Rymdresan 2018 – Roque de los Muchachos Observatory på La Palma

Anmälan till 2018 års Rymdresa är stängd.

Följ med till Europas största astronomiska observatorium på norra halvklotet, världens största optiska teleskop samt den klaraste stjärnhimmel som går att uppleva!

I sommar är det återigen dags för en av Astronomisk Ungdoms häftigaste verksamheter; Rymdresan! En rymdresa är en sällskapsresa med astronomi- och rymdtekniktema för unga rymdintresserade mellan 18 och 25 år (året du fyller 18 respektive året du fyller 25). Resan kan t.ex. gå till en astronomisk sevärdhet, studiebesök vid internationella rymdföretag, stora internationella teleskop eller andra rymdrelaterade resmål.

Rymdresan 2018 går till ön La Palma, Kanarieöarna, där vi framförallt kommer att besöka Roque de los muchachos-observatoriet. På 2400 meter över havet, på toppen av vulkanen, så ligger en av världens största samlingar av astronomiska observatorier. Där finns bl.a. det Svenska 1-m Solteleskopet (världens bästa solteleskop), Nordic Optical Telescope (2.6 m i diameter) och Gran Telescopio Canarias (världens största optiska teleskop med sina 10.4 meter i diameter). Förutom att besöka teleskopen så kommer vi att njuta av stjärnhimlen själva nattetid och se den bästa (mörkaste) natthimmel som går att uppleva i Europa, och då bl.a. se Vintergatan med blotta ögat, samt njuta av öns övriga naturområden, fantastiska mat och andra upplevelser. Se detaljerat schema och anmälan nedan.

Häng med Astronomisk Ungdom och upplev det häftigaste astronomiska resmålet Europa har att erbjuda! 

Läs mer om resan och anmäl dig här nedan!

Platser kvar (av 20)

2:a juli – Ankomst

Hela gruppen möts upp på flygplatsen eller inne i öns huvudstad, Santa Cruz de La Palma, för att gemensamt checka in på hotellet. Under kvällen introduceras vi till öns gastronomiska sida under den första middagen; maten på ön är oftast lokalproducerad och traditionell. Under hela resan kommer vi att äta gott och njuta lika mycket av restauangbesöken som sevärdheterna, naturområdena, som såklart observatorierna och natthimlen.

Under kvällen lär vi känna varandra och gör oss redo inför en vecka vi sent kommer glömma. Då bara lågtrycksnatriumlampor är tillåtna på öns väg- och stadsbelysning (då de endast lyser med en emissionslinje av 589 nanometers våglängd, för att inte förstöra spektroskopiska observationer) så kommer nattlivet färgas endast av ett mycket karakteristiskt gult sken. Det kommer vara det första tecknet på att det är något speciellt med denna ö.

3:e juli – Roque de los Muchachos Observatory & vandring till vulkanens topp

Vi tar bilarna och kör upp mot observatorierna på ca 2400 meter över havet. Vi kommer att åka igenom molnen på vägen upp (om det är molnigt) och landskapet kommer stegvis att ändras från tropiskt till närmast öken längst upp. Vi stannar på några utkiksplatser efter vägen och tar in alla upplevelser. Väl vid observatorierna kommer vi att besöka så många vi henne/får, exempelvis världens största optiska teleskop (Gran Telescopio Canarias, 10,4 m), världens bästa solteleskop (Swedish 1-m Solar Telescope), ett teleskop som Sverige har delägande i (Nordic Optical Telescope, 2,6 m), William Herschel Telescope, 4,2 m) och många andra. Dessutom kommer vi att vandra längs kammen och ha en minst sagt överväldigande utsikt från toppen av los Muchachos-klippan.

4:e juli – Vandring i Caldera de Taburiente nationalpark & bad

Denna dag åker vi in i vulkanens mitt, i Caldera de Taburiente, för att vandra tillsammans i denna vackra nationalpark. Kalderans har en diameter på 8 kilometer och ett djup på upp till 1,5 kilometer. Bilder gör inte denna plats rättvisa, med sin biologiska och geologiska mångfald. Efter vandringen åker vi till Tazacorte för bada och äta middag. Senare under kvällen blir det som vanligt observationer av den bästa natthimlen du någonsin upplevt.

5:e juli – Vandring i Los Tilos-skogen & Teneguía-vulkanen

Los Tilos-skogen är en av de få platser i världen där laurisilva växer, en frodig urskog med bredlövade träd som var vanliga på planeten för flera miljoner år sedan. Los Tilos 2002 utsågs till biosfärreservat av Unesco, en utnämning som idag skyddar hela ön. Vi kommer att gå två leder; en på 2,5 kilometer som går genom skogens hjärta, och en annan som går ungefär 1 kilometer upp till de uppfriskande källorna och vattenfallen Marcos och Cordero. Under eftermiddagen åker vi sen till Cumbre Vieja naturpark på öns södra del, där vi kommer att passera många vulkankäglor. Här ligger också vulkanen Teneguía, som hade sitt senaste utbrott så sent som 1971. Utbrottet täckte en stor del av La Palmas södra del med lava och vulkaniskt grus, vilket gör att det än dag ser ut lite som ett Mars-landskap. Senare på kvällen blir det en större avskedsmiddag, följt av observationer av natthimlen.

 

6:e juli – Hemresa

Den sista dagen kommer vi att göra sånt som vi kanske inte hunnit göra än under resan, eller kanske göra något igen som var särskilt häftigt? Kanske åka upp till observatorierna igen för att återigen uppleva den mäktiga synen? Oavsett vad som kommer vi ha roligt tillsammans innan vi åker till flygplatsen och lämnar in hyrbilarna. Om man vill stanna kvar på ön efter Rymdresans slut så går det bra, men då under eget ansvar.

Här kan du anmäla dig till Rymdresan 2018! Det är först till kvarn som gäller; de 15 första att anmäla sig får följa med på en resa för livet.

Villkor:

 • Anmälan är bindande. Vid förhinder/avanmälan sker ingen återbetalning av anmälningsavgift
 • Du måste under år 2018 fylla minst 18 år och max 25 år
 • Resan är drog- och alkoholfri
 • Du måste sköta dig och lyssna till reseledarens anvisningar
 • Förståelse för att programmet kan komma att ändras

Detta ingår i priset (3000 SEK):

 • Boende alla fyra nätter
 • All rundresa på ön (bilhyra & bensin)
 • Avgifter och inträden till schemalagda aktiviteter
 • Heltäckande reseförsäkring

Detta ingår inte och måste ordnas/betalas på egen hand:

 • Flygresan till och från La Palma
 • Samtliga måltider

Vid frågor, maila mikael.ingemyr@au.se

Vänligen,

Mikael Ingemyr
Reseledare
Rymdresan 2018

Anmälan är stängd.