Årsmöte & kongress

Kongressen 2017

Kongressen är den helg som ungdomar i AU från hela landet samlas för att träffas, diskutera, underhållas, lära sig saker, samt delta i årsmötet. Årets kongress hålls den 8-9 april på Alnäsgården utanför Uppsala, och förutom årsmötet den 9:e kommer den att innehålla spännande diskussioner om AU:s framtid, ett seminarium om rymdpolitik med riksdagsledamoten Mathias Sundin (L), samt en finmiddag på kvällen den 8:e med många överraskningar till alla som är eller har varit ideellt engagerade i AU.

Anmäl dig till kongressen 2017 senast den 19:e mars!

Höjdpunkterna:

  • Vi betalar din resa till och från kongressen! Mat, boende, resa och samtliga aktiviteter ingår
  • Träffa andra medlemmar i AU från hela Sverige
  • Finmiddag med stora överraskningar för de som är eller har varit ideellt aktiva
  • Seminarium om rymdpolitik med riksdagsledamoten Mathias Sundin (L)
  • Spåna idéer kring förbundet och påverka AU:s riktning
  • Delta i AU:s årsmöte den 9:e april kl 10:00
  • Observationer av stjärnhimlen

Vem kan delta?
Alla ungdomar i AU:s medlemsföreningar är välkomna att anmäla sig till kongressen. Du som anmäler dig måste delta i hela kongressen.
När?
Kongressen börjar kl 14:00 lördag den 8:e april. Kongressen slutar med avfärd från gården kl 16:00 på söndag den 9:e april.
Boende
Vi kommer att bo på Alnäsgården utanför Uppsala. Där kommer vi sova i riktiga sängar (ta med sängkläder!), äta god restaurangmat och ha det trevligt framför den öppna brasan på kvällen.
Resa
AU bjuder på resan till och från kongressen! Ange bara i anmälan nedan varifrån till vill resa och vart du vill resa hem, så bokar vi resan åt dig och mailar dig biljetterna. Obs: vi bjuder enbart på resan till och från din hemort eller orter i liknande prisklass. Har du frågor så hör av dig till oss innan du anmäler dig.
Anmälningsavgift
För 150 kr så ingår allt: resa, mat, boende och alla aktiviteter. Om du av olika anledningar inte har möjlighet att stå för anmälningsavgiften själv så kan du skriva till kongressen@astronomiskungdom.se med en kort motivering där du förklarar dina omständigheter så kan du bli beviljad stipendium för hela kostnaden.
Frågor?
Maila kongressen@astronomiskungdom.se om du har några frågor.

Anmäl dig senast den 19:e mars. Antalet platser till kongressen är begränsat, så först till kvarn gäller!

Observera att man inte behöver anmäla sig till kongressen om man bara vill komma på årsmötet kl 10:00 på söndagen. Årsmötet är som vanligt öppet för alla medlemmar. Men om man vill ha resan, mat och boende betalt samt delta i kongressens program så behöver man anmäla sig och betala anmälningsavgiften för detta.

Årsmötet

Årsmötet 2017 kommer att hållas kl 10:00 den 9:e april på Alnäsgården i Uppsala.

Astronomisk Ungdoms årsmöte hålls varje år, vanligtvis kring mars – april. Årsmötet är förbundets högst beslutande organ och det tillfälle då alla medlemmar har möjlighet att göra sin röst hörd och påverka förbundet. Under årsmötet väljs bl.a. förbundsstyrelsen och vi fastställer verksamhetsplanen för det kommande året. Varje medlem är berättigad rösträtt på årsmötet och du som medlem är varmt välkommen att lyfta fram dina tankar och påverka Astronomisk Ungdom i rätt riktning tillsammans med alla andra medlemmar. Årsmötet är absolut inte det enda tillfället då du som medlem kan göra din röst hörd. Astronomisk Ungdom är ett demokratiskt förbund och du kan när som helst under året kontakta förbundsstyrelsen om du har idéer och tankar kring det strategiska arbetet, eller om du har idéer på verksamheter som du vill starta upp.

Kandidera till förbundsstyrelsen!

För att söka till förbundsstyrelsen skickar du ett mail till valberedning@astronomiskungdom.se om att du önskar kandidera, så kontaktar de dig med vidare instruktioner. Valberedningen vill ha din ansökan tillhanda i god tid innan årsmötet, och denna deadline kommer att framgå i medlemsbreven som leder upp till årsmötet och på hemsidan varje år. Valberedningen kommer innan årsmötet att ta fram ett förslag på förbundsstyrelse utifrån inkomna kandidaturer. Under årsmötet kan du även kandidera till att sitta i valberedningen inför nästa årsmöte. Se detta dokument för att läsa om vad valberedningen gör.

Skicka in en motion till årsmötet

En motion kan vara förslag på ändringar i verksamhetsplan, måldokument eller annat. Vem som helst som är medlem har rätt att skriva en motion och skicka den till förbundsstyrelsen (forbundsstyrelsen@astronomiskungdom.se) senast tre veckor före årsmötet. Motionen besvaras sedan av styrelsen som tänker igenom förslaget och avgör om det t.ex. är realistiskt och fungerar i praktiken. Under årsmötet granskas sedan styrelsens förslag, och huruvida förslaget ska avslås eller bifallas avgörs genom omröstning på kommande årsmöte.

Tre steg för att skriva en motion: 

  1. Kom på vad du vill ta bort/byta ut/skriva in eller införa.
  2. Skriv en argumenterande text om varför denna ändring är rimlig.
  3. Skriv en att-sats – ungefär såhär: ”Jag/vi yrkar därför att under lämplig rubrik lägga till/ändra/ta bort/införa” följt av vad du vill skriva in/ta bort/införa.

Årsmöten genom tiderna

2017

Årsmötet 2017 hölls kl. 10:00 den 9 april 2017 på Alnäsgården, Uppsala.
Handlingar årsmöte 2017 (utan slutna bilagor)
Protokoll årsmöte 2017 (utan slutna bilagor)

2016

Årsmötet 2016 hölls kl. 12:00 den 6 mars 2016 i Häggsalen, Uppsala universitet.
Handlingar årsmöte 2016 (utan slutna bilagor)
Justerat protokoll årsmöte 2016 (utan slutna bilagor)

2015

Årsmötet 2015 hölls kl 10:00 den 1 mars 2015 på Älvsjö Scoutgård, Stockholm.
Handlingar årsmöte 2015
Protokoll årsmöte 2015

2014

Årsmötet 2014 hölls kl 13:00 den 30 mars 2014 i Polhemssalen, Uppsala universitet.
Handlingar årsmöte 2014
Protokoll årsmöte 2014

2013

Årsmötet 2013 hölls kl 10:00 den 3 mars 2013 i Polhemssalen, Uppsala universitet.
Handlingar årsmöte 2013
Protokoll årsmöte 2013

2012

Föreningen grundades kl 12:00 den 19 augusti 2012 genom ett konstituerande årsmöte, över internettelefoni.
Handlingar konstituerande årsmöte 2012
Protokoll konstituerande årsmöte 2012