Rymdforskarskolan 2018

 

 

Stockholm 18/6–30/6 ● Kiruna 9/7–21/7 ● Göteborg 30/7–11/8

Ansökan till Rymdforskarskolan 2018 öppnar inom kort.

Rymdforskarskolan

Sök till Rymdforskarskolan 2018!

Tycker du att astronomi och rymdforskning låter spännande? Då ska du söka till Rymdforskarskolan! I sommar går hela tre upplagor av programmet av stapeln; i Stockholm, Kiruna och Göteborg, och alla tre kommer de ge dig en gedigen inblick i den svenska rymdbranschen och den senaste astronomiska forskningen. Möt Christer Fuglesang, besök Sveriges raketbas Esrange i Kiruna eller observera på Onsala rymdobservatorium; under Rymdforskarskolan får du minnen, kunskap, upplevelser och vänner för livet! Rymdforskarskolan syftar till att inspirera till framtida studier och karriär inom rymdbranschen, och ger dig nya kunskaper och färdigheter som du har nytta av i framtiden. Under ett innehållsrikt sommarprogram får du möjligheten att fördjupa dina kunskaper i astronomi och rymdteknik, samt träffa nya vänner och delta i roliga aktiviteter. Alla elever bor tillsammans under hela programtiden, så du kan söka till vilka städer du vill oberoende av var du bor!

Programmet

Programmet består av populärvetenskapliga föreläsningar i astronomi och rymdteknik, intressanta laborationer, spännande studiebesök, och inte minst sociala aktiviteter. Totalt upp till 84 ungdomar, 28 per program, från hela Sverige kommer att få chansen att delta i Sveriges coolaste sommarforskarskola. Rymdforskarskolan ger dig chansen att inspireras på ett av Sveriges främsta lärosäten, träffa nya vänner, lyssna till och bekanta dig med erkända forskare i intressanta naturvetenskapliga och tekniska områden, samt besöka ett urval av aktörer i rymdbranschen i Sverige.

Christer Fuglesang

Christer Fuglesang

Rektor

Christer är Sveriges förste och hittills ende astronaut, med två rymdfärder i bagaget. Han är även docent i partikelfysik, författare, föreläsare, samt föreståndare för KTH Rymdcenter. Christer är rektor för Rymdforskarskolan och kommer bland annat att invigningstala under sommarforskarskolan i Stockholms öppnande.

satellitfabrik

Läs tidigare elevers berättelser!

Detta och mycket mer har du att se fram emot i sommar:

 • Studiebesök hos kända rymdföretag
 • Experiment och laborationer inom astronomi och rymdteknik, exempelvis bygga och skjuta upp raketer, analysera observationsdata på exoplaneter, mäta kosmisk strålning, och mycket mer!
 • Gästföreläsningar inom satellitteknik, kosmologi, människan i rymden, exoplaneter, kosmisk strålning, astrobiologi, detektorteknik, raketer, och mycket mer!
 • Umgänge och sociala aktiviteter tillsammans med andra rymd- och naturvetenskapsintresserade.
 • Avslutningsceremoni med presentationer och middag.
 • Möt Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, besök Sveriges raketbas Esrange i Kiruna eller observera på Onsala rymdobservatorium; under Rymdforskarskolan får du minnen, kunskap, upplevelser och vänner för livet!

Rymdforskarskolan i Stockholm

Datum: 18 juni – 30 juni
Plats: AlbaNova universitetscentrum, KTH
Huvudpartners: Rymdstyrelsen, OHB Sweden, KTH Rymdcenter
Ingår: Alla aktiviteter, transporter inom programmet, samt boende med helpension.
Pris: Gratis!

Rymdforskarskolan i Kiruna

Datum: 9 juli – 21 juli
Plats: Institutet för rymdfysik & Esrange
Huvudpartners: Rymdstyrelsen, SSC, Luleå tekniska universitet
Ingår:  Alla aktiviteter, transporter inom programmet, samt boende med helpension.
Pris: Gratis!

Rymdforskarskolan i Göteborg

Datum: 30 juli – 11 augusti
Plats: Chalmers tekniska högskola
Huvudpartners: Rymdstyrelsen, RUAG Space, Chalmers
Ingår: Alla aktiviteter, transporter inom programmet, samt boende med helpension.
Pris: Gratis!

För att kunna söka ska du:

 • Vara elev på ett svenskt gymnasium (eller svensk medborgare om du studerar utomlands), och börja åk 2 eller åk 3 på gymnasiet i höst.
 • Gå Naturvetenskaps- eller Teknikprogrammet, eller ha motsvarande förkunskaper i matematik och fysik (från exempelvis IB-programmet).
 • Kunna delta i hela programmet på den/de orter du söker till. Alla deltagare bor tillsammans och deltar i alla aktiviteter.
 • Ha stor motivation till att delta i programmet och vilja lära dig mer om astronomi och rymdteknik

 

Ansök senast den 29 april.

Frågor? Maila oss gärna på rymdforskarskolan@astronomiskungdom.se

Ansökan

För att ansöka till Rymdforskarskolan ska du fylla i ansökningsformuläret samt ladda upp ett personligt brev, dina senaste betyg och ett CV. Hela ansökan (personligt brev, betyg och CV) skall helst laddas upp som en sammansatt PDF-fil. Det är frivilligt att också rekommendationsbrev skickas in separat för din räkning. Ansök senast den 29 april! Ansökan skall vara skriven på svenska. Observera att du via mail ska få en bekräftelse på att vi tagit emot din ansökan. Antagningsbesked väntas inom en vecka efter ansökans deadline. Du måste inte vara medlem i Astronomisk Ungdom för att ansöka, men alla som blir antagna måste bli medlemmar.

Personligt brev (max 1 sida)

Vi vill lära känna dig så bra som möjligt. Skriv därför ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till Rymdforskarskolan. Du är fri att själv utforma ditt brev, men det kan exempelvis beröra följande punkter:

 • Vem är du?
 • Varför söker du till Rymdforskarskolan?
 • Varför ska du bli en av dem som får delta i Rymdforskarskolan? Vad kommer ditt deltagande att tillföra Rymdforskarskolan?
 • Beskriv dina naturvetenskapliga, astronomi- eller rymdtekniska intressen och erfarenheter.
 • Beskriv intressen, engagemang eller erfarenheter utanför studierna.
 • Beskriv dina framtidsplaner med avseende på studie- och yrkesval, samt andra drömmar och mål.

Betyg

Bifoga ett av skolan underskrivet utdrag av dina senaste betyg över avslutade gymnasiekurser. Om du går i ettan går det bra att också bifoga dina slutbetyg från högstadiet. Det viktigaste är inte att du har höga betyg, utan att du är intresserad och motiverad.

CV (max 2 sidor)

Förutom grundläggande information, såsom fullständiga kontaktuppgifter, kan ditt CV innehålla info om exempelvis deltagande i naturvetenskapliga, musikaliska eller idrottsliga tävlingar, stipendier eller utmärkelser i skolan eller andra sammanhang, föreningsengagemang, ideellt arbete och förtroendeuppdrag, deltagande i andra sommarforskarskolor eller vetenskapliga konferenser, och annat som kan vara relevant.

Rekommendationsbrev (frivilligt, max 2 st, skickas in separat)

Rekommendationsbrev kan vara meriterande, men är en frivillig del i ansökan. Du kan exempelvis be en av dina lärare i naturvetenskap, teknik, eller matematik, eller motsvarande relevant person, att författa ett rekommendationsbrev med en motivering till varför just du är lämplig att delta i Rymdforskarskolan. I ansökan får max 2 rekommendationsbrev ingå, men kom ihåg att kvalitet är bättre än kvantitet här. Rekommendationsbrev kan exempelvis innehålla, men är inte begränsat till, följande:

 • Vad skulle ett deltagande i Rymdforskarskolan betyda för eleven?
 • Elevens naturvetenskapliga, tekniska, matematiska, språkliga eller övriga akademiska förmågor.
 • Uppvisat intresse för rymden, eller naturvetenskap och teknik generellt.
 • Vad skulle elevens deltagande tillföra Rymdforskarskolan?
 • Uppvisat forskningsintresse.
 • Förmåga att arbeta tillsammans med andra.

Rekommendationsbrev mailas in i PDF-format av författaren själv till ansokan@astronomiskungdom.se senast samma datum som ansökan stänger. Det ska framgå tydligt i mailet vilken elev som rekommendationsbrevet gäller.

Partners