Engagera dig i Astronomisk Ungdom!

 

Möjligheterna för dig som vill bli aktiv inom förbundet är oändliga. Att engagera sig i AU är både kul och givande, och du får möjligheten att träffa nya vänner,  utveckla dina ledaregenskaper och skaffa nya kunskaper och färdigheter som du kommer att ha stor nytta av även i framtiden. Vill du kanske vara med och arrangera nästa rymdläger? Vill du dela med dig av rymdnyheter på en egen Rymdblogg eller på vår Facebooksida? Du kanske vill hitta på något i en medlemsförening, skapa rymdkonst eller vara med i Rymdpodden? Eller har du kanske en helt egen idé? Det krävs inga särskilda förkunskaper – med nyfikenhet och motivation kommer man långt!

Skriv en kort presentation av dig själv och vad du är intresserad av att engagera dig inom så kontaktar vi dig inom kort. Kom ihåg att det finns många möjligheter att själv avgöra vad du vill göra i Astronomisk Ungdom – så skicka iväg ett mail även om det uppdrag just du letar efter inte finns med bland utlysningarna. Skriv till oss även om du inte vet exakt vad du vill göra – du kanske bara vet att du, precis som vi, är nyfiken på rymden och därför skulle vilja engagera dig mer i AU tillsammans med oss. Som aktiv i Astronomisk Ungdoms projekt får du fina förtjänstmedaljer med rymdtema som tack, och du blir inbjuden till många roliga evenemang för aktiva, bland annat den årliga AU-konferensen.

 

Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Varmt välkommen att engagera dig! Kontakta oss via detta formulär:

7 + 1 =

Lediga uppdrag & tjänster

Specialuppdrag under 2019!

Under 2019 finns det mycket att fira! Det är 50 år sedan månlandningen, det är 100 år sedan både the International Astronomical Union och Svenska Astronomiska Sällskapet bildades! Dessutom är det 10 år sedan vår egna astronaut Christer Fuglesang var i rymden! Vill du vara del av en projektgrupp som främjar den folkliga rymdrörelsen under 2019? Ansök till en eller flera av uppdragen nedan genom att fylla i formuläret ovan! Tveka inte att höra av dig till kansli@au.se om du vill veta mer.

International Dark Sky Week 2019
För att bevara en natthimmel utan ljusföroreningar anordnas årligen the International Dark Sky Week! Under 2019 hoppas Astronomisk Ungdom vara med och föra arbetet för en mörkare natthimmel. Vill du vara med i projektgruppen och organisera arbetet? Kom upp med en egen idé, eller ta del av de många the International Dark-Sky Association erbjuder! Ansök senast den 3:e februari!

Sci-Fest Uppsala 2019
Vill du ta del av Uppsalas största Sci-Fi event? Under den 7-9 maj 2019 anordnas Sci-Fest i Uppsala, och Astronomisk Ungdom söker arrangörer som vill engagera sig i verksamheten! Som en del av projektgruppen kommer ni under ledning arbeta fram vad ni vill göra under dagarna. Vill ni skapa en workshop? Vill ni visa ett häftigt experiment? Vill ni stå och sprida ordet om Astronomisk Ungdom till andra? Det är upp till er! Ansök senast den 5:e februari!

Rymdforum Trollhättan 2019
Vill du vara med och representera AU under Rymdforum i Trollhättan under 24-26 mars 2019? Trollhättan har en stark anknytning till rymd med en permanent rymdutställning på Innovatum Science Center, en betydande prao-verksamhet hos företag inom rymdklustret, en lekplats med rymdtema samt Sveriges första rymdinkubator på Innovatum! Stå på samma sen som SpaceX företrädare, värva medlemmar, sprid kunskap om AU och ta del av gemenskapen! Anmäl ditt intresse senast den 15:e februari!

Vetenskapsfestivalen Göteborg 2019
Ta del av en 22 år gammal tradition i hjärtat av Göteborg! Astronomisk Ungdom söker medlemmar som vill stå och representera AU under vetenskapsfestivalen i Göteborg. Bli del av projektgruppen som anordnar inslag till en festival som 70 000 personer besöker årligen! Under ledning kommer projektgruppen skapa aktiviteter som bidrar till årets vetenskapsfestival. Ansök senast den 15:e februari!

Almedalsveckan 2019
Vill du vara med och påverka den svenska rymdpolitiken? Var med och planera AUs almendalsvecka 2019! Rymden har länge varit en lågprioritet i Sveriges politik, vilket är synd då rymden är en stor del av vår vardag, huruvida vi märker det eller ej. Under 2019 vill vi ändra detta, och sätta rymden på agendan genom att gå och prata med olika politiker om rymden och AUs idéprogram under almendalsveckan. Vill du vara med och skapa lägret som gör en skillnad i Sverige? Ansök till projektgruppen för AUs almendalsvecka 2019 senast den 15:e februari!

We are Sthlm och Kulturfestivalen 2019
We Are Sthlm pågår i fem dagar i augusti och har ca 300 programpunkter inom musik, dans och aktiviteter. Festivalen är Europas största ungdomsfestival och pågår parallellt med Stockholms Kulturfestival, som också är en gratisfestival, arrangerad av Stockholms stad. Under sommaren 2019 kommer båda festivalerna ha tema RYMD! Vill du vara med och arrangera aktiviteter för Stockholms roligaste festival med Astronomisk Ungdom? Har du en idé om hur vi kan göra festivalen till den bästa möjliga? Skulle du vilja delta med rymdrelaterade konstverk, musik eller dans? Hör av er eller ansök till projektgruppen senast den 5:e april!

Rymdveckan 2019
För att fira en av människans största bedrifter anordnas Rymdveckan i Göteborg under 2019! Det är 50 år sedan månlandningen, och i astronomins anda firar vi! Ansök till Astronomisk Ungdoms projektgrupp för Rymdveckan 2019 om du vill vara med och arrangera det största rymdeventet i Göteborg på 50 år! Arbeta tillsammans med en projektgrupp för att skapa aktiviteter, leda workshops och sprida ordet om Astronomisk Ungdom. Ansök senast den 24:e maj!

 

Astronomisk Ungdoms årliga verksamhet!

Astronomisk Ungdom utför årligen flera uppsättningar av läger utspridda över året riktade mot olika åldersgrupper. Som en del av projektgruppen får man utveckla sitt ledarskap, ägna sig åt kreativ problemlösning och skapa ett upplägg för en underbar lägerhelg! Sök till projektgruppen för en eller flera av Astronomisk Ungdoms årliga evenemang nedan genom att fylla i formuläret ovan! Tveka inte att höra av dig till kansli@au.se om du vill veta mer.

Handledare under Rymdforskarskolorna 2019
Vill du ha världens roligaste sommarjobb? Nu har du chansen att söka till handledare för Rymdforskarskolan 2019! Som handledare kommer du att tillsammans med dina kollegor handleda laborationer, forskningsprojekt och planera/utföra sociala aktiviteter. Tjänsten kräver att du är duktig på att jobba i grupp, är social, van vid att ta eget ansvar och är duktig på att ta egna initiativ. Du kommer att lära dig otroligt mycket genom att lära ut till deltagarna och du kommer ha chans att utöka ditt kontaktnät inom rymdbranschen. Framförallt kommer du att få nya vänner för livet! Tjänsten är avlönad.

Vi söker dig som är:

  • universitetsstudent inom naturkunskap eller teknik
  • intresserad av rymden
  • gillar att jobba i grupp
  • är duktig på att hålla många bollar i luften
  • kan jobba samtliga tre rymdforskarskolor (preliminärt 17-29/6, 8-20/7 och 29/7-10/8)
  • har möjlighet att var med och förbereda upplagorna under slutet av vårterminen

För att ansöka ska du skicka in CV och personligt brev till projektledare moa.skan@au.se senast den 1:a februari.

Rymdläger
Astronomisk Ungdom söker projektgrupp och projektledare till Rymdlägret, ett astronomiläger som anordnas till försommaren vart år. Rymdlägret är en social sammankomst för de medlemmar som är mellan åldrarna 7 till 10 år. Som arrangörer av Rymdlägret får man chansen att utforma spännande aktiviteter, roliga workshops och föreläsningar för de yngsta medlemmarna hos Astronomisk Ungdom! Ansök senast den 20:e januari!

Astronomiläger
Astronomisk Ungdom söker projektledare till det årliga sommarlägret för ungdomar i åldrarna 13-16 år. Astronomisk Ungdoms sommarläger är en social sammankomst för astronomiintresserade barn och ungdomar, och ska sträva efter att mätta deltagarnas rymd- och astronomiintresse oavsett kunskapsnivå. Vill du vara projektledare eller del av projektgruppen som skapar sommarens finaste läger? Ansök senast den 5:e februari!

Gastronomilägret
Gastronomilägret är ett astronomiläger med extra allt: extra mycket kul, extra god mat och extra lägerkänsla! Under ett par dagar på sensommaren anordnas Astronomisk Ungdoms godaste läger, med god mat, goda föreläsare och god laganda! Vill du vara del av projektgruppen för Astronomisk Ungdoms gastronomiläger och bli en gastronaut? Ansök senast den 5:e mars!

Rymdresan
Astronomisk Ungdom arrangerar årligen sällskapsresor med rymdanknytning för ungdomar mellan 16 och 25 år. Som projektledare för en Rymdresa har du själv möjlighet att utforma resans mål och program. Att projektleda en Rymdresa ger dig möjligheten att utvecklas som ledare och skaffa nya internationella upplevelser och erfarenheter, samtidigt som du får chansen att möta och inspirera en grupp ungdomar i deras rymdintresse. Är du universitetsstudent och vill du projektleda en Rymdresa? Ansök senast den 5:e mars!

Space Camp
Astronomisk Ungdom söker projektledare till det årliga lägret Space Camp. Space Camp är en social sammankomst för astronomiintresserade barn mellan 8 och 12 år, och ska sträva efter att mätta deltagarnas astronomi- och rymdintresse oavsett kunskapsnivå. Space Camp hålls på lämplig ort under sensommaren eller hösten. Vill du vara projektledare och leda en projektgrupp? Vill du vara en del av projektgruppen och dela ansvaret? Vill du anordna barnens favoritläger? Ansök till projektgruppen för Space Camp senast den 30:e april!

Ungdomens Star Party
Astronomisk Ungdom söker projektledare samt projektgrupp till Ungdomens Star Party, ett astronomiläger som går av stapeln årligen under hösten. Astronomisk Ungdoms läger Ungdomens Star Party är en social sammankomst för de medlemmar som går på universitetet! Som arrangörer av våra läger utformar projektgruppen under ledning av projektledaren ett program med punkter av intresse för lägrets målgrupp, sätter ihop eller utformar laborationer, studiebesök och andra aktiviteter, kontaktar föreläsare, bokar lokaler och planerar samtliga måltider. Anordna lägret för Astronomisk Ungdoms äldsta medlemmar! Ansök senast den 30:e april!

Norrskenslägret
Astronomisk Ungdom söker projektledare samt projektgrupp till Norrskenslägret, ett astronomiläger som sker årligen vid årsskiftet. Astronomisk Ungdoms norrskensläger är en social sammankomst för rymd- och astronomiintresserade barn och ungdomar mellan 16 och 19 år gamla, och ska sträva efter att mätta deltagarnas astronomi- och rymdintresse på en gymnasienivå. Anmälan är öppen till och med 1:a juni.

Marsresan
Vill du vara en del av projektgruppen för Marsresan? Astronomisk Ungdom arrangerar årligen sällskapsresor med rymdanknytning för ungdomar 13 till 19 år. Som en del av projektgruppen för Marsresan har du själv möjlighet att utforma resans mål och program. Att projektleda en Rymdresa ger dig möjligheten att utvecklas som ledare. Som del av projektgruppen får du ta del av ansvaret och skapa en upplevelse man sällan glömmer! Anmälan är öppen till och med 1:a september.

Knut Lundmark Dagarna
Går du på universitetet och vill vara med och arrangera våra verksamheter? Just nu söker Astronomisk Ungdom arrangörer av inspirationsdagarna i astronomi och rymdteknik; Knut Lundmark-dagarna. Som handledare är du med och ger taggade gymnasieelever möjligheten att utvecklas och lära sig mer om astronomi och rymdteknik, genom att exempelvis handleda roliga laborationer och finnas med som ledare, mentor och förebild. Ansök senast den 5:e november!

Rymdbloggare
Gillar du att skriva om astronomi och rymd? Om roliga aktiviteter eller den senaste rymdforskningen? Då kan du passa som rymdbloggare! Som rymdbloggare för Astronomisk Ungdom får du en egen blogg på bloggportalen där du själv lägger upp det du anser vara av intresse för andra! Uppdraget har ingen start eller sluttid, utan är alltid öppen för att ta emot nya rymdbloggare. Maila kansli@au.se så sätter vi upp ett konto och introducerar dig till konceptet!

Rymdprogrammet 
Rymdprogrammet är Astronomisk Ungdoms ungdomsgrupp riktad mot att arbeta med olika rymdprogram. Gruppen är ämnad att jobba med en serie lärorika och inspirerande rymdprojekt med syfte att vara en del av olika aktuella rymdprojekt. Vill du vara en del av gruppen som arbetar med rymdprogrammet, komma i kontakt med olika företag och arbeta mot att förverkliga rymdprojekt? Kontakta rymdprogrammet@au.se!

Astronomicentrum
Astronomicentrum skapades 2016 för att underlätta för lärare att undervisa i astronomi,
ge astronomiundervisning större plats i skolor runt om i Sverige, peppa ideella föreläsare till att utvecklas inom presentationsteknik och sprida astronomi och rymd till så många unga som möjligt. Projektet kom igång bra, men saknar en projektgrupp! Vill du få in mer astronomi i skolans utbildningar? Då kanske du vill du vara med och utveckla Astronomicentrum! Hör av dig till kansli@au.se så hjälper vi projektgruppen komma igång!

 

 

 

Tidigare utlysningar, numera tillsatta uppdrag

Få snygga rymdmedaljer som tack för ditt engagemang!

Du som engagerar dig i någon av Astronomisk Ungdoms verksamheter får vackra medaljer med rymdmotiv som tack för ditt engagemang. Bli en del av AU-gemenskapen idag – skriv till oss och berätta vad just DU skulle vilja göra i Astronomisk Ungdom!

Nominera till AU:s guldmedalj

Astronomisk Ungdoms guldmedalj tilldelas den medlem som på ett gott och föredömligt sätt drivit många projekt inom AU och varit aktiv och engagerad i verksamheterna eller föreningarna under minst 3 års tid, eller motsvarande engagemang. Det är förbundsstyrelsen som utser mottagare av guldmedaljen, efter nomineringar från medlemmar.

    Om du inte vet, välj det alternativ du tror ligger närmast.
  • Skriv noggrant, utförligt och motivera. Beskriv också hur du har noterat kandidatens arbete (exempelvis varit kollega, deltagit på personens engagemang) och hur det hänger ihop med de markerade punkterna ovan.

”Att ha varit med på rymdhelgen på Tekniska museet var superroligt! Jag fick vara en så kallad rymdexpert och svara på frågor angående rymden eller förbundet. Vi lyckades värva många medlemmar, det var så roligt att se att intresset var så stort bland barnen och att gå omkring på museet med en AU-tröja fick mig att känna mycket stolthet. I sin helhet var helgen superrolig och jag skulle definitivt vilja göra om det!”

Linda-Maria Badea

Volontär, MegaHelg Rymd

”När man anordnar ett astronomiläger för Astronomisk Ungdom får man inte bara uppleva allt kul som sker, utan man får bestämma vad för grejer som ska ske. I början var jag lite rädd över att inte kunna komma in i gruppen, att jag bara fick ta ledarrollen, och att jag skulle ha överdrivet mycket ansvar – så var inte alls fallet. Jag hade tid att umgås med alla och var med på samtliga aktiviteter. Självklart har man mer ansvar men projektgruppen hjälps ju åt. Kort sagt: Det var ett suveränt läger med en suverän projektgrupp!”

Winnie Lu

Arrangör, Astronomiläger 2016