Nyheter

Häftig rymdhelg under Ungdomens Star Party 2017

Sista helgen i mars gick det årliga Ungdomens Star Party av stapeln i Älvsjö. 2017 års upplaga bestod av en härlig grupp ungdomar från hela Sverige! Gruppen lyssnade på föreläsningar på KTH, laborerade på Vetenskapens Hus, fick rundtur på rymdteknikbolaget OHB Sweden, observerade stjärnhimlen och mycket mer. Här berättar Julia Berndtsson, en av arrangörerna under Ungdomens Star Party 2017, mer om vad som hände under lägret! 

Vill du delta i nästa astronomiläger med Astronomisk Ungdom? Sommarens ungdomsläger går av stapeln i Lund i augusti, och mer information hittar du här i början av sommaren! Vi ser fram emot att träffa många nya medlemmar, och du behöver inte ha några särskilda förkunskaper för att delta. 

Deltagarna konstruera rymdfarkoster under en tävling första kvällen.

På fredagseftermiddagen möttes deltagarna vid scoutstugan i Älvsjö. Sovsäckar lades på plats och projektledare Sophie Malmberg öppnade lägret. Under kvällen lärde deltagarna känna varandra. De delades in i mindre grupper i vilka det skulle tävlas om “det hemliga priset”. Tejp, godis, grillpinnar och aluminiumfolie utgjorde materialet för den första deltävlingen där deltagarna fick konstruera en rymdfarkost. På 15 minuter hade lagen färdiga tävlingsbidrag med både praktisk funktion och snygg design. Projektgruppen var mycket imponerad och efter en svår bedömning tilldelades gruppen med våra yngsta deltagare priset för “bästa farkost”. Kvällen avslutades med pizza och visning av filmen “Hidden Figures” i vilken vi fick ta del av en bit rymdhistoria som sent kommer glömmas.

Gänget lär sig mer om raketer och raketuppskjutningar på Vetenskapens Hus.

Lördagen inleddes med en föreläsning på KTH av Seméli Papadogiannakis, doktorand vid Stockholms Universitet. Seméli höll en fantastiskt intressant föreläsning om supernovor och mörk materia och gav gruppen svar på många frågor. Inte minst berättade hon om hur arbetet med forskning kan se ut med observation, analys och kapplöpningar. Efter en lunchpaus och poängjakt på KTH som deltävling två bar det sedan av mot OHB Sweden i Kista. OHB Sweden arbetar med satelliter och visade bl.a. hur dessa byggs. Kanske väcktes intresset hos några om en framtida karriär inom området? Med en lärorik dag bakom oss sattes kunskaperna på prov i tipspromenad och Kahoot frågesport. Avrundat med tacokväll och observationer med teleskop var det därefter dags för lite välbehövd sömn.

Under söndagen föreläste Oscar Larsson om kosmisk strålning och myoner i atmosfären. Mycket lärorikt och intressant att lyssna på Oscar som har stor erfarenhet av området. Eftermiddagen spenderades på Vetenskapens Hus där Henrik Åkerstedt ledde laboration med Kerbal Space Program om rymdfärd till Mün. Färdiglaborerade bar det av tillbaka till scoutstugan. Vinnarna av tävlingen tilldelades där sitt pris i form av Max Tegmarks bok “Vårt matematiska universum” och packningen lades ihop. Helgen var över och efter en gruppkram bar det av hemåt.

Avslutningsvis vill projektgruppen rikta ett stort tack till föreläsarna, OHB Sweden, Vetenskapens Hus och KTH som möjliggjort helgens aktiviteter. Inte minst vill vi även tacka deltagarna för en jättetrevlig helg och vi hoppas att vi ser er snart igen!

Projektgruppen 

Julia Berndtsson, Sophie Malmberg och Elin Svedholm

 

Gruppbild utanför rymdteknikbolaget OHB Sweden.

Lina: ”Den här chansen får man bara inte missa!!!”

Snart är det äntligen dags för Rymdforskarskolan 2017 och ansökningsperioden är i full gång. Rymdforskarskolan är Sveriges coolaste sommarforskarskola och riktar sig till dig som i höst ska börja åk 2 eller 3 på gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram. Under Rymdforskarskolan får du chansen att träffa forskare och ingenjörer, besöka aktörer i Sveriges rymdbransch och lära dig mer om astronomi och rymdteknik på några av Sveriges främsta lärosäten.

Varför ska just du söka till Rymdforskarskolan? Häng med när förra årets elev Lina Nillroth berättar om sin upplevelse under Rymdforskarskolan 2016!

Lina Nillroth, elev på Rymdforskarskolan 2016.

– Det absolut bästa med Rymdforskarskolan var att så många personer med ett så starkt brinnande intresse var samlade på ett och samma ställe. Man hade olika förkunskaper, kom från olika städer runt om i Sverige med väldigt olika personligheter men alla var verkligen välkomna! Under de 2 veckorna förra sommaren skaffade jag både mycket ny kunskap och vänner för livet, en upplevelse jag aldrig någonsin kommer glömma.”, säger hon.

 

Varför ska årets elever söka till Rymdforskarskolan?
– För att träffa otroligt många begåvade och intressanta människor, både föreläsare och deltagare men också för att det var extremt utvecklande. Det är något man gör once in a lifetime och den här chansen får man bara inte missa!!!

Läs mer om årets upplaga av Rymdforskarskolan och skicka in din ansökan senast 4:e juni här!

 

Gruppbild med kändiskosmologen Max Tegmark från Rymdforskarskolan 2016.

 

Delta i NEON observing school på La Palma!

Fram till den 31:a maj kan du som är masterstudent eller doktorand i astronomi ansöka om att få delta i NEON observing school på La Palma i Spanien. Under två veckor får du lära dig allt du behöver veta om observationell astrofysik; från planeringsstadiet till observationer, datareduktion och analys. Kursen riktar sig till dig utan tidigare erfarenhet.

Vill du lära dig mer om observationell astrofysik och hur man använder professionella teleskop? Är du masterstudent eller doktorand utan tidigare erfarenheter av observationell astrofysik? Då är NEON observing school något för dig!

Kursen är praktisk och intensiv och pågår mellan 3-17:e september. Observationer kombineras med föreläsningar av experter i observationell astronomi. Första halvan av kursen består av planering och genomförande av observationer, samt föreläsningar som bland annat handlar om moderna teleskop, detektorer och observationstekniker i visuellt och infrarött ljus. Kursens andra halva fokuserar på datareduktion och resultatanalys. Kursen avslutas sedan med presentationer av alla deltagares resultat och arbete.

Som grädde på moset får du möjlighet att tillbringa två veckor på vackra La Palma i Spanien, använda professionella teleskop och träffa andra unga astronomer från hela Europa! Passa på och ta chansen!

Mer information och ansökan hittar du här!

 

Nyfikna ungdomar observerar galaxer med Westerlundteleskopet i Uppsala.

Ansök till Sveriges coolaste sommarforskarskola!

Nu har ansökan till Sveriges coolaste sommarforskarskola öppnat. Rymdforskarskolan 2017 går av stapeln på tre orter i Sverige; Kiruna, Stockholm och Göteborg, och ger dig som gymnasieelev en unik chans att träffa forskare och ingenjörer och lära dig mer om astronomi och rymdteknik på några av Sveriges främsta lärosäten!

Rymdforskarskolan 2016 blev en succé, och nu återkommer konceptet trefaldigt. Vill du träffa Christer Fuglesang, besöka rymdraketbasen Esrange eller observera på Onsala rymdobservatorium? Då ska du inte missa Sveriges coolaste sommarforskarskola för gymnasieelever! Att delta är helt gratis och såväl boende som aktiviteter och transporter ingår under hela programtiden.

Rymdforskarskolan är ett sommarprogram i astronomi och rymdteknik för gymnasieelever som börjar åk 2 eller 3 i höst. Programmet syftar till att inspirera till vidare studier i astronomi och rymdteknik och ge drivna och engagerade elever möjligheten att utvecklas på rymdområdet och skaffa sig kunskaper och färdigheter som de har nytta av i sina fortsatta studier. Rymdforskarskolan riktar sig till elever på naturvetenskaps- eller teknikprogrammet på gymnasiet, eller dig med motsvarande förkunskaper i matematik och fysik som avslutar åk 1 eller 2 i vår.

Programmet består av populärvetenskapliga föreläsningar i astronomi och rymdteknik, intressanta laborationer, spännande studiebesök, och inte minst sociala aktiviteter. Totalt upp till 65 ungdomar från hela Sverige kommer att få chansen att delta i 2017 års upplaga av Rymdforskarskolan, som ger dig chansen att inspireras på ett av Sveriges främsta lärosäten, träffa nya vänner, lyssna till och bekanta dig med erkända forskare i intressanta naturvetenskapliga och tekniska områden, få en inblick i Sveriges rymdbransch och rymdforskning, samt besöka ett urval av aktörer i rymdbranschen i Sverige.

Lär mer och ansök här senast 4:e juni: https://www.astronomiskungdom.se/rymdforskarskolan/

Låt ditt barn bli rymdforskare för en helg!

Den 17-18:e juni har ditt barn chansen att bli rymdforskare för en helg och utforska solsystemet och övriga universum tillsammans med likasinnade. Det är nämligen dags för Astronomisk Ungdoms andra upplaga av Space Camp; ett rymdläger för barn och unga mellan 8 och 12 år!  På med rymddräkten och labbrocken och missa inte årets roligaste rymdhelg! Anmälan stänger den 3:e juni.

Den 17-18 juni i Stockholm har ditt barn chansen att utforska solsystemet, lära sig hur man reser till Mars och annat häftigt som har med rymden att göra. Det är ett perfekt tillfälle att utveckla ett naturvetenskapligt och tekniskt intresse genom att ta tillvara på barnens fascination för rymden. Samtidigt får deltagarna träffa många nya vänner och delta i roliga och lärorika aktiviteter. Inga förkunskaper krävs, utan alla som deltar kommer att lära sig mycket nytt, ha roligt tillsammans med andra och utvecklas på sin egen nivå. Astronomisk Ungdom har hittills anordnat 3 läger för barn mellan 8 och 12 år, och samtliga har varit mycket uppskattade av alla deltagare.

 

En helg fylld av rymd och astronomi!

Under Space Camp får ditt barn genomföra häftiga rymdlaborationer, lyssna till spännande föreläsningar och delta i roliga lägeraktiviteter tillsammans med andra barn. Det enda som krävs är nyfikenhet och upptäckarglädje! Höjdpunkter du och ditt barn har att se fram emot är:

  • Spännande aktiviteter på Vetenskapens Hus
  • Experimentera och utforska
  • Mysiga lägeraktiviteter med rymdtema
  • Rymdfilmkväll

och mycket mer!

Frågor? Kontakta arrangörsgruppen på spacecamp@astronomiskungdom.se eller ring AU:s kansli på 070 – 000 90 56.

Läs mer och anmäl dig här senast 3:e juni.

Liv i rymden och rymdpolitik i ett nytt avsnitt av Rymdpodden!

De nya avsnitten av vår officiella podcast, Rymdpodden, släpps på löpande band med bästa programledarna Linnea Bendrot och Hugo Kvanta i spetsen! I dagens avsnitt pratar de om Cassini och möjligheter till utomjordiskt liv i solsystemet, och lyssnarna får hänga med på en intervju om Sveriges rymdpolitik med riksdagsledamoten Mathias Sundin. Missa inte det!

Du kan lyssna på hela avsnittet här:

 

Mathias Sundin och Christer Fuglesang bredvid vår medlem Eleonora Svanberg i samband med en presskonferens om rymdpolitik tidigare i höstas.

AU-medaljer som gåvor till ideellt aktiva

Under Kongressen 2017 presenterade förbundsstyrelsen AU:s nya förtjänstmedaljer; vackra symboler som delas ut som ett tack till varje medlem som engagerar sig i Astronomisk Ungdom. Med dessa vill vi visa vår oändliga uppskattning för det viktiga och värdefulla arbete ni medlemmar varje år gör i Astronomisk Ungdom. I denna artikel kan du läsa mer om de nya avtackningsgåvorna och ta del av vår aktiva medlem Robin Djervs upplevelser under AU:s allra första utdelningsceremoni. 

Säg det barn eller den ungdom som inte någon gång riktat blicken mot stjärnhimlen i förundran. Såväl kansli som projektgrupper, förbundsstyrelse och andra aktiva inom AU har nära kontakt med mängder av medlemmar varje år, och vi kan alla vittna om barn vars leenden räckte till öronen när de hörde talas om att det fanns en förening just för dem, om barn och unga som gråtit av fascination när de för första gången sett månens kratrar genom ett riktigt teleskop, och om ungdomar som insett att de har den kunskap och det driv och intresse som krävs för att läsa astronomi och rymdteknik på universitet.

Inget av detta hade varit möjligt utan alla ni fantastiska medlemmar som engagerar er i Astronomisk Ungdom. Vi vill därför rikta ett stort tack till samtliga ideellt aktiva som engagerar sig och har engagerat sig i AU genom åren; utan er hade inte våra verksamheter varit möjliga. Ni skapar möjligheter för unga i Sverige att utveckla sitt rymdintresse tillsammans med likasinnade, och ni gör skillnad för varje barn och ungdom som känner glädje och fascination till följd av sitt medlemskap i AU, något de sedan tar med sig in i vuxenlivet.

Under Kongressen 2017 presenterade därför den avgående (och delvis omvalda) förbundsstyrelsen AU:s förtjänstmedaljer; vackra symboler som delas ut som ett tack till varje medlem som engagerar sig i Astronomisk Ungdom. Med dessa vill vi visa vår oändliga uppskattning för ert viktiga och värdefulla arbete. Ni är fantastiska!

Nedan presenteras samtliga medaljer som delas ut för olika sorters engagemang. Medaljerna är designade av Emanuel Eriksson, student i Teknisk fysik vid Uppsala universitet, och är i 8:e storleken att bäras på bröstet i högblått band. Samtliga medaljer delas ut av förbundsstyrelsen under den årliga AU-konferensen och AU-kongressen. Det yttersta lagret är av äkta brons, guld och silver.

AU:s förtjänstmedalj i brons tilldelas varje medlem som deltagit i minst en projektgrupp eller som på andra sätt varit engagerad i AU under ett års tid. Den föreställer halvmånen, utifrån skisser av Galileo Galilei från år 1610.

AU:s förtjänstmedalj i silver tilldelas varje medlem som varit projektledare för minst ett projekt inom Astronomisk Ungdom. Den föreställer systemet jorden-månen, med månens olika faser illustrerade beroende på position runt jorden.

AU:s förtjänstmedalj i guld tilldelas varje medlem som varit särskilt aktiv inom förbundet, med flera projektledarskap och stort engagemang i övrigt, under minst tre års tid (eller motsvarande engagemang). Den föreställer stjärnhimlen på norra halvklotet, med stjärnbildernas linjer och vintergatans band illustrerade.

AU:s förtjänstmedalj i järn tilldelas varje medlem som suttit minst en mandatperiod som förtroendevald ledamot i förbundsstyrelsen. Den föreställer solsystemet, inspirerat av Nicolaus Copernicus skisser över den heliocentriska världsbilden.

Här berättar vår medlem Robin Djerv, som varit aktiv i AU ända sedan starten, om förbundets allra första medaljceremoni under AU-kongressen 2017 den 8:e april!

Hur kändes det att få medalj? Först får man backa några steg. Det börjar med en finare middag. Likt en vanlig sittning fick man en plats vid ett dekorerat långbord. Förrätten var någon fårost- & melonsallad med en markerad hetta. Jag undrade verkligen var den kom ifrån, visade sig vara sambal oelek. Sedan kom huvudrätten, ungsbakad lax med pressad potatis, en grönsallad och en passande sås (här brister mina gastronomiska kunskaper). Gott var det iallafall. Det hela avslutades med en klassiker – kladdkaka, det slår aldrig fel

Men det tog inte slut där, efter lite underhållning och förtäring så gick styrelsen upp och avslöjade kvällens överraskning. På en stor bricka hade de många medaljer i olika färger och nyanser. En efter en ropades namn upp. Så fort som jag hörde mitt namn så rusade jag upp och inväntade den stora stunden. Jag kände mig inte nervös över huvud taget, inte spänd, men ändå inte avslappnad. Det var någon eufori från en annan dimension som jag kände när de sträckte fram medaljen. Vad fick jag för medalj? Jo, en bronsmedalj, och varför fick jag en bronsmedalj? Bra fråga: Det är all summerad engagemang som jag har utfört i AU, dels har jag varit valberedare i tre år och dels så har jag arrangerat ett läger – och deltagit på resten. Men det där lägernörderiet är väl mer av en passion än ett engagemang, läger är kul, kom på ett! Men nog om det, medaljen åkte på direkt och man kände sig omedelbart ärad.

Under alla mina år som aktiv så har man oftast fått känna uppskattning, är det någonstans där man känner sig belönad för det arbete som man gör – så är det i AU. Jag har fått många komplimanger från många personer längs vägen som bl.a. valberedare. Men jag har också varit på alla läger, jag känner många inom AU, jag stöter därför relativt ofta på många som har sett mitt arbete – med de komplimanger och den uppskattning som följer. Detsamma kanske inte gäller eldsjälen som ställde upp som lägerledare när ett läger hölls i dennes hemstad, eller den passionerade rymdbloggaren, eller den innovativa tänkaren som tar på sig något av AUs stora projekt. De märks inte av lika många andra engagerade medlemmar. För det är inte lätt att hålla koll på alla nu när vi börjar bli så många. Därför är medaljsystemet ett väldigt bra sätt att få våra aktiva medlemmar att känna sig uppskattade och belönade för såväl större som mindre arbeten. Förhoppningsvis sporrar det flera medlemmar till att engagera sig än mer nu – när man vet att arbete lönar sig – uppskattning och belöning kommer för den som kämpar för det unga rymdsverige.

Och medaljdesignerna – helt genialiska. Det börjar med en halvmåne på bronset, jorden med månens alla faser på silvret, en stjärnhimmel på guldet, vårt solsystem på järnmedaljen och en galax på hedersmedaljen. Den kontinuiteten är astronomiskt klockrent! Ett stort bonuspoäng till dem som designade den.

/Robin Djerv

Vår medlem Cornelia Ekvall tar emot sin fina bronsmedalj. Stort tack för ditt gedigna arbete som rymdbloggare under året, Cornelia!

Vår medlem Scott Green tar emot sin bronsmedalj för ett gott arbete i projektgruppen för Norrskenslägret 2016! Stort tack för dina ovärderliga insatser i AU, Scott!

Alla medaljer på rad. Längst ut till höger finns hedersmedaljen, som föreställer Vintergatan. Hedersmedlemskap utses av årsmötet och tilldelas medlemmar vars engagemang varit av exceptionell betydelse för förbundet.

Mikael Ingemyr utses till AU:s första hedersmedlem

Under AU-kongressen 2017 visade medlemmarna sin uppskattning för Mikael, som 2012 grundade AU och sedan dess har engagerat sig i förbundet på alla möjliga sätt. Mikael utsågs till AU:s första hedersmedlem och tilldelades AU:s 5 olika rymdmedaljer som tack för sina insatser under åren.

Under AU-kongressen 2017 hade en enig stämma äran att utse Astronomisk Ungdoms allra första hedersmedlem: AU:s grundare och förbundsordförande emeritus, Mikael Ingemyr. Med följande motivering nominerade förbundsstyrelsen 2016/2017 honom till hedersmedlem, och han fick ta emot en vacker symbol bestående av en galaxmedalj i guld att bära om halsen:

”Förbundsstyrelsen nominerar Mikael Ingemyr till hedersmedlem, som ett naturligt tillkännagivande till den ikon som grundade Astronomisk Ungdom för snart fem år sedan med hopp om att låta unga i hela Sverige få utveckla sitt rymdintresse och bilda en bestående rymdgemenskap. Mikael har sedan dess oupphörligen lagt hela sin kraft på att utveckla Astronomisk Ungdom på dess resa mot det förbund vi ser idag; en utveckling få från början hade kunnat föreställa sig. Inte bara projektledarskap har kantat hans väg utan också år av ordförandeskap, vilka tillåtit oss att vara här idag.”

AU har pratat med Mikael om hans engagemang, hur det känns att bli hedersmedlem och vad han har för tankar kring framtiden.

Hej Mikael! Stort tack för ditt fantastiska engagemang i Astronomisk Ungdom sedan dess grundande 2012. Du är nu utsedd till hedersmedlem. Hur känns det?

– Det känns oerhört roligt och ärofyllt! Detta känns verkligen som kulmen på ett mycket givande engagemang.

Vad har varit roligast med att engagera sig så mycket i Astronomisk Ungdom de senaste 5 åren?

– Det har varit alla vänner jag har fått på vägen, alla människor jag mött och allt roligt jag fått uppleva tillsammans med rymdintresserade människor. Och allt jag lärt mig! Jag har fått otroligt mycket erfarenheter kring ledarskap och organisation som jag tar med mig i livet.

Vilket är ditt bästa AU-minne?

– Åh, det finns så många bra saker! Dels när AU fick sitt allra första kansli, när Max Tegmark kom och föreläste för oss på Rymdforskarskolan 2016, när Christer Fuglesang fick hedersstipendiet 2015 och allt stöd han givit AU sen dess, samt, så klart, att ta emot hedersmedaljen under Kongressen 2017! Riktigt roligt var när vi nådde 100 medlemmar under USP 2013. Vi var 97 medlemmar när middagen under lördagskvällen började, och jag sade då att vi bjuder alla på efterrätt om vi når 100 medlemmar innan middagens slut. Tillsammans värvades flera medlemmar till, och således spräckte vi ”100 medlemmar”-gränsen. Alla deltagare bjöds på friterad banan med glass, och då kände jag för första gången att AU har en mycket större potential än jag vad hade räknat med. Sedan finns ju alla sena lägernätter och trevliga samtal med andra som gillar astronomi lika mycket som jag, eller som just funnit sitt intresse. De kvällarna har varit magiska. Mina AU-minnen är så många!

Varför grundade du AU?

– Jag var väldigt intresserad av astronomi och rymden och visste att det fanns många andra som jag runt om i landet. Jag hade tagit examen från Rymdgymnasiet ungefär två år tidigare, och där hade jag ju träffat många med samma intresse från hela Sverige, men sedan dess hade det varit skralt. Det fanns ingen nationell förening för ungdomar med det intresset, och därmed inget naturligt sammanhang att träffas i. Därur kom idén om ett ”Astronomisk Ungdom”. Från början var det bara ett sätt för mig att träffa likasinnade, haha!

Hur ser du på AU:s utveckling och framtid?

Frågar ni mig om framtiden? Haha, alla mina tidigare förutsägelser om AU:s framtid har ju alltid slagit fel och överträffats. Skämt åsido så ser jag oerhört positivt på framtiden och jag tror att AU kommer bli ännu större och bättre än jag kan föreställa mig just nu!

Återigen, stort tack för ditt engagemang Mikael! Vi önskar dig lycka till i framtiden och hoppas att vi kommer att se mer av dig även i AU under många år framöver.

Möt Tara Zohrevand, AU:s nya ständige sekreterare

Under AU-kongressen 2017 valdes en ny förbundsstyrelse! Förbundsordförande Jennifer Andersson fick av en enig stämma förtroendet att leda AU ännu en mandatperiod, tillsammans med vice förbundsordförande Elias Waagaard, kommnikatör Theresia Hestad och skattmästare Louise Fischer. Ny i förbundsstyrelsen är Tara Zohrevand, AU:s nya ständige sekreterare. I denna intervju kan du lära känna henne lite bättre.

Tara Zohrevand är ny ledamot i Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse.

Hej Tara! Vem är du?

– Jag heter Tara Zohrevand, en astronominörd och nybliven sekreterare för Astronomisk Ungdom.

Hur har ditt tidigare engagemang i Astronomisk Ungdom sett ut?

– Jag såg en affisch från AU på min skola som genast fångade mitt intresse. Sedan dess har jag bl.a. varit rymdbloggare, volontärledare på läger och nu styrelseledamot.

Varför har du valt att engagera dig i Astronomisk Ungdom?

– Jag ville få chansen att vara med och föra förbundet framåt, dessutom ger det mig superbra erfarenheter och meriter!

Vad ser du mest fram emot med arbetet som förbundsstyrelseledamot?

– Att få en större insyn i förbundet och ta beslut om AU:s framtid.

Var ser du AU om 5 år?

– Om fem år har vi aktiva inom AU inte bara fört förbundet, utan även Sveriges rymdpolitik och skolornas astronomiundervisning framåt!

Vad är det bästa med Astronomisk Ungdom?

– Gemenskapen! Det är en underbar stämning på alla aktiviteter som arrangerats.

Stort tack, Tara! Vi önskar dig lycka till i förbundsstyrelsen och ser fram emot att se vart ni leder AU under året. Vill du också engagera dig i AU? Läs mer om medlemsengagemang och vad just du kan bidra med här. Tveka inte att kontakta kansliet om du vill engagera dig ideellt i AU, vi hjälper dig att hitta ett projekt som passar just dig!

Saga Jonsson vinner Rymdstipendiet 2017 med röntgenspektralanalys av en aktiv galax

Stort tack för alla högkvalitativa och intressanta bidrag vi har tagit emot inför utdelningen av Rymdstipendiet 2017! En jury bestående av professionella astronomer har haft ett oerhört svårt uppdrag att välja ut en vinnare, men nu står det klart att det blir Saga Jonsson från Östersund som får ta emot det heltäckande resestipendiet till International Astronomical Youth Camp i Spanien i sommar. AU har pratat med henne och värmt upp inför sommaren!

Hej Saga! Först och främst, stort grattis till Rymdstipendiet 2017! Berätta lite mer om ditt projektarbete. Vad har du forskat om?
– Mitt projektarbete är en röntgenspektralanalys av en aktiv galax. Det jag har gjort är alltså att jag har laddat ner data från satelliten XMM-Newton och stoppat in den i ett analyseringsprogram. I programmet så byggde jag olika modeller och kunde på så sätt ta reda på olika egenskaper hos galaxen! Det mest intressanta med arbetet var att problem som ofta uppkommer när man analyser just röntgenspektrum från aktiva galaxkärnor även uppkom för mig. Utan att gå in för mycket på detaljer så gör det här problemet att vi inte kan vara helt säkra på om standardskivmodellen (den mest etablerade modellen för att beskriva ackretionsskivor) faktiskt är korrekt, och det är ju otroligt spännande och intressant!

Vad ser du mest fram emot med att delta i International Astronomical Youth Camp i sommar?
– De långa stjärnskådarnätterna och gemenskapen under lägret! Jag hoppas även att jag får lära mig massor!

Vilket är ditt favoritområde inom astronomin?
– Jag tror att vi alla har något slags grundintresse som har och göra med människans nyfikenhet för allt omkring henne. Det som först och främst tände ett större intresse för astronomi hos mig tror jag dock var hur vacker stjärnhimlen är och efter några bilder i Hubble-galleriet så var jag helt såld. Mitt favoritområde är nog astrofysik i stort men framförallt astropartikelfysik! Jag tycker generellt att samspelet i rymden är spännande och fysiken beskriver ju just det.

Om du får beskriva rymden med tre ord, vilka ord väljer du då?
– Vackert, inspirerande, tankeväckande.

Har du några tips till gymnasieelever som funderar på att söka Rymdstipendiet 2018?
– Vill du så går det! (oftast). Det är mina ledord i livet och egentlige det enda tipset jag har. Om du tror att IAYC skulle vara något för dig, så sök! Du har inget att förlora!

Stort tack, Saga! Vi hoppas att du får en grym sommar i Spanien, fylld av rymd och astronomi!

Arkiv