Frida Caballero

A little Bit of Space

Hejsan! Mitt namn är Frida Caballero, 21 år gammal från Stockholm. Jag är en programmeringstjej med ett stort intresse för rymden som pluggar civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem i Mälardalens Högskola.

Innan jag började plugga spenderade jag min tid uppe i Kiruna i rymdbasen Esrange (Swedish Space Corporation). Jag är bloggansvarig för organisationen Womengineer samtidigt som jag driver denna rymdblogg där ni kan följa min vardag som flyg- och rymdingenjör.

Välkomna ^^

Högskolevalet

Nu är det dags att söka till högskolan!
Vad ska du bli när du blir stor? Varför inte bli ingenjör inom farkostteknik? Är du nyfiken på teknisk fysik, öppen ingång eller farkostteknik? Jag vill tipsa om en tjejmiddag på KTH Royal Institute of Technology den 7/6 där du får chans att umgås med studenter från b.la farkostteknik och teknisk fysik samt med andra tjejer som är intresserade av att bli civilingenjörer. Eventet hittar du HÄR: https://www.facebook.com/events/1742238572493868/

I Womengineers video nedan kan du läsa om varför du ska söka till att plugga farkostteknik !!

Varför ska du gå farkostteknik?

Vad ska du bli när du blir stor? Varför inte bli ingenjör inom farkostteknik som Emelie och Frida? HUR COOLT? 😍Är du nyfiken på teknisk fysik, öppen ingång eller farkostteknik? Vi vill tipsa om en tjejmiddag på KTH Royal Institute of Technology den 7/6 där du får chans att umgås med studenter från b.la farkostteknik och teknisk fysik samt med andra tjejer som är intresserade av att bli civilingenjörer. Eventet hittar du HÄR: https://www.facebook.com/events/1742238572493868/

Publicerat av Womengineer den 20 mars 2018

Till alla flyg- och rymdintresserade tjejer

Vill tipsa er om ett otroligt roligt event som jag fick vara med att driva förra året, nämligen IGEday. IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day och är ett initiativ från kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter för att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer. Företag, organisationer och högskolor runt om i Sverige uppmuntras att delta på denna dag, där de får möjlighet att bjuda in unga tjejer för en dag av aktiviteter, för att ge dem en inblick i hur det är att jobba som ingenjör. GEday riktar sig till dig som är tjej eller icke-binär, med eller utan teknikintresse, mellan 12-19 år. IGEday är en dag där vi vill ge dig möjligheten att besöka företag runt om i Sverige där det jobbar ingenjörer, lära dig mer om vad en ingenjör gör och förhoppningsvis inspirera dig till att se ingenjör som ett framtida yrkesval. Det är gratis att delta och du får möjligheten att under en dag, 23 mars, besöka ett företag, organisation eller högskola. Där får du träffa ingenjörer och se hur de arbetar för att få en bättre bild av vad en ingenjör faktiskt kan göra. Under dagen kommer de också förse er med aktiviteter, workshops och kul ingenjörsproblem som visar hur häftigt teknik och ingenjörsskap kan vara! 

En av företagen du kan besöka är GKN Aerospace Engine Systems! Hur coolt är inte det?!

Om GKN Aerospace Engine Systems
GKN Aerospace Engine Systems har en anläggning i Trollhättan där de utvecklar och tillverkar avancerade delar till motorer för flygplan och rymdraketer. De arbetar även med motorunderhåll. När flög du senast? Chansen är stor att du flög med flygteknik från Sverige. Idag är företaget GKN i Trollhättan med i 90 procent av alla stora passagerarplan i världen. Deras specialitet är ny teknik, som till exempel 3D-printning i metall för att minska flygets miljöpåverkan.

Vad kan du förvänta dig av dagen hos GKN Aerospace Engine Systems
“Besöket hos oss kommer vara en inspirationsboost där ni kommer träffa många kvinnliga ingenjörer som ska försöka reda ut vad en ingenjör faktiskt gör! Möjlighet kommer bland annat ges att lösa intressanta ingenjörsproblem, se vår produktion och därmed få inblick i hur en vardag som ingenjör kan se ut.”

Inspirationsföreläsning

Trevlig kväll allesammans!
Nu är man hemma igen efter en fantastisk kväll. Idag höll jag min första inspirationsföreläsning för gymnasieelever i KTH . Det var så roligt att sätta mig ner med dem under middagen och svara på alla deras frågor. Ett stort tack för organisationen Pepp som ordade ett otroligt  fin kväll och evenemang. Det var en stor ära att representera Womengineer/IGEday och framför allt mitt program (Flyg- och rymdsystem) samt prata om min utbildning och hur det är att vara en kvinnlig ingenjör. Jag hoppas i alla fall att jag har lyckats inspirera dessa unga tjejer. Jag måste erkänna att stå där framme och prata om mig själv var en utmaning. att hålla en föreläsning där syftet är at inspirerar och dela ens erfarenheter är otroligt svårt. Jag kände hur nervös jag var innan föreläsningen men trots det så gick det toppen.
 
Pepps Inspirationsföreläsare 2017; Anitha Schulman, Jag, Aroshine Munasinghe och Ann Söderlund. Så roligt att dela scenen med dessa inspirerande kvinnor !

KTH space Seminar – Future liquid rocket engines

Vilken fantastisk och effektiv dag! Då jag var i KTH och hade mitt möte med Pepp! och med min inspirationsföreläsnings-partner Aroshine passade jag på att närvara i en föreläsning (future liquid rocket engines) om raket motorer. Konstigt nog så ”rättade jag” föreläsaren då han sa att man inte kan återanvända motorer som har flygit i tidigare raketuppskjuttningar. Mitt första projekt i MDH handlade just om RS-25 motorn som har används tidigare och som kommer att användas igen till nästa raketuppkjuttnang av raketen SLS. Hur som helst så var denna föreläsning givande där jag fick lära mig om raket motorer. Bäst av allt så delade jag föreläsningssalen med Christer Fuglesang!
 
Efter föreläsningen hade jag möte med min underbara projektgrupp från IGEday och vi har snart fått in 300 tjejer, så kul! Trotts att vi har haft problem gällande marknadsföringen så har vi in då lyckat så bra! Snart så kommer vi få in vår officiella affish och då jävlar blir det att marknadsföra på full fart!
God natt från en workaholic och rymdnörd<3

Planering och en massa plugg

Jag är hemma just nu och planerar samtidigt som jag programmerar. Jag haft det super trevliga ”fria” dagar. Jag har varit ledig sedan torsdagen. Med fria dagar menar jag såklart dagar utan föreläsningar. Imorgon blir det tufft igen då jag har föreläsningar imorgon samt två möten via Skype.

God morgon

Hejsan
jag är nu i busstationen och väntar på min buss som ska ta mig till högskolan. Idag är den en kort dag, vi har upprop på avioniksystem och därefter blir det föreläsning i programmerings kursen (min favorit kurs, haha). Det kommer bli kul att träffa mina vänner igen, Sheida, Kani och Amanda :D

Föreläsning – Repetition och tenta uppgifter.

God morgon!!
Idag hade jag en liten stressig morgon då bussen inte kom så jag var tvungen att gå till en annan busstation och ta bussen ner till centrum och därefter bytta buss till Högskolan. Det är så kallt här i Västerås… – 22 grader. Trots att man är van vid Kiruna väder så var det kallt. Jag och Kani bråkar om elementet under lektionstid, haha. Hur som helst så har jag rast nu och det är bara jag och Kani som kom till skolan idag. Läraren går igenom gamla tentor och övningar inför den kommande tentan som är på onsdag.

A beautiful planet

Hej
Jag köpte två biljetter till att se den nya filmen ”A beautifull planet”. Jag bjöd min bästa vän, som jag dessutom kallar lila syster. Jag har inte sett henne på ett tag så det var dags att göra det och ha en amazing time med henne. Denna underbara varelse är den bästa och jag gör allt för henne. Love you gurl!!

Jag rekomenderar stark denna film i cosmonova. En rymd film med rymd snack är hur jag spenderar min rymd dag :D

Christmas vacation

Hejsan
Jag hoppas att ni alla har ett trevligt jullov. Jag har inte gjort annat än att pluggat hela dagen och förbereder mig inför tentorna. Hur gryma är inte mina pennor som hjälper mig att plugga ? ^^