Workshop – Rymdforum 2021

I samband med Rymdforum 2021 anordnade Astronomisk Ungdom en workshop i samarbete med Chalmers. Fjorton entusiastiska gymnasieelever samlades under söndagen den 10:e oktober för att ta del av spännande föreläsningar och praktiska laborationer. Där fick de chansen att lära sig mer om rymden och kunde hämta inspiration inför ett framtida gymnasiearbete. 

Dagen var uppdelad i två pass med en föreläsning och en laboration vardera. Det första passet inleddes med en spännande föreläsning av postdoc Holly Andrews där hon pratade om massiva stjärnor och hennes forskning inom området. Därefter fick deltagarna genomföra en laboration där de, med hjälp av en vattensensor och en Arduino, skulle få en LED-lampa att lysa beroende på hur hög vattenkoncentrationen i två olika behållare med jord var. De fick koppla ihop delarna av kretsen själva och sedan fylla i den koden som saknades på Arduinon. De löste dessa utmaningar på nolltid och lyckades få LED-lampan att lysa rött för att indikera hög vattenkoncentrationen och grön för låg.

Efter lunch blev det dags för pass 2. Tobia Carozzi från Onsala rymdobservatorium inledde passet med en föreläsning om bland annat radioteleskopen LOFAR och SKA. Likt pass 1 fortsatte pass 2 med en laboration med en Arduino och en sensor. Denna gången blev det istället för en vattensensor en sonar som använder ljudets fortplantning för att mäta avståndet till olika föremål. Elevernas uppgift var att bestämma ljudets hastighet med hjälp av sensorn. Denna laboration innebar en större utmaning kodningsmässigt. Däremot lyckades de efter ett tag få ut tillfredsställande värden på ljudets hastighet.

Efter två inspirerande föreläsningar och två laborationer var det dags att avsluta workshopen. Sammanfattningsvis blev den väldigt lyckad! Eleverna fick möjligheten att lära sig av forskare och ingenjörer och dessutom öva på sin problemlösningsförmåga under laborationerna. Vi som har arrangerat detta hoppas att alla deltagare känner sig nöjda och fyllda med ny kunskap och inspiration! 

Rymdiga hälsningar,

Linnéa och Carl

Så var återträffen för RFS Stockholm 2021

Under varje upplaga av Rymdforskarskolan lär gruppen av elever känna varandra väldigt väl och bildar en väl sammansvetsad grupp. När programmet är över fortsätter de att hålla kontakten och vänskapen. Ibland arrangeras även återträffar, och för några veckor sedan hade Stockholmsupplagan av årets Rymdforskarskola en efterlängtad reunion. Här följer Hanna Åkermans återgivning av den helgen.

Vi började lördagen med att äta lunch tillsammans i Magnethuset för att sedan köra en femkamp inspirerad av rymdolympiaden från Rymdforskarskolan. Handledargrupperna gick ihop igen och fick än en gång tävla om äran. Den intensiva femkampen bestod av en kubbturnering, en kahoot om RFS, land & rike space edition, ett rymdmusikquiz, och flera partier super ninja! Därefter var det dags för den obligatoriska maffian – något som var en viktig del av vår upplaga. Vi åt sedan middag tillsammans och spenderade resten av kvällen i Magnethuset med att köra maffia, fågelspelet och secret hitler – helt enkelt massvis av bluffspel! En del av oss sov över och vi lämnade sedan Magnethuset på söndagsmorgonen. Det var verkligen superkul att få återse alla igen. Vi längtar redan till nästa reunion!

/Hanna

Space Camp Skåne augusti 2021

Fredag den 6 augusti anlände 9 förväntansfulla barn till Dalby Scoutgård utanför Lund. Eftermiddagen började med lära känna lekar och matlagning. Efter Tacokvällen satte vi igång med den första utmaningen: bygget av spagetti- och marshmallowtorn. Många innovativa byggen skådades, men enligt många var nog ändå höjdpunkten att äta upp de överblivna resterna. Kvällen avslutades med stjärnskådning där vi bland annat lyckades pricka in Jupiter i teleskopet.

Lördagsmorgonen började med födelsedagssång till en av våra deltagare. Efter frukosten fick deltagarna lösa ett case som gick ut på att överleva en 100 årig rymdfärd och att bygga upp en civilisation på en exoplanet. På eftermiddagen åkte vi iväg till Tycho Brahe-observatoriet i Oxie där vi fick kolla på deras teleskop, titta på solen genom två olika solteleskop och lyssna på föredrag om liv i rymden och rymdfärd. Såklart fanns det även tid att ställa frågor till astronomerna och hade inte bussen kommit och hämtat oss efter tre timmar hade flera av deltagarna nog haft frågor för ett par timmar till. Efter en lyckad eftermiddag på observatoriet fortsatte kvällen med pizza och film.

På söndagsmorgonen väcktes alla istället till låten ”Jag är en astronaut”. Som avslutande aktivitet byggde vi månlandare som skulle rädda ett ägg. Alla ägg utom ledarnas klarade sig galant! 

Alla ledarna vill tacka deltagarna för en super helg :)

MVH

Talitha, Tilda, Aurora och Adam

Invigning av Varda i Uddevalla

Den 4:e September var det äntligen dags att ge skulpturen Varda en ordentlig invigning med allt vad det innebär. Varda är det senaste tillägget i Sweden Solar System, världens största skalenliga modell av solsystemet med Globen i Stockholm som solen. Skalan är 1:20 000 000. Astronomisk Ungdom var såklart på plats och deltog i invigningen samt anordnade stjärnskådning på kvällen.

 

Varda är en dvärgplanet som ligger utanför Neptunus i Kuiperbältet på ett avstånd på ca. 40-53 AU (astronomiska enheter där 1 AU är avståndet mellan solen och Jorden). Varda har rör sig i en elliptisk bana och därför variera avståndet till planeten. Varda är inte ensam utan har som sällskap en måne vid namn Ilamarë som avbildas tillsammans med Varda i Uddevalla. Namnen på dvärgplaneten och månen är hämtade ur J.R.R. Tolkiens böcker. Skulpturen är formgiven av en AU-alumni vid namn Julia Niklasson som vann en tävling i Populär Astronomi 2017 och då fick möjlighet skapa denna skulptur. Varda är ett runt objekt som har en verklig storlek på ca. 70 mil i diameter vilket blir ca. 33 millimeter enligt skalan där Globen är solen. Skulpturen i Uddevalla är i Bohusgranit och materialet valdes för att skulpturen ska ha en lokal koppling. Det är inte helt enkelt att skapa en så liten skulptur i sten och Julia fick fråga runt ett tag innan hon hittade bildhuggaren Aiman Esper, som tog sig an uppdraget. Resultatet ser ni nedan!

Invigningen ägde rum utanför Bohusläns museum klockan 13:00 lördagen den 4:e september. För att närvara vid invigningen gav sig en del av AU:s kansli, Edwin och Filippa, ut på en rymdresa hela vägen från Solen/Globen i Stockholm till Varda i Uddevalla. En resa på ca. 5 timmar med tåg. Under invigningen berättade Julia om arbetet med skulpturen och Annelie Högberg, ordförande för kultur och fritidsnämnden höll tal.

På kvällen anlände nästa rymdfarare från AU:s kansli nämligen Mikael, som även var teleskop leverantör kvällen till ära och det var dags att ge sig upp på Skansberget för att stjärnskåda. Skansberget visade sig vara en ideal plats för detta då det inte finns gatubelysning på toppen och man kommer bort en bit från stadens ljus. Turligt nog var kvällshimlen klar, vilket gjorde att det gick att se Saturnus ringar, Jupiter med fyra månar samt Andromeda galaxen i teleskopen. Dessutom kunde man se bland annat Sommartriangeln, Karlavagnen och Cassiopeja på himlen.

Ett stort tack till Uddevalla komun, Bohusläns museum, Populär Astronomi och Julia Niklasson såklart som såg till att det blev en ordentlig invigning av detta nya fantastiska objekt i Sweden Solar System!

Eddie Profaska-Dzankic deltog i European Space Camp 2021 online

Eddie Profaska-Dzankic, 19 år från Malmö, tilldelades Rymdstipendiet 2021. Rymdstipendiet är ett heltäckande resestipendium som vi varje år delar ut till en gymnasieelev som gjort ett gymnasiearbete med anknytning till rymden. Eddies arbete handlade om rymdskrot som ligger i omloppsbana kring jorden. Det heltäckande resestipendiet gick till det fullspäckade rymdtekniklägret European Space Camp på den norska rymdbasen Andøya Space Center. På grund av covid-19 hölls lägret online denna gång. Här kan du läsa Eddies upplevelser av online lägret!

European Space Camp innebär vanligtvis en resa till Andöya i Norge för att delta praktiskt i en raketuppskjutning tillsammans med ett tiotal andra elever (Ja, uppskjutningen sker på en riktigt raketbas med en verklig raket). År 2021 blev det inte så. Men den upplaga av Space Camp som jag fick delta online på i augusti innehöll fortfarande mycket annat som är värt att nämna.

Innan lägret så hade deltagarna fått tillgång till en förkurs i lite raketfysik. Det uppskattades! Då det dock var den första upplagan av ESC som hölls online någonsin, så borde kanske misstag ha förväntats. En ny plan hade lagts upp av Team Space Camp (anordnare/handledarna för lägret). Den var att skicka hem små delar och elektronik för en vatten-raketuppskjutning, till varje deltagare. Detta innebar massor av internationell post och ironiskt nog har jag ännu inte fått paketet :)

Som tur var bestod lägret av en massa föreläsningar med ett ganska tätt schema. Föreläsningarna hölls av dem som jobbade på raketbasen i Andöya, folk från ESA, ingenjörer som håller på med satellitkonstruktioner och satellitdata, samt fysiker. Dem talade om sina jobb, våra möjligheter och förklarade en del om raketer samt satelliter. Utöver föreläsningar fanns även laborationer. Laborationerna var självfallet mer praktiska men tyvärr inte lika givande för mig som föreläsningarna. Dels för att föreläsningarna avslutades med många intressanta frågor. Men framförallt för att jag aldrig fick tag i paketet med raketen som laborationerna var kopplade till. Exempel på en laboration var visualisering av raketdata genom programmering i python.

Främst uppskattade jag upplysningen jag fick om vilka möjligheter som existerar för en karriär inom satellitkonstruktion, raketuppskjutningar, vetenskapen om tyngdlöshet och även möjligheterna som en universitetsstudent har. Det är nämligen så att ESA har en massa möjliga projekt för universitetsstudenter under studietiden: ESA – Education (Scrolla ner till “Hands-on space projects”)

Vanligtvis innehåller lägret alltid en massa aktiviteter utanför det tekniska. Detta året bestod aktiviteterna av lekar och spel (såsom geoguessr, nerd-quiz o.s.v…). Jag står i skuld till dessa lekar för de nya kontakter och möjligtvis framtida vänner/kollegor som jag erhöll under lägret. En av handledarna beskrev lägret som *parafras* “En plats där nördar kan samlas och vara sig själva”. Så även om det nog hade blivit roligare att nörda mig med dessa med-nördar på plats så var det värt de tre dagarna vi hade online ändå. Och även om jag aldrig fick paketet med raketbitarna och elektroniken så var det värt att delta på aktiviteterna. European Space Camp var sammanfattningsvis en fin möjlighet som jag inte förväntade mig att få uppleva.

Stort tack till Astronomisk Ungdom för möjligheten att deltaga!

/Eddie

P.S. Det där paketet kommer nog fram snart…. om tullen tillåter.

Gå på premiären av Dune med AU!

Dune skrevs av Frank Herbert år 1965 och handlar om Paul Atreides som måste åka till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. Detta verk har filmatiserats tidigare år 1984, men nu har Denis Villeneuve (som tidigare regisserat bl.a. Arrival och Blade Runner 2049) tagit sig an detta rymdäventyr, som inspirerat såväl Star Wars som Game of Thrones. I den här nya filmen hittar vi i rollerna bland annat Timothée Chalamet, Zendaya, och svenskarna Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård. Filmen har premiär i Sverige på bio den 15:e september.

I samband med att filmen har premiär planerar medlemmar i Göteborg och Stockholm att gå på filmen tillsammans (se nedan). Vi uppmuntrar även er andra ute i landet att gå på filmen tillsammans. Ta gärna en gruppbild vid biografen och skicka till kansli@au.se så kan samla alla biobesöken i ett inlägg!


Göteborg
Den 16:e september kommer GAUSS att titta på DUNE på bio! För att tävla om en GRATIS biobiljetter, fyll i formuläret: Utlottning. Sista dag att vara med i utlottningen är den 9:e september 23:59. Missa inte denna chans!

Stockholm:
Häng med AU i Stockholm på premiären av Dune! Vi kommer gå den 15:e september kl. 21:00 på IMAX-salongen på Filmstaden i Mall of Scandinavia. Ordinarie pris på biljetten är 229 kr, men går du med oss betala du endast 200 kr. För att få följa med behöver du fylla i formuläret nedan och swisha 200 kr till 123 032 33 37. Märk betalningen med namn och Dune. Filmen har 11-årsgräns. Vi har begränsat antal platser.

Träningsläger vid Stockholms gamla observatorium inför Astronomiolympiaden

I slutet av juli hölls ett träningsläger i Stockholm för de som gjorde bäst ifrån sig på kvalificeringsprovet till Astronomiolympiaden 2021. 17 motiverade och duktiga elever samlades för en långhelg där de fick fördjupa sig i astronomi och astrofysik. En av deltagarna, Ville Damberg har skrivit följande inlägg där han berättar mer om lägret.

 

Torsdag 29/7

Anders i full gång med föreläsning.

Med endast vetskapen att jag skulle få genomgå en ganska intensiv kurs i astronomi i Stockholm under några dagar, hoppade jag och två klasskompisar på pendeltåget som skulle ta oss till Stockholm. När vi kom fram väntade en glad skara på oss, däribland Anders Västerberg, en entusiastisk, rolig, och driven gymnasielärare i fysik, Filippa Koskelainen, intressant person och nyligen utexaminerad student i astronomi (kandidat+master om jag minns rätt), också hon väldigt entusiastisk och driven, Hugo Berg, Linux-magiker som pluggar matematik och datalogi på Oxford, samt Hugo Spencer, en störtskön och alldeles för kunnig teknisk fysik-student från Chalmers. Det var dessa ikoner vi skulle lära känna och ha som lärare under de kommande dagarna.

När alla 17 elever hittat rätt, så bar det först av till hotell Generator, och sedan vidare upp till observatoriet. Under den första eftermiddagen så lattjade vi mest runt och lärde känna varandra, men Anders passade också på att introducera oss för grundläggande teleskopkunskaper, samt lite teori på samma område, innan vi rundade av dagen.

 

Fredag 30/7

Efter en mindre försovning och således snabb frukost så bar det av tillbaka upp till observatoriet, där flera roliga lektioner väntade. Vi gick bl.a. igenom grundläggande matematik och sfärisk trigonometri, t. ex. Ellipser, hyperbol respektive hyperbel och allmänna beräkningar. (Tänk a = v2/r och vinkelhastigheter.) Vi gick även igenom koordinatsystem (Rektascension och deklination, samt azimuth), parallax och manuella plottningar. Det var kanske lite väl rakt på sak kan man tycka, men samtidigt så uppskattar jag att så mycket tid som möjligt lades på att undervisa istället för att slösa bort den på annat.

Mikaels tur att föreläsa

Det var också under fredagen som Mikael, AUs generalsekreterare, anslöt sig till lägret. Han visade sig direkt vara en god ledare, och dessutom en skön grabb, så han passade in perfekt!

Efter lektionerna så räknade vi tillsammans på exempeluppgifter från tidigare prov i någon timme, åt sedan pizza till middag, och kollade på Interstellar. Några som redan sett filmen fick lov att gå tillbaka till hotellet om de ville, bland dem som gick tillbaka var jag.

Runt klockan 23:40 så gick vi till observatoriet igen för att göra lite observationer.

 

Lördag 31/7

Strax efter tolvslaget påbörjade vi våra observationer, dels med det stora teleskopet i kupolen på gamla observatoriet, dels med ett mindre teleskop som vi flyttade runt för hand i parken utanför observatoriet.

Informellt och sporadiskt så pratade vi om diverse stjärnbilder, binära system och andra fräna saker i himlavalvet fram till ungefär 01:40. Tiden gick på tok för fort!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad det gäller observationer så lyckades vi, trots att vi var i centrum av Stockholm, ha förhållandevis god sikt. Vi hade dessutom tur med atmosfären eftersom vi bara hade några enstaka moln som vågade passerade över oss, vilket möjliggjorde observationer av bl.a. Månen, Jupiter och Saturnus. Vi ägnade också lite tid åt att hitta bl.a. Sommartriangeln, stora och lilla Karlavagnen, Polstjärnan, Vega, Cassiopeja, Cepheus och några fler stjärnor och stjärnbilder.

Någon gång mellan klockan två och tre kröp vi till kojs, och lyckligtvis fick vi sovmorgon dagen därpå, även om nattens vila blev tämligen kort ändå.

Hur som haver var det snart dags att vakna, och strax därpå var det full fart igen. Det var den här dagen dags att gå igenom bl.a. Newtons och Keplers lagar, gravitation, olika sätt att utföra avståndsberäkningar, vad magnituder är och lite allmänt gå igenom solsystemet. Alltsammans var väldigt intressant, dock fanns en väldig spridning i svårighetsgraden på vardera lektion. Exempelvis var Newtons och Keplers lagar tämligen lätta att hänga med i, vilket antagligen var pga att de inte var sprillans nya. Magnituder däremot, relativ och absolut, samt luminositet, var helt nya begrepp, med nya enheter och nya applikationsområden, vilket gjorde det bra mycket svårare att hänga med i svängarna på plats. Men med våra anteckningar, wikipedia och lite tid, så löste det sig samma kväll.

Vi gick även igenom “provteknik”, d.v.s. hur man lyckas på IAO och IOAA. Detta applicerades sedan under räknepasset senare på dagen, där vi under en timmes lektion lyckades med konststycket att gå igenom och lösa samtliga uppgifter från en tidigare olympiad. Om de löstes med maxpoäng är tveksamt, men löstes gjorde de!

Albanova

Då dagens lektioner var klara kom en lite oväntad händelse.Jag kommer inte ihåg om det var ristat i sten redan innan, men för mig var det en överraskning, men en å så varmt välkomnad sådan! Nämligen ett besök på AlbaNova!

Som om det inte nog med att få besöka lokalerna där några av världens vassaste hjärnor spenderar sina dagar, så fick vi också en guidad tur av bl.a. Albanova-teleskopet och en föreläsning av en postdok, Flavio Calvo, där han pratade om och beskrev vad han gjorde där och hur de bär sig åt för att forska på, i hans fall, solens atmosfär (med fokus på kromosfären) och några intressanta fenomen som uppstår där.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter vad som kändes som några alldeles för snabba timmar på AlbaNova, var det dags att äta middag. Vi bjöd med oss Flavio till restaurang Cypern som ligger inte särskilt långt från AlbaNova, och hade det trevligt tillsammans ett tag.

Väl tillbaka på hotell Generator (ganska sent), så fick vi efter lite kortspel och pingismatcher en varning av Mikael som löd som följande: “Är ni fortfarande vakna nu så får ni inte komma och klaga på att ni är trötta imorgon.” Varpå han några minuter senare bjöd oss alla till en runda Maffia. Det var en höjdpunkt kan man väl lugnt säga!

Efter att Hugo S kallblodigt sett till att mörda hela byn i Maffia, så kröp vi återigen till kojs och gjorde oss redo för en ny dag. Även denna gång kanske lite väl sent.

 

Söndag 1/8

När väckarklockan tjöt dagen därpå packade vi lite virrigt ihop vårt pick och pack, rumlade ned till frukosten, checkade ut och drog upp till observatoriet igen för sista gången.

Väl där så fick vi de sista genomgångarna för denna resa. Den första handlade om Hubble, både teleskopet och konstanten. Samt hur man upptäckte att Andromeda var så långt bort mha s.k. “cepheidvariabler”. Därefter fick Anders äran att hålla lägrets sista lektion, som handlade om galaxer; Hur, och varför, de ser ut som de gör och ett urval av deras egenskaper. Tyvärr behövde han runda av lite tidigare än tänkt, men det är inte hela världen. Man ska vara glad att man fick vara med!

Söndagen avrundades ganska fort. Efter att Anders avslutat sin föreläsning gick alla ut ur lokalen och tog farväl. Någon timme senare satt vi på pendeltåget tillbaka hem. Lite förvirrade av den korvstoppningen vi fått, men också lite glada över att få ha tagit del av en så fantastisk möjlighet.

Jag skulle vilja avrunda detta blogginlägg med att rikta ett stort tack till Filippa Koskelainen, Mikael Ingemyr och Anders Västerberg för att ha varit alldeles fenomenala lärare, och till Hugosarna för att de frivilligt stod ut med oss i flera dagar, trots en oändlig flod av frågor och en anmärkningsvärd oförmåga att lösa till synes enkla uppgifter.

Tack för den här tiden, jag hoppas vi ses igen!
Med vänlig hälsning, Ville Damberg.

 

Bli aktiv! Info-träff om AU:s nationella verksamhet

AU söker nu projektmedlemmar till vårens helgkonferenser, sällskapsresor, den rymdpolitiska gruppen samt lokala barn- och ungdomsläger med rymdtema.
1 september kl. 18.00 är alla som är intresserade av att engagera sig välkomna på följande zoom-möte:
Vi kommer att gå igenom vad de olika projekten innebär och introducera er till AU:s nationella verksamheter. Mer information och intresseanmälan går att hitta här. Intresseanmälan är öppen 19 augusti till 19 september.
Tveka inte att höra av dig direkt till projektkoordinator@astronomiskungdom.se om du har några frågor.
Vi ses!

Astronomisk Ungdom firar 9 år!

Den 19:e augusti 2012 hölls det konstituerande årsmötet för Astronomisk Ungdom, och du kan inte ana vad som hände sen. Nu fyller AU 9 år! Hela historien om AU går att läsa på Svenska astronomiska sällskapets jubileumsblogg. Dessa 9 år skulle inte vara möjliga utan er medlemmar som är med och skapar våra verksamheter och som deltar på verksamheterna! Nu börjar vi ladda inför 10 års jubileum nästa år!

Denna dag, 19:e augusti, uppmuntrar vi förstås att man firar på något kul sätt. I Stockholm, Uppsala och Göteborg kommer det att arrangeras lite större firande för er som är i närheten. Ni är såklart varmt välkomna att anordna era egna firande! Vart ni än firar får ni gärna lägga upp bilder och tagga oss på Instagram (@astronomiskungdom) så sprider vi gärna det på våra sociala medier! Vi kommer under firandet köra ett kahoot om AU och tävla mellan distrikten. Även om du inte bor nära nått distrikt är du varmt välkommen att delta på zoom och i kahootet. Vi kör kahoot kring 17:00!

Zoom-länk: https://uu-se.zoom.us/j/65661406014

Ett stort grattis till oss och hoppas vi ses på plats eller online!

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 11/8

Den sista dagen på rymdforskarskolan 2021 Göteborg, en dag man sent ska glömma.

Dagen inleddes precis som vanligt, förutom att vi fick en liten sovmorgon till 07:30) och att dagens klädkod var “Business Formal”. Efter frukosten gav vi oss iväg till Chalmers för att göra de sista justeringarna på våra projekt och öva inför presentationerna. Projektet som vi hade fått sysslat med de sista dagarna gick ut på att vi skulle kombinera allt det vi hade fått öva på tidigare i veckan. Det vi då fick göra var att bygga en sond som vi sedan skulle skicka upp med drönare och sedan låta den falla med fallskärm och samlar olika data beroende på vilken/vilka sensorer vi använt. Vår grupp blev klar med den första sensorn innan deadline så vi bestämde oss för lägga till ytterligare en sensor. Från början hade vi den sensor som i första hand mäter CO2 (koldioxid) samt TVOC och då tyckte vi att en lämplig sensor vore tryckmätaren som då även beräknar altituden, vilket var väldigt relevant för vår huvudsakliga mätdata.

Klockan närmade sig 13.00 och vi begav oss bort mot Gustaf Dahlén Salen, som tur var för oss låg det precis intill både NTI och Chalmers, så vi behövde inte stressa under lunchen. Ännu en positiv sak var att de enda fysiska åskådarna som vi hade var vi från RFS och resten deltog via ZOOM på grund av restriktionerna, vilket säkert underlättade saker för många i gruppen. Alla grupper gjorde verkligen ett kanonjobb både med projektet och presentationerna. Alla handledare var verkligen nöjda de med, vilket var jätteroligt förstås. Jag är absolut inte menad för att stå i centrum eller tala inför publik så jag var väldigt imponerad av varenda en som presenterade och speciellt hur proffsigt och smidigt min grupp lyckades ta över och rädda situationen när det helt och hållet låste sig för mig tre ord in i första meningen. Härnäst var det dags för diplomutdelning som dessutom var underskrivet av ingen mindre än Christer Fuglesang!!

Avslutningsmiddagen hölls i en fin gammal tågvagn som står på Chalmers, riktigt häftigt faktiskt. Supergod vegetarisk trerätters, allsång (med rymdtema förstås) och roliga spex. Till sist höll en av eleverna ett väldigt känslosamt och rörande tal som slutade i många tårar. Vi gick sedan alla, en i taget, och kramade om honom och efter det kramade man nästa person och ställde sig längs väggen så att alla personer skulle få krama varandra. Väldigt känslosam kväll men även väldigt betydelsefull och minnesvärd. Efter ca 1h hade vi samlat oss nog för att gå tillbaka mot NTI och väl där fick vi höra en av handledarna spela och sjunga sin egna låt, superbra.

Lite senare var det dags för hemlig aktivitet och när vi kom tillbaka från det fick vi alla ett varsitt häfte som var till för att alla skulle skriva något fint i varje persons häfte. Man fick inte läsa sitt eget förrän man kom hem. Medan alla skrev serverades kvällsmackor och frukt och två av handledarna spelade massa filmmusik och lät alla gissa vilken film de var ifrån. Planen var att alla skulle dygna men några däckade innan det var dags för uppstigning 6:50 för städning. Därefter gick vi till Chalmers och sa hejdå och där var Rymdforskarskolan 2021 Göteborg, slut.

MVH Saga

Varukorg