Johny Krahbichler

"Try not to be a man of success but rather a man of value" – Albert Einstein

Johny Krahbichler

Johny Krahbichler

Johny har alltid haft en stark vilja att förstå universum och dela med sig av sin kunskap. Han ämnar att en dag jobba med astronomi eller rymdteknik. Johny grundade Gadgetzz 2009 och har sedan dess skrivit om teknik och vetenskap, och skriver nu även för AU. Han älskar att resa och deltar ofta i teknikmässor samt besöker så många vetenskapliga institutioner som möjligt för att lära sig nya saker. 2016 startade Johny organisationen Scientific Literacy Matters.

johny.krahbichler@au.se

 

Astronomi Som Turistattraktion

Astronomi Som Turistattraktion

Ovanför, Griffith Observatory, Los Angeles, CA

Jag reser en hel del, och under mina resor har jag stött på många ställen där astronomi är en central del av turistlivet. Framförallt i USA kan man i så gott som varje stat besöka minst ett observatorium.

Ställen som Griffith Observatory i Los Angeles satsar 100% på att vara ett turistmål, det är klassat som ett allmänt observatorium. Och det är väldigt populärt, varje gång jag har besökt ställen som Griffith har det varit packat med folk.

Detta är en trend som Sverige kanske borde ta efter. Medan vi har några spännande saker så som norrskensturer så är astronomi sällan något man tänker på när man planerar att resa till Sverige.

Hur det känns att se en raketuppskjutning

Hur det känns att se en raketuppskjutning

Hela mitt liv har jag velat se en raketuppskjutning, och den 23e Juli fick jag äntligen göra det.

Raketen var en ULA (United Launch Alliance) Delta IV raket, som sköts upp från Cape Canaveral i Florida. Raketen bar en militär kommunikationssatellit.
Mycket förväntan hade byggts upp med folk som berättat för mig hur häftigt det är att se en uppskjutning samt posters över hela Kennedy Space Center med reklam för uppskjutningen och texten ’Feel the roar’. Upplevelsen var över förväntan, men inte alls så som jag trodde det skulle vara.

Stephen Hawking har ett eget teleskop som han styr via WiFi

Stephen Hawking har ett eget teleskop som han styr via WiFi

Något man kanske inte tänker på så ofta är hur pass tillgängligt astronomi är för handikappade människor. Förr i tiden har det varit väldigt opraktiskt för folk med funktionshinder att ta del av observationel astronomi.  Men på senare tiden har många observatorier börjat handikappanpassa så att alla ska kunna delta.

Nu har även Stephen Hawking skaffat sig ett teleskop, som han dessutom kan använda själv. Han behöver bara någon som sätter upp det åt honom, sedan kan han styra det helt själv via sin dator. Detta tack vare Celestrons satsning på WiFi kapabla teleskop.

Varukorg