrin och ungas roll i den. Ambitionen för det kommande året är att öppna en mötesplats för unga rymdentreprenörer och arrangera ett event, digitalt eller fysiskt, för dessa att få lära av varandra och träffa delar av rymdindustrin.
Till Entreprenörskapsgruppen söker vi dig som:
- Har ett intresse för entreprenörskap och rymden och vill hjälpa fler att förena dessa två
- Brinner för, och vill skapa kontakter inom, rymdindustrin
- Inte är rädd för att drömma stort och vill vara med och forma vad entreprenörskap i rymden för unga innebär
Studieresegruppen
Vad är AU:s studieresor?
Våra två stora sällskapsresor är:
Marsresan som riktar sig ungdomar i alla åldrar och sker under mars månad i Sverige eller i dess direkta närhet
Rymdresan som tar ungdomar i åldrarna 18-25 år till häftiga rymdiga resmål någonstans i Europa
Läs mer om Studieresegruppen
Studieresegruppen har i uppdrag att genomföra dessa två sällskapsresor och kommer även kunna arrangera mindre studiebesök och dagsresor i samarbete med lokalföreningar eller AU:s distrikt.
Till Studieresegruppen söker vi dig som:
- Gillar att utforska världen och att finna intressanta rymdrelaterade resmål
- Är ansvarsfull och kan vara reseledare för ungdomar i alla åldrar
- Körkort är positivt men ej nödvändigt
Mediagruppen
Vad är Mediagruppen?
Mediagruppen kommer ha mycket varierade arbetsområden och jobba med att bistå övriga delar av förbundet när det kommer till mediaproduktion, marknadsföring och mediakontakt. Du kommer att få lära känna alla delar av förbundet och jobba tillsammans med samtliga arrangörsgrupper för att sprida vidare detta till våra medlemmar såväl som utomstående.
Läs mer om Mediagruppen
Mediagruppen kommer ha ett antal fokusområden, som medlem i gruppen kommer du att få arbeta med en eller flera av dessa, där du har din kompetens eller intresse.
Till Mediagruppen söker vi dig som:
- Brinner för förbundets verksamheter och vill sprida engagemanget och kunskapen till fler unga
- Gillar att samarbete med flera olika projektgrupper för att bidra med just din och mediagruppens kompetens
och vill ägna dig åt något av följande områden:
- Fotografera, filma och producera media från våra verksamheter
- Arbeta med sociala medier samt medlemsutskick för att både uppdatera våra medlemmar med vad som händer i förbundet samt hitta sätt att nå ut till fler unga på internet
- Arbeta med grafisk design för våra verksamheter och förbundet
- Vara redaktör för ungdomssidorna i Populär Astronomi
Vänligen tydliggör i din ansökan vilket/vilka av dessa områden som intresserar dig
AU:s Rymdprogram
Vad kan man söka till i AU:s Rymdprogram?
AURORE-3, vars ingenjörsgrupp redan är tillsatt, kommer under det kommande året påbörja och driva sitt outreach-projekt. Barn och ungdomar kommer genom bland annat skolbesök få bidra till projektet med med patch-designs och forskningsexperiment
Ett stratosfäriskt ballongprojekt kommer att genomföras i samarbete med en grundskola, där ett flertal skolklasser kommer att genomföra ett CanSat-inspirerat projekt i teknikkursen som ska kulminera i en ballongflygning
Läs mer om Ingenjörsgruppen & Outreach-gruppen
För dessa projekt behöver vi en Outreach-grupp som jobbar med att planera upp skolbesök, mediakontakt och se till att dessa inspirerande projekt når ut till så många unga som möjligt.
Outreach-gruppen kommer jobba både med AURORE-3 och ballongprojektet, och behöver även en gruppledare. För att söka till denna roll kryssar du i att du vill vara projektledare.
Vi söker också en ingenjörsgrupp och en projektledare för det stratosfäriska ballongprojektet. Ni kommer att jobba med att bygga ballongplattformen för elevernas experiment och även bistå skolan med eventuella tekniska frågor kring skolprojektet.
Till AU:s Rymdprogram söker vi dig som:
- Vill jobba med våra rymdprojekt för att genom dessa sprida engagemang och intresse för rymdfart och rymdforskning
och - Har erfarenhet av tekniskt arbete och kunskaper inom ett eller flera relevanta områden (t.ex 3D-design, programmering, tillverkning m.m)
eller - Vill jobba med utbildning, skolprojekt och outreach-arbete