Rymdresan 2018 – Roque de los Muchachos Observatory på La Palma

Information och anmälan inför Rymdresan 2018 kommer inom kort. 

Se den totala solförmörkelsen över USA i augusti!

I sommar är det premiär för Astronomisk Ungdoms allra senaste verksamhet; Rymdresor! En rymdresa är en sällskapsresa med astronomi- och rymdtekniktema för unga rymdintresserade mellan 16 och 25 år. Resan kan t.ex. gå till en astronomisk sevärdhet, studiebesök vid internationella rymdföretag, stora internationella teleskop eller andra rymdrelaterade resmål.

Rymdresan 2017 går resan till Wyoming, USA, där vi kommer att bevittna den totala solförmörkelsen den 21:a augusti! Resan pågår mellan den 18:e och 25:e augusti och kommer att bli en road trip av rang! Vi kommer bland annat att besöka Yellowstone National Park och Devil’s Tower, observera under Wyomings fantastiska stjärnhimmel och lära oss mer om astronomi i vackra, historiska landskap! Totalt kommer vi passera genom inte mindre än 7 delstater! Se detaljerat schema och anmälan nedan.

Häng med Astronomisk Ungdom och upplev årets astronomiska höjdpunkt! 

Läs mer om resan och anmäl dig här nedan! Resan är fullbokad.

Platser kvar (av 18)

18:e augusti – Ankomst

Vi samlas på Denver International Airport (DEN) i Colorado under eftermiddagen den 18:e och hämtar där ut två st hyrbilar med plats för 6 personer i varje. Rundresan kommer under veckan att ske i bil, så det blir sannerligen en ”road trip” av rang i Wyomings otroligt vackra landskap. Vi kör mot Cheyenne, delstaten Wyomings huvudstad, för att övernatta på Fairfield Inn & Suites Cheyenne.

Natthimlen i Wyoming är relativt fri från ljusföroreningar och medger därför goda observationer av stjärnhimlen på en nivå som är möjligt på få andra platser. Om kvällarna kommer vi kunna gå ut för att observera Vintergatan och stjärnor, och med det medhavda teleskopet kommer vi kunna observera galaxer och nebulosor tillsammans ute i öknen.

19:e augusti – Minuteman Missile, Badlands & AU:s 5-årsdag

Vi tar bilarna och kör upp mot South Dakota, genom Nebraska, till Minuteman Missile National Historic Site. Här kommer vi lära oss om kärnvapenkapprustningen under det Kalla kriget och besöka Delta-01 Launch Control Facility; en facilitet som fram till 90-talet hade kapacitet att avfyra interkontinentala ballistiska kärnvapenrobotar. Vi kommer också besöka Delta-09 missile silo; en kärnvapensilo där man bytt ut den övre luckan mot glas, så att man kan titta ner i silon och se (den numera obestyckade och ofarliga) raketen som en gång i tiden var redo dygnet runt.

Senare åker vi in i Badlands National Park och beskådar de vackra vyerna. På natten kan vi delta i Night Sky Program och observera natthimlen. Under middagen firar vi Astronomisk Ungdoms 5-årsdag, då AU grundades den 19:e augusti 2012!

Vi övernattar på Best Western Plains Motel.

20:e augusti – Mount Rushmore, Deadwood & Devil’s Tower

Vi tar bilen nordväst mot Mount Rushmore National Memorial. Sedan åker vi vidare till Deadwood och äter lunch. Framåt eftermiddagen far vi vidare till Devil’s Tower National Monument, ett berg känt bl.a. från filmen ”Close encounters of the third kind”, där utomjordingarna använder berget som landningsbana för sitt flygande tefat.

Vi övernattar på Arbuckle Lodge Gillette.

21:a augusti – Total solförmörkelse

Den stora dagen! Vi tar bilen söderut mot Casper för att befinna oss i linjen längs vilken totaliteten kommer att passera. Beroende på vädret så har vi möjlighet att åka längs väg 25 österut för att undvika eventuella moln eller längs väg 26 västerut för dito. Hela tiden kommer vi befinna oss längs totalitetens bana.

En total solförmörkelse beskrivs, av dem som sett dem, som en av de starkaste upplevelserna i hela livet! En enkel googling av ”total solar eclipse experience” ger otaliga beskrivningar av en helt makalös upplevelse. Tänk dig att det mitt på dagen blir mörkt som under den mörkaste natt; stjärnorna dyker upp på himlen, fåglarna och insekterna tystnar, allt blir stilla, och mitt på himlen sitter en svart sol, omgiven av sin yttre atmosfär, koronan, som nu är synlig för blotta ögat. Nästa solförmörkelse i Europa kan du inte se förrän 2026, och då på Island och i norra Spanien. Och vill du se den i Sverige, ja då får du vänta ända tills 2126.

Vi kör vidare mot Cody och övernattar på Holiday Lodge.

22:a augusti – Yellowstone National Park

Vi kommer att spendera två dagar i Yellowstone nationalpark; världens första nationalpark och sannolikt fortfarande den häftigaste utav dem alla. Här kommer vi att se gejsrar, heta källor, vilt djurliv, berg och dalar, och mycket mer.

Vi kommer att övernatta på Yellowstone Big Rock Inn i Gardiner, Montana.

23:e augusti – Yellowstone & Teton National Park

Den andra dagen i Yellowstone passar vi på att uppleva allt som vi inte hann med den första dagen, och sedan åker vi söderut till Teton nationalpark och bevittnar Grand Teton, det högsta berget i nationalparken.

Vi fortsätter sedan söderut till Pocatello, Idaho, och övernattar på Best Western Pocatello Inn.

24:e augusti – Salt Lake City & National History Museum of Utah

Den 24:e åker vi hela vägen ner till Salt Lake City, Utah, och utforskar staden. På schemat står också National History Museum of Utah, känt för sina många dinosauriefossil.

Vi övernattar på Home2 Suites by Hilton Salt Lake City-East.

25:e augusti – Bonneville Salt Flats & hemresa

Den 25:e drar vi ut på Bonneville Salt Flats! Den otroligt vidsträckta saltöknen används ofta för att sätta hastighetsrekord med bilar och motorcyklar. Mitt ute i öknen kommer vi också att besöka Tree of Utah, ett konstverk skapat av den svenska kostnären Karl Momen.

Vi kör sedan till Salt Lake City International Airport (SLC) och avreser sent på kvällen tillbaka hem till Sverige.

Här kan du anmäla dig till Rymdresan 2017! Det är först till kvarn som gäller; de 18 första att anmäla sig får följa med på en resa för livet.

Villkor:

 • Anmälan är bindande
 • Du måste vara minst 16 och max 25 år vid avresa
 • Du måste ha ett godkänt inresetillstånd till USA (ESTA)
 • Resan är drog- och alkoholfri
 • Förstående för att 100 % vädergaranti inte kan ges för den 21:a augusti

Detta ingår i priset (5300 SEK):

 • Boende alla nätter
 • Frukost alla dagar
 • Rundresan (bilhyra & bensin)
 • Avgifter och inträden till schemalagda aktiviteter
 • Heltäckande reseförsäkring

Detta ingår inte och måste ordnas/betalas på egen hand:

 • Flygresan till och från USA
 • Luncher och middagar

 

Vid frågor, maila mikael.ingemyr@astronomiskungdom.se

Vänligen,

Mikael Ingemyr
Reseledare
Rymdresan 2017

Anmälan är stängd, då resan är fullbokad.