Nyheter

Nyheter

Invigning av Varda i Uddevalla

Den 4:e September var det äntligen dags att ge skulpturen Varda en ordentlig invigning med allt vad det innebär. Varda är det senaste tillägget i Sweden Solar System, världens största skalenliga modell av solsystemet med Globen i Stockholm som solen. Skalan är 1:20 000 000. Astronomisk Ungdom var såklart på plats och deltog i invigningen samt anordnade stjärnskådning på kvällen.

 

Varda är en dvärgplanet som ligger utanför Neptunus i Kuiperbältet på ett avstånd på ca. 40-53 AU (astronomiska enheter där 1 AU är avståndet mellan solen och Jorden). Varda har rör sig i en elliptisk bana och därför variera avståndet till planeten. Varda är inte ensam utan har som sällskap en måne vid namn Ilamarë som avbildas tillsammans med Varda i Uddevalla. Namnen på dvärgplaneten och månen är hämtade ur J.R.R. Tolkiens böcker. Skulpturen är formgiven av en AU-alumni vid namn Julia Niklasson som vann en tävling i Populär Astronomi 2017 och då fick möjlighet skapa denna skulptur. Varda är ett runt objekt som har en verklig storlek på ca. 70 mil i diameter vilket blir ca. 33 millimeter enligt skalan där Globen är solen. Skulpturen i Uddevalla är i Bohusgranit och materialet valdes för att skulpturen ska ha en lokal koppling. Det är inte helt enkelt att skapa en så liten skulptur i sten och Julia fick fråga runt ett tag innan hon hittade bildhuggaren Aiman Esper, som tog sig an uppdraget. Resultatet ser ni nedan!

Skulpturen står utanför Bohusläns museum i Uddevalla.
Julia Niklasson bredvid skulpturen av Varda och Ilamarë.

 

Invigningen ägde rum utanför Bohusläns museum klockan 13:00 lördagen den 4:e september. För att närvara vid invigningen gav sig en del av AU:s kansli, Edwin och Filippa, ut på en rymdresa hela vägen från Solen/Globen i Stockholm till Varda i Uddevalla. En resa på ca. 5 timmar med tåg. Under invigningen berättade Julia om arbetet med skulpturen och Annelie Högberg, ordförande för kultur och fritidsnämnden höll tal.

Julia Niklasson berättar hur Varda blev till innan den avtäcktes.
Stellan Hedendahl, Kultursamordnare hos Uddevalla komun, var konferencier under invigningen.
Invigningstal av Annelie Högberg, ordförande kultur och fritidsnämnden.
Filippa och Edwin från AU:s kansli på plats under invigningen.

 

På kvällen anlände nästa rymdfarare från AU:s kansli nämligen Mikael, som även var teleskop leverantör kvällen till ära och det var dags att ge sig upp på Skansberget för att stjärnskåda. Skansberget visade sig vara en ideal plats för detta då det inte finns gatubelysning på toppen och man kommer bort en bit från stadens ljus. Turligt nog var kvällshimlen klar, vilket gjorde att det gick att se Saturnus ringar, Jupiter med fyra månar samt Andromeda galaxen i teleskopen. Dessutom kunde man se bland annat Sommartriangeln, Karlavagnen och Cassiopeja på himlen.

Stjärnskådning på Skansberget i Uddevalla ovanför stadens ljus med Jupiter på himlen.
Stjärnskådning på Skansberget med Jupiter och Saturnus på himlen.

 

Ett stort tack till Uddevalla komun, Bohusläns museum, Populär Astronomi och Julia Niklasson såklart som såg till att det blev en ordentlig invigning av detta nya fantastiska objekt i Sweden Solar System!

Eddie Profaska-Dzankic deltog i European Space Camp 2021 online

Eddie Profaska-Dzankic, 19 år från Malmö, tilldelades Rymdstipendiet 2021. Rymdstipendiet är ett heltäckande resestipendium som vi varje år delar ut till en gymnasieelev som gjort ett gymnasiearbete med anknytning till rymden. Eddies arbete handlade om rymdskrot som ligger i omloppsbana kring jorden. Det heltäckande resestipendiet gick till det fullspäckade rymdtekniklägret European Space Camp på den norska rymdbasen Andøya Space Center. På grund av covid-19 hölls lägret online denna gång. Här kan du läsa Eddies upplevelser av online lägret!

European Space Camp innebär vanligtvis en resa till Andöya i Norge för att delta praktiskt i en raketuppskjutning tillsammans med ett tiotal andra elever (Ja, uppskjutningen sker på en riktigt raketbas med en verklig raket). År 2021 blev det inte så. Men den upplaga av Space Camp som jag fick delta online på i augusti innehöll fortfarande mycket annat som är värt att nämna.

Innan lägret så hade deltagarna fått tillgång till en förkurs i lite raketfysik. Det uppskattades! Då det dock var den första upplagan av ESC som hölls online någonsin, så borde kanske misstag ha förväntats. En ny plan hade lagts upp av Team Space Camp (anordnare/handledarna för lägret). Den var att skicka hem små delar och elektronik för en vatten-raketuppskjutning, till varje deltagare. Detta innebar massor av internationell post och ironiskt nog har jag ännu inte fått paketet :)

Som tur var bestod lägret av en massa föreläsningar med ett ganska tätt schema. Föreläsningarna hölls av dem som jobbade på raketbasen i Andöya, folk från ESA, ingenjörer som håller på med satellitkonstruktioner och satellitdata, samt fysiker. Dem talade om sina jobb, våra möjligheter och förklarade en del om raketer samt satelliter. Utöver föreläsningar fanns även laborationer. Laborationerna var självfallet mer praktiska men tyvärr inte lika givande för mig som föreläsningarna. Dels för att föreläsningarna avslutades med många intressanta frågor. Men framförallt för att jag aldrig fick tag i paketet med raketen som laborationerna var kopplade till. Exempel på en laboration var visualisering av raketdata genom programmering i python.

Främst uppskattade jag upplysningen jag fick om vilka möjligheter som existerar för en karriär inom satellitkonstruktion, raketuppskjutningar, vetenskapen om tyngdlöshet och även möjligheterna som en universitetsstudent har. Det är nämligen så att ESA har en massa möjliga projekt för universitetsstudenter under studietiden: ESA – Education (Scrolla ner till “Hands-on space projects”)

Vanligtvis innehåller lägret alltid en massa aktiviteter utanför det tekniska. Detta året bestod aktiviteterna av lekar och spel (såsom geoguessr, nerd-quiz o.s.v…). Jag står i skuld till dessa lekar för de nya kontakter och möjligtvis framtida vänner/kollegor som jag erhöll under lägret. En av handledarna beskrev lägret som *parafras* “En plats där nördar kan samlas och vara sig själva”. Så även om det nog hade blivit roligare att nörda mig med dessa med-nördar på plats så var det värt de tre dagarna vi hade online ändå. Och även om jag aldrig fick paketet med raketbitarna och elektroniken så var det värt att delta på aktiviteterna. European Space Camp var sammanfattningsvis en fin möjlighet som jag inte förväntade mig att få uppleva.

Stort tack till Astronomisk Ungdom för möjligheten att deltaga!

/Eddie

P.S. Det där paketet kommer nog fram snart…. om tullen tillåter.

Gå på premiären av Dune med AU!

Dune skrevs av Frank Herbert år 1965 och handlar om Paul Atreides som måste åka till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. Detta verk har filmatiserats tidigare år 1984, men nu har Denis Villeneuve (som tidigare regisserat bl.a. Arrival och Blade Runner 2049) tagit sig an detta rymdäventyr, som inspirerat såväl Star Wars som Game of Thrones. I den här nya filmen hittar vi i rollerna bland annat Timothée Chalamet, Zendaya, och svenskarna Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård. Filmen har premiär i Sverige på bio den 15:e september.

I samband med att filmen har premiär planerar medlemmar i Göteborg och Stockholm att gå på filmen tillsammans (se nedan). Vi uppmuntrar även er andra ute i landet att gå på filmen tillsammans. Ta gärna en gruppbild vid biografen och skicka till kansli@au.se så kan samla alla biobesöken i ett inlägg!


Göteborg
Den 16:e september kommer GAUSS att titta på DUNE på bio! För att tävla om en GRATIS biobiljetter, fyll i formuläret: Utlottning. Sista dag att vara med i utlottningen är den 9:e september 23:59. Missa inte denna chans!

Stockholm:
Häng med AU i Stockholm på premiären av Dune! Vi kommer gå den 15:e september kl. 21:00 på IMAX-salongen på Filmstaden i Mall of Scandinavia. Ordinarie pris på biljetten är 229 kr, men går du med oss betala du endast 200 kr. För att få följa med behöver du fylla i formuläret nedan och swisha 200 kr till 123 032 33 37. Märk betalningen med namn och Dune. Filmen har 11-årsgräns. Vi har begränsat antal platser.

Träningsläger vid Stockholms gamla observatorium inför Astronomiolympiaden

I slutet av juli hölls ett träningsläger i Stockholm för de som gjorde bäst ifrån sig på kvalificeringsprovet till Astronomiolympiaden 2021. 17 motiverade och duktiga elever samlades för en långhelg där de fick fördjupa sig i astronomi och astrofysik. En av deltagarna, Ville Damberg har skrivit följande inlägg där han berättar mer om lägret.

 

Torsdag 29/7

Anders i full gång med föreläsning.

Med endast vetskapen att jag skulle få genomgå en ganska intensiv kurs i astronomi i Stockholm under några dagar, hoppade jag och två klasskompisar på pendeltåget som skulle ta oss till Stockholm. När vi kom fram väntade en glad skara på oss, däribland Anders Västerberg, en entusiastisk, rolig, och driven gymnasielärare i fysik, Filippa Koskelainen, intressant person och nyligen utexaminerad student i astronomi (kandidat+master om jag minns rätt), också hon väldigt entusiastisk och driven, Hugo Berg, Linux-magiker som pluggar matematik och datalogi på Oxford, samt Hugo Spencer, en störtskön och alldeles för kunnig teknisk fysik-student från Chalmers. Det var dessa ikoner vi skulle lära känna och ha som lärare under de kommande dagarna.

När alla 17 elever hittat rätt, så bar det först av till hotell Generator, och sedan vidare upp till observatoriet. Under den första eftermiddagen så lattjade vi mest runt och lärde känna varandra, men Anders passade också på att introducera oss för grundläggande teleskopkunskaper, samt lite teori på samma område, innan vi rundade av dagen.

 

Fredag 30/7

Efter en mindre försovning och således snabb frukost så bar det av tillbaka upp till observatoriet, där flera roliga lektioner väntade. Vi gick bl.a. igenom grundläggande matematik och sfärisk trigonometri, t. ex. Ellipser, hyperbol respektive hyperbel och allmänna beräkningar. (Tänk a = v2/r och vinkelhastigheter.) Vi gick även igenom koordinatsystem (Rektascension och deklination, samt azimuth), parallax och manuella plottningar. Det var kanske lite väl rakt på sak kan man tycka, men samtidigt så uppskattar jag att så mycket tid som möjligt lades på att undervisa istället för att slösa bort den på annat.

Mikaels tur att föreläsa

Det var också under fredagen som Mikael, AUs generalsekreterare, anslöt sig till lägret. Han visade sig direkt vara en god ledare, och dessutom en skön grabb, så han passade in perfekt!

Efter lektionerna så räknade vi tillsammans på exempeluppgifter från tidigare prov i någon timme, åt sedan pizza till middag, och kollade på Interstellar. Några som redan sett filmen fick lov att gå tillbaka till hotellet om de ville, bland dem som gick tillbaka var jag.

Runt klockan 23:40 så gick vi till observatoriet igen för att göra lite observationer.

 

Lördag 31/7

Strax efter tolvslaget påbörjade vi våra observationer, dels med det stora teleskopet i kupolen på gamla observatoriet, dels med ett mindre teleskop som vi flyttade runt för hand i parken utanför observatoriet.

Informellt och sporadiskt så pratade vi om diverse stjärnbilder, binära system och andra fräna saker i himlavalvet fram till ungefär 01:40. Tiden gick på tok för fort!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad det gäller observationer så lyckades vi, trots att vi var i centrum av Stockholm, ha förhållandevis god sikt. Vi hade dessutom tur med atmosfären eftersom vi bara hade några enstaka moln som vågade passerade över oss, vilket möjliggjorde observationer av bl.a. Månen, Jupiter och Saturnus. Vi ägnade också lite tid åt att hitta bl.a. Sommartriangeln, stora och lilla Karlavagnen, Polstjärnan, Vega, Cassiopeja, Cepheus och några fler stjärnor och stjärnbilder.

Någon gång mellan klockan två och tre kröp vi till kojs, och lyckligtvis fick vi sovmorgon dagen därpå, även om nattens vila blev tämligen kort ändå.

Hur som haver var det snart dags att vakna, och strax därpå var det full fart igen. Det var den här dagen dags att gå igenom bl.a. Newtons och Keplers lagar, gravitation, olika sätt att utföra avståndsberäkningar, vad magnituder är och lite allmänt gå igenom solsystemet. Alltsammans var väldigt intressant, dock fanns en väldig spridning i svårighetsgraden på vardera lektion. Exempelvis var Newtons och Keplers lagar tämligen lätta att hänga med i, vilket antagligen var pga att de inte var sprillans nya. Magnituder däremot, relativ och absolut, samt luminositet, var helt nya begrepp, med nya enheter och nya applikationsområden, vilket gjorde det bra mycket svårare att hänga med i svängarna på plats. Men med våra anteckningar, wikipedia och lite tid, så löste det sig samma kväll.

Vi gick även igenom “provteknik”, d.v.s. hur man lyckas på IAO och IOAA. Detta applicerades sedan under räknepasset senare på dagen, där vi under en timmes lektion lyckades med konststycket att gå igenom och lösa samtliga uppgifter från en tidigare olympiad. Om de löstes med maxpoäng är tveksamt, men löstes gjorde de!

Albanova

Då dagens lektioner var klara kom en lite oväntad händelse.Jag kommer inte ihåg om det var ristat i sten redan innan, men för mig var det en överraskning, men en å så varmt välkomnad sådan! Nämligen ett besök på AlbaNova!

Som om det inte nog med att få besöka lokalerna där några av världens vassaste hjärnor spenderar sina dagar, så fick vi också en guidad tur av bl.a. Albanova-teleskopet och en föreläsning av en postdok, Flavio Calvo, där han pratade om och beskrev vad han gjorde där och hur de bär sig åt för att forska på, i hans fall, solens atmosfär (med fokus på kromosfären) och några intressanta fenomen som uppstår där.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter vad som kändes som några alldeles för snabba timmar på AlbaNova, var det dags att äta middag. Vi bjöd med oss Flavio till restaurang Cypern som ligger inte särskilt långt från AlbaNova, och hade det trevligt tillsammans ett tag.

Väl tillbaka på hotell Generator (ganska sent), så fick vi efter lite kortspel och pingismatcher en varning av Mikael som löd som följande: “Är ni fortfarande vakna nu så får ni inte komma och klaga på att ni är trötta imorgon.” Varpå han några minuter senare bjöd oss alla till en runda Maffia. Det var en höjdpunkt kan man väl lugnt säga!

Efter att Hugo S kallblodigt sett till att mörda hela byn i Maffia, så kröp vi återigen till kojs och gjorde oss redo för en ny dag. Även denna gång kanske lite väl sent.

 

Söndag 1/8

När väckarklockan tjöt dagen därpå packade vi lite virrigt ihop vårt pick och pack, rumlade ned till frukosten, checkade ut och drog upp till observatoriet igen för sista gången.

Väl där så fick vi de sista genomgångarna för denna resa. Den första handlade om Hubble, både teleskopet och konstanten. Samt hur man upptäckte att Andromeda var så långt bort mha s.k. “cepheidvariabler”. Därefter fick Anders äran att hålla lägrets sista lektion, som handlade om galaxer; Hur, och varför, de ser ut som de gör och ett urval av deras egenskaper. Tyvärr behövde han runda av lite tidigare än tänkt, men det är inte hela världen. Man ska vara glad att man fick vara med!

Söndagen avrundades ganska fort. Efter att Anders avslutat sin föreläsning gick alla ut ur lokalen och tog farväl. Någon timme senare satt vi på pendeltåget tillbaka hem. Lite förvirrade av den korvstoppningen vi fått, men också lite glada över att få ha tagit del av en så fantastisk möjlighet.

Jag skulle vilja avrunda detta blogginlägg med att rikta ett stort tack till Filippa Koskelainen, Mikael Ingemyr och Anders Västerberg för att ha varit alldeles fenomenala lärare, och till Hugosarna för att de frivilligt stod ut med oss i flera dagar, trots en oändlig flod av frågor och en anmärkningsvärd oförmåga att lösa till synes enkla uppgifter.

Tack för den här tiden, jag hoppas vi ses igen!
Med vänlig hälsning, Ville Damberg.

 

Bli aktiv! Info-träff om AU:s nationella verksamhet

AU söker nu projektmedlemmar till vårens helgkonferenser, sällskapsresor, den rymdpolitiska gruppen samt lokala barn- och ungdomsläger med rymdtema.
1 september kl. 18.00 är alla som är intresserade av att engagera sig välkomna på följande zoom-möte:
Vi kommer att gå igenom vad de olika projekten innebär och introducera er till AU:s nationella verksamheter. Mer information och intresseanmälan går att hitta här. Intresseanmälan är öppen 19 augusti till 19 september.
Tveka inte att höra av dig direkt till projektkoordinator@astronomiskungdom.se om du har några frågor.
Vi ses!

Astronomisk Ungdom firar 9 år!

Den 19:e augusti 2012 hölls det konstituerande årsmötet för Astronomisk Ungdom, och du kan inte ana vad som hände sen. Nu fyller AU 9 år! Hela historien om AU går att läsa på Svenska astronomiska sällskapets jubileumsblogg. Dessa 9 år skulle inte vara möjliga utan er medlemmar som är med och skapar våra verksamheter och som deltar på verksamheterna! Nu börjar vi ladda inför 10 års jubileum nästa år!

Denna dag, 19:e augusti, uppmuntrar vi förstås att man firar på något kul sätt. I Stockholm, Uppsala och Göteborg kommer det att arrangeras lite större firande för er som är i närheten. Ni är såklart varmt välkomna att anordna era egna firande! Vart ni än firar får ni gärna lägga upp bilder och tagga oss på Instagram (@astronomiskungdom) så sprider vi gärna det på våra sociala medier! Vi kommer under firandet köra ett kahoot om AU och tävla mellan distrikten. Även om du inte bor nära nått distrikt är du varmt välkommen att delta på zoom och i kahootet. Vi kör kahoot kring 17:00!

Zoom-länk: https://uu-se.zoom.us/j/65661406014

Ett stort grattis till oss och hoppas vi ses på plats eller online!

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 11/8

Den sista dagen på rymdforskarskolan 2021 Göteborg, en dag man sent ska glömma.

Dagen inleddes precis som vanligt, förutom att vi fick en liten sovmorgon till 07:30) och att dagens klädkod var “Business Formal”. Efter frukosten gav vi oss iväg till Chalmers för att göra de sista justeringarna på våra projekt och öva inför presentationerna. Projektet som vi hade fått sysslat med de sista dagarna gick ut på att vi skulle kombinera allt det vi hade fått öva på tidigare i veckan. Det vi då fick göra var att bygga en sond som vi sedan skulle skicka upp med drönare och sedan låta den falla med fallskärm och samlar olika data beroende på vilken/vilka sensorer vi använt. Vår grupp blev klar med den första sensorn innan deadline så vi bestämde oss för lägga till ytterligare en sensor. Från början hade vi den sensor som i första hand mäter CO2 (koldioxid) samt TVOC och då tyckte vi att en lämplig sensor vore tryckmätaren som då även beräknar altituden, vilket var väldigt relevant för vår huvudsakliga mätdata.

Klockan närmade sig 13.00 och vi begav oss bort mot Gustaf Dahlén Salen, som tur var för oss låg det precis intill både NTI och Chalmers, så vi behövde inte stressa under lunchen. Ännu en positiv sak var att de enda fysiska åskådarna som vi hade var vi från RFS och resten deltog via ZOOM på grund av restriktionerna, vilket säkert underlättade saker för många i gruppen. Alla grupper gjorde verkligen ett kanonjobb både med projektet och presentationerna. Alla handledare var verkligen nöjda de med, vilket var jätteroligt förstås. Jag är absolut inte menad för att stå i centrum eller tala inför publik så jag var väldigt imponerad av varenda en som presenterade och speciellt hur proffsigt och smidigt min grupp lyckades ta över och rädda situationen när det helt och hållet låste sig för mig tre ord in i första meningen. Härnäst var det dags för diplomutdelning som dessutom var underskrivet av ingen mindre än Christer Fuglesang!!

Avslutningsmiddagen hölls i en fin gammal tågvagn som står på Chalmers, riktigt häftigt faktiskt. Supergod vegetarisk trerätters, allsång (med rymdtema förstås) och roliga spex. Till sist höll en av eleverna ett väldigt känslosamt och rörande tal som slutade i många tårar. Vi gick sedan alla, en i taget, och kramade om honom och efter det kramade man nästa person och ställde sig längs väggen så att alla personer skulle få krama varandra. Väldigt känslosam kväll men även väldigt betydelsefull och minnesvärd. Efter ca 1h hade vi samlat oss nog för att gå tillbaka mot NTI och väl där fick vi höra en av handledarna spela och sjunga sin egna låt, superbra.

Lite senare var det dags för hemlig aktivitet och när vi kom tillbaka från det fick vi alla ett varsitt häfte som var till för att alla skulle skriva något fint i varje persons häfte. Man fick inte läsa sitt eget förrän man kom hem. Medan alla skrev serverades kvällsmackor och frukt och två av handledarna spelade massa filmmusik och lät alla gissa vilken film de var ifrån. Planen var att alla skulle dygna men några däckade innan det var dags för uppstigning 6:50 för städning. Därefter gick vi till Chalmers och sa hejdå och där var Rymdforskarskolan 2021 Göteborg, slut.

MVH Saga

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 10/8

Hej bloggen!

Den nionde dagen började som vanligt med att vi väcktes av ”Jag är en astronaut”. Vi gjorde oss i ordning, och gick sedan mot Chalmers. Där fick vi våra tre sista föreläsningar för denna upplaga av Rymdforskarskolan. Föreläsningarna handlade om avlägsna galaxer av Kirsten Kraiberg Knudsen, radioastronomi av Vincent Desmaris, samt om Jupiters måne Ganymedes av Maria Sundin. Det var mycket intressant, och alla föreläsare var duktiga på att förklara så att alla hängde med.

Efter en god lunch fortsatte vi jobba på det sista på våra projekt inför morgondagens presentationer. Vi fick bland annat öva på hela presentationen inför några av handledarna.

Sedan åt vi kvällsmat, och efter detta var det dags för Mikael Ingemyr, en utav Astronomisk Ungdoms grundare, att hålla en presentation om sig själv och om AU. Presentationen varade i tre timmar och en kvart, men ur min synpunkt var varje minut av den intressant. Det var mycket inspirerande att få höra om vad han har åstadkommit, samt att få tips på olika tävlingar, läger och stipendier som man kan söka till. Han berättade även om hur man kan engagera sig i AU, vilket de flesta av oss, inklusive mig själv, vill göra efter Rymdforskarskolan är slut.

Liksom alla andra dagar här var dag 9 en fantastisk dag!

MVH Lova

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 9/8

Då ännu en härlig morgonstund fylld av mat, toalettköer och… underbar musik… hade
passerat begav vi oss tillbaka till Chalmers för morgonens 3 föreläsningar!

Den första handlade om att jobba på ESA, av Malcolm Fridlund. Han berättade om projekten
han hade hjälpt till med under sina år. Bland annat om svårigheterna vår atmosfär och
teknologi utgör på observationer från jorden och om potentiell byggnad av observatorium på
månens utsida för att komma bort från allt brus från jordens teknologi och atmosfär.

Den andra handlade om interstellär kemi, av Eva Wirström. Istället för att irritera sig på
stoftmolnen som skymmer stjärnorna vid observationer, studerar hon dem! Det är nämligen
dessa moln som skapar stjärnorna genom att tryckas ihop av gravitationen tills de får så hög
densitet att de exploderar.

Den tredje var av Bitten Gullberg, som åker tillbaka i tiden för att studera vad galaxer för
miljarder år sedan höll på med. Hur gjorde hon det egentligen?… Den karamellen får du
suga på!

Efter lunch förberedde vi det sista inför ett av dagens höjdpunkter… uppskjutningen av våra
sonder! Efter en bussresa som de civila passagerarna förmodligen fann väldigt spännande
då 22 högljudda personer med masker steg på samtidigt, gick vi till ett fält fyllt av rådjur och
harar på kvällen! Luften var sval och fuktig, himlen färgades rosa och atmosfären fylldes
med musik och skratt från ett gäng unga astronomer :)

Där sköt vi upp våra sonder och samlade in all möjlig data! Just vår grupp mätte UV-
strålning… På natten. Spännande resultat måste jag säga.

Sedan var det dags att diskutera nästa strategiska steg… Inte långt efter fick pizzabagarna
på ett pizzaställe mitt i Göteborg i uppgift att baka 8 pizzor klockan 12 på natten.
Natten rundades av med 3 omgångar Just Dance. Det var sannerligen en speciell kväll, med
fantastisk stämning. Alla är så snälla här.

MVH Victoria

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 8/8

Tja tja bloggen!

Här går tiden otroligt fort och till allas besvikelse är första veckan på rymdforskarskolans nu officiellt över.

Idag väcktes vi av ”Jag är en astrosmurf” till skillnad från vår klassiska väckning med ”Jag är en astronaut”. Det följdes självklart av en välbehövlig frukost. Numera har de flesta också lärt sig att minst en kopp kaffe om dagen är nödvändigt för att hålla sig på topp.

När morgonrutinerna var utfärdade tog vi en kort promenad till Chalmers för att få en snabb presentation om fallskärmsbygge av våra kära handledare Theresia och Gabriel. Därefter tog vi trappan ner och startade konstruera våra egna fallskärmar inför Ägglandningen, som tyvärr inte kunde utföras idag p.g.a. dåligt väder och låsta lokaler. Fallskärmarna skapades i hanledargruperna och var gjorda av grilltält. Materialet som blev över användes till coola klädesplagg så som ”ninjaband” och kreativa varianter av regnskydd.

Eftersom vädret ej var särskilt mysigt blev lunchen för ovanlighetens skull inomhus. Det serverades idag fiskpinnewraps med en äppelsallad. Konstig kombo, men mycket uppskattad av de allra flesta!

Även eftermiddagen spenderades på Chalmers, men nu lades tiden ned på att fortsätta med projektet. Idag var det för de flesta grupperna programmering och lödning som gällde. Alla jobbade på riktigt hårt och verkade göra stora framsteg, delvis tack vare Eli, vårt egna programmeringsproffs till handledare. I min grupp fick vi intressanta insikter om vad våra sensorer faktiskt ska mäta och om hur dess värden bör tolkas. Självklart togs det även en välbehövlig kaffepaus!

När projekt-passet hade lidit mot sitt slut tog vi oss återigen tillbaka till NTI-gymnasiet för lite käk. Det serverades gött mos och köttbullar till middagen, och i bakgrunden spelades såklart musik med rymdtema.

Dagens sociala kvällsaktivitet var ”Last Lecture”, en inspelad föreläsning av Randy Pausch om barndomsdrömmar och att hjälpa andra förverkliga sina drömmar. Ett av alla citaten som stannade hos mig är ”erfarenhet är det du får när du inte får det du vill”. Har du inte sett detta så rekommenderar jag det definitivt!

Föreläsningen följdes av Jessica Meirs sommarprat som släpptes idag. Vi gjorde det mysigt och bekvämt i caféet och lyssnade tillsammans om hennes resa mot att lära känna dig själv bland stjärnorna. Även detta är något jag starkt kan rekommendera!

Efter sommarpratet drogs ännu en föreläsning igång, nu av vår alldeles egna handledare Niklas. Den handlade om relativitetsteorin och verkade mycket uppskattad av alla som var med. Själv var jag alldeles för trött och hängde i biblioteket med en mindre, men minst lika härlig, grupp människor.

Alla var väldigt trötta och gick, för första gången på länge, och lade sig i tid. Tack och godnatt!

Med rymdiga hälsningar
Smilla