Gästblogg

Välkommen till gästbloggsidan här på Rymdbloggportalen! Här gästbloggar olika personer om alla möjliga rymdrelaterade ämnen. Vill du gästblogga här under en begränsad tid? Maila kansli@au.se!

Dag 3 – Launch Decision Day

Klockan 7 på morgonen klev vi på personalbussen som tog oss till Esrange. Det första på agendan var en mer djupgående genomgång om ballonger och uppsändnignar. Mer specifik fick vi förklarat hur en Zero Pressure ballong är uppbyggd, och hur den sänds upp med hjälp av Hercules. Ballongen som vi ska skicka upp är en gummiballong (också kallad väderballong) och är en av Esranges minsta modeller. Denna kommer vi inte behöva några större maskiner för att släppa upp, utan det gör vi för hand. Vår ballong behöver dessutom bara en GPS på lasten, istället för ytterligare en på ballongen, till skillnad från en Zero pressure ballong. Då ballongen klipps av (och fallskärmen fälls ut) så driftar denna iväg, men eftersom vår gummiballong är tillverkad av naturliga ämnen kan denna bara lämnas kvar och bryts ned av naturen. Fiffigt! 

Efter genomgången vägde vi den totala lasten (exklusive ballong) för att senare på dagen kunna göra gasberäkningar till uppsändningen. Vi hade även ett möte efter lunch där vi kollade väderförhållandena till imorgon och stämde av med alla involverade att uppsändningen kan ske då. Sedan gjorde vi gasberäkningarna tillsammans med vår ‘launch officer’. För att ballongen ska kunna lyfta måste kraften uppåt vara större än kraften nedåt, och denna kraft bestäms av mängden helium i ballongen. I våra beräkningar skulle vi ta reda på hur mycket gas som krävs för att ballongen ska få en hastighet på ca. 3,5 – 4,5 m/s. Då vissa värden kommer ändras/är obekanta för oss just nu, t.ex. temperaturen, gjorde vi detta mer som en övning inför beräkningarna som vi ska göra imorgon.

Allt var nu klart inför morgondagen och vi fick lite tid över för att på egen hand utforska Esranges lokaler. Därefter steg vi på personalbussen till Kiruna centrum där vi besökte turistbyrån i folkets hus och fick ta bild i den coola astronautdräkten ;)). Tacos till kvällsmat och nu inväntar vi spänt morgondagens launch.

Dag 2 – Första dagen på Esrange

Dag 2 började tidigt på morgonen. Vi blev upphämtade av vår projektledare, Lena Gälldin, som skjutsade oss till Esrange som ligger ungefär 40 minuter utanför Kiruna centrum. Vägen var fin och fylld med snötäckta träd – vi tog en bild på hemvägen som syns nedan – och vi fick även se renar på vägen. 

Väl framme vid Esrange fick vi inpasseringskort som vi kommer ha under dagarna vi vistas där. Det första vi på schemat var ett welcome and safety meeting. Där fick vi en snabb säkerhetsgenomgång. Därefter fick vi även lyssna på presentationer om hur det går till när man skickar upp ballonger och raketer från Esrange Space Center, och precis innan lunch hade vi ett möte med vår ‘operation officer’ om processen vid vår uppsändning. Efter lunch hade vi ett möte med vår ‘recovery guide’ över telefon tillsammans med några som är delaktiga i vårt projekt. Där diskuterade vi bl.a. säkerhet vid upphämtningen och väderprognos för de närmaste dagarna, vilket avgör uppsändingsdagen och ger oss en idé om ballongens nedslagsplats.

Sist, men inte minst, fick vi en guidad tur av Esrange. Bl.a. fick vi se vår uppsändningsplats, Skylark-tornet där raketer byggs ihop och hur det ser ut i kontrollrummen. Vi fick även se (och gå på!) en modifierad traktor vid namn Hercules, som håller fast lasten (upp till 4 ton) vid uppsändningar av Zero Pressure Balloons (riktigt stora ballonger). Lena gav oss även supercoola SSC/Esrange mössor :D. Väl framme vid Esrange fick vi inpasseringskort som vi kommer ha under dagarna vi vistas där. Det första vi på schemat var ett welcome and safety meeting. Där fick vi en snabb säkerhetsgenomgång. Därefter fick vi även lyssna på presentationer om hur det går till när man skickar upp ballonger och raketer från Esrange Space Center, och precis innan lunch hade vi ett möte med vår ‘operation officer’ om processen vid vår uppsändning. Efter lunch hade vi ett möte med vår ‘recovery guide’ över telefon tillsammans med några som är delaktiga i vårt projekt. Där diskuterade vi bl.a. säkerhet vid upphämtningen och väderprognos för de närmaste dagarna, vilket avgör uppsändingsdagen och ger oss en idé om ballongens nedslagsplats. 

Dagen på Esrange gav många goda intryck och det var lärorikt att få träffa många som kommer att vara delaktiga vårt projekt och höra om vad de arbetar med. Sedan fick vi skjuts tillbaka av Lena, som även körde en sväng genom Kiruna centrum och berättade om staden och gruvan. Pannkakor tillagades och blev snabbt uppätna av hungriga och nöjda tonåringar. 

Imorgon ska vi försöka vara självständiga och ta personalbussen till Esrange.

Dag 1 – Framme i Kiruna

Introduktion: 

Hejhej!

Vi är två gymnasietjejer från Spyken i Lund som håller på med vårt gymnasiearbete som delvis utförs i Kiruna. Vi tänkte dokumentera vår Kirunaresa här på bloggen. Vi är i Kiruna 16-22 februari och under denna veckan ska vi skicka upp en väderballong från Esrange Space Center. Det som skickas upp med ballongen är en egenkonstruerad magnetometer. Om detta låter intressant så kan ni följa vår resa här 🙂
Vi vill tacka SSC, detta äventyr hade inte varit möjligt utan deras hjälp och stöd.
Vi vill även tacka Gymnasieskolan Spyken, Astronomisk Ungdom och Förbundet Unga Forskare för finansiellt stöd.

På bilden ser ni en bild på oss med Victoria till vänster och Clara til höger.

Dag 1

Vid middagstid igår satte vi oss på tåget i Lund mot Kiruna, med ett tågbyte i Stockholm till nattåg. Kupéerna var väldigt trånga – men mysiga – och som ni ser på bilden kunde Victoria nästan inte sitta upp i sin säng. I en närliggande kupé träffade vi också ett trevligt äldre par som vi spelade kort med. En av dem hade gått på Spyken (vår gymnasieskola!), så vi fick höra roliga historier om lärarna på 80-talet.

Vi anlände vid 9 i Kiruna, och tog sedan en trevlig promenad till Kiruna centrum. Det var väldigt mycket snö, till och med himlen var vit! Inte mycket är öppet på söndagar, så vi hittade ett hotell där vi fick sitta i foajén tills vi kunde checka in i vår lägenhet. Utanför hotellet hade någon byggt upp en massa episka snöskulpturer, som vi såklart var tvungna att ta en titt på.

Vår ‘lägenhet’ ligger i ett fint rosa hus ungefär i Kirunas centrum, där vi delar kök och badrum med resten av gästerna. Vi har ganska nära till ett ICA, så direkt efter vi checkat in handlade vi, och lagade mat; Spaghetti med ‘Quornfärssås’.

Dagen slutade lugnt med att Victoria tar en sista titt på magnetometern. Imorgon är första dagen på Esrange och vi är väldigt taggade.