Rymdforskarskolan 2025
Kvasarer, satelliter och mörk energi.
Är detta ord som får dig att spetsa öronen? Då ska du söka till Rymdforskarskolan 2025! Vi bjuder på 13 dagar av föreläsningar, laborationer och studiebesök som kommer att fördjupa din kunskap i astronomi och ge dig en gedigen inblick i den svenska rymdbranschen och astroforskningen.
Ansökan för Rymdforskarskolan 2025 är stängd.

Vad är rymdforskarskolan?
Möt Christer Fuglesang eller besök Onsala rymdobservatorium; under Rymdforskarskolan får du minnen, kunskap, upplevelser och vänner för livet! Rymdforskarskolan syftar till att inspirera till framtida studier och karriär inom rymdbranschen, och ger dig nya kunskaper och färdigheter som du har nytta av i framtiden. Under ett innehållsrikt sommarprogram får du möjligheten att fördjupa dina kunskaper i astronomi och rymdteknik, samt träffa nya vänner och delta i roliga aktiviteter.
Programmet består av föreläsningar med både populärvetenskapligt och undervisande innehåll, lektioner och räkneövningar samt studiebesök på svenska rymdföretag. Rymdforskarskolan ger dig chansen att inspireras på ett av Sveriges främsta lärosäten, träffa nya vänner, lyssna till och bekanta dig med internationellt erkända forskare i intressanta naturvetenskapliga och tekniska områden, samt besöka ett urval av aktörer i rymdbranschen i Sverige.

Vår rektor
Christer Fuglesang är Sveriges förste astronaut, med två rymdfärder i bagaget. Han är även professor i rymdfart, författare, föreläsare, samt föreståndare för KTH Rymdcenter. Christer är rektor för Rymdforskarskolan och kommer bland annat att gästföreläsa under Rymdforskarskolan i Stockholm.

Läs tidigare elevers berättelser!
Vad händer under Rymdforskarskolan?
Varje upplaga är fylld av spännande föreläsningar, häftiga studiebesök och sociala aktiviteter. Som deltagare får du:
- Gå på studiebesök hos svenska rymdföretag.
- Göra ett projektarbete inom astronomi eller rymdteknik.
- Experiment och laborationer inom astronomi och rymdteknik, exempelvis bygga och skjuta upp raketer, analysera observationsdata på exoplaneter, mäta kosmisk strålning, och mycket mer!
- Gästföreläsningar inom satellitteknik, kosmologi, människan i rymden, exoplaneter, kosmisk strålning, astrobiologi, detektorteknik, raketer, och mycket mer!
- Lektioner och räkneövningar där teoretiska kunskaper från föreläsningar appliceras och får ett större djup.
- Umgänge och sociala aktiviteter tillsammans med andra rymd- och naturvetenskapsintresserade.
- Avslutningsceremoni med presentationer och middag.
Vad kan du efter rymdforskarskolan?
- Inblick och grundläggande kunskap inom aktuella forskningsområden inom modern astrofysik
- Allt om stellära objekts rörelse och stjärnors fysik
- Vad elektromagnetisk strålning är och hur den används för att studera stellära objekt
- Vad ett teleskop är, hur det funkar och hur man använder dom för att göra egna observationer.
- En hel del programmering och dataanalys
- Elektronik och elektronisk mätutrustning
För att söka behöver du:
- Vara elev på ett svenskt gymnasium (eller svensk medborgare om du studerar utomlands), och börja åk 2 eller åk 3 på gymnasiet i höst.
- Gå Naturvetenskaps- eller Teknikprogrammet, eller ha motsvarande förkunskaper i matematik och fysik (från exempelvis IB-programmet).
- Ha goda kunskaper i svenska och engelska.
Du behöver även vara medlem i en eller fler av Astronomisk Ungdoms medlemsföreningar och framförallt ha stor motivation till att delta i programmet och vilja lära dig mer om astronomi och rymdteknik. Du måste även kunna delta i hela programmet på de orter du söker till. Alla deltagare bor tillsammans och deltar i alla aktiviteter. Det är inte tillåtet att sova hemma, hos en släkting eller liknande. Vid frånvaro kommer man att faktureras den fulla kostnaden för ens deltagande.




Bli medlem
Medlemskap är gratis, och om du inte redan är medlem så kan du enkelt bli det via knappen nedan!
Årets upplagor
Rymdforskarskolan arrangeras i två upplagor, i din ansökan kan du välja vilken du är mest intresserad av. Alla aktiviter, transporter inom programmet, samt boende med helpension ingår. Det är alltså gratis att delta och alla söker med samma förutsättningar.

Rymdforskarskolan i Stockholm
Datum: 24/6-6/7
Plats: AlbaNova universitetscentrum, KTH

Rymdforskarskolan i Göteborg
Preliminära datum: 22/7-3/8
Plats: Chalmers tekniska högskola
Ansökan för 2025
För att ansöka till Rymdforskarskolan ska du fylla i ansökningsformuläret samt ladda upp ett personligt brev, dina senaste betyg och ett CV, i PDF-format. Hela ansökan (personligt brev, betyg och CV) skall helst laddas upp som en sammansatt PDF-fil. Döp din PDF-fil till NamnNamnsson_Ansokan.pdf, där Namn Namnsson byts ut mot ditt för- och efternamn. Det är frivilligt att också rekommendationsbrev skickas in separat, av författaren själv, för din räkning.
Ansökan skall vara skriven på svenska. Antagningsbesked väntas inom ett par veckor efter ansökans deadline. Observera: Du måste vara medlem i Astronomisk Ungdom för att ansöka. Medlemskap är helt gratis och om du inte redan är medlem så kan du snabbt och enkelt bli medlem genom att klicka här.
Personligt brev (max 1 sida)
Vi vill lära känna dig så bra som möjligt. Skriv därför ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till Rymdforskarskolan. Du är fri att själv utforma ditt brev, men det kan exempelvis beröra följande punkter:
- Vem är du?
- Varför söker du till Rymdforskarskolan?
- Varför ska du bli en av dem som får delta i Rymdforskarskolan? Vad kommer ditt deltagande att tillföra Rymdforskarskolan?
- Beskriv dina naturvetenskapliga, astronomi- eller rymdtekniska intressen och erfarenheter.
- Beskriv intressen, engagemang eller erfarenheter utanför studierna.
- Beskriv dina framtidsplaner med avseende på studie- och yrkesval, samt andra drömmar och mål.
Rekommendationsbrev (frivilligt, max 2 st, skickas in separat)
Rekommendationsbrev kan vara meriterande, men är en frivillig del i ansökan. Du kan exempelvis be en av dina lärare i naturvetenskap, teknik, eller matematik, eller motsvarande relevant person, att författa ett rekommendationsbrev med en motivering till varför just du är lämplig att delta i Rymdforskarskolan. I ansökan får max 2 rekommendationsbrev ingå, men kom ihåg att kvalitet är bättre än kvantitet här. Rekommendationsbrev kan exempelvis innehålla, men är inte begränsat till, följande:
- Vad skulle ett deltagande i Rymdforskarskolan betyda för eleven?
- Elevens naturvetenskapliga, tekniska, matematiska, språkliga eller övriga akademiska förmågor.
- Uppvisat intresse för rymden, eller naturvetenskap och teknik generellt.
- Vad skulle elevens deltagande tillföra Rymdforskarskolan?
- Uppvisat forskningsintresse.
- Förmåga att arbeta tillsammans med andra.
Rekommendationsbrev, på svenska eller engelska, mailas in i PDF-format av författaren själv till ansokan@au.se senast samma datum som ansökan stänger. Det ska framgå tydligt i mailet, samt gärna i dokumentets filnamn, vilken elev som rekommendationsbrevet gäller.
Besked om plats medelas efter sista ansökningsdag och alla ansökningar har gåtts igenom. Det har hänt att beskedet hamnat i skräpposten så glöm inte att även kolla där.
Betyg
Bifoga ett av skolan underskrivet utdrag av dina senaste betyg över avslutade gymnasiekurser. Om du går i ettan går det bra att också bifoga dina slutbetyg från högstadiet. Det viktigaste är inte att du har höga betyg, utan att du är intresserad och motiverad.
CV (max 2 sidor)
Förutom grundläggande information, såsom fullständiga kontaktuppgifter, kan ditt CV innehålla information om exempelvis deltagande i naturvetenskapliga, musikaliska eller idrottsliga tävlingar, stipendier eller utmärkelser i skolan eller andra sammanhang, föreningsengagemang, ideellt arbete och förtroendeuppdrag, deltagande i andra sommarforskarskolor eller vetenskapliga konferenser, och annat som kan vara relevant.
Sök till så många upplagor du kan!
Sök till så många upplagor du vill och kan delta i. Du kan bara antas till en upplaga, men ju fler du söker till desto större är dina möjligheter att bli antagen, eftersom du då är med i fler urvalsgrupper. Eftersom söktrycket är högt är det därför bäst att söka till så många upplagor som du har möjlighet att delta i. Om du önskar att rangordna dina val så kan du förmedla det i övrigt-rutan i ansökningsformuläret.
Frågor? Maila oss gärna på
rymdforskarskolan@au.se
