Nyheter

ESO Astronomy Camp 2018: en reseberättelse

ESO Astronomy Camp är ett vinterläger som årligen arrangeras av rymdorganet European Southern Observatory; organisationen som exempelvis driver det markbaserade jätteteleskopet VLT som finns i Chile. Varje år skickar AU en stipendiat på lägret, där medlemmar i gymnasieåldern får ansöka i om platsen där AU bjuder på deltagaravgiften och resan. Årets vinnare av Astronomistipendiet blev Axel Öhman Wiberg, och här följer hens reseberättelse!

En gruppbild med alla deltagare som åkt från Sverige. I bakgrunden syns Matterhorn (”Tobleroneberget”), samt en Orlando (en deltagare från Tyskland). Anledningen till att berget ser spegelvänt ut är att bilden togs från den Italienska gränsen.

Från resans start på Arlanda till lägrets sista dag, fick jag den otroliga möjligheten att lära mig mycket mer om astronomi, skåda himlavalvets alla hörn samt träffa massvis med nya, fantastiska människor som alla delade ett brinnande intresse för astronomi och rymdforskning. För mig – en artonårig rymdfantast från Stockholm – är ESO Astronomy Camp helt enkelt en av de häftigaste sakerna jag gjort i hela mitt liv.

Även fast vi var nio stycken deltagare från Sverige (en hel femtedel av lägrets alla deltagare!) kände jag förvånansvärt nog bara till några få av de som åkte från Sverige innan resans början. Två var goda vänner sedan Rymdforskarskolan 2018 i Stockholm och en tredje mötte jag på AU:s julmingel en vecka innan flyget skulle avgå från Arlanda. Sedan mötte jag en till på planet och ytterligare en på flygplatsen i Malpensa. Lägrets första dag blev på så sätt en form av “återförening” av deltagare som sökt från Sverige, vilket jag tycker är en liten kul detalj då det varit väldigt tyst mellan oss innan lägrets början.

Självfallet lärde jag känna många fler deltagare från andra länder. Ungdomar hade rest från ett tiotal länder i Europa och även några få från andra kontinenter! Det var ögonöppnande för mig att få  träffa jämnåriga från stora delar av världen som alla delade fascinationen för rymden. Även fast Astronomisk Ungdom är hyfsat unikt i världen som ett ungdomsförbund för rymdintresserade, finns det otaliga unga världen över som delar intresset för astronomi. Ett av mina starkaste minnen från lägret var den första kvällen, då nästan alla femtio av oss deltagare låg bredvid varandra på bergstoppen över Aostadalen, med blicken mot stjärnorna.

Eftersom ESO Astronomy Camp är ett astronomiläger kan man inte säga att det var någon brist på föreläsningar, laborationer och (bland aktiviteterna min favorit) stjärnskådningar! Under lägret föreläste (bland annat) en astronom från en av de forskargrupper som upptäckt Oumuamua – det första upptäckta interstellära objekt som besökt Solsystemet. Vi fick även observera en passage av exoplaneten HAT-P-54b för att sedan beräkna några av den observerade exoplanetens egenskaper, som dess radie! Jag tycker det var otroligt givande att få komma i kontakt med astronomer och att faktiskt få räkna på saker i rymden. Aktiviteterna på ESO Astronomy Camp var något alldeles speciellt, som jag tror att man i min ålder har svårt att delta i annars – i alla fall i denna utsträckning.

Kupolen av Aostadalens observatorium.

Sist men inte minst vill jag berätta om lägrets stjärnskådningar. Natthimlen var nämligen något alldeles särskilt under lägret. Jag är medveten om att mina beskrivningar aldrig kommer kunna leva upp till verkligheten. Ändå är det värt att poängtera hur levande himlavalvet faktiskt kan vara – hur många satelliter, otaliga stjärnor och massvis med galaxer som går att se när allt inte blir utsuddat av ljusföroreningar. Av alla nätter som vi stjärnskådande under lägret kommer jag att minnas den sista allra bäst.

Det ryktades att rymdstationen ISS skulle passera över Aostadalen tidigt på morgonen till lägrets sista dag. Vi deltagare, alla exalterade över att äntligen få se ISS med egna ögon, hoppade ur säng någon gång mellan 4:30 och 5:30 på morgonen. Sedan stod vi ute i mörkret och väntade, blickarna fästa på den del av horisonten där stationen först skulle gå upp över. Tiden gick: tre minuter kvar, två minuter kvar…  Först när vi trodde att vi missat passagen helt och hållet, pekar någon på en del av natthimlen bakom oss. Rymdstationen blev synlig, som från ingenstans, och växte sakta i ljusstyrka. Kort därefter lyste den starkare än allt annat på natthimlen och den rörde sig fort, väldigt fort, rakt mot horisonten i öst. Anledningen till att vi inte hade sett stationen förens då, är för att ISS måste reflektera solljus för att synas. Det var först när ISS passerade in i dagsljuset (som för oss blockerades av jordens lutning) som rymdstationen blev synlig från Jordytan.

Månen rakt över bergen, fotograferad efter lägrets sista stjärnskådning.

Kort efter (den första) passagen följde vi deltagare astronomerna Davide Cenadelli och Andrea Bernagozzi till observatoriet, som vi gjort alla tidigare nätter. Det var dags för lägrets sista stjärnskådning. Det speciella med den sista natten, var att alla tidigare observationer hade skett under kvällen. Under morgonen var Aostadalen riktad mot en ny del av natthimlen, vilket inte bara visade nya stjärnbilder, utan även solsystemets planeter. Venus, månen, Mars och Jupiter låg alla som på ett spikrakt streck över natthimlen – solsystemets plan. Astronomerna guidade oss över himlavalvet och pekade med laserpekare ut konstellationer, binära stjärnsystem, galaxer och nebulosor. Vi deltagare fick möjligheten att själva styra teleskop och ställa in dem på intressanta objekt. Under tiden föreläste Davide om kulturastronomi; forskandet om astronomins historiska, kulturella innebörd i olika delar av världen.

Det är även värt att notera, att vi kan ha råkat se ett UFO (eller eventuellt en kraschande satellit?) under lägrets sista stjärnskådning. Det var ljusstark, pulserande och försvann i ett ännu starkare ljussken…

Jag växte otroligt mycket som person under ESO Astronomy Camp. Jag fick massvis med nya vänner (bland annat från Tyskland, Katalonien, Sverige, Polen och mer!) och jag lärde mig otroligt mycket om astronomi. Dessutom fick jag se Vintergatan för första gången (om jag bortser från den gången jag såg galaxen från en scoutgård i skogen under AU:s Gastronomiläger 2018). Nu känner jag mig säker på att jag vill studera astronomi på universitetet för att en dag själv bli astronom. Kanske jag till och med kommer jobba på European Southern Observatory någon gång i framtiden.

/Axel


Foton

Under lägret tog jag upp emot ettusen bilder… Jag valde ut några av mina favoriter att dela här! 

I närheten av vandrarhemmet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från stjärnskådningar och föreläsningar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niklas supercoola fluga

Från utflykter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite mer dramatiska vinklar

 

 

 

Ickesponsrad Tobleronereklam

 

 

Rymdforskarsklan 2019 i Stockholm- dag 6

Söndag den 23e juni:
Tjenamoss!
Idag har vi fortsatt med CanSAT-projekte. Vi har programmerat för att skriva mjukvara som ska användas till de instrument och sensorer vi använder till vårt experiment i projektet, som i sin tur ska sitta på en raketsom skjuts upp på onsdag. När vi inte höll på med CanSAT så var vi på en ytterst intressant föreläsning om speciella relativitetsteorin ( <3 ) av en tidigare handledare på RFS. Sist men inte minst avrundades dagen med att se på den spännande och tankeväckande filmen “Interstellar”.

/ (Gabriel, Edwin, Sara, Victoria, Love)

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 5

Denna lördagsmorgon fick herrskapet en angenäm sovmorgon till klockan nio. Dagen började dagen med en spännande rymdolympiad där vi fick röra på oss och leka lekar som gick ut på att då i våra handledargrupper skulle fly från marsianer som tillfångatagit oss. Efter lunch åkte vi till AlbaNova och blev introducerade till det projekt vi ska genomföra under resten av upplagan, CanSat (burksatellit). Projektet går ut på vi i grupper om fyra ska skicka upp en satellit som ska undersöka något fysikaliskt fenomen med en raket cirka 100-300 meter upp i troposfären. Varje grupp får välja vad de vill undersöka givet de sensorer som finns tillgängliga. Dagen avslutades med filmvisning av Contact som är baserad på Carl Sagans bok med samma namn.
Xoxo RFS* (Alexander, Anna, Elin, Åsa, Vilgot, Gusten, Sofia)

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 4

Godmiddag världen!

Idag hade vi en väldigt händelserik dag. Det började med att handledarna väckte oss med en härlig låt som vanligt, efter det förberedd vi oss inför dagen med god frukost. Därefter begav vi oss till AlbaNova för en föreläsning om solväder framförd av ingen mindre än vår egna projektledare Moa Skan. Föreläsningen var väldigt intressant och väckte många tankar och diskussioner. Efter det inledde vi årets midsommar med härlig uteservering, Vi dansade även runt vår egen variant av midsommarstången (planeten Venus  vid Vetenskapens Hus;) och sjöng såklart våra egna varianter på de klassiska midsommarsångerna

Efter vårt härliga midsommarfirande började vi med roliga men utmanande laborationer om Merkurius kratrar  där vi fick analysera riktiga bilder på planeten från NASA. Den andra labben handlade om sensorer med Arduino där vi lärde oss mäta acceleration, fukt, temperatur och att spara data på SD-kort. Kvällen avundades med att vi gick till observatorielunden där förbundet har sitt kansli!. Väl på plats kollade vi på filmen 2001: A Space Odyssey och förtärde pizza.. Efter den långa lärorika samt händelserika dagen var vi helt utmattade och fyllda av ny lärdom och kunskaper. Snipp snapp snut så var dagen slut.

Glad Midsommar!

// Hasti, Lin-na, Viktor, Sara & Sebastian :)

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 3

TJA TJA BLOGGEN!
Idag har vi på Rymdforskarskolan kodat Arduinos där vi har lärt oss styra lampors färger, toningar, blinkningar med mera.
Vi fick även lyssna på en föreläsning från den ”svenska Elon Musk”, Per-Erik Atterwall. Under eftermiddagen lärde vi oss att kalibrera bilder från en  CCD-kamera och reducera data m.h.a python för att få fram en skarp bild på en nebulosa. Dagen har varit väldigt kul och lärorik och just nu är alla väldigt glada såhär kvällstid efter en god och välsmakande pastasallad. Det vi tar med oss från idag är nya kunskaper kring rymden, programmering och
datareducering, samt två intressanta citat från vår alldeles egna Elon.

-Varför startade du upp det här rymdprogrammet?
-”Det är ju kul…”
och dagens andra citat; när vi frågade Per-Erik om hans syn på rymdskrot och en potentiell
crash med 3U-satelliten,
-”Så där får man ju inte tänka.”

Hoppas ni alla har en rolig kväll, vi får roa oss med att vika pappersflygplan, och vi landsatte faktiskt den första masken på en främmande himlakropp. MED EN MJUK LANDNING! Kom ihåg att söka till Rymdforskarskolan nästa år, ni kommer inte att ångra det, och så hörs vi igen någon gång nästa
vecka.
/ mÅns maskar (Emilia, Hampus, Sara, Klara, Emma, Albin, Oskar)

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 2

Ett blogginlägg om dag 2

Andra dagen av RFS 2019 har nu gått! Det var en dag fylld med spännande aktiviteter.
På morgonen hade vi en föreläsning om fjärranalys. Efter det så hade vi en guidad tur på AlbaNovas utställning
om rymdteknik och sedan ytterligare en intressant föreläsning om satelliten GAIA och efter det tog vi lunch.
Efter lunchen träffade vi Sveriges rymdminister, Matilda Ernkrans. Vi fick tillfälle att ställa frågor
om regeringens planer för att utveckla Sverige som en rymdnation och även tillfälle att
berätta vad vi tycker Sverige ska göra inom rymdforskningen, en verklig chans att påverka, vilket var riktigt coolt!

Vi genomförde även en labb där vi lärde oss mäta avståndet till en viss typ av stjärnor,
cepheider, vilket var väldigt lärorikt och roligt! Sedan tog vi bussen tillbaka till Solna gymnasium och åt middag  för att sedan få lyssna på en introduktion där handledarna presenterade sig själva mer ingående. Först lät det lite onödigt eftersom vi redan hade lärt känna dem under två dygn men det var väldigt inspirerande och man fick se hur många olika vägar det finns att gå om man vill vara aktiv och arbeta med rymden!

“It’s a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.”
– Douglas Adams

(Gabriel, Edwin, Sara, Victoria, Love)

 

 

 

 

 

 

 

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 1

Det här är det första blogginlägget i en serie av blogginägg som kommer publiceras under årets upplagor av Rymdforskarskolan! Inläggen skrivs av olika elever eller handledargrupper varje dag! Första dagen  (dagen efter anländning och introduktion) på årets första upplaga i Stockholm finnes nedan!

Goddag!

Idag hade vi en ytterst angenäm dag. När herrskapet vaknade runt klockan 6.30 var vi alla relativt trötta av gårdagens intensiva introduktion om Rymdforskarskolan där vi lärde känna varandra, både deltagare och handledare. Dagen började med att vi åkte till AlbaNova  på KTH där föreläsningar och labbar väntades. Den första föreläsningen började redan vid kl 9.00 och framfördes av vår alldeles egna handledare Carl som handlade om team LODESTAR och BEXUS, ett studentprojekt om ballongexperiment. Därefter föreläste Ronnie Lindberg om satelliter och Per Calissendorf om potentiellt intelligent liv i rymden och möjliga förklaringar på varför vi inte har hittat dem ännu. Vi åt sedan en god lunch och därefter hade vi laboration i programmering där vi blev bekanta med Arduinoplattformen och lärde oss bland annat om att beräkna om tal är primtal i kod! Dagen avslutades med att vi åkte  hem och åt god middag lagad av ledarna!

Xoxo, RFS.(Alexander, Anna, Elin, Åsa, Vilgot, Gusten, Sofia)

Jubileumsbok!

Heja Heja AU!

Astronomisk Ungdom grundades den 19:e augusti 2012 och lanserades till allmänheten under den första Astronomins dag och natt den 13:e oktober samma år. Under sitt första år hade Astronomisk Ungdom 83 medlemmar, och sedan dess har det växt avsevärt! Verksamheten har expanderat, med flera läger varje år, resor över hela världen och rymdforskarskolor på somrarna!

Åren går och inom kort fyller AU 10 år, vilket självklar ska firas! Ett av sätten vi kommer fira på är genom en jubileumsbok, där vi kommer samla alla härliga minnen som förbundet samlat på sig under åren. Till detta behöver vi din hjälp! I detta formulär får du chansen att dela med dig av dina bästa AU-minnen, roliga citat eller bilder, som sedan kan komma att hamna i denna bok. Berätta om din bästa upplevelse från ett läger, den mest inspirerande föreläsningen eller den finsittning som ändrade livet!

Låt oss tillsammans minnas Astronomisk Ungdom!

Med varma hälsningar,
Förbundsstyrelsen och kansliet!

AU 10 år!

Dag(ar)

:

Timme(s)

:

Minut(er)

:

Andra(s)

Almedalen – ett rymdpolitiskt läger

Var med, påverka och gör skillnad!

I sommar kommer Astronomisk Ungdom att besöka Almedalsveckan på Gotland för att prata med politiker och allmänheten om varför det är viktigt att satsa på rymden! När den nya rymdstrategin arbetades fram var Astronomisk Ungdom med och skickade in sina rymdpolitiska ståndpunkter, varav några kom med i den nya strategin! Under sommaren 2019 planerar vi göra skillnad igen, genom att utifrån Astronomisk Ungdoms idéprogram som framarbetats under årsmöten lyfta förbundets rymdpolitiska åsikter. Känner du att du är en intresserad medlem som är sugen på att representera Astronomisk Ungdom, knyta kontakter och göra en skillnad för Sveriges rymdbransch? Då är detta ett event du inte vill missa! Anmäl dig senast den 1 juni!

Vem kan delta
Resan riktar sig mot alla som har ett intresse av rymd, politik eller båda! Det krävs inga förkunskaper inom astronomi, rymd eller politik för att kunna delta. Fördel är om man är bekant med Astronomisk Ungdoms idéprogram! Om man inte ännu är det kan man sätta sig in i det innan man åker! Alla som är 15 år eller äldre och medlem i Astronomisk Ungdom kan delta i lägret! Syftet med resan är att lära sig mer om rymdpolitik, rymdfart och påverka en svenska rymdpolitiken!

Om detta inte passar in på dig, och du ändå vill delta, skicka ett mail till oss och förklara dina omständigheter, så försöker vi hitta en lösning!

Boende
Boendet kommer att vara i tre salar hos Solbergaskolan i Visby. Vi kommer att sova på golv så det är viktigt att ni även tar med liggunderlag eller madrass. Det kommer att finnas toaletter, samt duschar. Adressen är Kung Magnus väg 4, 621 45 Visby. Vi kommer tillsammans att ta färjan över till Gotland, och ta oss till boendet.

Gotlandsfärjan kollektivt
Tillsammans kommer vi att ta färjan över till Gotland från Nynäshamn. Resan till Nynäshamn får man själv stå för. SJ, SL och SAS har ungdomsbiljetter, samt Norwegian har ungdomspriser med rabattkoden UNDER26. Från Stockholm C finns flera alternativ, det enklast att åka pendeltåg till Nynäshamn. Från färjan tar vi oss tillsammans till skolan.

Pris
För 300 kr tar vi dig från Nynäshamn, ordnar boende och frukost från 30e juni till 3e juli och står för aktiviteter. Lunch och middag är till självkostnadspris!

Anmäl dig senast den 1:a juni!
Har du några frågor eller funderingar kring resan till Almedalen? Tveka inte att kontakta Almedalens projektgrupp för resan på almedalen@au.se så hjälper vi dig.

  • Ifall vi behöver komma i kontakt med en anhörig.
  • Betalning

  • Pris: 300,00 Kr
    Vi står för boende, resan över till Gotland, alla planerade aktiviter och frukost! Lunch och middag bekostar du själv.
  • 0,00 Kr

Gratis utbildning till OpenSpace pilot!!

Har du drömt om att färdas bland stjärnorna? Resa till mars? Upptäcka vad som finns vid galaxens mitt och yttersta? Nu har du chansen att utbildas till OpenSpace pilot och färdas runt i Universum! 

OpenSpace är ett öppet interaktivt visualisering program utformat för att visualisera hela kända universum och porträttera de pågående arbetet för att utforska kosmos! Grundat av bland annat NASA ger OpenSpace den senaste visuella datan om kosmos till allmänheten. Genom OpenSpace kan man genomföra en interaktiv och dynamisk presentation baserat på data från observationer, simuleringar från rymduppdrag!

Den 20 maj kl 18 kommer Astronomisk Ungdom att hålla en utbildning tillsammans med Visualiseringscenter C! Utbildningen kommer att hållas i Stockholm och ge kunskaper kring OpenSpace och hur man använder det! Efter utbildningen kan du skapa dina egna rymdresor, hålla häftiga presentationer och utforska universum!

Utbildningen är helt gratis! Allt som krävs är att du har med dig en dator med programmet nedladdat! OpenSpace kan du ladda ned gratis via denna sida! Grundläggande kunskaper inom programmering är en fördel! Ta chansen att lära dig ett unikt program tillsammans med en föreläsare som svarar på alla dina frågor! Platserna är få och begränsade, så om du är intresserad, se till att anmäla dig via formuläret under!

Arkiv