Astronomisk Ungdom https://www.astronomiskungdom.se Sveriges gemenskap för unga med rymdintresse Tue, 21 Nov 2017 01:57:45 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9 Årets nobelpris i fysik: hur häftigt som helst! https://www.astronomiskungdom.se/2017/11/13/arets-nobelpris-i-fysik-hur-haftigt-som-helst/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/11/13/arets-nobelpris-i-fysik-hur-haftigt-som-helst/#respond Mon, 13 Nov 2017 09:00:23 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11271 Einstein själv var övertygad om dessa gravitationsvågor inte skulle kunna detekteras, och ändå lyckades forskarna med att observera vågor som färdats i 1,3 miljarder år! Tänk vad vi som mänsklighet är kapabla till när vi samarbetar och strävar efter gemensamma mål. 

The post Årets nobelpris i fysik: hur häftigt som helst! appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Jag kommer aldrig glömma hur jag spänt följde livesändningen av presskonferensen då National Science Foundation avslöjade sina bevis för att svarta hål existerar! Presskonferensen ägde rum den 11 februari 2016 och jag kände mig verkligen som en äkta nörd där jag satt framför datorn i eld och lågor! I år tilldelas följande personer nobelpriset i fysik: Rainer Weiss, Barry C. Barish och Kip S. Thorne med motiveringen ”för avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor”.

Det var den 14 september 2015 som forskare för första gången någonsin hörde rymden. Har du tidigare drömt om att lyssna till universums mysterier? Det hade jag… och därför chockade denna nyhet mig något otroligt när det sedan släpptes för allmänhetens öron. Vad som hade observerats var en kollision mellan två svarta hål och denna observation möjliggjorde ett helt sätt att se på rymdens våldsamma fenomen. Albert Einstein förutspådde gravitationsvågors existens för 100 år sedan och att vi har funnit dem trots att dem är så svaga är en revolution i sig.

LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) är ett väldigt häftigt projekt enligt mig eftersom det länkar ihop över 20 länder, 80 institutioner och flera tusen forskare! Att sträva efter ett enigt mål under en lång period och att samtligt samarbeta med så många personer är i mina ögon enastående och jag tycker därigenom att det är extra kul att detta uppmärksammas med ett hedersfullt pris som nobelpriset. I pressmeddelandet för nobelpriset kan man läsa att  ” Tillsammans har de förverkligat en nästan femtio år gammal dröm.” och vad är häftigare än att forskarteamet har lyckats med det dem så länge har kämpat med?

Under 1970-talet genomförde Rainer Weiss analyser över möjliga källor som kan mätningar och för att minska störningarna designade han en laserbaserad interferometer, med andra ord en detektor. För honom och Kip Thorne var det en självklarhet att upptäckten av gravitationsvågor skulle förändra vår kunskap om universum. Målet med LIGO-detektorn var att genom att använda sig av ett antal väldigt stora laserinterferometrar mäta förändringar som var mindre än en tusendels atomkärna då en våg passerade förbi vår planet.

Nu vet vi att det som Einstein beskriv om gravitationsvågor i sin allmänna relativitetsteori stämmer. Vi vet att dem förflyttar sig i ljusets hastighet och vi vet att dem skapas när en massa accelererar. Vad vi inte vet är vad dessa vågor betyder för rumtiden eller vad dem kan leda till för konsekvenser och vi måste därför fortsätta vår jakt på vågorna för att finna lösa detta relativt nya mysterium.

Slutligen, en till häftig faktor är att Einstein själv var övertygad om dessa gravitationsvågor inte skulle kunna detekteras, och ändå lyckades forskarna med att observera vågor som färdats i 1,3 miljarder år! Tänk vad vi som mänsklighet är kapabla till när vi samarbetar och strävar efter gemensamma mål.

Om du missat denna video, här kan du lyssna på ett av universums coolaste fenomen! Sedan kan du skryta för dina kompisar att du hört två svarta hål som krockar… nästa partytrick kanske?

Källa:
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2017/press-sv.html 

The post Årets nobelpris i fysik: hur häftigt som helst! appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/11/13/arets-nobelpris-i-fysik-hur-haftigt-som-helst/feed/ 0
Bästa serien: Kenny Starfighter https://www.astronomiskungdom.se/2017/11/11/basta-serien-kenny-starfighter/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/11/11/basta-serien-kenny-starfighter/#respond Sat, 11 Nov 2017 11:19:29 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11262 Om du gillar rymden, Star Wars och humor är denna serie ett måste för dig om du inte redan sett den!

The post Bästa serien: Kenny Starfighter appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Om du gillar rymden, Star Wars och humor är denna serie ett måste för dig om du inte redan sett den! När jag var liten följde jag serien om Kenny Starfighter som släpptes 1997. Kenny råkar ut för det mesta i jakten på formelsamlingen som rådet beordrat honom att hitta. Den är väldigt oseriös och uppbringar många skratt, Kenny är inte den vassaste kniven i lådan och hans rymdäventyr är värt att följa. 

Detta är beskrivningen till första avsnittet:
”Zongokriget rasade i Galaxen men rebellarmén lyckades till slut störta Kejsar Zing. Zings fruktade formelsamling försvann dock under striderna och galaxhjälte efter galaxhjälte har sökt efter den, men utan framgång. Allt hopp står nu till Kenny Starfighter som får i uppdrag att rädda mänskligheten. ”

Jag tycker att Kenny är en klockren karaktär med sina uttryck såsom ”Bolli Bolli” och om du ser ett avsnitt kommer du förstå vad jag menar. Egentligen är serien riktat till barn, men enligt mig har den ingen specifik målgrupp.

Så följ denna länk och gör dig beredd på ett rymdäventyr som du aldrig upplevt tidigare! https://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Kenny_Starfighter/

The post Bästa serien: Kenny Starfighter appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/11/11/basta-serien-kenny-starfighter/feed/ 0
Är vi ny fysik på spåren? https://www.astronomiskungdom.se/2017/11/02/ar-vi-nya-fysik-pa-sparen/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/11/02/ar-vi-nya-fysik-pa-sparen/#respond Thu, 02 Nov 2017 21:24:13 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11168 Med hjälp av rymdteleskopet Hubble har astronomer nu upptäckt att den massiva centralgalaxen som vanligen finns i stora galaxkluster ständigt förflyttar sig i förhållande till klustrets masscentrum. Det motsäger de förutsägelser som görs utifrån standardmodellen för mörk materia. Förhoppningsvis kan detta otippade resultat leda till nya insikter om den gäckande mörka materien och kanske till […]

The post Är vi ny fysik på spåren? appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Med hjälp av rymdteleskopet Hubble har astronomer nu upptäckt att den massiva centralgalaxen som vanligen finns i stora galaxkluster ständigt förflyttar sig i förhållande till klustrets masscentrum. Det motsäger de förutsägelser som görs utifrån standardmodellen för mörk materia. Förhoppningsvis kan detta otippade resultat leda till nya insikter om den gäckande mörka materien och kanske till och med öppna dörren till ny fysik!

Den stora galax som befinner sig i masscentrum för ett galaxkluster kallas för en BCG (brightest cluster galaxy). Enligt standardmodellen för mörk materia (cold dark matter model) bör den inta en stationär position så snart klustret stabiliserats efter en galaxkollision eller sammanslagning. Detta verkar nu motbevisas av ett team bestående av schweiziska, franska och brittiska astronomer!

Den mörka materian är väl känd som ett av astronomins största mysterier. Såväl enskilda galaxer som väldiga kluster omsluts av denna osynliga substans som utgör 25% av universums totala innehåll av massa och energi. Ett galaxkluster kan bestå av upp till 1000 galaxer inbäddade i intergalaktisk gas. Klustret har en mycket tät kärna som domineras av en BGC.

Forskarteamet har analyserat tio stycken galaxkluster med hjälp av Hubbleteleskopet. Man ser då att den mörka materien inte alls lyckas hålla kvar den massiva BGC-galaxen i klustrets centrum. Istället avviker den ibland upp till 40.000 ljusår från den väntade positionen. Enligt David Harvey, astronom vid EPFL i Schweiz, visar detta på att klustrets masscentrum är svagare än vad man tidigare trott. Det ger aningar om att en annorlunda och mer spännande form av mörk materia befinner sig i galaxklustrens centrala delar.

För att kunna göra sin upptäckt har teamet förlitat sig på studiet av gravitationslinser. Galaxklustren är så massiva att de förvränger rumtiden och därmed ljuset från objekt som ligger långt bakom dem, en effekt som förutsades av Einstein. Fenomenet kan användas för att kartlägga var den osynliga materian runt klustret befinner sig. Därefter kan forskarna hitta masscentrum och se var BCG-galaxen befinner sig i förhållande till det.

Såvida inte den nya upptäckten visar sig utgöra ett helt nytt och okänt astrofysikaliskt fenomen kan den bara förklaras av att den mörka materians partiklar kan interagera med varandra, något som inte alls överensstämmer med vår nuvarande uppfattning om hur den mörka materian fungerar.

Nu fordras en mer omfattande forskning för att klargöra om vi kommer att behöva nya fundamenta lagar för fysiken för att kunna förklara den mörka materian.

Text skriven av mig och Kjell Olausson. 

Text källa: www.spacetelescope.org (Hubble Space Telescope)

Bild källa: NASA, ESA, and J. Lotz
(STScI)

 

The post Är vi ny fysik på spåren? appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/11/02/ar-vi-nya-fysik-pa-sparen/feed/ 0
Halloweentävling: Vad är mörk materia? https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/31/halloweentavling-vad-ar-mork-materia/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/31/halloweentavling-vad-ar-mork-materia/#respond Tue, 31 Oct 2017 14:06:53 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11098 Nu är det Halloween, årets läskigaste högtid. Och vad är egentligen mer skrämmande än universums mörka sida? Ta chansen att vinna spännande priser i höstens rymdigaste halloweentävling! Tävlingen är öppen för dig som är mellan 13 och 20 år och medlem i Astronomisk Ungdom. Tävla senast 1:a december.  Stora delar av rymden är fortfarande outforskad […]

The post Halloweentävling: Vad är mörk materia? appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Nu är det Halloween, årets läskigaste högtid. Och vad är egentligen mer skrämmande än universums mörka sida? Ta chansen att vinna spännande priser i höstens rymdigaste halloweentävling! Tävlingen är öppen för dig som är mellan 13 och 20 år och medlem i Astronomisk Ungdom. Tävla senast 1:a december. 

Stora delar av rymden är fortfarande outforskad och vem vet vad som döljer sig i mörkret? På planeter i andra solsystem finns världar helt olika något vi känner till på jorden och i vårt eget solsystem. Kanske finns där hemska rymdvarelser och supercivilisationer som väntar på att utplåna allt liv på jorden? Universums mörka sida döljer många hemligheter men varje dag tar forskarna oss lite närmare svaren. Ett område som länge har förblivit ett mysterium är dock den mörka materian.

Vad är egentligen mörk materia?

En stor del av all materia i universum är helt okänd, s.k. mörk materia.

Astronomer har kommit fram till att den vanliga materian, den som vi ser runt omkring oss varje dag och den som stjärnor, planeter och galaxer består av, endast utgör en liten del av all materia i universum. Resten, omkring 80 % av all materia, utgörs av så kallad mörk materia. Den mörka materian är helt osynligt för oss människor och ingen vet vad mörk materia egentligen är. Skrämmande!

Så vad är egentligen mörk materia och hur kan vi hitta den? Hur vet man att mörk materia finns om man inte kan se den?  Frågorna kring universums mörka sida är många och nu har du chansen att vinna fysikkändisen Ulf Danielssons bok Mörkret vid tidens ände som handlar om just mörk materia, men också något kanske ännu mer mystiskt – den mörka energin. Höstens rymdigaste halloweentävling är öppen för dig mellan 13 och 20 år!

Hur tävlar jag?

Skriv en kort text på mellan 100 och 600 ord på temat mörk materia. Texten ska vara populärvetenskaplig, vilket betyder att den ska gå att förstå av alla oavsett förkunskaper. I övrigt är du fri att bestämma över innehåll och form själv. Exempel på områden du kan skriva om är:

  • Vad är egentligen mörk materia och vilka är forskningens hetaste kandidater?
  • Hur vet man att mörk materia finns om man inte kan se den?
  • Den mörka materians historia
  • Hur kan man gå tillväga för att hitta/detektera mörk materia?
  • Finns det några alternativa förklaringar till de observationer som gjort att man lanserade mörk materia som hypotes?
  • Något forskningsframsteg som har att göra med mörk materia

Tävla genom att fylla i detta formulär senast 1:a december kl. 23:59. 

Leta efter fakta i böcker, tidningar eller på nätet – eller varför inte fundera själv? Kom bara ihåg att vara tydlig med vad som är fakta och vad som är dina egna funderingar och spekulationer.

Priser: Vinnaren får två biobiljetter och ett exemplar av boken Mörkret vid tidens ände: en bok om universums mörka sida av fysikkändisen Ulf Danielsson. Dessutom har du chansen att få din text publicerad i astronomitidningen Populär Astronomi!

Om författaren: Ulf Danielsson tilldelades i oktober Astronomisk Ungdoms hedersstipendium. Han är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och föreläser ofta om några av rymdens häftigaste områden och aktuell forskning inom kosmologi – gravitationsvågor, svarta hål, Big Bang och mycket mer.

Om boken: Mörkret vid tidens ände får du stifta bekantskap med några av fysikens största mysterier – den mörka materian och den mörka energin. Såhär lyder bokens beskrivning:

”Vi står inför en ny revolution inom fysiken, där bilden av vårt universums mörka och okända sida sakta börjar klarna. Den saknade pusselbiten av partikelfysiken har hittats genom upptäckten av Higgs­partikeln och det är dags att ta nästa steg. Med hjälp av strängteorin målas en bild upp av ett världsallt oändligt mycket större än vad vi tidigare trott. Vårt universum är kanske bara en liten del av ett obegrip­ligt storslaget multiversum som vi bara precis börjat ana vidden av.

I boken får vi stifta bekantskap med den mörka materien och den mörka energin som fysikerna fort­farande vet mycket lite om. Vi utforskar de mörka tidsåldrarna före Big Bang, får en skymt av hur det gick till när vårt universum skapades och följer historien vidare in i en avlägsen och hotande framtid.

Boken tar dig till den absoluta forskningsfronten. Ulf Danielsson beskriver den mest stor­slagna vetenskapen med sin karaktäristiska och poetiska prosa. När du läst den kommer du aldrig att se på stjärnhimlen på samma sätt igen.”

Tävlingsregler

Tävlingen är öppen för dig som är mellan 13 och 20 år och medlem i Astronomisk Ungdom eller någon av våra medlemsföreningar. Din text ska vara minst 100 ord och max 600 ord lång. Texten ska vara populärvetenskaplig och bygga på vetenskapliga källor eller dina egna funderingar och spekulationer. Där texten innehåller dina egna tankar ska detta framgå tydligt, exempelvis genom formuleringar som ”Kan det vara så att….”, ”Jag tror….”, Det vore spännande om….”. Antalet bidrag per person är obegränsat.

Tävla genom att fylla i detta formulär senast 1:a december kl. 23:59. 

 

The post Halloweentävling: Vad är mörk materia? appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/31/halloweentavling-vad-ar-mork-materia/feed/ 0
Ulf Danielsson tilldelas AU:s hedersstipendium 2017 https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/31/ulf-danielsson-tilldelas-aus-hedersstipendium-2017/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/31/ulf-danielsson-tilldelas-aus-hedersstipendium-2017/#respond Tue, 31 Oct 2017 12:21:22 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11095 Astronomisk Ungdom delar varje år ut ett hedersstipendium till en person som genom särskilda insatser har främjat intresset för och ökat kunskaperna inom astronomi och rymdfart hos barn och ungdomar i Sverige. Årets stipendium tilldelas Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, och delades ut i samband med AU-konferensen 2017 i Uppsala.  Det […]

The post Ulf Danielsson tilldelas AU:s hedersstipendium 2017 appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Astronomisk Ungdom delar varje år ut ett hedersstipendium till en person som genom särskilda insatser har främjat intresset för och ökat kunskaperna inom astronomi och rymdfart hos barn och ungdomar i Sverige. Årets stipendium tilldelas Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, och delades ut i samband med AU-konferensen 2017 i Uppsala. 

Det åligger Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse att varje år utse en hedersstipendiat som genom särskilda insatser verkat för att främja intresset för astronomi och rymdfart hos barn och unga i Sverige. Genom stipendiet vill Astronomisk Ungdom belöna särskilt betydelsefulla insatser och uppmuntra till fortsatt engagemang för unga med rymdintresse.

2017 års hedersstipendium tilldelades Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, med motiveringen:

Ulf Danielsson har, i sin roll som teoretisk fysiker och författare, varit en stor popularisator inom astronomi och fysik. Genom flertalet böcker, artiklar, föreläsningar, debatter och medverkan i radio & TV har han förmedlat sin kunskap om universum till allmänheten på ett inspirerande och tankeväckande sätt, och därigenom väckt såväl nyfikenhet som ett gediget intresse för vidare kunskap om rymden hos ungdomar över hela landet. Att få ta del av Ulf Danielssons filosofiska reflektioner och tankar kring världsrymden och människans plats i den har varit ett sant privilegium för otaliga unga i Sverige.

Stort tack för dina värdefulla insatser, Ulf!

Ulf är en flitig popularisator av astrofysik och kosmologi och har bland annat skrivit böckerna Mörkret vid tidens ände, Stjärnor och äpplen som faller och Vårt klot så ömkligt litet. Stipendiet delades ut under högtidliga former på Ångströmlaboratoriet i Uppsala i samband med AU-konferensen 2017. I publiken fanns ett 50-tal engagerade medlemmar i Astronomisk Ungdom och utdelningen följdes sedvanligt av en föreläsning av stipendiaten. Denna gång handlade det självklart om gravitationsvågor, årets Nobelpris i Fysik.

Förbundsordförande Jennifer Andersson delade ut hedersstipendiet till Ulf Danielsson.

Gruppbild på alla deltagande vid hedersstipendiatens föreläsning.

The post Ulf Danielsson tilldelas AU:s hedersstipendium 2017 appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/31/ulf-danielsson-tilldelas-aus-hedersstipendium-2017/feed/ 0
Månadens rymdnyhet: Nobelpriset i Fysik 2017 https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/31/manadens-rymdnyhet-nobelpriset-i-fysik-2017/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/31/manadens-rymdnyhet-nobelpriset-i-fysik-2017/#respond Tue, 31 Oct 2017 12:06:28 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11110 Årets Nobelpris i Fysik tilldelades Rainer Weiss, Kip S Thorne och Barry C Barish för deras bidrag till LIGO-detektorn och banbrytande forskning om gravitationsvågor.  Gravitationsvågor utgör ett helt nytt sätt för oss att observera universum och upptäckten är början på en helt ny era inom astronomin. I denna artikel får du lära dig mer om upptäckten […]

The post Månadens rymdnyhet: Nobelpriset i Fysik 2017 appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Årets Nobelpris i Fysik tilldelades Rainer Weiss, Kip S Thorne och Barry C Barish för deras bidrag till LIGO-detektorn och banbrytande forskning om gravitationsvågor.  Gravitationsvågor utgör ett helt nytt sätt för oss att observera universum och upptäckten är början på en helt ny era inom astronomin. I denna artikel får du lära dig mer om upptäckten och vad den kommer att ha för betydelse i framtiden. 

Årets Nobelpristagare i Fysik.

Gravitationsvågor är krökningar av rumtiden som rör sig som vågor genom universum efter att de sänts ut från källan. När de når jorden är de mycket svaga, och därför har de varit väldigt svåra att detektera. Årets Nobelpris i Fysik tilldelades Rainer Weiss, Kip S Thorne och Barry C Barish för deras bidrag till upptäckten av gravitationsvågor, som alldeles nyligen för första gången kunnat detekteras.

Det var den 14:e september 2015, för bara två år sedan, som man för allra första gången kunde observera gravitationsvågorna. Detektionen gjordes i LIGO-observeratoriet i USA och vågorna härstammande från två kolliderande svarta hål. De hade färdats 1,3 miljarder år genom rymden innan de till sist kunde detekteras av LIGO-detektorn här på jorden.  Upptäckten är banbrytande och att man nu har lyckats detektera gravitationsvågor innebär att Einsteins 100 år gamla förutsägelse har bekräftats.

Nobelpristagarna i Fysik, som alla bidragit till just LIGO-detektorns upptäckt av gravitationsvågor, var överväldigade när de såg signalerna från gravitationsvågorna för första gången:

– Många av oss kunde inte tro på det vi såg. Det tog lång tid att övertyga oss själva om att det vi sett faktiskt varit en gravitationsvåg. Nu har vi sett flera bevis och nu är det inte längre något tvivel att det faktiskt är gravitationsvågor vi sett, sa Rainer Weiss.

Det som gjorde det hela extra spännande är att ledningen vid LIGO-detektorn brukar skicka ut falska signaler för att hålla forskarna som ska detektera dem vakna. Först när de har analyserat signalen klart får de veta att det hela var en falsk signal. Just den här dagen, förmiddagen måndagen den 14:e september, rådde det dock inga tvivel – det var för tidigt på morgonen för att ledningen skulle ha skickat ut falska signaler. Man visste direkt att man funnit en äkta signal. En signal som skulle komma att förändra fysiken för alltid.

 

Vad har upptäckten av gravitationsvågor för betydelse för fysiken?

 

Gravitationsvågor har aldrig tidigare detekterats, men man har kunnat ana att de finns där, t.ex. genom att i neutronstjärnesystem ha sett hur systemet tappar energi på ett sätt som kunde motsvara utsändande av gravitationsvågor. Nu är detta alltså bekräftat. Förutom att upptäckten av gravitationsvågor i sig är ett stort framsteg för fysiken i och med att man kunnat bekräfta något som förutspåddes för länge sedan har upptäckten  stor betydelse för fysiken även på andra sätt.

1. Upptäckten bevisar att svarta hål existerar! Tidigare har det bara funnit indirekta bevis för existensen av svarta hål, det vill säga observationer av hur materia påverkas av att befinna sig i det svarta hålets omgivning. Gravitationsvågor sänds ut direkt från de svarta hålen och utgör därmed konkretare bevis för att svarta hål faktiskt finns på riktigt.

2. Gravitationsvågor är ett svårt test för den allmänna relativitetsteorin – men teorin klarade det! En vetenskaplig teori kan aldrig bevisas i vardagens bemärkelse, utan den vetenskapliga metoden innebär att man hela tiden försöker motbevisa teorin. Lyckas man inte motbevisa den, ja då kanske den helt enkelt stämmer? Einsteins allmänna och speciella relativitetsteori har klarat många tester, och kolliderande svarta hål som sänder ut gravitationsvågor är det mest extrema fenomen man hittills kunnat använda för att testa den allmänna relativitetsteorin. Teorin står fortfarande fast, så nu finns det ännu mer belägg för att den stämmer och att Einstein hade rätt – ännu en gång.

3. Kanske kan gravitationsvågor hjälpa till att förena kvantmekaniken och gravitationsteorin? Ett av fysikens största utmaningar är att förena gravitationsteorin med kvantmekaniken; att fysiken för det riktigt stora ska gå att förena med fysiken för det riktigt lilla. Några idéer kring hur detta skulle kunna gå till förutsäger att man ska kunna se nya effekter på ett speciellt avstånd från det svarta hålet. Kanske kommer man att kunna se sådana effekter med hjälp av gravitationsvågor?

4. Gravitationsvågor kanske kan bidra till att lösa mysteriet med den mörka energin! Nu när vi kan detektera gravitationsvågor från svarta hål kan vi med hjälp av vågorna bestämma avstånd och rödförskjutning till dessa svarta hål. Det gör att vi har ännu en metod att mäta universums expansion när vågorna utsändes, till skillnad från t.ex. metoden där supernovor används för att bestämma stora avstånd i rymden. Metoden med gravitationsvågor bör ge mindre felkällor, så nu kan vi alltså mäta universums expansion ännu bättre! Med fler användningsområden inom kosmologin kanske gravitationsvågorna en dag blir avgörande för stora kosmologiska mysterier, såsom mörk energi. Nu kan vi studera mycket från universums begynnelse som inte går att studera med vanligt ljus!

5. Andra häftiga fenomen som vi enbart kan se med hjälp av gravitationsvågor? Idag har man detekterat gravitationsvågor från kolliderande svarta hål och kolliderande neutronstjärnor, båda extrema fenomen i rymden. Kanske finns det ännu fler och ännu häftigare fenomen som aldrig tidigare observerats, som nu kommer att kunna göra det tack vare upptäckten av gravitationsvågor? Vem vet vad vi kommer att hitta där ute – hittills har allting handlat om att titta på universum i form av ljus, men nu har vi ett helt nytt sätt att se på, eller lyssna på, rymden! Vi går in i en ny era för astronomin!

6. Kan gravitationsvågor ge upphov till ny teknik i framtiden? Vem vet vilka teknologiska tillämpningar upptäckten av gravitationsvågor kommer att generera! De instrument som används för att upptäcka gravitationsvågorna kan anses vara enorma framsteg inom teknologin – signalerna är oerhört svaga, men ändå lyckades man detektera dem. Indirekta teknologiska framsteg som möjliggör bättre mätresultat, analyser och observationsmetoder kan vi alltså vänta oss i takt med att vi blir allt bättre på att mäta gravitationsvågor, men kanske finns även andra, mer svårförutsägbara, tillämpningar? I framtiden kanske alla har en egen gravitationsvågdetektor eller någonting annat relaterat hemma i vardagsrummet? Klart är att grundforskning ofta leder till ny teknik och tillämpningar man aldrig hade kunnat förutse på förhand.

 

Illustration av två kolliderande svarta hål. Det var just ett sådant system som sände ut gravitationsvågorna när de för första gången kunde detekteras av LIGO-detektorn 2015. Detta föranledde årets Nobelpris i Fysik.

The post Månadens rymdnyhet: Nobelpriset i Fysik 2017 appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/31/manadens-rymdnyhet-nobelpriset-i-fysik-2017/feed/ 0
Vad hände efter Theresias praktik på Esrange? https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/28/vad-hande-efter-theresias-praktik-pa-esrange/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/28/vad-hande-efter-theresias-praktik-pa-esrange/#respond Sat, 28 Oct 2017 13:53:53 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11087 Efter gymnasiet praktiserade AU:s förbundsstyrelseledamot Theresia Hestad​ på rymdbasen Esrange Space Center​ i Kiruna! Vad får man göra på en rymdbas och vad hände efter praktiken? Läs Tekniksprånget​s spännande intervju med Theresia här! Tekniksprånget erbjuder studenter som gått ut gymnasiet möjligheten till betald praktik på något av Sveriges största teknikföretag. Det är en möjlighet att […]

The post Vad hände efter Theresias praktik på Esrange? appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Efter gymnasiet praktiserade AU:s förbundsstyrelseledamot Theresia Hestad​ på rymdbasen Esrange Space Center​ i Kiruna! Vad får man göra på en rymdbas och vad hände efter praktiken? Läs Tekniksprånget​s spännande intervju med Theresia här!

Tekniksprånget erbjuder studenter som gått ut gymnasiet möjligheten till betald praktik på något av Sveriges största teknikföretag. Det är en möjlighet att testa på hur det är att jobba som civilingenjör innan man väljer utbildning och ett av företagen som erbjuder praktiken är SSC på Sveriges rymdbas Esrange i Kiruna! Där praktiserade Theresia Hestad, 21, efter gymnasiet. Idag pluggar Theresia till civilingenjör i rymdteknik vid Luleå Tekniska Universitet och sitter i Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse. Dessutom har hon blivit kvar på Esrange! Såhär säger hon i Tekniksprångets intervju:

Vad gör en egentligen på en rymdbas?

Massa häftiga saker! Jag har bland annat varit underhållsingenjör och pysslat med elektronik, ingått i launch teamet under raketuppskjutningar och ballongsläpp, åkt runt med helikopter i Esranges nedslagsområde för att laga radioapparater i skyddsrummen, förberett raketramper inför skott och mycket mer. Ingen dag var den andra lik. Det var fantastiskt!

Den stora frågan; Vad händer efter Tekniksprånget egentligen?

Det var verkligen med vemod som jag lämnade Kiruna där i december 2015. Under tiden jag gjorde praktiken hade jag börjat engagera mig lite i förbundet Astronomisk Ungdom och i januari fick jag äran att vara projektledare för deras vinterläger i Kiruna. Så jag hann bara vara hemma i två veckor innan jag åkte upp igen för en veckas läger och för att kunna säga hejdå till mina kompisar innan jag återigen lämnade staden. Väl hemma hade jag en termin fri att göra vad jag ville innan sommaren. Jag engagerade mig ännu mer i Astronomisk Ungdom, där jag blev invald i förbundsstyrelsen och sitter ännu. Resterande tid passade jag på att resa en del och arbetade även som lärarvikarie och läxhjälp. Sedan kom äntligen sommaren, då jag fick åka upp till Kiruna igen för sommarjobb på Esrange. Så under sommaren fick jag arbeta som tekniker i Launch Team, där jag var med och släppte upp en gigantiskt stratosfärisk ballong och skjuta en raket.

Läs hela intervjun med Theresia här.

Funderar du också på att delta i Tekniksprånget och praktisera på något av Sveriges coolaste teknikföretag? Du hittar del 1 av intervjun här, med mycket tips och inspiration.

Theresia under sin praktik på rymdbasen Esrange.

 

The post Vad hände efter Theresias praktik på Esrange? appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/28/vad-hande-efter-theresias-praktik-pa-esrange/feed/ 0
Halloweenkväll med Rymdtema! https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/26/halloweenkvall-med-rymdtema/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/26/halloweenkvall-med-rymdtema/#respond Thu, 26 Oct 2017 14:26:13 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11083 Bästa medlem! Fredagen den 3:e november är ni inbjudna till en Halloweenkväll där du får dekorera ditt eget fika och diskutera allt om aliens och rymden efter att du satt på dig din alldeles egna foliehatt! Halloweenkvällen kommer att ske i UFS Lokalen (Polhemsgatan 38) lokal vid 17 tiden. Kom gärna utklädd om ni vill! […]

The post Halloweenkväll med Rymdtema! appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Bästa medlem! Fredagen den 3:e november är ni inbjudna till en Halloweenkväll där du får dekorera ditt eget fika och diskutera allt om aliens och rymden efter att du satt på dig din alldeles egna foliehatt! Halloweenkvällen kommer att ske i UFS Lokalen (Polhemsgatan 38) lokal vid 17 tiden. Kom gärna utklädd om ni vill! Hoppas vi ses!

Vänligen, Styrelsen

Frågor? Kontakta oss på stockholm@astronomiskungdom.se eller kolla på facebook evenemanget.

 

The post Halloweenkväll med Rymdtema! appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/26/halloweenkvall-med-rymdtema/feed/ 0
Intresseanmälan till Star Wars: The Last Jedi Bio! https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/22/intresseanmalan-till-star-wars-the-last-jedi-bio/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/22/intresseanmalan-till-star-wars-the-last-jedi-bio/#respond Sun, 22 Oct 2017 15:19:40 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11078 Hej alla medlemmar!⭐ Styrelsen planerar en biofilmkväll för att se Star Wars: The Last Jedi och vi vill gärna att ni följer med! Fyll i detta formulär för att få förtur till anmälan som beräknas dyka upp inom några veckor: https://goo.gl/forms/C29ruQ6eo0GxfV9i1 Biljetterna säljs till ett reducerat pris och antalet beror på mängden intresseanmälda. Intresseanmälan stänger den 29/10! […]

The post Intresseanmälan till Star Wars: The Last Jedi Bio! appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Hej alla medlemmar! Styrelsen planerar en biofilmkväll för att se Star Wars: The Last Jedi och vi vill gärna att ni följer med! Fyll i detta formulär för att få förtur till anmälan som beräknas dyka upp inom några veckor: https://goo.gl/forms/C29ruQ6eo0GxfV9i1

Biljetterna säljs till ett reducerat pris och antalet beror på mängden intresseanmälda. Intresseanmälan stänger den 29/10!

Frågor? Kontakta styrelsen via stockholm@astronomiskungdom.se

The post Intresseanmälan till Star Wars: The Last Jedi Bio! appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/22/intresseanmalan-till-star-wars-the-last-jedi-bio/feed/ 0
Barn och unga i Sverige har aldrig sett Vintergatans band https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/22/barn-och-unga-i-sverige-har-aldrig-sett-vintergatans-band/ https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/22/barn-och-unga-i-sverige-har-aldrig-sett-vintergatans-band/#respond Sun, 22 Oct 2017 11:51:15 +0000 https://www.astronomiskungdom.se/?p=11068 Har du sett Vintergatans band på stjärnhimlen? Tyvärr gör ljusföroreningar att en stor del av jordens befolkning aldrig sett Vintergatan, eller ens en bråkdel av det antal stjärnor som syns på himlen om man befinner sig på en riktigt mörk plats. Vi vill att alla barn och unga i Sverige ska få chansen att uppleva […]

The post Barn och unga i Sverige har aldrig sett Vintergatans band appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
Har du sett Vintergatans band på stjärnhimlen? Tyvärr gör ljusföroreningar att en stor del av jordens befolkning aldrig sett Vintergatan, eller ens en bråkdel av det antal stjärnor som syns på himlen om man befinner sig på en riktigt mörk plats. Vi vill att alla barn och unga i Sverige ska få chansen att uppleva stjärnhimlen på riktigt. Vill du vara med och lösa problemet med ljusföroreningar i din stad? Kontakta dina lokala politiker – ingen kan göra allt, men tillsammans gör vi skillnad!

Ljusföroreningar gör att en stor del av jordens befolkning aldrig har upplevt känslan av att se Vintergatans band på stjärnhimlen. Vår galax utgörs av miljoner stjärnor och det enda som krävs för att se den med blotta ögat är en tillräckligt mörk himmel. Trots det har bara 20 % av jordens befolkning sett Vintergatan annat än på bild. Det finns helt enkelt inte så många mörka natthimlar kvar på jorden.

I en viktig artikel i GP beskrivs problemen med ljusföroreningar och möjliga lösningar. Medverkande är bland annat astronomen Marie Rådbo, tillika AU:s hedersstipendiat 2014, och vår drivna medlem Wictor Arthur, visningsledare på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. Marie Rådbo har länge arbetat för att öka allmänhetens intresse för och kunskap om universum. Hon menar att den kunskap vi besitter om rymden och astronomin aldrig varit så stor som idag, men trots det har aldrig så få människor sett Vintergatan i verkligheten och okunskapen om universum är fortfarande stor.

”För drygt 20 år sedan drabbades Los Angeles i USA av en jordbävning. Det blev strömavbrott och allt slocknade. Efter en stund ringde förskräckta invånare till larmcentra­len och anmälde att de bevittnade ett gigantiskt och hotfullt silvermoln ovanför staden. Det var första gången de såg Vintergatan”, säger hon. ”Under vissa perioder på året lyser planeterna väldigt starkt. Då tror folk att de sett ett ufo. Vi har ­aldrig haft så mycket kunskap om universum som vi har i dag, men vi har heller aldrig haft så många som inte ­upplevt Vintergatan. Det är sorgligt.”

Men ljusföroreningar är ett problem som, till skillnad från mycket annat, är relativt enkelt att lösa.

”Ljusföroreningar kan vi göra något åt direkt. Vi behöver inte ens släcka lampan, det räcker att rikta den åt ett annat håll. På en sekund är problemet borta”, säger AU:s Wictor Arthur i artikeln.

Astronomisk Ungdom vill vara med och arbeta för att alla barn och unga någon gång ska ha sett Vintergatans band på stjärnhimlen. Det ska finnas mörka stjärnhimlar lättillgängliga för alla i Sverige och ljusföroreningar är ett problem som behöver tas på större allvar. Vill du vara med och lösa problemet med ljusföroreningar i din stad? Kontakta dina lokala politiker – ingen kan göra allt, men tillsammans gör vi skillnad!

Läs hela artikeln i GB här.

Om man beger sig en bit långt utanför städerna kan man uppleva stjärnhimlar utan ljusföroreningar. Då kan man se enorma mängder stjärnor och Vintergatans band tydligt på natthimlen.

The post Barn och unga i Sverige har aldrig sett Vintergatans band appeared first on Astronomisk Ungdom.

]]>
https://www.astronomiskungdom.se/2017/10/22/barn-och-unga-i-sverige-har-aldrig-sett-vintergatans-band/feed/ 0