Nyheter

AU släpper en fantastisk rymdfilm med Christer Fuglesang

Idag släpper Astronomisk Ungdom en fantastisk rymdfilm med Christer Fuglesang som berättarröst. Filmen är producerat i samarbete med produktionsbolaget Depiction och tar tittaren med på en resa genom rymden. Vilka känner du som borde bli en del av Sveriges gemenskap för unga med rymdintresse? Dela gärna filmen så att fler barn och unga får ta del av det fantastiska med universum.

Har du någon gång tittat upp mot stjärnhimlen och förundrats över universum? I vår nya reklamfilm får du följa med Christer Fuglesang på en resa genom solsystemet och vidare ut i rymden! Vi lämnar jorden, passerar månen, åker förbi våra vänner Rosetta vid kometen 67P och Cassini vid Saturnus, och fortsätter ut ur vår galax och vidare ut i rymden.

I ca: ett år Astronomisk Ungdom tillsammans med produktionsbolaget Depiction arbetat med att ta fram en vacker rymdfilm som förmedlar det som är så fantastiskt och fascinerande med just rymden. Syftet är att visa att rymden är cool, hur långt människan har tagit sig på rymdområdet och hur mycket det fortfarande finns att utforska, för att inspirera fler barn och unga att ta vara på sina rymddrömmar och utveckla sitt rymdintresse tillsammans med oss.

Stort tack till produktionsbolaget Depicition, med bästa David Sandell i spetsen, som producerat reklamfilmen. Depiction är en produktionsstudio och visuell helhetsleverantör som arbetar inom fotografi, retusch, film och 3D. Deras arbete omfattar alla delar inom bild- och filmskapande, från tanke till slutfinish.

Tack också till  Jennifer Andersson, Mikael Ingemyr, Frida Backjanis Persson, Erik Lundmark-Harrison, Theresia Hestad, Elias Waagaard och Louise Fischer från Astronomisk Ungdoms kansli och förbundsstyrelse 2016-2017, som varit med och tagit fram filmens outline och manus.

Cornelia Ekvall, 17, får Rosa Tengborgs ungdomsstipendium 2017

Svenska Astronomiska Sällskapet delar varje år ut Rosa Tengborgs ungdomsstipendium till en ungdom i Sverige som utmärkt sig särskilt på astronomi- och rymdområdet. Årets stipendium tilldelas ingen mindre än Cornelia Ekvall, en 17-årig tjej från Norrköping som dessutom är ordförande och medgrundare av vår lokalförening LUNA. Stort grattis, Cornelia!

Cornelia Ekvall tar emot Rosa Tengborgs ungdomsstipendium 2017.

Cornelia Ekvall kommer från Skärblacka utanför Norrköping, och är en mycket driven och engagerad tjej. Hon är en stolt rymdnörd som sedan ett par år tillbaka varit aktiv i Astronomisk Ungdom. Sommaren 2016 grundade hon, tillsammans med Anja Saksi, Angelica Anjel och Robin Djerv, Astronomisk Ungdoms lokalförening LUNA i Linköping, som hon sedan dess lett på ett fantastiskt sätt. De har bland annat anordnat en stjärnfallsvisning i samarbete med Linköpings kommun. Nu får hon välförtjänt Rosa Tengborgs ungdomsstipendium, som delas ut av vår moderförening Svenska Astronomiska Sällskapet.

Cornelia delar gärna med sig av sin fascination för rymd och astronomi till andra; sedan en tid tillbaka som rymdbloggare på Astronomisk Ungdoms bloggportal. Dessutom har Cornelia bland annat varit författare i Populär Astronomi och arbetat med planetarievisningar och VR-utrustning på Visualiseringscenter C i Norrköping.

Men hon är ännu mer driven än så! Som gymnasiearbete ska hon bygga Östergötlands första mätstation i Sveriges nätverk av meteorkameror; ett projekt som hon driver i samarbete med forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet.

Utöver detta är Cornelia en stor inspirationskälla för alla andra unga rymdnördar i Sverige, och ett fantastiskt tillskott i alla sammanhang. En rymdentusiast som smittar av sig och en oerhört värdig stipendiat på alla sätt, med andra ord.

”Att vara en nörd är det bästa jag vet. Jag tycker det är underbart med de människor som kan otroligt mycket om ett speciellt ämne. Heja alla som ser upp mot stjärnorna och drömmer om framtiden!” säger hon.

Stipendieutdelningen hålls under Astronomins dag och natt den 23:e september. Kl. 13.00 tar Cornelia emot stipendiet och kl. 14:30 håller hon sedan en presentation för allmänheten med titeln ”Min rymdresa”. Missa inte det!

 

Drömmer du om att arbeta på NASA? Nu har du chansen!

Är du student på kandidat- eller magisternivå och har en dröm om att arbete inom rymdbranschen? Nu har du chansen att få världens coolaste praktikplats. Rymdstyrelsen ger nämligen varje år ett antal studenter möjligheten att genomföra praktik på ett av NASA:s center under vårterminen! Sista ansökningsdag för vårterminen 2018 är den 30:e september.

Rymdstyrelsen ger varje år 2-3 studenter på kandidat- eller masterprogram i Sverige möjligheten att göra praktik på något av NASA:s center under en vårtermin. Utvalda studenter står själva för kostnader som mat och logi, men Rymdstyrelsen subventionerar samtliga rese- och visumkostnader samt hela programavgiften.

För att kunna vara med i urvalsprocessen ska du som söker:

  • Vid tiden för praktikperioden vara student på kandidat- eller magisternivå i något av områdena naturvetenskap, teknik, ingenjör eller matematik.
  • Ha ett snittbetyg motsvarande 3,0 i det amerikanska systemet (VG/C i det svenska systemet).
  • Ha ett intresse för rymden.
  • Ha goda kunskaper i det engelska språket.
  • Vara svensk medborgare.

Ansökan är rigorös och ska bestå av ett personligt brev där du beskriver dina kvalifikationer och intressen, samt CV och rekommendationsbrev från relevanta personer. Läs mer och ansök här senast den 30:e september!

Sveriges coolaste temadag: Astronomins dag och natt!

Den 23:e september är det dags för Astronomins dag och natt – Sveriges coolaste temadag! Då kan alla som vill hjälpa till att sprida astronomiglädje i Sverige genom att anordna stora som små evenemang och aktiviteter, och vi hoppas så klart att många av alla entusiastiska medlemmar i AU är taggade på att vara med! Det finns även många häftiga event runt om i landet om man vill besöka något som anordnas av andra.

Syftet med Astronomins dag och natt är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för alla. Under denna dag kommer hela Sverige att krylla av rymdaktiviteter och evenemang och det finns möjlighet att besöka alltifrån föreläsningar och astrofotoutställningar till experiment, pyssel, observationskvällar och utställningar på museum. Det finns något för såväl stora som små.

Läs mer och hitta evenemang i din omgivning, här: http://www.astronominsdag.se/

 

Sök praktikplats på ESA:s Control Centre i Darmstadt

Läser du ett masterprogram inom ingenjörsområdet, IT, fysik eller matematik och vill jobba med rymden i framtiden? Vill du lära dig mer om satellitnavigation? Då ska du söka en praktikplats vid ESA! Det finns bland annat möjlighet att arbete vid Control Centre Darmstadt i Hessen, Tyskland. Sista ansökningsdag är 31:a oktober. 

ESA i Darmstadt har öppnat ansökningsperioden för en 3-6 månader lång praktik. Praktiken kommer att ge dig god insikt i arbetet vid ESOC, European Space Operations Centre, och du får möjlighet att jobba i interdisciplinära team med många olika bakgrunder och nationaliteter. Det finns många olika arbetsområden och du fyller i vilket område du helst vill arbeta inom i ansökningsformuläret. Det finns också möjlighet att kombinera praktiken med din masteruppsats!

Du som söker ska uppfylla följande kriterier:

  • Du studerar på en masterutbildning i ett relevant område
  • Du har goda kunskaper i engelska
  • Du trivs i internationella arbetsmiljöer
  • Du vill arbeta i ett internationellt arbetslag

Läs mer och skicka in din ansökan här senast den 31:a oktober!

 

Rymdfarkostingenjören Carmen Ricote Navarro under uppskjutningen av Sentinel-2B.

Sprid ordet om AU under Värvarveckan 2017

Astronomisk Ungdom växer så det knakar och fler rymdintresserade ungdomar hittar varje dag hit och blir en del av Sveriges gemenskap för unga med rymdintresse. Men vi vill så klart bli ännu fler! Mellan den 18:e och 24:e september infaller därför Astronomisk Ungdoms officiella värvarvecka – veckan då vi tillsammans går ihop och gör Astronomisk Ungdom synligt för ännu fler barn och unga. Var med du också!

Astronomins dag-veckan, den 18-24 september, är den vecka på året som vi alla tillsammans visar upp för så många som möjligt att medlemsföreningarna och AU som förbund finns, och därmed värvar extra många nya medlemmar. Låt oss under denna vecka skapa ett rejält trappsteg i grafen över antalet medlemmar över tid 2017!

Vill du vara med och sprida astronomiglädjen till ännu fler barn och unga? Du kan anordna egna värvarevent och se till att dina vänner och barn och unga i din stad blir en del av Astronomisk Ungdom! Varje ny medlem får som vanligt en gratis prenumeration på tidskriften Populär Astronomi och möjligheten att delta i flera rymdaktiviteter varje år. Dessutom gör varje ny medlem det möjlig för oss att uppfylla barns rymddrömmar och bidra till att ungdomar får möjligheten att utveckla sitt astronomiintresse – så med varje värvning är du med och gör vår verksamhet möjlig. Sprid ordet om Sveriges bästa astronomiförbund och låt dina vänner bli medlemmar gratis här!

Tveka inte att kontakta kansliet om du vill ha material, såsom posters, att använda, eller om du behöver mer information om Astronomisk Ungdom inför värvarveckan. Du kan också kontakta din medlemsförenings styrelse och se om du kan vara med och hjälpa till vid något officiellt värvarevent i din stad.

Stort tack till alla fantastiska medlemmar som deltar under Värvarveckan 2017 – nu kör vi!

 

AU:s Louise Fischer och Elias Waagaard värvar nya medlemmar på en gymnasiekonferens.

AU bevittnade den totala solförmörkelsen över USA!

Rymdresan 2017 gick till den totala solförmörkelsen över USA! 18 AU-medlemmar samlades söder om staden Douglas i Wyoming den 21:a augusti för att tillsammans uppleva ett av de häftigaste astronomiska fenomenen man kan uppleva på jorden. Uppe på ett berg, ensamma i halvöknen, såg de solen slockna på himlen under knappt två och en halv minut. Här berättar resans deltagare Elin Pettersson mer om upplevelsen:

AU:s Jennifer Andersson tillsammans med deltagaren Elin Pettersson tittar på solen precis efter totaliteten.

För att få se en total solförmörkelse gäller att man befinner sig på rätt plats, vid rätt tillfälle. Solförmörkelser sker ungefär två gånger om året, men totalitetens bana är bara cirka 10 mil bred, och det är sällan den passerar över land. När förmörkelsen är total täcker månen solen till 100 % och en betraktare kan, under totaliteten, ta av sig sina skyddsglasögon och bara njuta. Det var precis det vi fick uppleva i dag.

Dagen i dag var verkligen som en saga. Vi lämnade hotellet 04:00 för att vara framme i god tid innan förmörkelsen. Vi lämnade ingenting åt slumpen. För att undvika bilköer höll vi oss borta från de stora vägarna och åkte på småvägar. Platsen vi skulle till var noga vald med hänsyn tagen till allt ifrån väderstatistik till mängden ljusföroreningar.

07:15 parkerade vi bilarna någonstans ”in the middle of Wyoming”. Utsikten var helt fantastisk och det var knappt ett moln på himlen. Luften var tung av förväntan. Det var tre timmar kvar tills det att månen skulle börja skymma solen. Där vi befann oss började den partiella förmörkelsen 10:22. Tiden fram till dess spenderades med att hitta den ultimata platsen att bevittna totaliteten ifrån. ”Är det bra här?” ”Ska vi testa tio meter bort ditåt?” ”Vi går upp på den där toppen!”

När vi vandrat runt i ungefär en timme parkerade en annan bil nära vår och två amerikaner i 60-årsålderngjorde oss sällskap; Peter och Ernie. I väntan på totaliteten diskuterade vi livet med dem. Jag tror jag talar för alla när jag säger att Ernie hann lära mig mer under de här timmarna än jag lär mig under en termin i skolan. Peter och Ernie tog sedan med oss upp på ett berg vi aldrig vågat oss upp på om vi inte hade haft dem med oss. Detta på grund av vår okunskap om den lokala faunan.

Plötsligt kunde man se en partiell förmörkelse. På solen syntes en svart fläck, som sakta växte sig större. Ju längre tiden gick, desto mörkare och desto kallare blev det. Framför allt blev temperaturförändringen snabbt påtaglig. Det var dags att börja räkna ner.

Bild tagen under totaliteten!

Och så plötsligt försvann solen bakom månen och koronan blev synlig. Koronan var utan tvekan det vackraste jag någonsin sett. Men det var mörkt, det var kall och fåglarna hade tystnat. Det var solen som bestämde och vi hade ingenting att säga till om. Så länge den lyste var allt som vanligt, när den försvann så slocknade allt. Det blev för mycket att ta in och tårar började rinna ner för mina kinder. Allt var så otroligt vackert. Det fanns inte ett moln på himlen. Runt hela horisonten sågs samma vackra färger som syns under en solnedgång. Stjärnorna kikade fram. De kor som gått och betat en bit bort vände hemåt då de trodde det var sovdags. Jag såg mig omkring och mötte de andras blickar. Där fanns bara vi. Jag har aldrig varit så närvarande som jag var just då.

Jag fick en omöjlig uppgift att beskriva vår upplevelse på ett sätt så att utomstående förstår. Den här upplevelsen kommer alltid vara något vi delar bara vi, men jag har gjort så gott jag kan. Tack för i dag. Ni betyder allt!

Kram, Elin

Rymdresans deltagare tittar upp mot solen efter totaliteten.

Skicka in din bästa bild på Vintergatan och vinn fina priser!

Ett glatt gäng AU-medlemmar framför Vintergatans band.

Den 23:e september är det dags för Astronomins dag och natt – Sveriges coolaste temadag! För att fira detta anordnar våra medlemsföreningar ORION och Unga Astrofotografer en stor astrofototävling för ungdomar i hela Sverige. Du har chans att vinna fina priser från AstroSweden, så fram med kameran eller teleskopet och bege dig ut i höstmörkret!

Tävlingen är enkel! Gå ut i natten och ta ett foto på Vintergatan. Bilden ska vara tagen av dig själv, mellan den 1:a september och den 31:a oktober 2017, och för att delta i tävlingen ska du vara under 25 år gammal. Bidraget skickar du till orion@astronomiskungdom.se senast den 31:a oktober, tillsammans med ditt namn, ålder, kontaktuppgifter och en kort beskrivning av hur och var du tog den.

3:a pris: Boken ”Jakten på liv i universum” av Peter Linde.

2:a pris: Kikaren Celestron UpClose NF 7×35

1:a pris: Publikation i tidskriften Populär Astronomi och ett presentkort på 1000 kr hos AstroSweden

Resultatet publiceras senast en vecka efter sista ansökningsdag på Orions och Unga Astrofotografers facebooksidor.  Lycka till!

Reseberättelse från International Astronomical Youth Camp 2017

Saga Jonsson vann i våras AU:s Rymdstipendium för sitt gymnasiearbete om en aktiv galax. Här kommer Sagas egna ord om sin upplevelse under resestipendiet till IAYC i Spanien!

IAYC, eller International Youth Astronomy Camp som det står för, var en upplevelse i särklass. Det kan ju inte bli annat när ungefär 80 rymdnördar från hela jorden ska vara med varandra i tre veckor. Här tänkte jag berätta lite kort om min resa, eller som någon från lägret hade sagt: “my IAYC experience”.

På väg till lägret var jag självklart nervös, men när jag mötte de första deltagarna så släppte sakta nervositeten och blev istället glädje över att vara på plats. Många av deltagarna hade varit på lägret förut men för många var det också första gången. Det tog ett litet tag att vänja sig vid allting, delvis att alltid ha människor omkring en och delvis den nya dygnsrytmen. Vi vaknade 12, åt lunch 18 och middag 24, så de första dagarna var ganska tuffa för alla. Att vänja sig gick dock snabbare än väntat! Orkade man stanna uppe så fick man ju en belöning i form av en klar, mörk stjärnhimmel. Många nätter spenderades med att observera himlen och sjunga till någons ukulele, det blir inte mysigare än så!

Förutom alla sköna människor och den klara himlen så var IAYC också mycket lek, skratt och arbete såklart. Vi hade också National Evening där alla fick presentera sina länder och Performance Evening där deltagare uppträdde med allt från poesi till opera. Något annat som hör IAYC till är fester, om det är molnigt på natten så kan man räkna med att dansa inpå småtimmarna.

Men arbetet då? Jo, IACY bygger på att alla tillhör en viss arbetsgrupp som har olika rymdteman. Jag var i gruppen LUNAS – Learning Useful Notions About Satellites som hade projekt som handlade om månar. Jag hade ett projekt som undersökte olika ytstrukturer på vår måne genom att ta bilder genom ett teleskop, processera och analysera dem. Så mitt projekt var både praktiskt och teoretiskt, men framförallt väldigt roligt! Jag har alltid haft en förkärlek för månen, så att titta på den flera timmar varje dag säger jag ju inte nej till! Vi åkte också på ett studiebesök till ESA (European Space Agency) där vi fick se kontrollrummet till XMM-Newton och modeller på satelliter som till exempel Hubbleteleskopet!

Kort sagt så var lägret helt klart en upplevelse för livet, jag har lärt mig mer om vår natthimmel, fått nya vänner och lärt mig mer om andra länder och kulturer. Veckorna på IAYC var några av de bästa och mest minnesvärda i mitt liv och jag skulle därför verkligen rekommendera alla som har ett rymdintresse att ta chansen och åka dit!

/Saga

Stjärnfall och besök vid Lunds universitets gamla observatorium under Astronomiläger 2017

Precis innan skolstart arrangerades Astronomisk Ungdoms sommarläger för femte gången. Den här gången gick lägret av stapeln i Lomma (Lund) och deltagare från hela Sverige skapade en mysig och livlig stämning! Under lägret fick de bl.a. gå högst upp i Lunds universitets gamla observatorium, resa runt i universum i ett planetarium, gå på föreläsningar, delta i workshops om utomjordingar, äta tre-rätters middag, observera stjärnfallet Perseiderna och mycket mer! Här kan du läsa mer om lägret:

På fredagseftermiddagen den 11:e augusti möttes deltagarna upp vid scoutstugan i Lomma. För att lära känna varandra så fick de köra några “lära-känna”-lekar och därefter blev de indelade i lag till lägrets poängjakt. Grupperna gick genast iväg och började spåna på hur just de skulle vinna!

I sensommarens sköna väder så grillades det sedan korv kring en gemensam brasa. Tyvärr var vädret mulet vilket gjorde att det tyvärr inte gick att observera, istället tittade alla på en film och kvällen blev mysig trots molnen.

Lördagen började med frukost och därefter avfärd mot Lunds universitet, där deltagarna fick resa runt i rymden i ett planetarium,  vägledda av astronomen Anna Arnadottir som är verksam vid Lunds universitet. Deltagarna fick se var våra upptäckta exoplaneter ligger, hur stjärnbilderna ser ut ur ett 3D-perspektiv, resa till Trappist-1-systemet och mycket mer. Efter en lång resa var det dags för lunch och då blev det matiga mackor.

Därefter var det dags att gå upp i ett observatorium i Lunds gamla vattentorn på universitetet. Tyvärr fanns inget teleskop i bruk där för tillfället, men deltagarna fick istället se en fantastisk vy över staden där det gick att se ända till Turning Torso och Öresundsbron.

Därefter var det dags för föreläsning med Hampus Nilsson där han talade om spektroskopi samt ljus, och hur det utnyttjas inom astronomi, och efter föreläsningen var det dags för hemfärd. Väl hemma i stugan kickades lägrets workshop igång. En av lägerarrangörerna, Robin Djerv, höll en föreläsning om workshopens tema: utomjordingar, för att ge deltagarna inspiration och bakgrundsinformation till workshopen.

Uppgiften var att skapa ett slags “FN” för Vintergatan med flera utomjordiska arter. Det fanns många spännande åsikter och tankar bland deltagarna. Efter lite arbetande så var det dags för tre-rättersmiddagen. Eftersom att Astronomisk Ungdom fyllde fem år i augusti så kändes det självklart att fira till det lite. Till förrätt erbjöds en regional specialitet: smörrebröd. Till huvudrätt blev det kalkon eller vindolmar med potatisgratäng följt av kladdkaka som efterrätt.

Mot kvällen såg det länge mörkt ut för observationer men som tur var klarnade det upp en stund, och då passade många på att gå ut och se perseiderna på himlen. De tog även ut Robins teleskop för att kunna observera stjärnhimlen lite närmare.

Under söndagen avslutades lägret med ett klurigt Kahoot som en av lägerarrangörerna, Hatai Buekuson, hade gjort. Vinnarna belönades med en varsin rymdig klassiker. Därefter hade deltagarna fullt upp med att kämpa in i det sista för att tjäna alla poäng till poängjakten. Vinnarna avslöjades i samband med den sista lunchen och belönades därefter med plaketter och choklad.

Sedan var det dags att packa ihop all packning och ta farväl av varandra. Sammanfattningsvis har det varit ett mycket lyckat läger, där vi alla har fått lära oss mycket nytt genom föreläsningar och från varandra, ätit god mat, lärt känna många nya vänner, umgåtts och skrattat. Vi hoppas vi ses igen någon gång! Hoppas vi ses under nästa läger, som går av stapeln i Kiruna i januari – missa inte det!

/Arrangörsgruppen

Hela gänget samlat! Stort tack för ett lyckat läger!

Arkiv