Vill du hjälpa dina elever att delta i CanSat-tävlingen 2025? Kul! För att ge lärare bättre förutsättningar att hjälpa sina elever delta i tävlingen har vi med stöd av Rymdstyrelsen tagit fram ett utbildningsmaterial efter en modell framtagen av ESA. Vi har även tagit fram CanSat-lådor som innehåller alla nödvändiga komponenter för att bygga en CanSat.
Astronomisk Ungdom har ett läromaterial som kan användas i undervisningen på gymnasiet. Materialet består i huvudsak består av laborationer. Dessa går igenom elektronik, programmering av en mikrokontroller och allmän programmering.
Fortbildningskurserna och tävlingen anordnas i samarbete med och stöd från ESERO-Sweden.
Varför CanSat?
- Eleverna får ett väldefinierat ingenjörsprojekt med tillgängligt utbildningsmaterial och listor på komponenter, dessutom finns mycket vägledning och tips online då CanSat är en väletablerad tävlning.
- Alla deltagare får vägledning från arrangörsgruppen, bland annat tidigare CanSat-vinnare, via digitala avstämningsmöten och inlämningar.
- De får chans att delta i fysiska tävlingar eller till och med studiebesök på ESAs ESTEC där de får träffa rymdingenjörer och lära sig tillsammans med andra ungdomar som delar samma intressen, helt kostnadsfritt.
- Deltagandet i CanSat-tävlingen kräver ingen involvering från skolan eller lärare, men uppmuntran och hjälp på vägen kan göra mycket!
Inlärningsmål
- Få grundläggande kunskap i programmering
- Kunna koppla ihop en elektronisk krets med en mikrokontroller och en lysdiod
- Kunna använda en mikrokontroller med en sensor och utföra mätningar
- Kunna spara mätvärden på ett SD-kort
- Kunna skicka mätvärden trådlöst från en sändare till en mottagare
- Kunna använda färdigheterna som utvecklas i labbarna för att tillverka en egen CanSat som utför det “primary mission” som krävs för att tävla
- Utveckla projektledning och entreprenöriellt tänkande
Mer information: Sverige ESERO:s hemsida.
Aktuella kurstillfällen
Under HT 2024 hålls två lärarfortbildningar för att ge er chansen att uppmuntra elever att anmäla sig till CanSattävlingen 2025.
Dessa är 3 timmar långa och inleder med information om årets upplägg och hur tävlingen går till. Sedan ges ca 2 timmar till en laboration utifrån materialet där du får prova de mest väsentliga delarna av ett CanSat-bygge.
Du behöver endast en dator (helst med USB-C kontakt) för att kunna delta i laborationen, du kommer att kunna låna ett CanSat-kit av oss under fortbildningen.
Det är möjligt att delta digitalt, huvudsakligen för den kortare halvan av fortbildningen med en presentation och frågestund. Detta beräknas ta som allra längst 1 timme.
Vi kan vid mån av tid även besvara frågor om laborationen om du vill sitta med egna komponenter på distans, men mest möjlighet har vi att hjälpa dig om du är på plats.
Kurstillfällena är identiska och det är tänkt att du väljer endast ett.
Göteborg 4 dec:
Kl 14-17
Lärarfortbildningen hålls på NTI Kronhus i Göteborg
Stockholm 6 dec:
Kl 14-17
Lärarfortbildning hålls i Magnethuset vid Stockholms Gamla Observatorium.
Hit tar du dig lättast från tunnelbanestationen Odenplan