Nyheter

Rymdforskarskolan i Kiruna: Dag 1

 

Nu är Rymdforskarskolan i Kiruna äntligen igång! 21 gymnasieelever har samlats på rymdbasen Esrange utanför Kiruna, där de kommer att bo de kommande 9 dagarna. Första dagen fylldes av lära känna-lekar och introduktion till programmet, samt en viktig säkerhetsgenomgång – förutom att det är unikt att vistas på Esrange finns det såklart många regler att förhålla sig till när man befinner sig på en riktigt raketbas. Här kan du läsa deltagaren Saga Hanssons berättelse från sin första dag på Esrange! 

Hela gruppen lär sig varandras namn.

Äntligen! Den 14 juli anländer glada och förväntansfulla elever till ett regnigt Kiruna. Många har tagit flyget, och på flygplatsen sticker en grupp på tio personer ut, tio främlingar som alla lär känna varandra genom sin gemensamma passion – rymden. 15.15 kommer bussen och hämtar oss i ösregnet. Där sitter fler som  på samma sätt redan pratar vetenskap, utbildning, och förväntningar på rymdforskarskolan. När bussen 45 minuter senare anländer till Esrange regnar det fortfarande, men ingen är mindre glad för det. Vi går alla in på våra hotellrum och bekantar oss med de förstklassiga lokaler vi får bo i.

Nästa aktivitet är föreläsning om Esrange, allmän info, och i sann Ingemyr-anda (referens till Mikael Ingemyr, Rymdforskarskolans projektledare) mycket annat också. När detta är klart blir det kvällsmat på restaurangen Space Inn. Även maten håller mycket hög standard. Efter kvällsmat är det mer praktisk information, schema, regler etc. Sedan är det allas favoritdel: Namn- och lära känna-lekar!! Utomhus sägs namn och astronomisk företeelse, sen är vi ormar, och inomhus har vi speed-dating.

Efter en kort paus delas vi in i smågrupper inför en bedcheck (tänk samlingen på dagis, men för vuxna och på kvällen) och lär känna varandra ännu lite närmre. Vi får även veta att vi ska tävla mot de andra grupperna! Lagnamn diskuteras ivrigt.

Efter bedcheck, som slutar strax innan 23, är det fortfarande ljust ute. Många går och lägger sig och vilar upp sig inför morgondagens bergsvandring, en tredjedel hänger kvar i rekreationsrummet och socialiserar (gör memes av Ingemyr). Ca 23.40 går även dessa och lägger sig, trötta efter den intensiva dagen och förväntansfulla inför de ännu mer intensiva dagarna som kommer.

Nu är Rymdforskarskolan 2017, andra upplagan, är igång!

/Saga

 

 

Nu leker vi för fullt!

Anmäl öppen till sommarens astronomiläger i Lund

Nu är anmälan öppen till sommarens astronomiläger i Lund! Den 11-13:e augusti samlas ungdomar mellan 13 och 25 år på en scoutgård i Lomma för att tillsammans lära sig mer och astronomi och rymdteknik och träffa nya vänner. Passa på att avsluta sommaren med mysiga observationskvällar, föreläsningar, workshops och somriga lägeraktiviteter!

Mikael visar Westerlundteleskopet för ungdomar under ett av AU:s astronomiläger.

Årets sommarläger för ungdomar går av stapeln i Lund 11-13:e augusti och är öppet för alla mellan 13 och 25 år. Utvecklingen på rymdområdet går hela tiden framåt och det finns inget bättre sätt att avsluta sommarlovet än genom att lära sig mer om rymdforskning och astronomi tillsammans med andra ungdomar!

Är detta ditt första astronomiläger? Kul, du är varmt välkommen och vi kommer att göra allt för att du ska trivas i Sveriges gemenskap för unga med rymdintresse. Inga förkunskaper krävs för att delta i Astronomisk Ungdoms astronomiläger; det enda du behöver är nyfikenhet och en vilja att lära dig mer om rymden och ha kul tillsammans med oss!

Sommarens läger bjuder på besök vid Lunds universitet, ett av Sveriges främsta astronomiska lärosäten, planetarievisning, föreläsningar, workshops och mycket mer. Läs mer och anmäl dig eller din ungdom på www.astronomiskungdom.se/astronomilager senast 28:e juli!

Frågor? Kontakta gärna arrangörsgruppen på sommar@astronomiskungdom.se eller ring kansliet på 070 – 000 90 56 vardagar 10.00-17:30 om du undrar något kring sommarens läger.

Avslutningsseminarium och finmiddag i Reaktorhallen

Efter två fullspäckade veckor är avslutningsdagen för Rymdforskarskolan i Stockholm till sist här. Eleverna har under dagen deltagit i ett stort seminarium med inbjudna gäster från samtliga samarbetspartners, Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse, Svenska Astronomiska Sällskapet, Christer Fuglesang och inte minst vänner och familj i publiken. De har under den sista veckan av Rymdforskarskolan arbetat med projekt i antingen astronomi eller rymdteknik, och seminariet fylldes av ny kunskap om alltifrån gravitationsvågor och relativitetsteori till rymdteleskop, exoplaneter och stjärnspektrum. Dagen avslutades med en finmiddag i KTH:s reaktorhall. Stort tack till alla fantastiska elever och stort lycka till i framtiden! Läs vår elev Sadaf Timoris berättelse från dagen här!

Var hälsade alla rymdfantaster!

Välkomna till blogginlägget om dagen med stort D, avslutningsdagen! Jag som ska beskriva den här otroliga dagen och krydda lite extra för att visa hur grym den var, heter Sadaf Timori. Det är en stor ära att få skriva om dagen som alla hade räknat ner till sedan veckan innan. Alla visste vad som skulle hända, men ingen hade väntat sig det som faktiskt hände…

Sista dagen började i stort sett som alla andra gångna dagar. Det blev ingen sovmorgon här inte. Vid 7- tiden var alla uppe ur sängarna som vanligt. Men just idag var det inte morgontrötta ansikten man såg vid frukosten. Idag var det glada, uppspelta och inte minst förväntansfulla ansikten man möttes av. Alla var otroligt fint uppklädda och det verkligen strålade om oss och inte minst om projektledaren och handledarna också! Dagen kunde inte ha börjat bättre!

Vi for mot Albanova efter frukost där vi fick mingla runt lite på grund av att allt inte gått helt enligt en viss tidsoptimists planer tidigt på morgonkvisten (hmm, undra vem?). Vi fick även extra tid för att öva på våra presentationer som vi på eftermiddagen skulle redovisa i Albanovas största föreläsningssal (!), Oskar Kleins auditorium. Presentationerna hade vi förberett sedan en vecka tillbaka och visst fanns det en viss nervositet bland oss men stämningen var ändå på topp. Det var ju trots allt sista dagen på ett stort äventyr som vi hade fått ta del av. Men innan vi skulle få berätta om det vi hade arbetat med de senaste kvällarna, fick vi för sista gången äta ännu en utsökt lunch på Fågelängens Catering på Albanova.

Mätta och glada tog alla varsin sittplats i den stora föreläsningssalen. Det var nu dags att inleda avslutningseminariet. Vi fick höra tal av våra sponsorer och samarbetspartners, bland annat SSC och Vetenskapens hus. Även Rymdforskarskolans egen rektor, Christer Fuglesang, fick komma fram och tala inför oss elever och föräldrar.

Tiden rusade bokstavligen fram till timmen då det var vi elever som stod med det rullande bildspelet bakom oss och pekpinnen i våra händer. Efter två veckor fullspäckade med jätteintressanta och lärorika föreläsningar var det nu endast nio föreläsningar kvar. Dessa nio skulle inte hållas av ännu fler fantastiska professorer eller en nobelpristagare i fysik. Dessa nio avslutande föreläsningar skulle nu hållas av oss.

27 gymnasieelever med det gemensamma rymdintresset, ställde sig tre och tre och talade i tur och ordning. Med stor entusiasm och glädje berättades det om bland annat framtidens raketer, liv på Mars och gravitationsvågor. Alla lyckades väcka intresset hos publiken. Det var fantastiskt kul och intressant att lära av varandra! Det märktes att alla hade lagt ner mycket jobb på presentationerna, för resultatet var otroligt!

När kvällen började närma sig var det dags att traska ner mot reaktorhallen på KTH där en trevlig trerätters middag väntade på oss. Det var sjukt häftigt att vistas 25 meter under marken i det mäktiga bergrum där Sveriges första kärnreaktor en gång hade varit igång. Det hade dukats fint på borden, stämningsfull musik hördes och humöret var på topp hos alla. Välkomstdrinkarna fick hjälpa oss att smälta den otroliga syn vi precis hade fått. Kvällen hade precis börjat, men vi var redan förtrollade. Roliga och känslofyllda tal hölls, sånger sjöngs och kvällen avnjöts av alla! Bara tanken av hur bra vi hade det den kvällen får glädjehormonerna i kroppen att sätta fart. Men ännu var det inte slut på det roliga. Det som nu väntade var en stor överraskning från handledarna.

Allt hade varit fullkomligt hemligt fram tills det ögonblick då vi fick öppna ögonen och se vad som väntade oss. De två bästa veckorna i mitt liv var officiellt över efter denna hemlighetsstämplade avslutning. Eleverna, projektledaren och handledarna som jag hade förmånen att träffa var inte längre mina skolkamrater och ledare, de var nu mina vänner.

Mitt kunskapsförråd är nu påfyllt, min lycka är enorm och rymden är något jag älskar ännu mer! Rymdforskarskolan har gett mig mer än jag någonsin hade kunnat önska och förvänta. Jag hoppas fler får chansen att känna samma. Möjligheterna är i alla fall stora!

/Sadaf

Hela gänget efter finmiddagen i Reaktorhallen på KTH. Tack för i år!

Rymdpolitisk debatt och födelsedagsfirande

Den 28:e juni var en minnesvärd dag på Rymdforskarskolan i Stockholm. Schemat fylldes med alltifrån solfysik till en stor rymdpolitisk debatt med en representant från Sveriges riksdag, till stort födelsedagskalas för deltagaren Kelvin. Här berättar Simon Thor mer om dagen!

Hej!

Idag var den sista ”vanliga” dagen med föreläsningar och laboration. Att kalla dagen vanlig kan dock vara missvisande då föreläsningarna och laborationen var mycket unika och annorlunda. Den första föreläsningen handlade om ESA, svenska satelliter och jobbmöjligheter inom rymdteknik, av Ronnie Lindberg. En mycket intressant och framförallt lärorik föreläsning fullspäckad med tips om hur man får jobb inom rymdteknik. Tack vare föreläsningen kan nu alla som gått Rymdforskarskolan i Stockholm bli ingenjörerna som skissar ritningarna för ESA:s nästa raket Ariane 6, eller kanske bygger Sveriges nästa satellit! Jag brinner personligen mer för forskning inom astronomi men den här föreläsningen fick mig verkligen att överväga att bli ingenjör istället.

Efter en kort paus hade vi ännu en föreläsning, och denna gång om Fermiparadoxen. För alla läsare som inte känner till den så handlar den om varför intelligent utomjordiskt liv fortfarande inte har tagit kontakt med människor, trots att det verkar så sannolikt att det finns i vår galax. På ett mycket strukturerat vis presenterades lösningar på denna paradox, och utifrån detta kunde man även oväntat koppla mänsklighetens långsiktiga överlevnad.

Nästa föreläsning som stod på schemat var om solforskning och hur den kan rädda våra liv. Man både förfäras över solens oerhörda styrka, och imponeras av mänsklighetens tekniska framsteg som någon dag kan rädda oss. The future is now!

Efter lunchen var det dagens höjdpunkt: föreläsning om rymdpolitik av riksdagsledamoten Mathias Sundin. Föreläsningen började lugnt med mänsklighetens senaste framsteg inom rymden som SpaceX och Blue Origin. Det slutade sedan med en hektisk diskussion om allt från uppgradering av Sveriges rymdraketbas Esrange till kolonisering av Mars. Det är inte varje dag man har en debatt om rymdpolitik!

Sedan hade vi en sista laboration på Rymdforskarskolan där vi fick jobba nästan helt själva för att försöka mäta massan hos en galax! Allt man lärt sig i de tidigare laborationerna skulle användas för att lösa detta problem. Kreativitet och visualiseringsförmågan sattes också på prov. Mycket utmanande och lärorikt! Dessutom fanns alltid handledarna om man höll på att tappa kontrollen över att man inte kunde lösa problemet.

Den sista aktiviteten för dagen var temakväll som handlade om förbundet Astronomisk Ungdom. Det var mycket inspirerande och fick mig verkligen att vilja bli mer engagerad, inte bara i AU utan även i andra föreningar. Jag vet också att jag inte är ensam om detta. Några från Rymdforskarskolan har nämligen bestämt sig för att återigen ge liv i Göteborgs Astronomiska Ungdomssällskap (GAUSS). Så om du bor i Göteborgsområdet så rekommenderar jag starkt att du går på deras aktiviteter! Jag garanterar att det kommer vara roligt!

Denna hetsiga dag avslutades sedan med en överraskning. Rymdforskarskolans deltagare Kelvin fyllde nämligen år, och de snälla handledarna hade gjort i ordning tårta som vi överraskade med! Samtidigt som vi åt tårta så pratade vi om allt möjligt (rymdpolitik varfortfarande ett hett ämne), tills dagen började mynna mot sitt slut. Vi gick som vanligt och lade oss för sent, men varje sekund man kan diskutera astronomi är värd det!

/Simon Thor

Hela gänget firar Kelvins födelsedag med sagolikt goda tårtor, härligt umgänge och favoritlåten Rocket Man! Grattis Kelvin!

Konsten att skjuta upp modellraketer med stil

Under helgen på Rymdforskarskolan i Stockholm sköt eleverna upp modellraketer från ett gammalt flygfält. I grupper om tre elever hade de byggt ihop och designat varsin rymdfarkost, och nu var det upp till bevis. De flesta raketer försvann högt upp i luften innan fallskärmen fälldes ut och de seglade ned mot förväntansfulla elever, och uppskjutningarna avslutades självklart med handskakningar och applåder. Här kan du läsa eleven Carl Törnqvists berättelse från dagen!

Hallå allihopa!

Då var ännu en dag här på Rymdforskarskolan passerat. Dagen började med sovmorgon, något väldigt välkommet efter att hitintills ha blivit väckt varje morgon klockan sju av tonerna till Elton Johns “Rocket Man”.

Efter lunch började dagens schema på riktigt, då vi påbörjade resan mot det nedlagda flygfält i Kista där vi skulle avfyra de raketer vi hade byggt föregående dag. Mitt lag hade byggt en slags raket med rotorblad där det var meningen att raketen skulle kunna landa likt en helikopter. Så hur gick det egentligen? Jo, den flög som högst kanske 40 meter och kraschlandade vilket gjorde att den förstördes två gånger. Även om vår raket var ett totalt misslyckande, milt sagt, så var det ändå ett spännande experiment. Sedan var det riktigt häftigt att se de andra gruppernas mer “traditionella” raketer som flög till flera hundra meters höjd.

Efter några timmar av raketuppskjutande så var det dags att fara tillbaka till Solna där vi bodde. Dagen avslutades med film. Filmen i fråga var “Moon”, som handlar om Sam som arbetar på Månen med att utvinna Helium-3 ända tills en dag då han gör en upptäckt som förändrar hela hans tillvaro. En mycket bra film som avslutade en riktigt bra dag. Tack för mig!

 

/Carl

 

Deltagaren Annie Csomor efter att ha återfunnit sin raket efter uppskjutningen. På grund av blåsten landade vissa raketer långt ifrån uppskjutningsplatsen, så att återfinna den igen var en stor lättnad. Det betydde nämligen att man fick skjuta upp sin raket igen med en ännu starkare motor!

Space Camp 2017 bjöd på solsystem, bad och rymdpromenad

Astronomisk Ungdoms tredje läger för barn och unga mellan 8 och 12 år har nu gått av stapeln! Den 17-18:e juni samlades ett glatt gäng unga rymdintresserade i Stockholm vid Älvsjös scoutlokal. Tillsammans fick 22 stycken entusiastiska deltagare lära sig mer om astronomi och rymdfart under dessa två dagar fyllda med aktiviteter! Deltagarna har bland annat tagit del av spännande aktiviteter på Vetenskapens Hus, byggt egna solsystem och träffat nya vänner. Läs projektledare Malin Lindbäcks rapport från Space Camp 2017 här!

Deltagarna fick lära sig massor om rymden på Vetenskapens Hus.

Vi startade Space Camp 2017 med aktiviteter på Vetenskapens Hus, något som många efteråt verkar ha som favorit med lägret. På Vetenskapens Hus fick deltagarna bland annat göra mycket praktiska saker såsom att skapa, bygga, testa på olika saker men även lyssna på kortare föreläsningar.

När alla tagit sig till boendet valdes sovplatser och lokalerna utforskades. Pyssel och tidningar om rymden hade lagts ut på olika bord för att underhålla innan middagen skulle serveras. Efter middagen startades ett Kahoot, ett frågespel där du ska klicka i rätt svar, och därefter startades en film som ett avslut på dagen innan det var tid för läggdags.

Söndagen kickades igång med en rymdpromenad. Under rymdpromenaden gick vi avståndet mellan planeterna i solsystemet fast i en extremt förminskad form. Vi pratade gemensamt om de olika planeterna och deras märkvärdigaste fakta.

Vi hade lyckligtvis tur med vädret under både hela lördagen och söndagen vilket gjorde att vi efter rymdpromenaden kunde erbjuda en härlig stund för bad. Ville man inte bada så kunde man köra lite astrogympa med några ledare!

Ett gäng glada deltagare visar stolt upp sitt solsystem.

Efter lunchtid satte vi igång med den aktivitet som nog alla ledare fann som favorit. Vi höll denna aktivitet utomhus på en stor gräsplan. Alla delades in i tre grupper på ca 7 deltagare och sedan fick barnen skapa egna solsystem. Planeter målades och sattes upp på rad i en planka med grillpinnar. Under hela aktiviteten var koncentrationen total och alla såg ut att vara djupt försjunkna i deras arbete.

Det skrattades, pågick häftiga konversationer som fick igång tankarna och samarbetades på en väldigt god nivå. Barnen verkade otroligt stolta över deras arbete när de väl kände sig klara.

Sista aktiviteten var att skapa lavalampor, något barnen skulle få ta med sig hem efter lägrets slut. Därefter gick vi tillbaka till boendet för att ha vårt avslut där, alla fick även gå hem med varsin ätbara present.

Avslutningsvis vill vi ledare under lägret tillägna ett stort tack till alla deltagare och som medverkade. Under den ytterst korta tiden som vi fick äran att lära känna dessa barn så fick bland annat jag som inte kunde mycket om rymden innan en makalös undervisning. Den mängden kunskap som barnen besitter om rymden och även andra saker fann jag förbryllade. Det väcktes mycket stolthet och glädje i att få agera föreläsare för en ledare som tyckte att det var otroligt häftigt med det starka intresset de alla delade.

Ni som inte vill vänta tills nästa års Space Camp så kommer det vara ett rymdläger för samma åldersgrupp i höst. Då hoppas vi att ännu fler barn och unga mellan 8 och 12 år tar chansen att lära sig mer om rymden tillsammans med oss i Astronomisk Ungdom!

Hela gänget! Tack alla härliga rymdentusiaster som deltog i Space Camp 2017. Hoppas vi ses på många AU-läger i framtiden!

/Malin

Rymdkanalen besöker Rymdforskarskolan i Stockholm

Rymdforskarskolans deltagare Cornelia Ekvall intervjuas av Rymdkanalen under studiebesöket på OHB Sweden i Kista.

Förra veckan var Rymdkanalen på besök hos Rymdforskarskolan i Stockholm. Här kan du se deras film och läsa mer om Rymdforskarskolan, som i år arrangeras på tre orter i Sverige!

Rymdforskarskolan är Astronomisk Ungdoms satsning på ungdomar som intresserar sig för astronomi och rymdteknik, och arrangeras sommaren 2017 på tre orter i Sverige. Under programmen får eleverna delta i häftiga studiebesök, genomföra laborationer, lyssna till professionella forskare som arbetar med rymden och genomföra egna projekt som presenteras inför allmänheten under ett slutseminarium på AlbaNova Universitetscentrum.

Stockholmsupplagan har just avslutats, och Rymdkanalen var på plats när 27 rymdentusiastiska gymnasieelever besökte OHB Sweden i Kista. Där träffade de Cornelia Ekvall och Robert Khashan, och fick även följa med in i renrummet. Här kan du se deras film!

Besök hos OHB Sweden och en blick bakåt i tiden

Rymdforskarskolan fortsätter i full fart och nu är det dags för ett besök på OHB Sweden, satellitföretaget som också är en av alla fantastiska aktörer som gör Rymdforskarskolan möjlig. Därefter bär det av mot en föreläsning om astronomins historia och laboration om kosmisk strålning på Vetenskapens hus. Ännu en händelserik dag, med andra ord! Här berättar Hannah Amelin mer om dagen.

Greetings, Earthlings! Jag som skriver detta heter Hannah, och jag är en fysikälskande rymdnörd som är en av dem som haft den oerhörda turen att komma in på Rymdforskarskolan 2017. Detta är den tionde dagen, och liksom alla tidigare dagar så har även denna lyckats inspirera och överträffa alla förväntningar.

Dagen startade som vanligt med att handledarna väckte oss med uppmuntrande musik, och kort därefter tog de morgontrötta en riklig dos kaffe för att kicka igång medvetandet.

Deltagarna fick besöka renrummet på OHB Sweden.

Det första på dagens schema var ett studiebesök hos OHB Sweden, en av Rymdforskarskolans samarbetspartners, i Kista. Väl framme delades vi upp i tre grupper med de kreativa namnen Fuglesang, Armstrong och Laika, vilket självklart gick hem väldigt bra hos alla deltagare! Det första min grupp fick göra var att se anläggningens renrum, där de tillverkar och monterar satelliter och komponenter till Rymdstyrelsen. Allt var, som en skulle förvänta, väldigt rent – till och med luften. Därefter fick vi en guidad visning runt alla lokaler. De hade alla möjliga satellitmodeller, vissa i skala 1:1 och andra mindre. För mig var höjdpunkten när vi besökte ett kontor där de höll koll på allt som satelliten Odin gjorde. Datorskärmar visade var den befann sig på en karta. Just nu runt midsommar är de tvungna att hålla extra bra koll på Odin, eftersom den del av omloppsbanan då den inte får något solljus är extra lång. Odin har varit aktiv i hela sexton år, trots att den förväntade livstiden låg på bara två år. Helt otroligt, tycker jag!

Nöjda med besöket tog vi oss till AlbaNova där vi åt lunch. Vi fick en föreläsning av Anders Nyholm, doktorand, som berättade om astronomihistoria. Jag satt jättespänd genom hela presentationen, när han berättade om allt från de första astronomerna som tillämpade den vetenskapliga metoden till början på modern astronomi. Vi fick ett helt nytt perspektiv på astronomin som en vetenskap genom tiderna.

Nu var det dags för labb! Det är alltid kul med labb här på Rymdforskarskolan, antingen en har förkunskaper eller inte. (Om du som läser detta funderar på att söka till rymdforskarskolan men är orolig för att du inte kan tillräckligt mycket om astronomi – bekymra dig inte över det! Alla hjälps åt, och vi är här för att lära oss.) Den här gången var det Vetenskapens Hus labb ”Kosmisk strålning”. Vi mätte strålningen på ISS vid olika platser och jämförde med strålningen på jorden, och därefter fick vi fördjupa oss i hur myoner påverkas av speciell relativitetsteori… det var riktigt intressant.

Före middagen berättade handledarna sina egna livshistorier och hur de hade tagit sig så långt. Det var riktigt inspirerande och vi lämnade AlbaNova mycket imponerade!

Det blev som vanligt sent i säng på Solna gymnasium, som nu känns nästan som ett andra hem. Om vi får för lite sömn är det i alla fall av en trevlig anledning: det går inte att sluta umgås!!!
/Hannah

Besök på OHB Sweden, ett av Sveriges coolaste rymdföretag!

Galaxforskning och avstånd till variabla stjärnor

Här berättar Rymdforskarskolans Alice Meckelburg mer om första onsdagen under programmet. Idag stod galaxforskning och bestämning av avståndet till cepheider, stjärnor som varierar i ljusstyrka, på schemat. På kvällen blev det sedan gediget rymdjeopardy mellan handledargrupperna; en frågesport fylld av ny kunskap och glada skratt. 

Hej alla coola padawans, framtida kosmologer, astronauter och nyfikna resenärer genom universums stora frågor och fenomen. Jag kan tänka mig att det har varit svårt att hålla sig i styr inför nästa blogginlägg om våra något äventyrliga dagar på rymdforskarskolan här i Stockholm, så utan att låta er vänta en sekund längre kommer här en smaskig uppdatering från mig, Alice!

Det vankades morgon och precis som väntat skuttade alla glatt upp ur sängarna i klassrummen som vi så snällt får låna under vår vistelse här, precis lika morgonpigga och taggade som tidigare dagar. Vi har ju trots allt bytt ut sovmorgnar och solsemestrar mot astronomi, fysik och rymdteknik, men det vet jag att alla är lika lyriska över ändå. Efter en snabb frukost så begav vi oss ut i soliga Solna mot Albanova, ett universitetscentrum där forskare inom astronomi, fysik och bioteknologi möts och samverkar i en (sjukt cool!) gemensam byggnad.

Väl där sattes dagens första föreläsning igång med Göran Östlin som berättade om sin forskning om galaxer som bildat ovanligt många stjärnor. En galax är ju ett stort system av stjärnor, gas och stoft, mörk materia och annat smått och gott – och det han forskade om var att försöka åldersbestämma galaxer och identifiera dess specifika spektrum med Lyman-alfa linjer och så vidare.. intressant var det i alla fall!

En kort paus senare satt vi ner i klassrummet igen och Linda Lyckman klev fram för vår uppmärksamhet. Förutom att arbeta på Swedish Space Corporation, SSC, med ett förflutet i NASA(!) så har hon numera gått in i ett projekt om New Space med olika satsningar man har i SSC. Det var otroligt intressant att lyssna på både hennes åtaganden men också om hur rymdbranschen faktiskt ser ut idag och vad man ser för möjligheter i framtiden, både med fokus för SSC:s verksamhet men också i det stora hela. Imorgon väntas ett studiebesök på just SSC i Solna som säkert kompletterar allting galant. Föreläsningen var givande och det var kul att få en annorlunda och riktig insyn på hur det faktiskt ser ut i branschen – tack Linda!

Efter ännu en fantastisk lunch på Albanova som, hur hemskt det än skär i hjärtat att erkänna, konkurrerar med skolmaten jag har på mitt gymnasium hemma i Skåne (nej, inte Danmark..) så gick vi vidare till dagens sista föreläsning som hölls av ingen mindre än Oscar Larsson, vår alldeles egna paparazzi som står för många av de foton vi får skickade på oss i vår facebookgrupp som vi har tillsammans. Han pratade väldigt pedagogiskt om kosmisk strålning och därtill partikelstrålning från olika grundämnen, den sydatlantiska anomalin och massvis av annat, himla kul och givande det också!

Med raska steg tog vi oss vidare till dagens laboration där vi denna gång gick i avståndens spår och skulle med cephider; stjärnor med varierande ljusstyrka, beräkna ett visst astronomiskt avstånd. Det som är så festligt med laborationerna är att de förutom att komplettera dagarna hiskligt bra, också kräver att man kommer på en egen metod med en hjälpande hand från handledare. Att arbeta mer självständigt har verkligen stärkt min självkänsla otroligt och kommer absolut nyttjas för framtida utmaningar.

Efter att vi käkat på restaurang så var det dags för kvällens sociala aktivitet – rymdjeopardy. Jag tar mig rätten att undvika att skriva mer om hur fantastiskt bra det gick för mitt lag och väljer att skylla på trötthet för våra bedrifter, men det genererade likväl mycket skratt och high fives. Man kommer verkligen varandra nära redan efter första dagen här, helt galet!

Kvällen mynnade sedan mot sitt slut och vi körde en avslutande bedcheck där vi pratade om hur dagen varit och vad som ivrigt väntar på oss imorgon. Rymdforskarskolan har verkligen en samling av det bästa. Förutom helt fantastiska vänner där alla bidrar på sina egna vis, har vi också en perfekt blandning av vetenskap, praktiska övningar och utmaningar – så tack för en grym dag så hoppas vi på en, om möjligt, ännu bättre imorgon ;)!

Deltagarna lyssnar på Göran Östlins föreläsning om galaxer på AlbaNova, KTH.

Massvis av kramar och tack till ALLA som gör detta möjligt,
Alice

Rymdig midsommar och kväveshow!

Varför ska man göra glass som alla andra? Under Rymdforskarskolans upplaga i Stockholm demonstrerade Måns Holmberg och Mikael Ingemyr hur man kan tillverka glass med hjälp av kväve! Ett midsommarfirande svårt att glömma, iallafall enligt Cornelia Ekvall som skriver om firandet här.

Detta var ett midsommarfirande med mer skratt än vanligt och det räckte inte med att glassen var fenomenalt god utan de två ”kockarna” bjöd även på en underhållande show där rosor krossades och fingrar bröts. Vi fick delta i showen och smaka på både frusna marshmallows och glass,

Mjölk!

Vaniljsocker!

en kombo värd att minnas. Kväve kokar otroligt snabbt i rumstemperatur och då det skapas luftbubblor mellan en yta och kvävet kan man exempelvis hälla det över sin hand, utan någon skada (Leidenfrost effekten).

Glassen fick det otroligt fina resultatet eftersom kvävet i flytande form når en temperatur runt 77 Kelvin bildas små kristaller under frysningsprocessen och dessa småkristaller bidrar till att frysningsprocessen går otroligt snabbt! Ända upp till 10 minuter, en minimal tid jämfört med annan glass som tar runt två timmar att färdigställa…

Och så kväve! Den perfekta glassen!

För att kunna göra denna perfekta glass behövs alltså kväve. Även fast kväve i sig är otroligt billigt, kostar det betydligt mycket mer att förvara och därigenom är det inte särskilt lönsamt att göra glass efter denna metod. Vad man gör är att blanda mjölk med grädde, socker och vaniljsocker för att sedan hälla i kväve och blanda runt. Man måste se upp med att tillsätta kvävet i och med att om det blir för mycket i blandningen får man en klump av is.

Så för att sammanfatta denna rymdiga midsommar ville jag dela med mig av detta exemplariska glassrecept och poängtera att en rymdig midsommar är awesome. Tack för mig!

/Cornelia

Midsommarfirande med Venus utanför Vetenskapens Hus.

 

Arkiv