Nyheter

Årskrönika: Astronomisk Ungdoms 2020

Varje nyår sedan 2015 skriver AU:s förbundsordförande en krönika över det år som gått. Det ger varje medlem möjlighet att få inblick i hur den högste förtroendevalde ser på Astronomisk Ungdom och den utveckling som skett under året. I år är det dags för Louise Drevinger att dela med sig av sina tankar, och här kommer de!

Foto: ESO.

Bästa medlem i Astronomisk Ungdom!

Vid denna tid brukar vi alla blicka tillbaka på året som gått. Vi analyserar vad vi åstadkommit, allt roligt vi har haft, våra lärdomar, och gläds åt de upplevelser som vi fått uppleva. Nyårslöften skapas och vi skålar vid tolvslaget! Året 2020 har dock varit ett annorlunda år och våra tillbakablickar kommer skilja sig åt gentemot tidigare år. Trots detta märkliga år har AU dock kunnat ha utvalda aktiviteter och vi i förbundsstyrelsen är otroligt taggade att snart få redovisa vad vi arbetat med. Till dess, ta del av dessa minnen från året som gått!

Året 2020 inleddes med lägret Ungdomens Star Party (USP) som anordnades i Stockholm. Deltagare mellan 18 och 26 år hade workshop i raketbygge, lyssnade på föreläsningar, åt god mat, spelade spel, beskådade stjärnhimlen, samt sköt upp sina egna raketer på Barkarbyfältet som grand finale!

AU:s kanal på Discord började byggas upp allt mer av förbundsstyrelsen och eventet Rymdcafé anordnades under våren där deltagare pratade, lärde känna varandra och hade allmänt trevligt tillsammans. Förbundsstyrelsen kan nu presentera Rymdcafé 2.0! Det nya Rymdcaféet är tänkt som ett virtuellt café på Discord där alla är välkomna att vara med. I kanalen kan ni medlemmar umgås tillsammans mellan AU:s aktiviteter även om ni bor i olika delar av Sverige. Givetvis också lära känna andra medlemmar där ni kan umgås, prata med förbundsstyrelsen, ge tips till förening eller distrikt, få läxhjälp eller kanske berätta om rymddrömmar? Kanalen är uppbyggd i olika kategorier som representerar olika rum, och i de olika rummen finns flera röstkanaler som representerar bord som man kan ”slå sig ner” vid. Träffas ute på raketbasen, i kontrollrummet eller varför inte vid rymdraketen?

Våren bjöd även på finbesök på vårt kansli i Stockholm då Rymdstyrelsens styrelse besökte oss, och vi fick äran att visa upp vårt nya högkvarter. Vill du också besöka oss när restriktionerna för coronaviruset är över? Då är du varmt välkommen! Vi har även en föreningslokal där som kan användas till aktiviteter och möten.

Landsraad anordnades digitalt i april i regi av förbundsstyrelsen där föreningsaktiva från olika föreningar runt om i landet var representerade. Tanken med Landsraad var att samla representanter från alla AU:s medlemsföreningar i ett nationellt närverk där kommunikation mellan förbundsstyrelse och medlemsföreningar stod i fokus med målet att få ett sammanhållet AU. Under 2021 kommer upplägget att se annorlunda ut i takt med att våra distrikt blir mer aktiva, vilket vi ser mycket fram emot!

Senare i april var det dags för förbundets årsmöte. Vanligtvis brukar vi anordna en kongress i samband med årsmötet, men på grund av rådande omständigheter fick vi anordna årsmötet digitalt istället och skjuta fram våra spännande planer till nästa kongress. Under årsmötet valdes en ny styrelse in och under året har vi arbetat tillsammans för att AU ska nå högre höjder! Under årsmötet diskuterades även Astronomisk Ungdoms idéprogram och det beslutades att en projektgrupp, Påverkansgruppen, ska arbeta med att utforma ett förslag på nytt idéprogram till nästa årsmöte. Tanken med Påverkansgruppen är också att de ska förmedla idéprogrammet till politiker och allmänheten samt öka fokus på rymd- och astronomirelaterade frågor i samhällsdebatten genom till exempel debattartiklar.

Sommaren bjöd på en tredagars intensiv workshop i Stockholms gamla observatorium (vårt högkvarter!) där aktiva medlemmar tillsammans arbetade fram ett förslag och plan till ”AU 3.0”. AU 3.0 är en början på ett arbete som ska leda AU framåt i en större riktning. Hur AU:s framtid ska se ut har givetvis alla engagerade möjlighet att tycka till om och påverka, och därför ser vi fram emot fler utvecklingsevent under 2021!
I september var det dags för en av årets största händelser – Astronomins dag och natt! AU firade denna dag genom att erbjuda digital workshop om marslandarbygge och deltagare fick möjlighet att ställa frågor om rymden. Det arrangerades även en workshop om programmering i scratch som följdes digitalt via zoom. Under den händelserika helgen delades även Astronomisk Ungdoms prestigefyllda hedersstipendium ut. 2020 års stipendiater var Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt från podden Har vi åkt till Mars än? som har engagerat och inspirerat personer över generationsgränser att blicka upp mot himlen samt spridit rymdintresset på ett underhållande och professionellt vis.

Vi i AU:s förbundsstyrelse var fast beslutna att ge våra engagerade medlemmar något speciellt innan årsskiftet – kanske en liten glimt av vad som komma skall, och en uppmuntran att hålla engagemanget uppe. I normala förhållanden anordnar AU en konferens varje höst där 50-100 medlemmar samlas över en helg för att utbyta kunskap, erfarenheter och intressen. I år beslutades att motsvarande konferens skulle delas upp på flera mindre upplagor runt om i Sverige för att kunna följa rekommendationerna från FHM. Vi fick möjligheten att anordna två upplagor innan hårdare restriktioner stängde dörrarna för oss. En konferens gick av stapeln i Lund och en i Stockholm. Konferenserna var mycket lyckade och det var intressant att delta på en konferens som skiljer sig åt från AU:s vanliga upplaga och önskemål om att anordna liknande framkom väldigt snabbt! En stor eloge ska gå till deltagarna som såg till att helgerna gav faktiska resultat; allt ifrån nya vänskapsband som skapats till konkreta idéer om AU:s framtid som deltagarna arbetade fram. I slutet av upplagorna tillsattes även en ny styrelse för distriktet i Skåne respektive distriktet i Stockholm, och det är nu med stora förhoppningar och förväntningar som vi blickar fram mot arbetet i distrikten under 2021.

Under hösten kunde vi även presentera den roliga och spännande nyheten att vårt kansli utökats med tre nya kollegor. Filippa Koskelainen anställdes som verksamhetsutvecklare, Gabriel Delerin fick rollen som föreningsutvecklare, och Gisela Wanek blev distriksutvecklare för Skånedistriktet. Tillsammans med våra nya kollegor har kansliet fått en nystart där toppenjobb har genomförts och många nya planer har smidits!

November och december bjöd på en föreläsningsserie där AU erbjöd föreläsningar på svenska och engelska i samarbete med universitet, distrikt och observatorier i Skåne, Göteborg och Stockholm. En fin avslutning på året där jag själv satt bänkad i soffan med en kopp varm choklad i handen och lyssnade på föreläsningen om människans fortsatta utforskning av rymden.

Vi får heller inte glömma att 2020 bjöd en del mediauppmärksamhet, bland annat i samband med SpaceX:s Demo-2 Crew Dragon-launch. Två representanter från AU gästade SVT och kommenterade i direktsändning! Wow! AU blev dessutom medlem i tre paraplyorganisationer: Rymdforum Sverige, Vetenskap & Allmänhet, samt Folk och Försvar. Och sist men inte minst! Den 18 augusti fyllde förbundet hela 8 år. Grattis AU!

Jag tittar tillbaka på år 2020 som ett utmanande år men där engagemang har varit ett ledord genom denna svåra tid. Med stolthet har jag under året sett distrikt, föreningar och medlemmar som har engagerat sig och skapat ett annat AU – ett digitalt AU. Vi i förbundsstyrelsen ser med imponerade ögon vilken viljestyrka ni har och vikten potential AU har att fortsätta sin rymdfärd med full kraft in i det nya året. 2021 kommer bjuda på många spännande utmaningar och vi har större potential och resurser än någonsin att utveckla vårt förbund. För AU är vårt förbund, ditt och mitt. Tillsammans är vi AU och utan dig som medlem är vi ingenting. TACK för ditt engagemang under 2020!

Nu förbereder vi för launch in i det nya året. T-3 seconds.

3…2…1… Liftoff!

Gott nytt år och var rädd om dig,

Louise Drevinger
Förbundsordförande

Föreläsningar i december med AU

För att lysa upp lite i vintermörkret och som en liten julklapp till alla våra medlemmar, bjuder AU på fyra spännande online-föreläsningar i december! Zoom-länkar publicerar här några dagar innan vardera föreläsning.

Föreläsningarna är för er som är medlemmar i Astronomisk Ungdom. Om du inte är medlem kan du bli medlem gratis här: Bli medlem!

Först ut är Katja Lindblom, föreståndare på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. Hon kommer att hålla i astronomi-föreläsningar tre måndagar i rad. Föreläsningarna varar ca. 40 minuter, och därefter blir det frågestund och diskussionsrunda för dem som önskar.

Måndagen den 7 dec. kl. 18.00, UNIVERSUMS HISTORIA

Vi följer universum från dess födelse för nästan 14 miljarder år sedan till en miljard år framåt i tiden. Hur bildas och utvecklas stjärnor, galaxer och planeter? Varför ser vårt solsystem ut som det gör? Och hur kommer det att utvecklas i framtiden?

Klicka här för Zoom-länk
Meeting ID: 663 489 5466
Passcode: LYMvt9

Måndagen den 21 dec. kl. 18.00, LIVETS UPPKOMST

Hur uppstod livet på jorden? Vilka är livets byggstenar? Hur kan livet ständigt återhämta sig från stora katastrofer? Vad krävs för att liv ska kunna uppstå i universum?

Klicka här för Zoom-länk
Meeting ID: 858 9358 0495
Passcode: 521559

Måndag den 11 jan. kl. 18.00, KLIMATET UR ETT ASTRONOMISKT PERSPEKTIV

Hur kommer det sig att jorden blev den planet i solsystemet som blev så bra? Vi jämför planeten Jorden med planeterna Mars och Venus som båda förändrats på grund av klimatförändringar i solsystemet. Hur påverkas jorden av vulkaner och växthusgaser?

Klicka här för Zoom-länk
Meeting ID: 846 4339 4013
Passcode: 433839

Utöver dessa föreläsningar kommer en bonus. En föreläsning med Robert Khashan, som är AU-medlem och läkarstudent.

Söndagen den 20 dec. kl. 15.00, föreläsning med Robert Khashan

Klicka här för Zoom-länk
Meeting ID: 685 0860 7911
Passcode: AU

Teman som tas upp på föreläsningen:
– Finns det liv i Universum?
– Liv & intelligens
– Fermi paradoxen
– Är organiskt baserade livsform den enda möjligheten?

Välkomna!

AU-konferenser 2020

Att 2020 varit ett påfrestande år kan tyckas vara en underskattning. Världen är sig själv olik, och samhället har i modern tid aldrig varit lika repellerande. Stora omställningar för ungdomar, i synnerhet distansundervisningen, har medfört en avsevärd försämring av vår kollektiva hälsa och välmående. Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse, som tvingats ställa in samtliga verksamheter som kräver fysisk närvaro efter mars i år, var fast beslutna att ge våra engagerade medlemmar något speciellt innan årsskiftet – kanske en liten glimt av vad som komma skall, och en uppmuntran att hålla engagemanget uppe. I normala förhållanden anordnar AU en konferens varje höst där 50-100 medlemmar samlas över en helg för att utbyta kunskap, erfarenheter och intressen. I år beslutades att motsvarande konferens skulle delas upp på fem betydligt mindre upplagor runt om i Sverige för att så kunna följa rekommendationerna från FHM. Idag har två upplagor genomförts (Lund och Stockholm) och båda med stor framgång.

Båda konferenshelgerna fick inleda med den klassiska leken ​Get to know your galaxy​ där alla deltagare fick introducera sig med namn och valfritt astronomiskt objekt. Med många nya namn att lägga på minnet fortsatte vi med ett Kahootspel som visade sig innehålla lite av allt möjligt; visste du att en binturong luktar popcorn? Eller att hackspettens näbb träffar trädet med en hastighet på ca 2000 km/h? Några rymdfrågor letade sig också fram, vi lovar. För upplagan i Lund följdes frågesporten upp av en föreläsning av doktoranden Daniel Mikkola, en föreläsning med titeln: ​Vintergatans dynamik och historien den döljer​. Ett komplext ämne som framfördes på ett fantastiskt tillgängligt sätt, och vi hoppas att detta inte är sista gången Daniel Mikkola gästar AU. För upplagan i Stockholm gavs också en föreläsning, om så lite längre fram under dagen, av tidigare styrelseledamot Theresia Hestad. Theresias föreläsning fokuserade på hennes resa från gymnasiet till blivande rymdingenjör, och berättade också om project APTAS – ett projekt hon driver vid Luleås tekniska högskola som innebär konstruktionen av en satellit!

Astronomisk Ungdoms grundare och numera generalsekreterare, Mikael Ingemyr, tog därefter över stafettpinnen och gav deltagarna en överblick över den rika, men inte alltför långa, 8-åriga historia AU bidragit med. Presentationen kulminerade i framtidens möjligheter och tillhörande utmaningar, och sammanfattas med frågan “vad gör vi härnäst?”. AU:s historia är redan imponerande, och nu är det upp till nästa generation ungdomar att skriva fortsättningen. Stoltheten över förbundet gick inte att kringgå i publiken – en publik som skulle kunna rymma AU:s nästa förbundsordförande.

En välbehövd lunch senare fortsatte vi eftermiddagen med att inventera våra kunskaper i föreningsliv och distrikt – en paraplystruktur vars huvuduppgift kommer att vara att ge stöd åt lokala föreningar och verksamheter. Flertalet nya idéer och ambitioner föddes kring vad vi vill göra i distrikten, varav några av idéerna var att arrangera fler regelbundna träffar för alla åldrar, fler unika läger (både informativa och sociala), gemensamma observationer och mer
avslappnade filmkvällar. Efter en lång dag gavs deltagarna tid att kasta på sig sina finaste plagg, ty finmiddag var härnäst på schemat. I Lund avnjöts en härlig trerätters middag i vid Elite Hotel Ideon (även boendet för helgen), och i Stockholm bjöds det på grekiskt tema vid restaurang Faros. För många var detta helgens höjdpunkt.

Söndagen fortsatte var lördagen slutade, och en givande workshop om hur man planerar ett exceptionellt evenemang tog upp tiden fram till lunch. Deltagarna fick 100 minuter på sig att i smågrupper skapa ett eget event utifrån de förutsättningar vi bedömde distrikten att ha, och i slutet av workshopen skulle eventet pitchas inför de andra deltagarna för att kunna utse en klar vinnare. Det blev många skratt och lika många applåder, och den riktiga vinnaren är AU som nu har ett halvt dussin färdiga planeringar på olika event som ska kunna genomföras så snart pandemin lagt sig! Dagen avslutades sedan med en interaktiv presentation om föreningsengagemang där deltagarna fick ta ställning till vad som gör en bra förening. Styrelseposter diskuterades även i lite mer detalj, och deltagarna fick mycket utrymme att få sina frågor besvarade. För några är föreningsengagemanget sprillans nytt, medan det för andra har blivit en naturlig del av vardagen. Att utbyta erfarenheter och tankar i en öppen miljö som denna gynnade alla gott. Konferenserna avslutades omkring 15:00, men för många var det bara början…

Sammanfattningsvis var det minst sagt intressant att delta på en konferens som skiljer sig åt från AU:s vanliga upplaga, och önskemål om att varje år anordna liknande har redan framkommit. Att det blev så bra trots rådande samhällssituation är ett kvitto på den fantastiska pool av engagerade ungdomar AU besitter. Arrangörerna ska ha ett stort tack för deras planering och genomförande av konferenserna, men lika stor eloge ska gå till deltagarna som såg till att helgerna gav faktiska resultat. Resultat är ett väldigt sammanfattande begrepp i denna kontext, och syftar på allt ifrån de nya vänskapsband som skapats till de konkreta idéer om AU:s framtid som deltagarna arbetat fram. I slutet av vardera upplaga tillsattes även en ny styrelse för distriktet i Skåne respektive distriktet i Stockholm, och det är nu med stora förhoppningar och förväntningar som vi blickar fram mot 2021.

Text: Louise Drevinger & Gabriel Delerin
Bilder: Mikael Ingemyr

Bilder från konferensen i Lund:

Bilder från konferensen i Stockholm:

Rosa Tenborgs Ungdomsstipendium tilldelades Hasti Khodabakhshi

Hasti Khodabakhshi, 18 år, blev mottagare av Rosa Tengborgs Ungdomsstipendium 2020!

Under astronomins dag och natt passade Svenska Astronomiska Sällskapet på att dela ut Rosa Tengborgs Ungdomsstipendium om 5000 kr vid gamla observatoriet i Stockholm. Spendiet gick till AUaren Hasti Khodabakhshi, som har grundat NTI space unit, deltagit i rymdforskarskolan och anordnat NTI rocket tournament där över 100 elever deltog, för att nämna några av hennes bragder.

Stort grattis, Hasti!

Mer information: https://www.astronomiska.se/2020/09/28/hasti-startade-nationell-rakettavling-nu-far-hon-2020-ars-ungdomsstipendium/

Text: Kajsa Toftner
Bild: Mikael Ingemyr

 

Hedersstipendium och Astronomins dag och natt

Under helgen 26-27e september gick Astronomins dag och natt av stapeln! Via AU:s instagram kunde man följa med på en workshop om marslandarbygge och ställa frågor om rymden och mats. På zoom hölls en workshop om programmering i scratch.

En av höjdpunkterna var dock att årets hedersstipendium delades ut! Priset gick till Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt med motiveringen: ” Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson har som initiativtagare, producenter samt programledare för podcasten Har vi åkt till Mars än? engagerat och inspirerat ungdomar att blicka upp mot stjärnorna och ställa in siktet på vår röda grannplanet, Mars. Med intressanta ämnen och en tydlig röd tråd fångar de lyssnare av olika kunskapsnivåer över generationsgränser. Deras brinnande intresse för rymdfart återspeglas starkt i de avsnitt som produceras. Med sin podcast har de på ett populärvetenskapligt och lättillgängligt vis bidragit till kunskap och intresse för rymden.”

Stort grattis till dem!

Text: Kajsa Toftner
Bild: Mikael Ingemyr

Från vänster: Louise Drevinger, Susanna Lewenhaupt, Marcus Pettersson, Gabriel Delerin.

SAGANs tävling ”Framtidens Odlingar” – skåda de samlade tävlingsbidragen!

SAGANs tävling ”Framtidens Odlingar” – skåda de samlade tävlingsbidragen!

Tre vinnare har krönts och SAGANs tävling ”Framtidens Odlingar” är nu över. Vi i styrelsen tycker det har varit väldigt roligt att ta se så stort engagemang och att få in alla möjliga sorters bidrag. Ett stort tack för ert deltagande! Här nedan är en samling av tävlingens alla bidrag – alla är dem fantastiska!

Illustration av Denise Lindholm (vinnare).

Serie av Saga Anderholm Hansson.

Illustration av Edwin Östlund.

Detta är då en jordbrukskoloni någonstans i galaxen. Den är helt automatiserad genom robot-bönderna som tar hand om allt från att skörda till att processa grödorna i fabriken till att sedan skicka iväg dem med maglev-tåg till närmsta raketbas för vidare transport till de som ska äta det. All energi kommer naturligtvis från solceller vilket möjliggör för en hållbar produktion.

Edwin

deltagare

Smink och utklädnad av Maja Andersson (vinnare).

”I denna fiktiva framtid finns det humanoida varelser som är helt självförsörjande. De kan genomföra fotosyntes och deras föda växer från deras kroppar:

Maja

deltagare

Broderi av Thea Nöteberg (vinnare).

Framtidens tallriksmodell.

Thea

deltagare

Bidragen bedömdes utefter Sci-Fi-faktor, Kreativitet och Utförande. I pris får vinnarna välja varsin valfri bok från SAGANs sci-fi-rekommendationer. Av dessa tre vinnare valde två “Red Rising” (av Pierce Brown) och en “The time machine” (av H.G. Wells). De skickas hem till respektive vinnarna inom kort!

Återigen, ett kosmiskt stort tack från oss i styrelsen till alla er medlemmar som deltog!

Se mer från föreningen SAGAN på dess hemsida – här.

Anmälan till årets konferens öppen- nytt upplägg!

Anmäl dig till AU-konferensen 2020 nu och säkra din plats! AU-konferensen är i vanlig ordning en helg för ungdomar som är, har eller vill bli ideellt aktiva i AU kan få en inblick i vårt föreningsliv, och ha chansen att påverka förbundet.

I år kommer konferensen att delas upp i fem lokala upplagor på olika orter för att minska resandet och vi kommer följa Hälsomyndighetens restriktioner och råd, med mål att minska smittspridningen.

Våra distrikt är i år i stort fokus. Under konferenserna kommer du som deltagare få en inblick i distriktsverksamheten idag, och vara en del av distriktens framtida utveckling. Du kommer få lära dig mer om hållbart engagemang, distrikt, föreningar, marknadsföring, och projekt, och samtidigt träffa andra ideellt aktiva.

De olika upplagorna kommer äga rum på följande datum. Tänk på att anmäl dig till den upplaga som äger rum närmast där du bor!

Lund: 3-4 oktober
Stockholm: 10-11 oktober
Göteborg: 17-18 oktober
Uppsala: 24-25 oktober
Kiruna/Luleå: 21-22 november

Så vad väntar du på? Ta ditt engagemang till en ny nivå, och se fram emot en spännande och lärorik helg!

Läs mer och anmäl dig här: https://www.astronomiskungdom.se/konferensen/

 

 

 

Fira AU-dagen 2020 när vi fyller 8 år den 19:e augusti

Den 19:e augusti kommer alltid att vara ett speciellt datum på året för AU, för den var det datumet som vår organisation grundades! Hela historien om hur AU kom till, och hur det utvecklats sedan dess, finns att läsa på Svenska astronomiska sällskapets jubileumsblogg från 2019.

Sedan förra året firas denna dag under parollen AU-dagen, och återigen inbjuds alla medlemmar att fira denna dag på något roligt sätt. Kanske göra en rymdbakelse med en liggande åtta (symbolen för oändlighet) på? Tapas med solsystemstema där varje rätt representerar en planet i solsystemet? En tårta i form av ett cirkeldiagram som visar universums beståndsdelar (materia, mörk materia, och mörk energi)? Rita en teckning av AU:s framtida filial på Mars? Möjligheterna är stora som rymden!

Gör något roligt, fota, och lägg upp på Instagram med hashtaggen #AUdagen och tagga in vårt konto @astronomisk_ungdom!

 

Gratisnummer av Populär Astronomi till alla medlemmar 6-25 år!

Populär Astronomi är den svenska tidskriften för astronomi och rymdfart. Den ges ut av Svenska Astronomiska Sällskapet och ända sedan 2013 har prenumerationer den erbjudits till AU:s medlemmar i olika former. Från och med 2020 gäller en ny modell.

Redaktören Robert Cumming föreläste under AU-konferensen 2019. Hand upp betyder Ja på hans fråga om man själv läser Populär Astronomi.

Ända sedan 1920 har tidskriften Populär Astronomi givits ut i olika former och under olika namn. Det är idag den bästa tidningen för envar som är intresserad av astronomi och rymdfart, såväl svensk som internationell sådan. Tack vare god relation med vårt moderförbund, Svenska Astronomiska Sällskapet, har AU kunnat erbjuda tidningen antingen kraftigt rabatterat eller helt gratis redan från året efter AU grundades.

I takt med att AU växt så har kraven och förutsättningarna för förbundets ekonomi förändrats. Från och med i år införs en ny modell kring Populär Astronomi där alla medlemmar i åldern 6-25 år erbjuds ett gratisnummer av tidningen hem till brevlådan. Det är enkelt att ta del av erbjudandet i samband med att man, när man förnyar eller nytecknar medlemskap i någon av våra föreningar, enkelt bocka för en ruta för att indikera att man vill ha ett sådant gratisnummer. Nyligen skickades ett exemplar av nr 2/2020 (numret i mitten i bild) ut till nästan 1000 medlemmar på detta vis!

Efter att man haft god tid på sig att läsa tidningen så kommer ett brev att anlända till ens brevlåda, där man erbjuds att teckna en årsprenumeration om fyra nummer för högst förmånliga 120 kr (ordinarie pris 280 kr). Om man vill fortsätta få hem tidningen varje kvartal så betalar man helt enkelt bara in 120 kr enligt instruktionen, och om man inte önskar att teckna en prenumeration så är det bara att bortse från brevet med erbjudandet. Superenkelt och bra tycker vi!

Vi hoppas att många medlemmar ska teckna en prenumeration och läsa tidningen, för den håller verkligen hög kvalitet. Förra året fick redaktören, Robert Cumming, till och med AU:s hedersstipendium bl.a. för sitt goda arbete med tidningen. Sedan några år tillbaka ansvarar AU dessutom för ett par uppslag i tidningen, så det finns ett dedikerat ungdomsinriktat utbud i tidningen dessutom.

Om du vill ta del av erbjudandet men missat att bocka för rätt ruta när du blev medlem eller förnyade medlemskapet; maila bara till kansli@au.se!

Trevlig läsning!

AU numera medlem i Rymdforum Sverige, Vetenskap & Allmänhet, samt Folk och Försvar

Astronomisk Ungdom är ett ungdomsförbund med föreningar som anslutna medlemmar, som i sin tur har personer som medlemmar. Men även AU är anslutet som medlem i några föreningar, och under våren har vi ingått medlemskap i ytterligare tre.

Att samarbeta med andra organisationer kring olika frågor relevanta för AU är självklart. Ända sedan AU:s årsmöte 2013 är det exempelvis fastslaget i stadgarna att vi är Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsförbund, och ända sedan vi blev ett ungdomsförbund med statsbidrag så har vi varit medlem i Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU, som är en samarbetsorganisation för Sveriges nationella ungdomsförbund.

I december beslutade förbundsstyrelsen att söka medlemskap i föreningarna Rymdforum Sverige, Vetenskap & Allmänhet, samt Folk och Försvar. Under våren har dessa ansökningar godkänts, vilket vi är jätteglada för! Här följer en liten sammanställning av organisationerna:

Rymdforum Sveriges syfte är att tillsammans med dess medlemmar tydliggöra nyttan med rymdverksamhet för Sverige för att höja livskvalité, skapa effektivare samhällsfunktioner och öka tillväxten.

Föreningens största verksamhet är konferensen Rymdforum som samlar alla Sveriges rymdaktörer och som arrangeras vartannat år.

Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening vars ändamål är att främja öppenhet och dialog mellan forskare och det omgivande samhället. Vi – och många med oss – är övertygade om att dialog är en grundbult i vårt demokratiska samhälle, och en nödvändighet för att forskning ska leda till lösningar på de utmaningar som samhället står inför.

Vi genomför studier och undersökningar, anordnar möten och aktiviteter, och utvecklar och testar nya format för dialog. Därtill samlar och sprider vi egna och andras kunskaper och erfarenheter av samverkan och kommunikation mellan allmänhet och forskare.

Folk och Försvar vill sprida kunskap och främja en levande debatt om säkerhetspolitik i Sverige och världen, samt om samhällets krisberedskap och totalförsvar. Vi tror på värdet av samtal och diskussioner där olika delar av samhället finns representerade.

Våra 100 medlemsorganisationer markerar genom sitt medlemskap betydelsen av att frågor som rör säkerhetspolitik, försvarspolitik och samhällssäkerhet finns på agendan för offentlig debatt.

 

Sedan tidigare är Astronomisk Ungdom anslutet till följande föreningar:

LSU – Sveriges ungdomsorganisationer är en intresse- och samarbetsorganisation som samlar nationella barn- och ungdomsorganisationer. Vi är en idéburen, partipolitiskt och religiöst obunden organisation med uppgift är att stärka ungas demokratiska organisering med mångfald och mänskliga rättigheter som utgångspunkt.

LSU är en mötesplats inriktad på ledarskap, organisationsutveckling, påverkansarbete och ungdomspolitik. Många utmaningar som ungdomsorganisationer möter kräver samarbete och förståelse över nations- och kulturgränser. Därför är erfarenhetsutbyten och samarbeten med ungdomsorganisationer i världen en viktig del av vårt uppdrag. LSU styrs demokratiskt av våra medlemsorganisationer och en styrelse som väljs vartannat år.

Arbetsgivaralliansen är en fristående arbetsgivarorganisation för ideella och idéburna organisationer. Vi bidrar med professionell arbetsgivarkompetens i alla frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, till exempel i arbetsrätt, arbetsmiljö, ledarskap och lönebildning.

Grunden för Arbetsgivaralliansen är att verka såväl med arbetsrättslig specialistkunskap som med unik kompetens och kunskap om den ideella sektorns förutsättningar och villkor. Vi är uppbyggda enligt demokratistik principer och värnar den svenska modellen.

Svenska Astronomiska Sällskapet grundades år 1919, och utgör en sammanslutning av den astronomiska vetenskapens utövare och vänner i Sverige. Verksamheten utgörs av populärvetenskapliga föredrag, sällskapsresor, temadagen Astronomins dag och natt, utdelning av stipendier och bidrag, konferensen Astronomdagarna, samt utgivande av tidskriften Populär Astronomi.

Astronomisk Ungdom utgör sällskapets ungdomsförbund.

Arkiv