Rymdbloggar

Inlägg om livet, universum och allting av unga rymdbloggare över hela landet

Namnlöst inlägg

Idag är det den internationella kvinnodagen, och jag ser inte alls vad jag skriver nu för jag skriver detta på mobilen och tangentbordet är i vägen. Men det ska gå. Jag vill, på grund av denna dag, bara påminna om att om du inte sett filmen ”Hidden Figures” så måste du se den, men det var inte det jag hade tänkt att säga. Det jag tänkt att säga har inte specifikt med rymden att göra, men det är ju ändå ett mansdominerat område, så varför inte?

Jag vill inte höra ”grattis” idag, när jag fick det för första gången idag kändes det fel redan då. Så, nej, och det är inte bara för att jag är transsexuell, det vill säga, ofrivilligt råkade hamna i denna kvinnokropp, utan också för att det inte finns något att gratta för. En människa med kvinnokropp har inga privilegier att vara stolt över, och har hen privilegier är det inte på grund av hens biologiska kön.
Varför gratta någon som är rädd för att gå ensam ute på kvällarna, inte för mörkret utan för något ännu värre, varför gratta någon som är den där tjejen en kille kastar som när han kastar dåligt? Varför gratta mig när alla mina småsyskon hittills fått reklam för fotbollstidningen ”Kickerz” hem i brevlådan, medan jag fick en om nå’ j***a cupcake? Som om du älskar att baka bara för att du har en extra x-kromosom istället för y.

Som det ser ut nu kan en kvinna aldrig bli ”the right man for the job”, och hon kan bara bli bra på något för att vara tjej. Trots att statistik säger att en man ligger bakom majoriteten av alla trafikolyckor så kör han som en kärring så fort en sker, eller är på väg att ske. Dessutom är tydligen alla bilister män enligt alla, och det är alltid män som tar mest plats, allt från vår hemska verklighet till filmerna vi ser på. Det är han som alla litar på i politiken, och alla skrattar åt på TVn, det är han som är kung för att ha ”erövrat” flest kvinnor i en säng eller vem f*n vet var?

Kvinnan är den där tysta, sexiga saken i bakgrunden med utsuddat ansikte. Hon som bara var skapad till att vara en barnfödande maskin som står hemma och bakar en cupcake eller två med sina fnittrande vänninor, medan de pratar om den där snygga killen i ett program. Hon ska vara glad för att hon har rösträtt, sägs det, men hon har ingen röst, och hennes manliga kollega får mer betalt för samma jobb.

Jag kämpar och kämpar, och ju mer jag kämpar desto svagare känner jag mig. Jag lägger ju upp all statistik på bordet, alla bevis och alla de självklaraste saker alla kan relatera till, men ändå kallas jag för ”lilla du” och plötsligt är det mitt fel att jag tolkat det hela som ett problem. Jag är ett dammkorn i vinden som försöker flytta på en betongvägg. Lägg ner kakorna och blommorna på bordet, de tillhör inte ens mig, och hjälp mig att krossa den här skiten.

Sen kan vi gratulera varandra för det.

(Vill bara också påminna om Hidden Figures också, se den.)

Stort Tack till Rymdstyrelsen

Stort Tack till Rymdstyrelsen

Som medlem i Astronomisk Ungdom skulle jag vilja tacka Rymdstyrelsen för de möjligheter dem givit vårt förbund. Tack vare dem kunde Astronomisk Ungdom för andra gången anordna Rymdforskarskolan- denna gång i tre upplagor!

Rymdforskarskolan är en möjlighet för ungdomar som mig att utveckla sitt intresse för astronomi och rymdteknik tillsammans med andra ungdomar med ett gemensamt intresse. Av de 44 flickor och 28 pojkar som blev antagna var jag en, och vilken sommar jag fick ta del av. Rymdstyrelsen har skrivit om Rymdforskarskolan som dem varit med och stöttat i sin årsredovisning som dem nyligen publicerade, se bild ovan.

Där skriver dem bland annat ”Stockholm var först ut, under två veckor fick eleverna lyssna till 22 populärvetenskapliga föreläsningar i astronomi och rymdteknik, göra intressanta laborationer och spännande studiebesök.” och det var just Stockholmsupplagan jag var med på. Jag håller verkligen med om att höjdpunkten var Frank Wilczeks besök, som dem också nämner i redovisningen.

Jag vill tipsa dig om att hålla utkik på Rymdstyrelsens hemsida då de ofta publicerar allt från spännande nyheter till lediga rymdinriktade arbeten. Rymdstyrelsen har ansvar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet inom Sverige rörande utveckling och forskning, och är en central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Om du frågar mig tycker jag verkligen att vi har tur som har en tillgång som Rymdstyrelsen!

 

 

Liftarens guide till galaxen

Liftarens guide till galaxen

 

Har du, liksom jag och resten av Jordens befolkning, någonsin undrat kring meningen med livet, universum och allting? Jag skulle nog vilja påstå att det var en avgörande faktor i att mitt intresse för rymden väcktes. Hur som helst, vad skulle du säga om att skaka runt lite i huvudet och göra livet lite mer obegripligt än vad det redan är? Det tycker iallafall jag är en utmärkt idé.

Jag har en bok hemma, eller egentligen flera, och dem om inget annat bär text (du vet sådana krumelurer du läser just nu) som handlar om livet, universum och allting. -Jo, självklart är det Liftarens guide till galaxen jag talar om. Du som vet vad det är för bok, eller böcker, måste ju hålla med om att de är fantastiska, du som inte vet kanske känner igen att meningen med livet är 42? Blinkar någon glödlampa till där? Jag hoppas det, för det är en oerhört imponerande historia om en man som liksom du och jag får fråga sig själv världens mest kända fråga, vad meningen med livet egentligen är. Så trots att det är så få kvinnliga karaktärer med, vilket jag är ledsen för, så finns det mycket att ha i Liftarens guide till galaxen, för den får en att skratta över det självklara och liksom en annan bok av samma författare, Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå, får den en att ifrågasätta livet, och därmed universum och allting också.

Denna historia handlar om en man som heter Arthur Dent och som bor ensam i ett litet hus för sig själv, dock står han inför ett hot; huset måste rivas på grund av att en motorväg ska passera just där huset står. Arthur vägrar ge upp sitt hus men måste dock det ändå då han snart står inför ett annat problem; jorden måste sprängas på grund av att en intergalaktisk motorväg ska passera just där och korsar tyvärr Jordens omloppsbana. Detta ger en ju förstås lite perspektiv på saker och ting. Men hur som helst fortsätter historien och vi får komma över en annan bok i boken med exakt samma namn, som är en guide till alla för hela galaxen. Underbar bok. Vi får också berättat för oss att en dator en gång fått uppdraget att räkna ut meningen med livet, universum och allting, vilket inte kunde bli något annat än 42. Så nu är frågan, vad är den korrekta frågan till svaret?

Trots bristen på kvinnliga karaktärer vill jag ändå rekommendera denna bok, för om jag hade varit min mamma, vilket jag inte är, hade jag sagt att det är en del av allmänbildningen. Men jag kan ju inte tvinga någon.

(Bilden kommer att mejka sense när du läst boken.)

Liftarens guide till galaxen – Författare: Douglas Adams.

Till alla flyg- och rymdintresserade tjejer

Vill tipsa er om ett otroligt roligt event som jag fick vara med att driva förra året, nämligen IGEday. IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day och är ett initiativ från kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter för att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer. Företag, organisationer och högskolor runt om i Sverige uppmuntras att delta på denna dag, där de får möjlighet att bjuda in unga tjejer för en dag av aktiviteter, för att ge dem en inblick i hur det är att jobba som ingenjör. GEday riktar sig till dig som är tjej eller icke-binär, med eller utan teknikintresse, mellan 12-19 år. IGEday är en dag där vi vill ge dig möjligheten att besöka företag runt om i Sverige där det jobbar ingenjörer, lära dig mer om vad en ingenjör gör och förhoppningsvis inspirera dig till att se ingenjör som ett framtida yrkesval. Det är gratis att delta och du får möjligheten att under en dag, 23 mars, besöka ett företag, organisation eller högskola. Där får du träffa ingenjörer och se hur de arbetar för att få en bättre bild av vad en ingenjör faktiskt kan göra. Under dagen kommer de också förse er med aktiviteter, workshops och kul ingenjörsproblem som visar hur häftigt teknik och ingenjörsskap kan vara! 

En av företagen du kan besöka är GKN Aerospace Engine Systems! Hur coolt är inte det?!

Om GKN Aerospace Engine Systems
GKN Aerospace Engine Systems har en anläggning i Trollhättan där de utvecklar och tillverkar avancerade delar till motorer för flygplan och rymdraketer. De arbetar även med motorunderhåll. När flög du senast? Chansen är stor att du flög med flygteknik från Sverige. Idag är företaget GKN i Trollhättan med i 90 procent av alla stora passagerarplan i världen. Deras specialitet är ny teknik, som till exempel 3D-printning i metall för att minska flygets miljöpåverkan.

Vad kan du förvänta dig av dagen hos GKN Aerospace Engine Systems
“Besöket hos oss kommer vara en inspirationsboost där ni kommer träffa många kvinnliga ingenjörer som ska försöka reda ut vad en ingenjör faktiskt gör! Möjlighet kommer bland annat ges att lösa intressanta ingenjörsproblem, se vår produktion och därmed få inblick i hur en vardag som ingenjör kan se ut.”

Apropå absolut ingenting

Föreställer Venus.
Bild: Nasa

Det är ju en himlans snack om att kolonialisera Mars, det vet alla, eller inte alla men många. Men är Mars verkligen den bästa planeten att kolonia…kolonialila-….kolo…kolloliania-, ja, du fattar! Tänk om vi egentligen bör åka till typ Venus, vår andra grannplanet som är närmare solen, den har ju så mycket gemensamt med Jorden som till exempel att de har ungefär samma storlek och att…eh…ja, det var typ det. Men det är ju varmt där, så det är positivt, hur varmt undrar du då och jag ska bara kolla Venus väderprognos närmaste dagarna…hmmmmmmmmmmmmmmmmmm (30 år senare…) Ja, där ser man! Över 400 grader celsius…

Aja, vem som än läser detta har iallafall lite kul att se på här:

Enceladus:

https://www.youtube.com/watch?v=YIVh53TBonM

Venus vs Mars:

https://www.youtube.com/watch?v=gJ5KV3rzuag&t=144s

Europa:

https://www.youtube.com/watch?v=pEJ-wXpeH6w&t=513s

 

Rymdigt besök på skolan

Rymdigt besök på skolan

Igår besökte Christer Fuglesang Katedralskolan i Linköping där jag studerar. Det var en härlig kontrast att gå från en engelska lektion till en föreläsning om astronautyrket!

Fuglesang föreläste om sin tid i rymden, vägen dit och vad man ska tänka på om man vill bli astronaut. Efteråt fick vi även möjligheten att ställa frågor, samt att få autografer eller ta en selfie med honom. Ovan ser ni selfien jag lyckades ta! Haha…

LÄGER LÄGER LÄGER

LÄGER LÄGER LÄGER

JAG HAR ANORDNAT MITT FÖRSTA LÄÄÄÄGER!!!! (med ”lite” hjälp förstås *vink Scott och Robin…) Vad ska man säga? Det var sjukt roligt. ROLIGT. Ja, sådär som jag hoppades att det skulle vara. Lägerverksamheten är trots allt en vital del av AU och efter att ha gått på några stycken tyckte jag att det var dags att hjälpa till med att genomföra ett.

Så om du läser detta nu och har funderat på att anordna ett läger:
1) Gör det!
2) Planera överdrivet noga

I mina ögon var det bästa med lägret deltagarna. Det var en sådan skön stämning mellan alla att jag då och då önskade att jag vore deltagare och hade haft mer tid till att lära känna alla. Gruvan var också en cool höjdpunkt. Liksom, vi åkte 300 m ner i marken sittandes i en buss, bara sådär. Coolt. Ett stort plus var guiden, en skön man som hade bytt sitt yrke som dykinstruktör på Maldiverna för ett gruvarbete i Kiruna… Och så var ju mina ”kollegor” dessutom söta och maten god, vad mer kan man begära?

Jag vill även tacka alla deltagare för den fina feedbacken, det betyder oerhört mycket att veta att ni uppskattade lägret. <3

Att planera ett läger tog sin lilla tid och mycket gick allt snett, men det är otroligt roligt iallafall. Jag skulle beskriva det som en miniresa: ibland kör man fel helt enkelt. Självklart behövde vi lägga ner mycket jobb men det var det värt med tanke det vi fick ut av det hela. När det kommer till erfarenheter som denna gör man inte det endast och så är det över lika snabbt som det hände, utan man kommer reflektera över hur det gick och varför det gick som det gjorde länge. Det kanske låter konstigt, fast när jag nu i framtiden kommer planera något kommer jag definitivt tänka tillbaka på detta läger. Såsom med att söka bidrag, vart ska man börja? När vi skulle söka bidrag kom vi fram till att google och bibliotek var våra bästa källor, samt sponsring/rabatter från affärer. Det är ett stort tips från oss när man ska arrangera event som läger, att när du handlar någonstans, se till att fråga om affären kan ge er något erbjudande då ni kommer från en ideell ungdomsförening. 

Jag vill även passa på att dela med mig av MASSOR med bilder från lägret. Om du vill veta mer om aktiviteterna, tryck här!

Återigen, tack till alla som gjorde denna upplevelse fantastisk!

(Robin och Scott; ni är bäst! <3)

 

Vad har jag för faktaböcker om rymden?

Här om dagen, eller rättare sagt typ nyss, kom jag att tänka på en sak. Jag tänkte på gamla faktaböcker vars innehåll inte längre stämmer, som boken som öppnade mitt intresse för rymden men var i de kategoriserade Pluto som en planet. Det kallar vi inte Pluto längre. Så jag kollade i mina böcker, kollade hur de fångar läsarna och kollade också när de gavs ut. Här har vi några av dessa böcker, vi kan ju börja med den nyaste:

 

Fokus på: Rymden

Okej, det här är inte min bok utan min lillebrors, men den är bra för barn och förklarar och berättar faktiskt ganska mycket om rymden och solsystemet på ett enkelt sätt som fångar läsarens intresse. Den innehåller färgglada, illustrerade bilder på planeter, rymdfarkoster, astronauter och annat, och varje sida är fylld med faktarutor och så att en lätt kan läsa om vad som fångar ens intresse.

Denna bok jag har trycktes 2012.

Stora boken om RYMDEN

Den här boken innehåller också en massa illustrationer, men också tagna bilder, och riktar sig också till barn. Det är en stor bok som knappt får plats i min bokhylla och innehåller fakta om rymden på sina ungefär 45 sidor. Det är allt från solsystemet till rymdfarkoster, dock är detta boken som kategoriserar Pluto som en planet så jag ska kolla när den gavs ut…två sekunder bara…där!

Denna bok, som jag har här framför mig, trycktes 2005!

Solsystemet

Den här boken har inte världens roligaste framsida, dock fina bilder, mycket och väldigt liten text och väldigt mycket fakta och information, statistik och historia. Jag tror inte att många känner ”ja, den här verkar intressant!” så fort de ser den för så känner inte jag.

Denna bok utgavs på svenska år 1985. (Mer än 30 år sedan)

Och jag undrar: var ifrån kommer den? Varför har den fått hänga med efter varje flytt? Vem köpte den? Vad gör den i min bokhylla? Jag frågade min mamma men fick tyvärr inget svar, var boken kommer ifrån förblir ett mysterium.

Min egna lilla årskrönika

Min egna lilla årskrönika

Dagen den kommer då alltid, den dagen då ett nytt år snart ska påbörjas och det förgående året ska avslutas. Vid 24:00 skiljs dem åt med pompa och ståt. Ännu en gång, precis som alltid. Dock så skriver jag inte detta med en sorgsenhet, utan det är snarare tvärt om. Detta år har i mina ögon varit fantastiskt och här är en sammanfattning av årets höjdpunkter i mitt liv. Jag hoppas verkligen att era år har varit lika fantastiska, med motgångar som framgångar. 

Först ut är LUNA. Att bygga upp en förening med enormt drivna personer är det bästa jag har gjort. Resan är långt ifrån över men vilken resa vi haft! I början av sommaren deltog vi i en temadag och tillverkade vår första komet. På bilden ser ni mig och Anja, båda lika nervösa, som precis avfyrat en brandsläckare. Fortsättningsvis arrangerade vi ett event med Linköpings kommun med en föreläsning, workshop, tipspromenad och livemusik. Hur häftigt det var? DET VAR AWESOME!

Under sommaren deltog jag i Rymdforskarskolans första del i Stockholm, vilket var en erfarenhet i särklass. Allt vi gjorde under de två veckor vi spenderade på KTH, Alba Nova, var lika roligt som lärorikt. Höjdpunkten enligt mig var att träffa Frank Wilczek även om det var kul att fira midsommar på ett annorlunda vis med glass tillverkad med kväve och en utomordentlig show av Måns och Mikael, AUs egna ”M&Ms”. Dessutom blev jag intervjuad av Rymdkanelen när vi besökte OHB-Sweden, vilket självklart var häftigt.

Utöver detta sommarjobbade jag på Visualiseringscenter C med en speciell kollega:nämligen Anja! Vi presenterade filmer, spelade VR, tog hand om kunder, plockade ordning, putsade glasögon och hade roligt. Vi lärde oss otroligt mycket på dem där veckorna kan jag säga, eller iallafall jag. Att stå och prata inför 50 personer är något jag innan sommaren mådde dåligt inför, men som jag efter sommaren klarade av utan problem. Jag växte en hel del i och med detta sommarjobb och det är jag oerhört tacksam över.

Efter sommaren fick jag ett besked som lyste upp i höstmörkeret: jag skulle få ta emot Rosa Tengborgs ungdomsstipendium. Den 23 september blev det bestämt att jag skulle åka upp till Stockholm för att ta emot stipendiet samt att delta i Vetenskapens Hus firande av Astronomins Dag och Natt. Det var en dag som jag aldrig kommer att glömma. Det fina diplomet med en underbar bild tagen av Alexis Brandeker (meteorer med en lila himmel bakom sig) hänger nu över mitt skrivbord och jag kan inte kolla på det utan att le. Att få ta emot detta stipendium kändes hedersfullt och det är något jag kommer leva på länge.

En annan väldigt rolig sak som jag har gjort under detta år är att engagera mig mer i Örebro Astronomi! Det har varit obeskrivligt värdefullt att lära känna personerna bakom föreningen och att få all den hjälp jag fått. Nu är jag skribent för föreningen och mitt skrivande växer för varje artikel (cred till Kjell som korrigerar mina texter). Dessutom har jag fått möjligheten att vara med på deras aktiviteter såsom den utställningen dem ordnade med under Astronomins Dag och Natt. Att stå i en galleria och visa upp universum för allmänheten var superkul och det var extra roligt att arrangemanget blev uppskattat. Jag ser fram emot ännu ett år med denna fina förening!

Dessutom firade universums bästa förbund 5 år som verksamma i år!! Ännu ett STORT GRATTIS TILL AU!! De som deltog i konferensen fick ta del av mängder av spännande aktiviteter och pass, där höjdpunkten var att träffa Ulf Danielsson, årets hedersstipendiat och lyssna på hans intressanta föreläsning om årets Nobelpris i fysik. Eller tja, höjdpunkten var nog ändå jubileumsmiddagen som firades enligt Uppsalas studenttraditioner. Vi åt mycket tillfredsställande mat, sjöng fina sånger, slängde klackarna i taket och firade så där som man ska göra. En rolig helg att lägga bakom sig tillbringad med underbara människor.

Nu i december blev jag, Scott och Mikael inbjudna till programmet Snillen Spekulerar/Nobel Minds där vi fick sitta i publiken och lyssna till en diskussion mellan nobelpristagarna. Där satt vi, två meter från Kazuo Ishiguro och mitt emot Kip Thorne, Barry Barish och Rainer Weiss i Grünewaldsalen, Stockholm. Känslan var överväldigande och jag skakade av lycka. När programmet var över lyckades jag få Kip Thornes autograf av ren tur, den kommer jag vara väldigt rädd om.  Jag har aldrig varit så pass ”starstrucked” som jag var den dagen.

Nu står verkligen detta år och tippat mot sitt slut. Däremot är jag väldigt förväntansfull över det nya året eftersom jag inleder det med att åka till Kiruna imorgon där jag ska göra debut som lägerledare. Detta år har jag även blivit kallad ”veteran” inom förbundet, något som betyder otroligt mycket för mig och jag kan lova att jag kommer fortsätta att vara en trogen veteran. Nu återstår endast det faktum att jag vill önska er ett Gott Nytt slut på och ett Gott Nytt År!

En fantastik dag i början av hösten

En fantastik dag i början av hösten

 Det är en sak som jag själv inte publicerat än och som jag blev påmind om när det senaste numret av Populär Astronomi anlände i brevlådan här hemma.. HERREGUD… i början av hösten hände det ofattbara då jag fick veta att jag hade blivit årets mottagare av Rosa Tengborgs ungdomsstipendium! Jesper Sollerman, ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet, hade skickat ett mejl mig och jag läste mejlet om och om igen tills dess att jag lyckades förstå att han verkligen skrev och gratulerade mig. Det var för overkligt en måndagsmorgon och tårarna var så nära att börja rinna.

Den 23 september blev det bestämt att jag skulle åka upp till Stockholm för att ta emot stipendiet samt att delta i Vetenskapens Hus firande av Astronomins Dag och Natt. Som stöd följde min pojkvän med och vi hade fått ett schema att följa under dagen. Efter att jag lett oss på villovägar hittade vi äntligen till Vetenskapens Hus (för er som inte vet var det ligger så är det på KTH:s område, bredvid Alba Nova). Under dagen lyssnade vi på flera föreläsningar, fick följa med på en visning av Alba Novas teleskop, en rundtur bland Vetenskapens Hus lokaler och det bästa av allt, stipendieutdelningen.

När vi hälsat på alla deltog vi i en föreläsning av Seméli Papadogiannakis och jag minns hennes föreläsning fortfarande eftersom hon visade upp olika spektrum vilket jag tycker var väldigt häftigt. Personligen så uppskattar jag verkligen när en föreläsare gör något mindre experiment under sin föreläsning då det ”väcker liv” i den forskning som föredraget berör och drar in publiken i det hela.

Efter hennes föreläsning följde vi med Aage Sandqvist upp på taket av Alba Nova. Där uppe hade vi en väldigt vacker vy att njuta av och jag kände mig väldigt liten där bredvid teleskopets vita kupol.

Sandqvist inledde sin visning med att berätta för oss om Swedish Solar System vilket är att projekt där objekt i relativ storlek till varandra placeras runt om i Sverige. Sedan visade han oss in till teleskopet och berättade för oss om allt vi ville veta och lite till.

När visningen var klar hann vi precis skynda oss in i föreläsnings salen och lyssna på 

slutet av Jesper Sollermans föredrag. Jag kunde dock inte ta in särskilt mycket eftersom mitt hjärta bankade i bröstet- det var endast några minuter kvar innan stipendieutdelningen. När Jesper hade tackat för sig bad han os gå ut i entrén där alla sedan samlades runt honom. Det var en så härlig känsla att stå där och jag kände mig otroligt lycklig. Nervositet rann av mig och kvar fanns bara ren lycka. Efter att jag tagit Jesper i hand och tackat honom och Svenska Astronomiska Sällskapet gick vi ut för att ta några bilder.

Sedan, en aning lugnare, begav vi oss ner i källaren för att besöka utställningen Och Jorden Hon Snurrar. Utställningen var riktad till dem lite yngre, men jag tyckte att den var riktigt fin och den framställdes på ett intresseväckande sätt. Däremot så var jag väldigt nervös, igen, då jag insåg att det började närma sig min presentation. 

Som tur var fanns det tid att sätta sig ner och ta en kopp kaffe och en smörgås innan DET skulle hända. Ja DET var så oerhört nära vid det laget. Men en klump i magen ställde jag mig framför projektorduken och började, dock på dok för fort. Som tur var bestod inte publiken av särskilt många och jag hade stöd från både Scott och Mikael som både sade att det var bra efteråt (även om jag inte trodde på någon av dem). Jag blev trots allt nöjd med mitt framförande även om jag kunde ha gjort det bättre. Vilken dag det hade varit- och roligare skulle den bli.

Efter att Vetenskapens Hus event var över begav vi oss mot en italiensk restaurang och år pizza: Jesper, Aage, Scott och jag. Vi diskuterade allt möjligt och hade en trevlig middag tillsammans, ett perfekt avslut på en perfekt dag. 

Men vänta nu, den var ju inte slut där! Efter middagen träffade jag och Scott några av våra vänner och tog en fika innan vi gick mot tågstationen. På vägen mot kaféet träffade vi på denna planet, vilket jag tycker var en liten rolig detalj.


Avslutningsvis, denna dag kommer jag aldrig att glömma. Det fina diplomet med en underbar bild tagen av Alexis Brandeker (meteorer med en lila himmel bakom sig) hänger nu över mitt skrivbord och jag kan inte kolla på det utan att le. ♥

 

Rymdbloggare

Cornelia Ekvall

Tyra Hagerblom
Sjökvist

Frida Caballero

 

Vill du bli rymdbloggare och få en blogg på den här portalen? Kul! Maila kansli@astronomiskungdom.se så sätter vi upp ett konto och introducerar dig till konceptet!

Bloggarkiv

Tidigare rymdbloggare: