Rymdbloggar

Inlägg om livet, universum och allting av unga rymdbloggare över hela landet
Årets nobelpris i fysik: hur häftigt som helst!

Årets nobelpris i fysik: hur häftigt som helst!

Jag kommer aldrig glömma hur jag spänt följde livesändningen av presskonferensen då National Science Foundation avslöjade sina bevis för att svarta hål existerar! Presskonferensen ägde rum den 11 februari 2016 och jag kände mig verkligen som en äkta nörd där jag satt framför datorn i eld och lågor! I år tilldelas följande personer nobelpriset i fysik: Rainer Weiss, Barry C. Barish och Kip S. Thorne med motiveringen ”för avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor”.

Det var den 14 september 2015 som forskare för första gången någonsin hörde rymden. Har du tidigare drömt om att lyssna till universums mysterier? Det hade jag… och därför chockade denna nyhet mig något otroligt när det sedan släpptes för allmänhetens öron. Vad som hade observerats var en kollision mellan två svarta hål och denna observation möjliggjorde ett helt sätt att se på rymdens våldsamma fenomen. Albert Einstein förutspådde gravitationsvågors existens för 100 år sedan och att vi har funnit dem trots att dem är så svaga är en revolution i sig.

LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) är ett väldigt häftigt projekt enligt mig eftersom det länkar ihop över 20 länder, 80 institutioner och flera tusen forskare! Att sträva efter ett enigt mål under en lång period och att samtligt samarbeta med så många personer är i mina ögon enastående och jag tycker därigenom att det är extra kul att detta uppmärksammas med ett hedersfullt pris som nobelpriset. I pressmeddelandet för nobelpriset kan man läsa att  ” Tillsammans har de förverkligat en nästan femtio år gammal dröm.” och vad är häftigare än att forskarteamet har lyckats med det dem så länge har kämpat med?

Under 1970-talet genomförde Rainer Weiss analyser över möjliga källor som kan mätningar och för att minska störningarna designade han en laserbaserad interferometer, med andra ord en detektor. För honom och Kip Thorne var det en självklarhet att upptäckten av gravitationsvågor skulle förändra vår kunskap om universum. Målet med LIGO-detektorn var att genom att använda sig av ett antal väldigt stora laserinterferometrar mäta förändringar som var mindre än en tusendels atomkärna då en våg passerade förbi vår planet.

Nu vet vi att det som Einstein beskriv om gravitationsvågor i sin allmänna relativitetsteori stämmer. Vi vet att dem förflyttar sig i ljusets hastighet och vi vet att dem skapas när en massa accelererar. Vad vi inte vet är vad dessa vågor betyder för rumtiden eller vad dem kan leda till för konsekvenser och vi måste därför fortsätta vår jakt på vågorna för att finna lösa detta relativt nya mysterium.

Slutligen, en till häftig faktor är att Einstein själv var övertygad om dessa gravitationsvågor inte skulle kunna detekteras, och ändå lyckades forskarna med att observera vågor som färdats i 1,3 miljarder år! Tänk vad vi som mänsklighet är kapabla till när vi samarbetar och strävar efter gemensamma mål.

Om du missat denna video, här kan du lyssna på ett av universums coolaste fenomen! Sedan kan du skryta för dina kompisar att du hört två svarta hål som krockar… nästa partytrick kanske?

Källa:
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2017/press-sv.html 

Bästa serien: Kenny Starfighter

Bästa serien: Kenny Starfighter

Om du gillar rymden, Star Wars och humor är denna serie ett måste för dig om du inte redan sett den! När jag var liten följde jag serien om Kenny Starfighter som släpptes 1997. Kenny råkar ut för det mesta i jakten på formelsamlingen som rådet beordrat honom att hitta. Den är väldigt oseriös och uppbringar många skratt, Kenny är inte den vassaste kniven i lådan och hans rymdäventyr är värt att följa. 

Detta är beskrivningen till första avsnittet:
”Zongokriget rasade i Galaxen men rebellarmén lyckades till slut störta Kejsar Zing. Zings fruktade formelsamling försvann dock under striderna och galaxhjälte efter galaxhjälte har sökt efter den, men utan framgång. Allt hopp står nu till Kenny Starfighter som får i uppdrag att rädda mänskligheten. ”

Jag tycker att Kenny är en klockren karaktär med sina uttryck såsom ”Bolli Bolli” och om du ser ett avsnitt kommer du förstå vad jag menar. Egentligen är serien riktat till barn, men enligt mig har den ingen specifik målgrupp.

Så följ denna länk och gör dig beredd på ett rymdäventyr som du aldrig upplevt tidigare! https://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Kenny_Starfighter/

Är vi ny fysik på spåren?

Är vi ny fysik på spåren?

Med hjälp av rymdteleskopet Hubble har astronomer nu upptäckt att den massiva centralgalaxen som vanligen finns i stora galaxkluster ständigt förflyttar sig i förhållande till klustrets masscentrum. Det motsäger de förutsägelser som görs utifrån standardmodellen för mörk materia. Förhoppningsvis kan detta otippade resultat leda till nya insikter om den gäckande mörka materien och kanske till och med öppna dörren till ny fysik!

Den stora galax som befinner sig i masscentrum för ett galaxkluster kallas för en BCG (brightest cluster galaxy). Enligt standardmodellen för mörk materia (cold dark matter model) bör den inta en stationär position så snart klustret stabiliserats efter en galaxkollision eller sammanslagning. Detta verkar nu motbevisas av ett team bestående av schweiziska, franska och brittiska astronomer!

Den mörka materian är väl känd som ett av astronomins största mysterier. Såväl enskilda galaxer som väldiga kluster omsluts av denna osynliga substans som utgör 25% av universums totala innehåll av massa och energi. Ett galaxkluster kan bestå av upp till 1000 galaxer inbäddade i intergalaktisk gas. Klustret har en mycket tät kärna som domineras av en BGC.

Forskarteamet har analyserat tio stycken galaxkluster med hjälp av Hubbleteleskopet. Man ser då att den mörka materien inte alls lyckas hålla kvar den massiva BGC-galaxen i klustrets centrum. Istället avviker den ibland upp till 40.000 ljusår från den väntade positionen. Enligt David Harvey, astronom vid EPFL i Schweiz, visar detta på att klustrets masscentrum är svagare än vad man tidigare trott. Det ger aningar om att en annorlunda och mer spännande form av mörk materia befinner sig i galaxklustrens centrala delar.

För att kunna göra sin upptäckt har teamet förlitat sig på studiet av gravitationslinser. Galaxklustren är så massiva att de förvränger rumtiden och därmed ljuset från objekt som ligger långt bakom dem, en effekt som förutsades av Einstein. Fenomenet kan användas för att kartlägga var den osynliga materian runt klustret befinner sig. Därefter kan forskarna hitta masscentrum och se var BCG-galaxen befinner sig i förhållande till det.

Såvida inte den nya upptäckten visar sig utgöra ett helt nytt och okänt astrofysikaliskt fenomen kan den bara förklaras av att den mörka materians partiklar kan interagera med varandra, något som inte alls överensstämmer med vår nuvarande uppfattning om hur den mörka materian fungerar.

Nu fordras en mer omfattande forskning för att klargöra om vi kommer att behöva nya fundamenta lagar för fysiken för att kunna förklara den mörka materian.

Text skriven av mig och Kjell Olausson. 

Text källa: www.spacetelescope.org (Hubble Space Telescope)

Bild källa: NASA, ESA, and J. Lotz
(STScI)

 

Barn och unga i Sverige har aldrig sett Vintergatans band

Har du sett Vintergatans band på stjärnhimlen? Tyvärr gör ljusföroreningar att en stor del av jordens befolkning aldrig sett Vintergatan, eller ens en bråkdel av det antal stjärnor som syns på himlen om man befinner sig på en riktigt mörk plats. Vi vill att alla barn och unga i Sverige ska få chansen att uppleva stjärnhimlen på riktigt. Vill du vara med och lösa problemet med ljusföroreningar i din stad? Kontakta dina lokala politiker – ingen kan göra allt, men tillsammans gör vi skillnad!

Ljusföroreningar gör att en stor del av jordens befolkning aldrig har upplevt känslan av att se Vintergatans band på stjärnhimlen. Vår galax utgörs av miljoner stjärnor och det enda som krävs för att se den med blotta ögat är en tillräckligt mörk himmel. Trots det har bara 20 % av jordens befolkning sett Vintergatan annat än på bild. Det finns helt enkelt inte så många mörka natthimlar kvar på jorden.

I en viktig artikel i GP beskrivs problemen med ljusföroreningar och möjliga lösningar. Medverkande är bland annat astronomen Marie Rådbo, tillika AU:s hedersstipendiat 2014, och vår drivna medlem Wictor Arthur, visningsledare på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. Marie Rådbo har länge arbetat för att öka allmänhetens intresse för och kunskap om universum. Hon menar att den kunskap vi besitter om rymden och astronomin aldrig varit så stor som idag, men trots det har aldrig så få människor sett Vintergatan i verkligheten och okunskapen om universum är fortfarande stor.

”För drygt 20 år sedan drabbades Los Angeles i USA av en jordbävning. Det blev strömavbrott och allt slocknade. Efter en stund ringde förskräckta invånare till larmcentra­len och anmälde att de bevittnade ett gigantiskt och hotfullt silvermoln ovanför staden. Det var första gången de såg Vintergatan”, säger hon. ”Under vissa perioder på året lyser planeterna väldigt starkt. Då tror folk att de sett ett ufo. Vi har ­aldrig haft så mycket kunskap om universum som vi har i dag, men vi har heller aldrig haft så många som inte ­upplevt Vintergatan. Det är sorgligt.”

Men ljusföroreningar är ett problem som, till skillnad från mycket annat, är relativt enkelt att lösa.

”Ljusföroreningar kan vi göra något åt direkt. Vi behöver inte ens släcka lampan, det räcker att rikta den åt ett annat håll. På en sekund är problemet borta”, säger AU:s Wictor Arthur i artikeln.

Astronomisk Ungdom vill vara med och arbeta för att alla barn och unga någon gång ska ha sett Vintergatans band på stjärnhimlen. Det ska finnas mörka stjärnhimlar lättillgängliga för alla i Sverige och ljusföroreningar är ett problem som behöver tas på större allvar. Vill du vara med och lösa problemet med ljusföroreningar i din stad? Kontakta dina lokala politiker – ingen kan göra allt, men tillsammans gör vi skillnad!

Läs hela artikeln i GB här.

Om man beger sig en bit långt utanför städerna kan man uppleva stjärnhimlar utan ljusföroreningar. Då kan man se enorma mängder stjärnor och Vintergatans band tydligt på natthimlen.

En nionde planet- Alexis Brandeker

En nionde planet- Alexis Brandeker

För en vecka sedan besökte docenten och astronomen Alexis Brandeker Örebro och höll i ett föredrag om en nionde planet. Föreläsningen var ytterst intressant och Brandeker berättade om solsystemets historia och visade hur och varför misstankar idag finns om en nionde planet. 

För ett par hundra år sedan var Pluto den nionde planeten, dock så degraderades planeten till en dvärgplanet året 2006 då IAU bestämde att en planet måste:

 • kretsa kring en stjärna
 • vara tillräckligt massiv för att vara sfärisk
 • dominera sin egen bana gravitionellt

och alla dessa uppfyllde inte Pluto. Mike ”Pluto killer” Brown (Twitter namn)  var en av de aktivaste i kampanjen för att degradera planeten och när han tweetade att ”okej, vi har trots alt en nionde planet” så syftade han inte på Pluto. Vad Brown syftade på var den forskning som tyder på att vi har en plantet X i vårt solsystem, en planet som är så långt borta att vi inte har upptäck den än. Bakom detta uttalande fanns artikeln, som han själv har jobbat med, Evidence for a distant giant planet in the solar system. 

Bildkälla: solarstory.net

Bilden till höger visar teorin bakom den nionde planeten. Forskare tror att dess bana rubbar de andra planeternas och har därför gjort många olika modeller för att beskriva sambandet. Bilden till höger visar en av modellerna och illustrerar hur planet X:s bana ser ut i förhållande till resten av solsystemets planeter.

Att vi hittar faktorer som visar sig ha ett samband är inget nytt och det har vi gjort genom alla tider. Detta är ännu en sak vi förutspår och som vi hoppas kunna bevisa.

Självklart berättade Brandeker mer ingående om forskningen kring planet X men om du vill veta mer rekommenderar jag att gå på någon av hans föreläsningar! Jag vill även nämna att jag personligen tycker att Alexis Brandeker verkar som en väldigt härlig person. På hans hemsida kan man läsa att ett av livets stora gåvor, enligt honom, är pasta med tomatsås och när jag fick veta detta vek jag mig dubbel av skratt. Herregud, humor ska man ha, och sådana som Brandeker borde få ett pris enbart för att de är fantastiska människor! Fortsättningsvis kan jag tipsa om att han även har komponerat sitt favoritrecept på tomatsås som finns att läsa på hans hemsida, ifall du blir sugen på pasta till kvällsmat.

Slutligen, tack till Örebro Astronomi och Alexis Brandeker för en intresseväckande föreläsning!

”Make the Future Come Sooner”

”Make the Future Come Sooner”

”Det är de människor som vågar gå före och drömma om saker, som vågar att tro på något och som jobbar för det, det är ju de som driver världen framåt.” uttryckte Sundin med självklarhet i rösten. Mathias Sundin, riksdagsledamot för Liberalerna, är en politiker som inte tvekar när det gäller rymdfrågor. Trots bristen på intresse angående rymdpolitiken har han fortsatt att kämpa, och nu har vi alla chansen att ändra Sveriges rymdindustri och politik till det bättre. 

Vad är Warp Institute och hur relaterar de till sitt motto ”Make the future come sooner”?
Mathias Sundin var med i grundandet av stiftelsen Warp Institute vilket är en stiftelse som ser möjligheterna världen har att erbjuda. Enligt Sundin har den unga generationen fler möjligheter än vad någon annan generation någonsin haft. Dock finns problemet att många ser på framtiden som negativ och är rädda för hur saker och ting ska fortlöpa. Med negativa funderingar i bakgrunden tas inte viktiga beslut på rätt sätt och det är väldigt synd, menar han. Ett exempel Sundin tog upp var att om man valt att utbilda sig till lastbilschaufför och så försvinner det jobbet när man är färdig då lastbilar vid det laget är självkörande, är det väldigt enkelt att snabbt bli arg och bitter på samhället. Om man hjälper och inspirerar ungdomar att ta medvetna val kan detta undvikas och det är ett av Warp Institutes syften. De ska bland annat uppfylla detta syfte genom att resa runt bland landets gymnasieskolor och inspirera eleverna till att ta dessa viktiga medvetna valen inför deras framtid, vilket i min mening är awesome!

Varför Mars?
Strävan efter planeten Mars är tydlig genom Mathias Sundins rymdpolitik. I framtiden finns en ide om att under skolundervisning ta upp rymdresor till Mars. Det skulle vara väldigt utvecklande på det sätt elever måste koppla samman många olika kunskaper för att dels bygga (teoretiskt) rymdraketen och komma fram till hur astronauterna ska överleva under färden till samt på planeten. I sig är uppgiften både utmanande och rolig, men vad som kommer hända när vi tar oss till Mars är oklart. En av de största frågorna är av vem och hur planeten ska styras. Sundin ifrågasatte skämtsamt ifall Elon Musk (om SpaceX blir först) ska bli Mars egen diktator eller om vi först blir en företagskoloni som sedan utvecklas till någon form av demokrati. Jag frågade även Mathias Sundin hur han personligen tror att det kommer utveckla sig ifall ett företag vänder sig emot sitt land och hans svar var att det troligen blir problem förr eller senare. I hans mening är det bästa som människan uppfunnit demokratin, då ingen är i position av att ha all information i världen, alla synvinklar etc. Det är av yttersta vikt att vi behåller dessa tankesätt även när vi fortsätter vår resa ut i universum och att vi har en plan redan från början.

Finns det delmål som Sverige och vi ungdomar kan uppnå innan vi reser till Mars eller börjar gräva på asteroider?
Ja absolut!, utbrast Sundin. Fram tills december finns chansen att vara med och påverka Sveriges nya rymdstrategi. Vi alla, och inte minst ungdomar, kan höra av oss till regeringen och politikerna och lyfta fram vad vi anser som mest värdefullt att ta med. Tyvärr finns det en risk att strategin blir ”luddig”, dvs. att den kan tolkas lite efter tycke och smak… och då det rent politiskt går att påstå att man ej har misslyckats med strategin om inga konkreta mål var uppsatta från början är detta en knep politiker kan ta till. Därför är det av extra vikt att skriva rakt till rymdministern Helene Hellmark Knutsson (via epost adressen: u.registrator@regeringskansliet.se) och ledamöterna i utbildningsutskottet med önskemål om raka och tydliga mål med rymdstrategin.

Sedan på lång sikt kan vi driva på om att Sverige bör ha en svensk astronaut med till Mars! Även om de privata företagen vinner kapplöpning kan Sverige vara en del av utvecklingen på planeten. Någon av dagens gymnasieelever kan bli den personen och det gäller att dem inte lägger någon vikt med dem omkring som tycker rymden, Mars osv. är löjligt. ”Det är de människor som vågar gå före och drömma om saker, som vågar att tro på något och som jobbar för det, de är ju de som driver världen framåt.” uttryckte Sundin med självklarhet i rösten.

Fortsättningsvis är det viktigt att komma ihåg att om väljare tycker någonting så rättar sig politikerna efter det. Att under en längre tid använda exempelvis sociala medier för att visa upp ett nytt, samt växande, intresse är ett smart drag som Sundin nämner. För att få en förändring behövs debatter och om ingen är villig att ta upp en fråga är det omöjlig att komma fram till någonting. Att det exempelvis skapats runt 50 nya jobb i Östergötland tack vare att RUAG Space i Linköping byggt ut sin fabrik då de fått en beställning av One Web på 800-900 satelliter, visar att rymdindustrin ger jobb och drar in pengar.

Jämställdhet i rymden
Att majoriteten är män inom rymdindustrin och att kvinnor har ansetts som mindre kunniga börjar bli tabu. Jag frågade Sundin om hur han tror att detta fortsätter och han tycker att de vore klockrent att ta med jämställdhetsfrågan mellan kvinnor och män i rymdstrategin. De teknikbaserade områdena har varit mansdominerat och förhoppningsvis ändras detta genom att fler tjejer utbildar sig inom de naturvetenskapliga områdena och tar sig in i arbetslivet, vilket ser ut att vara en av dagens trender. I och med att det är en lång process att uppnå jämställdhet är det extra viktigt med förebilder som Karin Nilsdotter och andra kvinnor inom rymdbranchen som visar att det som förr ansågs omöjligt idag är möjligt.

I Sverige är jämställdheten i allmänhet ytterst prioriterad, varför skulle den inte vara det inom rymdindustrin?

Sveriges mest positiva facebookgrupp
Mathias Sundin lyfter även fram vikten av sociala mediers påverkan under intervjun. Vi har aldrig tidigare kunnat få ut information så snabbt som vi kan idag och det har stor påverkan på samhället. Det politikerna tror om rymdpolitik enligt Sundin är att det inte har en större målgrupp, men personligen uppfattar han motsatsen. Många är villiga att ta ställning i en rymdfråga och många ser spänningen i rymdfarten. Warp Institute har Sveriges mest positiva facebookgrupp och där ska ingen, absolut ingen, vara negativ eller lägga dumma kommentarer. Vilket fantastiskt initiativ tycker jag! (Borde inte alla sociala medier enbart vara positiva?)

Livet är inte en rak väg
Att Mathias Sundin skulle bli politiker var inte en självklarhet. När hans gymnasietid var avslutad tog han ett jobb på ett lager men efter ett år insåg han absolut inte ville bli kvar där. Då tog han sig i kragen och fortsatte att utbilda sig. Först blev det ekonomi men eftersom han insåg att inte heller det var hans grej började han arbeta som obehörig lärare. Efter det startade han ett eget företag och under tiden som gick förstod han hur mycket han gillade att påverka sin omvärld; då elever och idag svenska folket. Han kom in i politiken i och med eurorörelsen och fastande sedan för dess skönhet.

Slutsatsen blir därför att man inte behöver arbeta inom det område man utbildar sig i. Ett tips från honom själv är att hålla sig bred i vad man läser och sedan vara uppmärksam på vad man själv fattar tycke för.

Stäng inte dörrarna med det du väljer, utan öppna dem.

UPPTÄCK UNIVERSUM-Örebro

UPPTÄCK UNIVERSUM-Örebro

I lördags invigdes utställningen UPPTÄCK UNIVERSUM på Vågengallerian i Örebro. Utöver utställningen erbjöds pyssel, tipspromenad och så fanns dessutom Sveriges Fossilmuseum på plats med allt från meteoriter till dinosaurietänder! Arrangörer för eventet var Örebro Astronomi och ORION. 

Det det blev en fantastiskt rolig dag med mycket som hände. Vi hade en jämn strömmning av folk under hela dagen, vilket var extra kul, och vårt intryck var att de som lämnade utställningen var riktigt nöjda. Utställningen finns att besöka på många platser i landet och är skapad för Astronomins Dag och Natt vilket officiellt går av stapeln nu på lördag. Bakom utställningens bilder står sex stycken av Sveriges mest erfarna astrofotografer och detta år var deras tema Vintergatan.

Vad som också erbjuds på Vågengallerian är ”tidsresan”, en 5 meter lång tidsresa från Big Bang till idag, och den kommer tillsammans med UPPTÄCK UNIVERSUM finnas kvar att besöka oktober ut. Man kan även se två stora bollar som syns på några av bilderna nedan. De ska symbolisera 1) solen i förhållande till jorden och 2) solen i förhållande till Betelgeuse och det är väldigt häftigt att se den stora storleksskillnaden… Om du har vägarna förbi Örebro innan sista oktober så tycker jag absolut att du ska besöka utställnigen, varför inte avbryta shoppingen med en sväng i universum?

När man åkte upp för köpcentrumets rulltrappa såg man en inbjudande banderoll över ingången. Det såg så fint ut, hur ofta kan man upptäcka universum på stan? Inget man brukar se direkt, så det stack verkligen ut bland alla andra affärer och gav en perfekt effekt för reklam och att hitta nya medlemmar.

Något som detta är absolut inte möjligt utan personer som engagerar sig och vill lägga ner tid på att både planera och förbereda. Jag har haft en sådan tur att träffa både Kjell Olausson, ordförande Örebro Astronomi, och Tuvalie Mellin, vice ordförande Örebro Astronomi. Båda två är helt underbara och så otroligt roliga att jobba tillsammans med. Fortsättningsvis behövs även personer som hjälper till och från ORIONs sida fanns Scott (ordförande), Marcus (kassör) och jag (sekreterare) på plats, samt Scotts bror och kompis. I min mening var vi ett awesome team och allt gick superbra. Nu ser jag fram emot fler samarbeten i framtiden med liknande event!

 

 

Cassini slutar som en meteor

Cassini slutar som en meteor

Cassini

Den 15 september kommer Cassini att störta in i Saturnus atmosfär i en spektakulär avslutning av sitt utmärkta arbete! På NASAs hemsida ”CASSINI- THE GRAND FINALE” kan du räkna ner till uppdrages sista sekund och du kan även ta del av Cassinis resa. 

Den stora finalen

Det hela började för 20 år sedan med uppskjutet på Cape Carneval den 15 september 1997. Cirka ett halvår senare, 25 April 1998, flög Cassini förbi Venus och utnyttjade planetens dragningskraft för att accelerera upp till 7 km/h. Dock så kunde inte Cassini fortsätta sin resa förrän 24 juni 1999 då Cassini kunde göra sin andra accelerationsmanöver. Resan fortsatte och i augusti samma år var rymdfarkosten 1100 kilometer från jorden och vid årsskiftet flög Cassini igenom asteroidbältet. I slutet av år 2000 utforskade rymdfarkosten Jupiter och 2004 var Cassini äntligen framme vid sitt mål!

Så länge drivraketerna klarar av hålla antennen i riktning mot jorden kommer Cassini att sända data till jorden, med andra ord kommer rymdfarkosten att fortsätta sitt arbete in i det sista. Detta stora avslut stänger kapitlet för ett 20 år långt äventyr och vad Cassini åstadkommit är otroligt. Inte nog med att Cassini är den enda rymdfarkosten att flyga i det 2000 kilometer stora gap mellan Saturnus och dess ringar så har rymdfarkosten även samlat in ovärderlig data.

Cassini-Huygens

Rymdfarkosten Cassini-Huygens under vibrations och temperatur test 1996.

Rymdfarkosten består av två delar: Cassini ”orbiter” (designad för att gå i omloppsbana) och Huygens sonden. Dessa två har samarbetat genom åren med deras kraftiga instrument och kameror vilket har givit detaljerade bilder samt data om atmosfärförhållanden och ljusspektrum. Cassini har tolv instrument medan Huygens har sex, de flesta instrument med fler än en funktion. Den data som rymdfarkosten har sänt till jorden har varit av stor vikt för förståelsen av Saturnus system. Hygens landade till och med på Saturnus måne Titan, vilket var en landning på ett avstånd som aldrig då genomförts tidigare. Farkosten har även burit med sig 27 olika experiment ombord.

Farkosten drivs av elektricitet skapad av ”Three Radioisotope Thermoelectric Generators” och farkosten kan även se i våglängder, vilket vi människor är inkapabla till. Däremot kan Cassinis instrument jämföras med människans sinnen i och med att de fungerar på liknade sätt. Cassini är utrustad med både optiska och mikrovågs sensorer (kameror, spektrometrar, radar och radio) och kan i princip känna lukter. Detta är möjligt då farkosten är konstruerad för att spara viktig data och ta många specifika mätningar vilket ger in detaljerad bild av omgivningen/specifika målet. Utöver detta kan även magnetiska fält, massor, elektriska laddningar och atompartiklars densitet uppmätas.

Text samt bildkälla: NASA 

Ex-arbeten inom Visualisering

Ex-arbeten inom Visualisering

Förra veckan presenterade Oskar Carlbaum, Michael Novén, Rickard Lindstedt och Michael Sjöström sina ex-arbeten inom mediateknik på Visualiseringscenter C. Deras arbeten har gjorts i projektet ”Open Space” som drivs i samarbete med NASA, American Museum of Natural History, University of Utah och New York University. 

Det Carlbaum och Novén genomfört i stora drag är ett interaktivt sätt att visa solstormar via satelliter för att visa magnethydrodynamiska simuleringar av heliosfären vilket kan skapa exempelvis Norrsken här på jorden. För att lyckas med detta har de bland annat spenderat ett halvår på NASA Goddard Space Flight Center.

Lindstedt och Sjöström har ägnat sig åt något annat, de har utvecklat ett sätt att interaktivt visa Marsytan i en högupplöst 3D-modell. De spenderade ett halvår på American Museum of Natural History för att lyckas med detta och de har kombinerat programmet Open Space med fotografier med data på 25cm/pixel (upplösning) från Mars Reconnaissance Orbiter. En av de häftigaste delarna av deras arbete enligt mig är att de har gjort det möjligt att se vart Curiosity åkt.

Även om jag personligen inte är på deras nivå av kunskap inom mediateknik var kvällen väldigt intressant. Det var många begrepp som nämndes vilka var helt okända för mig, men efter detta hade jag en större inblick i vad man faktiskt kan arbeta med inom visualisering, vilket är en hel värld i sig. Tänk att få göra delar avi sitt ex-arbete på NASA…. i framtiden kommer antagligen visualisering bli större än någonsin!

Mitt sommarjobb

Mitt sommarjobb

Denna sommar har jag jobbat på bästa tänkbara arbetsplatsen, nämligen Visualiseringscenter C! I Norrköping kan man absolut inte komma närmare rymden än där och i fyra veckor har jag rest mellan planeter, spelat coola VR-spel, lekt med robotar och tagit hand om underbara kunder. 

En vanlig dag:

 1. Starta upp utställningarna, domen och VR arenan vid 09:45.
 2. Ställ ut utemöblerna, gatupratarna. och flaggorna.
 3. Spela Mario-Kart med Eric eller Anja (mot Eric= jag förlorade, mot Anja=jag vann).
 4. Starta dagen första film i domen klockan 11, eller ha kunder i VR-arenan beroende på efterfrågan.
 5. Starta dagens andra film vid 12:30 (glöm inte att putsa glasögon).
 6. Lunch vid 13:00.
 7. Starta dagens tredje film vid 14:00
 8. Starta dagens fjärde och sista film vid 15:30
 9. Börja plocka ordning och stänga ner vid 17:00.

plus att plocka ordning i utställningarna och finnas till hjälp vid workshopsen vid behov. Saken var den att vissa dagar var superstressiga och andra otroligt lugna. Tempot gick som i vågor, något jag tyckte var väldigt roligt. Första dagen, första filmen, fick jag vara med och ta hand om 50 kineser som inte kunde engelska särskilt bra vilket var väldigt intressant samtidigt som det var en utmaning. Så kunde det vara vissa dagar, eller som en annan dag när domen var fullsatt av elever med lärare som hade telefonen vid näsan… inte det enklaste.

Hur många får köra Virtual Reality på jobbet? JAG!!! Innan hade jag aldrig spelat något liknande och jag kan intyga att VR är mer än coolt. Visualiseringscenter C har ett HTC Vive headset som kostar ungefär 10 000:- tillsammans med en dator med ett värde på cirka 20 000:-, summor de flesta i inte har råd att lägga på ”tv-spel” men som detta center erbjuder. Vi kan hoppas på att priserna sjunker i framtiden, för vilka möjligheter det kommer innebära. Alla tre av oss hade väldigt roligt med VR och man kan väl summera det med att Eric var överlägsen både gentemot mig och Anja…

Det bästa var att jag kunde leka med deras program Uniview under filmerna vilket lät mig resa runt i universum medan de andra såg på filmerna. Personligen har jag aldrig testat ett så sjukt snyggt program där man har friheten att göra lite det man vill i rymden. Tänk dig att åka mellan exoplaneter, ut ur Vintergatan, mellan galaxhopar, genom Kvasarer och stanna vid den kosmiska bakgrundsstrålningen och dessutom i 3D!! Det är mäktigt mina vänner.

Domteatern i sig är också mäktig. Med en vikt på 2,5 ton och diameter på 15 m kan den erbjuda en filmupplevelse utöver det vanliga. Vi som feriearbetare har tillbringat mycket tid i kontrollbåset men vi har också haft presentationer framför besökarna, vilket var väldigt nervöst i början. Nu i efterhand känns det väldigt bra att ha den erfarenheten bakom mig. Sedan så träffade jag även på häftiga robotar såsom Bluebots och Dash and Dot! I nuläget är jag väldigt sugen på ett ”wonder pack” från Wonder Workshop. Dash och Dot är två otroligt söta robotar som man kan programmera, med andra ord både roliga och användbara! En av dagarna försökte Eric och jag skapa en dragkamp mellan Bluebotsen och det gick ju sådär… men kul var det allt (se bild).

Utöver detta hade LUNA en liten teckningstävling på centret vilken blev väldigt lyckad! Vilka bidrag som kom in, kreativiteten fanns överträffade förväntningarna! I utställningarna finns mycket rymdigt att utforska och likaså erbjuds filmerna ”Astroid: mission extreme” och ”Rymdresan”.

För att sammanfatta: åk till Visualiseringscenter C och upplev rymden i Norrköping, ett besök som inte går att ångra.