Engagera dig i Astronomisk Ungdom!

 

Möjligheterna för dig som vill bli aktiv inom förbundet är oändliga. Att engagera sig i AU är både kul och givande, och du får möjligheten att träffa nya vänner,  utveckla dina ledaregenskaper och skaffa nya kunskaper och färdigheter som du kommer att ha stor nytta av även i framtiden. Vill du kanske vara med och arrangera nästa rymdläger? Vill du dela med dig av rymdnyheter på en egen Rymdblogg eller på vår Facebooksida? Du kanske vill hitta på något i en medlemsförening, skapa rymdkonst eller vara med i Rymdpodden? Eller har du kanske en helt egen idé? Det krävs inga särskilda förkunskaper – med nyfikenhet och motivation kommer man långt!

Skriv en kort presentation av dig själv och vad du är intresserad av att engagera dig inom så kontaktar vi dig inom kort. Kom ihåg att det finns många möjligheter att själv avgöra vad du vill göra i Astronomisk Ungdom – så skicka iväg ett mail även om det uppdrag just du letar efter inte finns med bland utlysningarna. Skriv till oss även om du inte vet exakt vad du vill göra – du kanske bara vet att du, precis som vi, är nyfiken på rymden och därför skulle vilja engagera dig mer i AU tillsammans med oss. Som aktiv i Astronomisk Ungdoms projekt får du fina förtjänstmedaljer med rymdtema som tack, och du blir inbjuden till många roliga evenemang för aktiva, bland annat den årliga AU-konferensen.

 

Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Varmt välkommen att engagera dig! Kontakta oss via detta formulär:

Utlysningar till Astronomisk Ungdoms verksamheter 2020!

Astronomisk Ungdom söker flera projektledare och medlemmar som vill vara med i projektgrupper för att planera och genomföra förbundets verksamheter under 2020. Att engagera sig ger dig möjligheten till att träffa nya vänner, kontakter, upplevelser, minnen, förtjänstmedaljer och det är en bra merit på CV:t!  Det kan komma att utlysas flera verksamheter som behöver projektgrupper så glöm inte att titta till här då och då.  Sök till projektgruppen för en eller flera av Astronomisk Ungdoms årliga evenemang nedan genom att fylla i formuläret ovan! Tveka inte att höra av dig till kansli@au.se om du vill veta mer.

Notera att utlysningar tillsätts löpande och kan tas bort från innan sista ansökningsdatum

Handledare under Rymdforskarskolorna 2020

Vill du ha världens roligaste sommarjobb? Nu har du chansen att söka till handledare för Rymdforskarskolan 2020! Som handledare kommer du att tillsammans med dina kollegor handleda laborationer, forskningsprojekt och planera/utföra sociala aktiviteter. Tjänsten kräver att du är duktig på att jobba i grupp, är social, van vid att ta eget ansvar och är duktig på att ta egna initiativ. Du kommer att lära dig otroligt mycket genom att lära ut till deltagarna och du kommer ha chans att utöka ditt kontaktnät inom rymdbranschen. Framförallt kommer du att få nya vänner för livet! Tjänsten är avlönad.

Läs mer om tjänsten på sidan Lediga tjänster!

Astronomins Dag och Natt 2020 
Varje år anordna Svenska Astronomiska Sällskapet Astronomins Dag och Natt (ADON) som går av stapeln i slutet av september/början av oktober då rymdevenemang anordnas runt på många orter i Sverige.  Astronomisk Ungdom söker en projektgrupp  för att genomföra förbundets evenemang under ADON. Läs mer om ADON här och ansök senast 20:e april !

Rymdläger 2020 
Astronomisk Ungdom söker projektgrupp och projektledare till Rymdlägret, ett astronomiläger som anordnas under försommaren Rymdlägret är en social sammankomst för de medlemmar som är mellan åldrarna 7 till 10 år. Som arrangörer av Rymdlägret får man chansen att utforma spännande aktiviteter, roliga workshops och föreläsningar för de yngsta medlemmarna hos Astronomisk Ungdom! Ansök senast den 20:e januari!

Astronomiläger 2020
Astronomisk Ungdom söker projektgrupp och projektledare till det årliga sommarlägret för ungdomar i åldrarna 13-16 år. Astronomisk Ungdoms sommarläger är en social sammankomst för astronomiintresserade barn och ungdomar, och ska sträva efter att mätta deltagarnas rymd- och astronomiintresse oavsett kunskapsnivå. Vill du vara projektledare eller del av projektgruppen som skapar sommarens finaste läger? Ansök senast den 5:e februari!

Gastronomilägret 2020
Gastronomilägret är ett astronomiläger med extra allt: extra mycket kul, extra god mat och extra lägerkänsla! Under ett par dagar på sensommaren anordnas Astronomisk Ungdoms godaste läger. Gastronomilägret anordnas främst till förbundets aktiva medlemmar, före detta aktiva medlemmar och blivande aktiva medlemmar för att främja gemenskap inom förbundet.  Vill du vara bli projektledare eller vara med i projektgruppen för Astronomisk Ungdoms gastronomiläger och bli en gastronaut? Ansök senast den 5:e mars!

Space Camp 2020
Astronomisk Ungdom söker projektgrupp och projektledare till det årliga lägret Space Camp som riktar sig till astronomiintresserade barn mellan 8 och 12 år, och ska sträva efter att mätta deltagarnas astronomi- och rymdintresse oavsett kunskapsnivå. Space Camp hålls på lämplig ort under sensommaren eller hösten. Vill du vara projektledare och leda en projektgrupp? Vill du vara en del av projektgruppen och dela ansvaret? Vill du anordna barnens favoritläger? Ansök till projektgruppen för Space Camp senast den 30:e april!

Ungdomens Star Party 2020
Astronomisk Ungdom söker projektgrupp och projektledare till Ungdomens Star Party, ett astronomiläger som går av stapeln årligen under hösten.  Ungdomens Star Party är en social sammankomst som riktar sig till förbundets äldre medlemmar (mellan 19 och 25 år). Som arrangörer av våra läger utformar projektgruppen under ledning av projektledaren ett program med punkter av intresse för lägrets målgrupp, sätter ihop eller utformar laborationer, studiebesök och andra aktiviteter, kontaktar föreläsare, bokar lokaler och planerar samtliga måltider. Anordna lägret för Astronomisk Ungdoms äldsta medlemmar! Ansök senast den 30:e april!

Norrskenslägret 2020
Astronomisk Ungdom söker projektgrupp och projektledare till Norrskenslägret, ett astronomiläger som sker årligen vid årsskiftet, i detta fall årsskiftet 2020/2021. Astronomisk Ungdoms norrskensläger är en social sammankomst för rymd- och astronomiintresserade barn och ungdomar mellan 16 och 19 år gamla, och ska sträva efter att mätta deltagarnas astronomi- och rymdintresse på  gymnasienivå. Anmälan är öppen till och med 1:a juni.

Knut Lundmark Dagarna 2020
Går du på universitetet och vill vara med och arrangera våra verksamheter? Just nu söker Astronomisk Ungdom arrangörer till Knut Lundmark-dagarna. som är  inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik som hålls under våren;  Som handledare är du med och ger nyfikna och intresserade gymnasieelever möjligheten att utvecklas och lära sig mer om astronomi och rymdteknik och hur , genom att exempelvis handleda roliga laborationer och finnas med som ledare, mentor och förebild. Målet är att få fler gymnasieelever att vilja söka utbildningar innom astronomi och rymdteknik. Ansök senast den 5:e januari!

Rymdbloggare
Gillar du att skriva om astronomi och rymd? Om roliga aktiviteter eller den senaste rymdforskningen? Då kan du passa som rymdbloggare! Som rymdbloggare för Astronomisk Ungdom får du en egen blogg på bloggportalen där du själv lägger upp det du anser vara av intresse för andra! Uppdraget har ingen start eller sluttid, utan är alltid öppen för att ta emot nya rymdbloggare. Maila kansli@au.se så sätter vi upp ett konto och introducerar dig till konceptet!

 

 

Tidigare utlysningar, numera tillsatta uppdrag

”När man anordnar ett astronomiläger för Astronomisk Ungdom får man inte bara uppleva allt kul som sker, utan man får bestämma vad för grejer som ska ske. I början var jag lite rädd över att inte kunna komma in i gruppen, att jag bara fick ta ledarrollen, och att jag skulle ha överdrivet mycket ansvar – så var inte alls fallet. Jag hade tid att umgås med alla och var med på samtliga aktiviteter. Självklart har man mer ansvar men projektgruppen hjälps ju åt. Kort sagt: Det var ett suveränt läger med en suverän projektgrupp!”

Winnie Lu

Arrangör, Astronomiläger 2016

Få snygga rymdmedaljer som tack för ditt engagemang!

Du som engagerar dig i någon av Astronomisk Ungdoms verksamheter får vackra medaljer med rymdmotiv som tack för ditt engagemang. Bli en del av AU-gemenskapen idag – skriv till oss och berätta vad just DU skulle vilja göra i Astronomisk Ungdom!

Nominera till AU:s guldmedalj

Astronomisk Ungdoms guldmedalj tilldelas den medlem som på ett gott och föredömligt sätt drivit många projekt inom AU och varit aktiv och engagerad i verksamheterna eller föreningarna under minst 3 års tid, eller motsvarande engagemang. Det är förbundsstyrelsen som utser mottagare av guldmedaljen, efter nomineringar från medlemmar.

    Om du inte vet, välj det alternativ du tror ligger närmast.
  • Skriv noggrant, utförligt och motivera. Beskriv också hur du har noterat kandidatens arbete (exempelvis varit kollega, deltagit på personens engagemang) och hur det hänger ihop med de markerade punkterna ovan.

”Att ha varit med på rymdhelgen på Tekniska museet var superroligt! Jag fick vara en så kallad rymdexpert och svara på frågor angående rymden eller förbundet. Vi lyckades värva många medlemmar, det var så roligt att se att intresset var så stort bland barnen och att gå omkring på museet med en AU-tröja fick mig att känna mycket stolthet. I sin helhet var helgen superrolig och jag skulle definitivt vilja göra om det!”

Linda-Maria Badea

Volontär, MegaHelg Rymd