Engagera dig en projektgrupp

Astronomisk Ungdom behöver projektledare och medlemmar som vill vara med i projektgrupper för att planera och genomföra förbundets verksamheter. Att engagera sig ger dig möjligheten till att träffa nya vänner, kontakter, upplevelser, minnen, förtjänstmedaljer och det är en bra merit på CV:t!

Vi söker projektgrupper två gånger per år. När ansökan är öppen fyller du i ansökningsformuläret nedan och kryssar för de projektgrupper du är intresserad av att vara med i. I anslutning till varje utlysningstillfälle anordnas en kurshelg för de utvalda projektgrupperna där ni får tips om hur ni kan jobba bra i gruppen och planera en fantastisk verksamhet. Ni kommer då också få chansen att utbyta erfarenheter med de andra aktiva projektgrupperna.

Vi vill alltid ha kontakt med aktiva som vill engagera sig! Hör jättegärna av dig även om inget utlyses. Vi har alltid något som du kan hjälpa till med! Tveka inte att höra av dig till projektkoordinator@au.se om du vill veta mer eller om du vill engagera dig i AU. Du kan också fylla i formuläret längst ner på sidan.

Höstens projektgrupper (ansökan öppnar under vintern)

Elev- och studentkonferenser

  • Christer Fuglesang-dagarna är en konferens för högstadieelever som ska välja inriktning på sina gymnasiestudier. Under konferensen får deltagarna möjlighet att träffa representanter från gymnasieskolor och andra aktörer inom rymd- teknik- och naturvetenskapsområdet.

Nationella ungdomsläger

Här ingår våra nationella läger som riktar in sig på ungdomar. De nationella lägren är:

  • Gastronomiläger är ett astronomiläger med stort fokus på extra god mat, extra mycket kul och extra mycket lägerkänsla. Fokus ligger på att skapa en naturlig umgängesplats för aktiva i AU och ge nya medlemmar en chans att komma in i gemenskapen ordentligt.
  • StarParty är Astronomisk Ungdoms höstläger för ungdomar mellan 13 och 25 år med övernattning och observationer samt kurs i teleskop och astrofoto. Tanken är att åka till en mörk plats där man enkelt kan observera, vid bra väder.
  • Norrskensläger är ett läger som anordnas i Norrland under början av året och riktar sig till deltagare mellan 16-19 år.

Barn- och ungdomsläger

Här söker vi flera projektledare att vara ansvariga för alla barn och ungdomsläger i sitt distrikt det året. Distrikten är Stockholm, Uppsala, Skåne och Västra Götaland. Lägren syftar till att vara en rolig och lärorik sammankomst där ungdomar får chansen att lära sig mer om rymden, stilla sin nyfikenhet kring naturvetenskap och teknik, ha kul tillsammans och träffa nya vänner. De läger som ska arrangeras i varje distrikt är:

  • Rymdläger arrangeras under sommaren för lågstadiebarn, ca 7-10 år gamla.
  • Space Camp anordnas vanligtvis under höstlovet och riktar sig till barn som är ca 10-13 år.
  • Astronoutläger (nytt) välkomnar deltagare som är ca 13-14 år gamla och arrangeras vanligen under sommarlovet.
  • Astronomiläger välkomnar deltagare som är ca 15-16 år gamla och arrangeras vanligen under sommarlovet.

Sällskapsresor

Här ingår våra sällskapsresor med rymdtema som riktar in sig på ungdomar. Resorna är:

  • Rymdresan är en sällskapsresa med astronomi- och rymdtekniktema för unga rymdintresserade mellan 18 och 25 år. Resan kan t.ex. gå till en astronomisk sevärdhet, studiebesök vi internationella rymdföretag, stora internationella teleskop eller andra rymdrelaterade resmål.

Rymdpolitiska gruppen

Astronomisk Ungdom arbetar för att främja ungas rymdintresse. Ett sätt att göra det är att påverka omvärlden på det rymdpolitiska området. Syftet med Rymdpolitiska gruppen är att öka fokus på rymd- och astronomirelaterade frågor i samhällsdebatten generellt och förmedla medlemmarnas åsikter i frågorna genom debattartiklar och delta och/eller anordna politiska event.

Eventgruppen

Eventgruppen arrangerar och planerar AU:s deltagande i ett flertal evenemang, till exempel Astronomins dag och natt, Lise Meitner-dagarna och Forskarfredag. Som medlem i eventgruppen finns även möjligheten att anordna egna rymdrelaterade evenemang och aktiviteter.

Rymdforskarskolan – Handledare

Vill du ha universums roligaste uppdrag och sommarjobb? Nu har du chansen att söka till handledare för Rymdforskarskolan 2023! Detta är en delvis avlönat uppdrag och utlyses under lediga tjänster.

Rymdforskarskolan är en sommarforskarskola i astronomi och rymdteknik, som ger gymnasieelever möjlighet att lära sig mer om astronomi, rymdteknik och rymdfart. Teori och laborationer varvas med gästföreläsare, studiebesök och sociala aktiviteter. Som handledare kommer du att tillsammans med dina kollegor handleda laborationer, forskningsprojekt och planera/utföra sociala aktiviteter. Uppdraget kräver att du är duktig på att jobba i grupp, är social, van vid att ta eget ansvar och är bra på att ta egna initiativ. Rymdforskarskolor planeras i Stockholm (KTH), Göteborg (Chalmers), Uppsala (Uppsala Universitet) och Lund (LU).

Vårens projektgrupper (ansökan öppnar hösten 2023)

Nationell CanSat-tävling

Inför ESAs CanSat tävling behöver vi en ideell projektgrupp som är med och utformar den nationella tävlingen. Tävlingen ska hållas under våren, i Kiruna. Tävlingens mål är att ta ut ett lag som sedan får tävla i ESAs CanSat-tävling. Under hösten hålls två fortbildningskurser för lärare på Tekniska museet i Stockholm.

Du kan läsa mer om projektgruppen här.

Knut Lundmark-dagarna

Knut Lundmark-dagarna är en tre dagar lång konferens för gymnasieelever, som syftar till att inspirera och informera om möjligheterna till utbildningar och arbeten inom astronomi och rymdteknik. Konferensen innehåller bl.a. inspirerande föredrag av forskare från universitet, laborationer och industri och en utställning med företag, föreningar och lärosäten med koppling till astronomi- och rymdämnet. Vi söker projektledare och medlemmar som vill arrangera två konferenser i vår.

Barn- och ungdomsläger

Här söker vi flera projektledare att vara ansvariga för alla barn och ungdomsläger i sitt distrikt det året. Distrikten är Stockholm, Uppsala, Skåne och Västra Götaland. Lägren syftar till att vara en rolig och lärorik sammankomst där ungdomar får chansen att lära sig mer om rymden, stilla sin nyfikenhet kring naturvetenskap och teknik, ha kul tillsammans och träffa nya vänner. De läger som ska arrangeras i varje distrikt är:

Här ingår våra sällskapsresor med rymdtema som riktar in sig på ungdomar. Resorna är:

  • Marsresan är en sällskapsresa med Mars-tema och riktar sig till unga rymdintresserade mellan ca 13 och 25 år och ska gå till ett eller flera resmål med anknytning till astronomi, rymdteknik eller rymdkultur. Resmålen ligger i Sverige eller i dess omedelbara närhet.

Vad vi söker hos den som vill engagera sig i en projektgrupp

Vi söker dig som har varit eller vill bli aktiv i Astronomisk Ungdoms nationella verksamheter. Du ska tycka om att planera och genomföra verksamheter samt trivs att jobba i grupp. Tidigare erfarenhet av ideellt arbete där du har planerat en verksamhet är meriterande men inte ett krav. Det finns ingen åldersgräns för att vara med och anordna ett projekt, däremot bör projektledaren ha fyllt minst 18 år. Alla uppdrag du söker till på den här sidan är ideella uppdrag.

Som projektledare bör du:

  • vara minst 18 år fyllda
  • kunna kommunicera förbundets syfte, verksamhet och policy
  • ha god social kommunikationsförmåga och vara positiv
  • vara självständig, noggrann, strukturerad och uppvisa ett genomgående gott omdöme
  • vara ekonomiskt medveten
  • ha god stresstålighet och förmåga att hantera stressituationer

Intresseanmälan öppnar i höst!

”När man anordnar ett astronomiläger för Astronomisk Ungdom får man inte bara uppleva allt kul som sker, utan man får bestämma vad för grejer som ska ske. I början var jag lite rädd över att inte kunna komma in i gruppen, att jag bara fick ta ledarrollen, och att jag skulle ha överdrivet mycket ansvar – så var inte alls fallet. Jag hade tid att umgås med alla och var med på samtliga aktiviteter. Självklart har man mer ansvar men projektgruppen hjälps ju åt. Kort sagt: Det var ett suveränt läger med en suverän projektgrupp!”

Winnie Lu, Arrangör, Astronomiläger 2016

”Att ha varit med på rymdhelgen på Tekniska museet var superroligt! Jag fick vara en så kallad rymdexpert och svara på frågor angående rymden eller förbundet. Vi lyckades värva många medlemmar, det var så roligt att se att intresset var så stort bland barnen och att gå omkring på museet med en AU-tröja fick mig att känna mycket stolthet. I sin helhet var helgen superrolig och jag skulle definitivt vilja göra om det!”

Linda-Maria Badea, Volontär, MegaHelg Rymd

Få snygga rymdmedaljer som tack för ditt engagemang!

Du som engagerar dig i någon av Astronomisk Ungdoms verksamheter får vackra medaljer med rymdmotiv som tack för ditt engagemang. Bli en del av AU-gemenskapen idag – skriv till oss och berätta vad just DU skulle vilja göra i Astronomisk Ungdom!

Varukorg