Nyheter

Så var minirymdresan till ESA – ESTEC!

Till följd av pandemin stod medlemmar i Astronomisk Ungdom utan rymdresa förra året. Som kompensation för detta anordnade projektgruppen istället en virtuell rundtur av ESA – ESTEC, den europeiska rymdorganisationens tekniska centrum! Där fick deltagarna lära sig om ESA:s verksamhet och vad som sker på ESTEC just nu. Deltagarna delades upp i fyra grupper och fick fördjupa sig i var sitt ämne som som sedan skulle behandlas under rundturen. Den virtuella rundturen blev mycket lyckad och vi gick alla därifrån med inspiration och ny kunskap! 

När pandemin slog till år 2020 fanns det nog en fråga som plågade oss mest. Hur skulle det bli med rymdresan, Astronomisk Ungdoms årliga internationella sällskapsresa? En projektgrupp var tillsatt och arbetet i full gång men hela resan ställdes in till följd av de restriktioner som infördes i samband med coronaviruset. Vi kommer för alltid minnas år 2020 som året utan en rymdresa. Det råder fortfarande oklarheter kring när en faktiskt rymdresa kommer gå att genomföra. Som tur är blev vi i början av året inbjudna av Robert Willemsen från Spacetours Noordwijk till en digital rundvandring av ESA – ESTEC. Detta blev en utmärkt kompensation för den uteblivna rymdresan året innan!

Lördag 20:e mars tog denna minirymdresa totalt med sig 29 deltagare som delades in i fyra olika grupper med olika inriktningar: Space Plane IXV, 3D printing for space, Robotics for Moon & Mars samt CDF – Satellite design. Dessa grupper fick i uppgift att innan rundvandringen svara på några frågor som Robert hade förberett inom varje grupps respektive fördjupningsområde. Detta var en unik chans för deltagarna att träffa nya människor inom AU, precis som det brukar vara på en vanlig rymdresa. När det sedan var dags för rundvandringen var deltagarna väl förberedda och kunde njuta av den inspirerande presentation över Zoom på 3,5 h som Robert höll i. 

Det hela började med en kort introduktion av ESA, följt av en presentation av det första fördjupningsämnet, Space Plane IXV. Där fick vi lära oss om det arbete ESA gör med rymdflygplan och vilka utmaningar som finns. Resan fortsatte sedan till en presentation om 3D-printing för rymden. Robert berättade om vilka fördelar som finns med att kunna printa saker i rymden. Till exempel behöver man inte ta med sig lika mycket verktyg och material till ISS eftersom man kan printa det man skulle behöva. Han pratade även om hur 3D-printing kan komma till användning när vi ska bygga exempelvis en månbas. Då är tanken att använda sig av det material som redan finns på månen och skriva ut de byggstenar som behövs för att skydda sig mot den starka strålningen i rymden. 

Robert gick sedan vidare till att prata om robotar för Månen och Mars för att slutligen nå det sista fördjupningsämnet, CDF – Satellite design. Där pratade Robert om konceptet concurrent engineering vilket är en arbetsmetodik där uppgifter löses parallellt. Han förklarade att det är viktigt att alla delar av exempelvis ett satellitprojekt kommunicerar med varandra. Ändrar man mängden bränsle på satelliten kanske man måste ändra storleken på farkosten och så vidare. 

Alla fördjupningsämnen var otroligt lärorika och deltagarna lyssnade med stort fokus och ställde en mängd intressanta frågor. Förhoppningsvis kan vi inom en snar framtid ta med denna inspirerande atmosfär till en riktig rymdresa! Vem vet, kanske går nästa fysiska rymdresa till ESTEC i Nederländerna? 

Så var Marsresan 2021!

Sista helgen i mars var det dags för årets Marsresa som gick till Sweden Solar System. Tillsammans besökte vi 13 objekt runt om i Sverige! Hela vägen från Stockholm upp till Umeå och hela vägen ner till Malmö. Ett stort tack till alla deltagarna som gjorde det möjligt.

Lördag 28/3 2021 bar det av. Runt om i landet gjorde resenärerna sig redo att ges sig av till ett av objekten i Sweden Solar System. Alla förberedelser var klara, tema bestämt och kameran redo. Resultatet blev fantastiskt kreativa bilder! Här får ni ett urval av bilder från deltagarna på resan:

Venus, Kärlekstema med Saga och Arianne i Stockholm

Saltis med Sara i Saltsjöbaden, Stockholm

Titan och avståndet 9.58 AU med Sofia och Melker i Uppsala

Eris med Zacharina i Umeå

Avstånd från solen till Quaoar på ett kreativt sätt av Lovisa S, Laura, Fanny och Lovisa T i Gislaved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under söndagen 28/3 möttes vi upp på zoom för prisutdelning och uppvisning av bilderna. Innan vi presterade vinnarna fick vi en sneak peek på ett nytt objekt som har placerats i Uddevalla. Skaparen är Julia Niklasson, en gammal AU-medlem som tycker om arkitektur och rymden. Vi ser fram emot invigningen som kommer ske senare! Ni kan redan nu besöka objektet utanför Bohusläns museum i Uddevalla om ni har vägarna förbi, vilket verkligen rekommenderas.

Sen var det dags att se hur det gick i fototävling. Det var otroligt vilket engagemang vi har runt om i landet och det var fantastiska bilder som skickades in för att delta i fototävlingen. Det var ett svårt val men tillslut fick vi ett resultat! Nu är ni förstår nyfikna på hur det gick? Vinnarna är:

Bästa Bild: Fanny, Lovisa S, Lovisa T och Laura (FUSION) som besökte Quaoar i Gislaved
Dessa resenär färgkodade med sitt objekt men lyckade också få till en fantastisk bild med alla tillsammans speglade bakom objektet! Super snyggt fotat!

Bästa tema: Chaspian som besökte Gonggong i Malmö
Här har vi en resenär som gav sig av på en ordentlig resa på några mil och nådde fram till dvärgplaneten Gonggong som fick smeknamnet Snövit vid upptäckten. Super kreativt av Chaspian att få in det temat! Fantastisk bild!

Bäst illustrerat avstånd till solen i AU: Niklas och Viktor som besökte Titan i Uppsala
I Uppsala var det resenärerna Viktor och Niklas som använde lång exponering och lyckades få till även enheten AU i bilden med guld (som har Au som kemisk beteckning.) Häftigt blev det!

Sweden solar system grundades av Gösta Gahm och Nils Brenning under 90-talet. I vinter gick Gösta bort och vi vill därför dedikera denna resa till hans minne! Sweden solar system är fortfarande en växande konstutställning där nya objekt tillkommer löpande. Nästa asteroid borde bli 10997 Gahm som upptäcktes 1978 och är uppkallade efter professor Gösta Gahm.

Tack igen för årets resa och hoppas vi ses nästa mars igen för en ny rymdig resa i Sverige!

Med Vänliga Hälsningar!
Reseledningen Marsresan 2021

Astronomisk Ungdom lanserar Stars Aligned™ – dejtingapp för rymdnördar

I över ett år har Astronomisk Ungdom jobbat på ett hemligt projekt… Några få utvalda medlemmar från förbundet har fått förtroendet att leda utvecklingen av AU:s första mobilapplikation. Nu kan vi äntligen dela vår hemlighet med er!

Vi presenterar Stars Aligned™ – dejtingappen för dig som gillar rymden (18+). Finns nu i App Store och Playbutiken!

Matcha med rymdnördar. Chatta med likasinnade. Gå på rymdiga dejter. Stars Aligned™ är ett enkelt och kul sätt att träffa människor som är precis som du! Svep höger för att skicka gillande stjärnor i någons riktning eller svep vänster för att skicka profilen rakt ner i ett svart hål. Om någon gillar dig tillbaka så står stjärnorna rätt för att kärlek ska kunna utvecklas. Med vår exklusiva chattfunktion specialutvecklat för rymdintresserade singlar kan ni lära känna varandra genom era gemensamma nördiga intressen. Sen är det dags att lämna jorden upp mot stjärnorna för att låta gnistor skapas.

Nu kör vi! Dags att hitta kärleken!

FUNKTIONER
Toppval: Med dagens horoskop kommer vår beprövade algoritm baserat på artificiell intelligens välja ut sex profiler som matchar dig bäst för dagen.
Supernova: Skicka en Supernova för att visa att denna person lyser starkast på din natthimmel. Denna funktion innebär att personen kommer se att du skickat en gilla-stjärna till den.
Flyby: Är du och din crush båda på Kennedy Space Center samtidigt? Med funktionen Flyby får du en notifikation att era vägar har korsats.

Vissa Stars Aligned-funktioner är kanske inte tillgängliga i ditt land eller din region.

SÄKERHET
Säkerhet är viktigt för oss på Stars Aligned™. Du träffar rymdnördar i din takt och på dina villkor! Vi sätter stort värde på er integritet. Därför är alla era meddelanden krypterade med den senaste teknologin. För att vara säker att den du pratar med verkligen är en rymdnörd har vi en verifieringsfunktion kopplat till medlemssystemet eBas. Är personen medlem i AU kommer det synas bredvid namnet på profilen.

PREMIUMFUNKTIONER TILL DEN HÄNGIVNA
Uppgradera till Stars Aligned Plus® för premium-funktioner inklusive bland annat obegränsade likes och obegränsade Supernovor! Försöker du undvika en vattuman? Med Stars Aligned Plus® kan du filtrera dina matchningar på stjärntecken, utbildning, intressen och mycket mer! Allt för att hitta din perfekta matchning! Vill du inte köpa Stars Aligned Plus® kan du såklart använda Stars Aligned™ kostnadsfritt utan premiumfunktionerna.

Är du en av de första 42 som laddar ner appen så får du Stars Aligned Plus® gratis i tre månader! Erbjudandet gäller den 1:a april 2021.

Presentation av Sveriges Rymdlagsutredning

Är du intresserad av att veta mer om hur arbetet går till när man stiftar lagar relaterade till rymden? Nu har du chansen att få lära dig mer om arbetet kring utredningen av Sveriges rymdlag den 7:e april kl 15:00!

Just nu pågår en utredning av Sveriges rymdlag. Nu har du som är medlem i Astronomisk Ungdom möjlighet att få lära dig mer om hur arbetet kring utredningen och lagstiftningen går till.

Den 7:e april bjuder vi in dig till en presentation av Rymdlagsutredningen där du sen får ställa frågor om arbetet. Det kommer inte vara möjligt att få reda på vilka överväganden och förslag som de har jobbat fram hittills eftersom arbetet pågår just nu! Utbildningsdepartementet ska redovisa sina förslag i september 2021.

Presentationen kommer hållas på Skype:
Möteslänk
Konferens-ID: 52739233

Om du inte vill ladda ner skype appen kan du gå med i mötet via denna länk och ange Konferens-ID!

Är du inte medlem i AU? Det är gratis att bli medlem och du enkelt bli det här: Bli medlem!

Välkomna!

Bild: Esrange/SSC

Dags att anmäla sig till Marsresan 2021!

Dags för årets Marsresa! I år är det inte möjligt för oss att göra en resa fysiskt tillsammans, så istället får vi göra flera egna lokala resor. Årets Marsresa går till the Sweden Solar System, en modell av solsystemet som spänner över hela Sverige. Tillsammans ska vi besöka så många objekt som möjligt under samma dag! Vi väljer att dedikera denna resa till dess initiativtagare och eldsjäl, nyligen bortgångne astronomen prof. Gösta Gahm.

Resan går av stapeln sista helgen i mars. Lördagen den 27/3 2021 ger vi oss ut på våra lokala resor. Resenärerna kommer i år alltså få göra sina egna resor till sina närmaste objekt i solsystem-modellen. Väl framme vid objektet vill vi att ni tar bilder på er tillsammans med objektet! Du får besöka så många objekt du vill. Vi kommer att ha en fototävling med fina priser. Skicka in dina bidrag på kvällen den 27/3 och delta i uppvisningen av bidragen samt prisutdelning på söndagen den 28/3. Vinnarna får ett varsitt exemplar av boken Jord vatten luft eld, av Gösta Gahm och Lars Kristoferson.

Läs mer och anmäl dig här!

Invigning av Rymdcafé!

Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse har skapat en ny discordserver, kallat Rymdcaféet. Rymdcaféet är tänkt som ett virtuellt café på discord där medlemmar eller andra intresserade av rymden alltid har möjligheten att umgås. Här kan föreningar ha sina möten eller anordna online event om de så önskar, eller så kan det användas som en mötesplats för de som kanske vill spela något spel tillsammans eller bara konversera.

Discordservern är uppbyggd i olika kategorier som symboliserar olika rum och i de olika rummen finns det flera röstkanaler som representerar bord som man kan ”slå sig ner” vid. Allt detta och mycket mer för att det ska kännas så likt ett riktigt café som möjligt. Se Facebook eventet: Invigning av Rymdcafé!

Det finns ju inget bättre sätt att introducera en ny discordserver på än med en tävling där du kan vinna fina priser! Den 14:e februari, på alla hjärtans dag, kan du som är intresserad av att delta i ett 100 frågor långt Kahoot och ha chansen att kamma hem vinsten slå dig ner i Rymdcaféet! Tävlingen börjar kl. 14:00 men man är såklart välkommen tidigare om man vill snacka av sig inför den stora striden. Alla frågor kommer såklart ha en koppling till rymden så det gäller att spetsa sina rymdkunskaper om man ska vara bland de som kammar hem ett fint pris. Så se till att gå med i discordservern och så hörs vi på alla hjärtans dag!
Länk till discordservern: Rymdcafé

Varma hälsningar Förbundsstyrelsen

PS: om du har frågor eller funderingar kan du höra av dig till forbundsstyrelsen@au.se

Någonting bra kom ut ur 2020 iallafall

En tillbaka- och framåtblick över Rymdstockholm!

Under året som gått har vi uthärdat mycket. Trots det har det känts det som att tiden stått stilla och att ingenting hänt. För att motbevisa detta har vi valt att belysa några få, lokala rymdhändelser i Stockholm! Runt om i världen har mycket coolt hänt, exempelvis skrevs historia när den första privatbemannade rymdfarkosten sköts upp i somras.

För er som inte börjat gymnasiet ännu och alltid velat lära er mer om rymden kan vi (något avundsjuka) berätta att ni inte behöver åka hela vägen till Kiruna längre! Nu, i år, ska det öppnas ett helt nytt rymdgymnasium mitt i hjärtat av Stockholm!

Nobelveckan hölls i fjol med rymdtema. Priset i fysik tilldelades till tre forskare som upptäckt att det i Vintergatans centrum finns ett supermassivt objekt (ett svart hål). För att uppmärksamma detta lystes Stadshuset upp med olika rymdmotiv hela veckan. (Hur coolt är inte det??).

Sedan har vi även nyheter för i år; om den svenska satelliten MATS, som är ett samarbete mellan bland annat forskare på KTH och SU. Satelliten ska skickas upp i andra halvan av 2021. Den kommer undersöka mikrovågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet! Fun fact: Den är lika stor som en diskmaskin.

Sist men inte minst har även Astronomisk Ungdoms:s Stockholmsdistrikt startat upp på riktigt! Vi anordnade en rolig kick-off och är taggade på att göra mer i framtiden!

/Sara och Lorin från AU:s Stockholmsdistrikt

Stadshuset med rymdtema.

Vill du engagera dig i AU? Nu kan du kandidera till årets förtroendeposter!

Efter ett annorlunda år är det snart dags för Astronomisk Ungdoms årsmöte! Söndagen den 25:e april kommer medlemmar och medlemsföreningar att tycka till om förbundets utveckling och framtid. Vill du vara med och arbeta för att mandatperioden 2021/2022 ska bli den rymdigaste och roligaste hittills? Då har du hittat rätt! Nu har valberedningens jakt på engagerade unga rymdentusiaster börjat, och här kan du läsa mer om vilka möjligheter som finns för just dig att engagera dig i någon av AU:s förtroendeposter. 

Inför årsmötet söker valberedningen som vanligt en förbundsordförande och flertalet ledamöter till förbundsstyrelsen, en revisor, en revisorssuppleant och 3-4 personer som vill sitta i valberedningen. Sista dag att skicka in en kandidatur är 7:e mars – men kandidera gärna så fort som möjligt så underlättar du valberedningens arbete. Valberedningen kommer att göra sitt bästa för att sätta samman ett förslag på den förbundsstyrelse som på bästa sätt kan leda förbundets utveckling under den kommande mandatperioden, och under årsmötet den 25:e april tillsätts samtliga förtroendeposter av röstberättigade medlemsföreningar.  Astronomisk Ungdom syftar till att främja ungas intresse för astronomi och rymdteknik, och vi vill göra det genom att skapa en stark gemenskap mellan unga rymdintresserade. Var med och arbeta för att uppfylla barns rymddrömmar och göra rymden till ett självklart fritidsintresse för unga du också!

AU:s förbundsstyrelse 2020/2021. Från vänster: Cornelia Ekvall, Kajsa Toftner, Louise Drevinger, Gabriel Delerin, Linnéa Rosenbecker och Ellen Hammarstedt.

Förbundsstyrelsen i Astronomisk Ungdom arbetar hårt för att utveckla förbundet med långsiktighet i fokus och jobbar för att det kommande året ska bli det bästa i AU hittills, och för att alla år därefter ska bli ännu bättre! Under årsmötet kommer nästa förbundsstyrelse att ta över stafettpinnen, och valberedningen strävar efter en balanserad mix av erfarenhet och nya förmågor som kan tillföra nya idéer och engagemang. Kanske är det just dig vi söker!

Som ledamot är du med och ansvarar för den strategiska utvecklingen i ett ungdomsförbund som utvecklas i raketfart. Du är bland annat med och ansvarar för kansliets personal, 50 medlemsföreningar och flera stora nationella projekt, och leder tillsammans med övriga styrelsen Sveriges coolaste ungdomsförbund in i framtiden. Tveka inte att skicka in en kandidatur om du tycker att det låter som en utmaning som passar dig! Att sitta i förbundsstyrelsen och representera Astronomisk Ungdoms högst beslutande organ mellan årsmöten är väldigt roligt, lärorikt och socialt. Det är ett perfekt sätt att skaffa kontakter i rymdbranschen och en merit till CV:t samtidigt som du utvecklar kompetens på flera nya områden. Erfarenhet av projektledning och ledarskap är meriterande, men tveka inte att söka även om du inte tagit ett lika stort ansvar förut – med rätt inställning och motivation kan du lära dig det mesta du behöver på vägen. Vi vill vara en plattform där aktiva medlemmar utvecklas inom ledarskap och som person utifrån sina egna förutsättningar. Det allra viktigaste är att du brinner för Astronomisk Ungdoms syfte och vill vara med och bidra till att AU får bästa möjliga förutsättningar att inspirera och engagera fler barn och unga att utveckla sitt rymdintresse tillsammans med andra. 

Vår engagerade medlem Arlinda Durakovic inspirerar deltagarna under en AU-konferens i Lund förra året.

Vad innebär uppdraget?

Förbundsstyrelsen i Astronomisk Ungdom arbetar uteslutande med strategiska frågor (vill du framförallt engagerade dig genom att anordna verksamheter, skriva rymdartiklar, arbeta med våra sociala medier eller annat operativt är du varmt välkommen att kontakta kansliet eller leta efter ett passande uppdrag här). Som förbundsstyrelseledamot arbetar du med visioner kring förbundets utveckling och framtid och ser till att förbundet utvecklas och byggs upp på ett sätt som är tryggt, stabilt och långsiktigt hållbart. Du överser arbetet med den dagliga verksamheten, som sköts av kansliets personal och alla ideellt aktiva i våra projekt. Som ledamot i förbundsstyrelsen är du tillsammans med övriga styrelsen arbetsgivare med yttersta ansvar för kansliets arbete. Uppdraget är ideellt och pågår fram till nästkommande årsmöte. Att sitta i förbundsstyrelsen är både roligt och givande, du får vänner för livet och arbetar på ett tydligt sätt för att ge barn och unga i Sverige möjligheter att utveckla sitt rymdintresse. Uppdraget är även ett bra sätt att utvecklas som person och skaffa nya färdigheter som du kommer att ha nytta av i många olika sammanhang.

Uppdragsbeskrivningen till uppdragen som förbundsordförande och förbundsstyrelseledamot finns här:

Om du har några frågor kring vad det innebär att sitta i Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse ska du inte tveka att kontakta sittande styrelseledamöter och ställa frågor om uppdraget. Du kan också ställa frågor till kansliet på kansli@au.se och till valberedningen på valberedning@au.se.

Så kandiderar du till förbundsstyrelsen (ordförande eller ledamot): 

Du som är ny kandiderande kandiderar till förbundsstyrelsen genom att fylla i formuläret på denna länk. Glöm inte att läsa igenom uppdragsbeskrivningen så att du vet vad uppdraget innebär. Du som redan sitter i förbundsstyrelsen och vill kandidera för ytterligare en period kandiderar istället via formuläret på denna länk.

Så kandiderar du till revisor eller valberedare:

Du kandiderar till revisor eller valberedare genom att fylla i formuläret på denna länk. 

Skicka in dina nomineringar!

Vet du vem som skulle passa utmärkt som förbundsstyrelseledamot eller någon annan förtroendepost? Vi vill veta vad du tycker! Om du vill komma med förslag på någon som du tror skulle passa för någon av posterna kan du skicka in en nominering via denna länk. Alla nomineringar är väldigt värdefulla, så tveka inte att hjälpa oss att lokalisera alla drivna och entusiastiska talanger som finns där ute bland alla fantastiska medlemmar i Astronomisk Ungdom.

Formulären för att kandidera är öppna fram till 7 mars 2021, men skicka gärna in din kandidatur så snart som möjligt. Valberedningen kommer att sätta ihop ett förslag till en förbundsstyrelse som vi tror kommer att kunna leda arbetet nästa mandatperiod på bästa möjliga sätt, och det är sedan upp till årsmötet att fatta det slutgiltiga beslutet om val av förtroendeposter den 25 april.  Vid frågor är det bara att kontakta valberedningen via valberedning@au.se. Vi svarar på alla möjliga frågor om uppdragen, så tveka inte att höra av dig vid minsta fundering! Vi ser fram emot just din kandidatur!

Med vänlig hälsning, 

Valberedningen

Engagerade AU-medlemmar under Stockholms Kulturfestival 2019.

Projektgruppen för Rymdresan presenterar en virtuell rundtur av ESA ESTEC!


Den 20:e mars kl. 13:00 – 16:00 är medlemmar i Astronomisk Ungdom som är i åldern 15+ (gymnasiet och uppåt) inbjudna till en GRATIS virtuell rundtur av ESA ESTEC! Programmet består av en introduktion av ESA ESTEC följt av fördjupningar i fyra ämnen: rymdflygplan, 3D-printing, robotar på Månen och Mars och satellitdesign. Programmet är en liten sneak peek på vad Rymdresan 2021 kan komma att innehålla…

Inför programmet kommer deltagarna delas in i fyra grupper som motsvarar de fyra fördjupningsämnena. Dessa grupper kommer få uppdraget att tillsammans titta på några videos och arbeta med några frågor innan rundturen. I formuläret kommer du få ange vilken grupp du helst vill vara med i och ditt andrahandsval. Gruppindelningen kommer göras så att så många som möjligt får den grupp de helst vill vara i. Dock kan vi inte garantera att du hamnar i just de grupperna du helst vill vara i. Notera att gruppindelningen bara är för förberedelserna. Alla deltagare kommer få lyssna på alla pass.

Anmäl er så fort som möjligt! Det är först till kvarn som gäller. Om ni vill garantera en plats så skynda, skynda!

Anmälan stänger den 28e februari. Efter det kommer ni kontaktas på mejl med besked om ni fått plats eller inte, samt veta vilken grupp ni delats in i och kontaktinformation till de andra i gruppen. Rundturen är för er som är medlemmar i Astronomisk Ungdom. Om du inte är medlem kan du bli medlem gratis här: Bli medlem!

Anmäl dig till rundturen här!


Bild: ESA

Delta i Rymdstyrelsens astrofototävling!

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare i samarbete med Stockholms stad, Astronomisk Ungdom, Kamera & Bild samt Populär Astronomi. De vinnande bidragen får inte bara ära och berömmelse; de kommer även att ställas ut i Kungsträdgården mitt i centrala Stockholm! Det enda du behöver är kreativitet, en mörk stjärnklar kväll och en kamera.

Astrofoto är ett bra verktyg för att lära sig om vår plats i universum och vad det är man ser på himlen. Vi vill med denna tävling uppmärksamma astronomin och även ge er möjligheten att få visa upp era fantastiska bilder som gestaltar det vi kan se där ute.

Deltagare kan skicka in högst tre bilder tagna mellan november 2020 och april 2021. Alla tävlar på lika villkor enligt de kriterier som framgår av regelverket (se Rymdstyrelsens hemsida). Bilderna får ej ha varit publicerade i dagstidning eller tidskrift innan och måste vara tagna i Sverige; man får alltså inte koppla upp sig till teleskop utomlands. Tävlingen är öppen för alla med astronomi- och fotointresse oavsett ålder och kunskap, men du får inte arbeta som fotograf. Vi riktar oss till dig som är amatör eller avancerad amatör.

Vinnarna utses av en jury sammansatt av Rymdstyrelsen bestående av verksamma astrofotografer, rymdvetare och astronomipedagoger. Utöver de estetiska och fototekniska kriterierna kommer juryn även värdera kreativitet och originalitet.

Läs mer om tävlingen och skicka in dina bilder via Rymdstyrelsens webbsida!


Bild: Månen fotad från en balkong I Sundbyberg av Ronnie Lindberg.

Arkiv