Rymdresan 2022 – Roque de los Muchachos Observatory på La Palma

Följ med till Europas största astronomiska observatorium på norra halvklotet, världens största optiska teleskop samt den klaraste stjärnhimmel som går att uppleva!

I sommar är det återigen dags för en av Astronomisk Ungdoms häftigaste verksamheter; Rymdresan! En rymdresa är en sällskapsresa med astronomi- och rymdtekniktema för unga rymdintresserade från året de fyller 16 år. Resan kan t.ex. gå till en astronomisk sevärdhet, studiebesök vid internationella rymdföretag, stora internationella teleskop eller andra rymdrelaterade resmål.

Rymdresan 2022 går till ön La Palma, Kanarieöarna, där vi framförallt kommer att besöka Roque de los muchachos-observatoriet. På 2400 meter över havet, på toppen av vulkanen, så ligger en av världens största samlingar av professionella astronomiska observatorier. Där finns bl.a. det Svenska 1-m Solteleskopet, Nordic Optical Telescope (2.6 m i diameter) och Gran Telescopio Canarias (världens största optiska teleskop med sina 10.4 meter i diameter). Förutom att besöka teleskopen så kommer vi att observera stjärnhimlen nattetid med egna teleskop och se den bästa (mörkaste) natthimmel som går att uppleva i Europa, och då bl.a. se Vintergatan med blotta ögat, samt njuta av öns övriga naturområden, fantastiska mat och andra upplevelser. Se detaljerat schema och anmälan nedan.

Häng med Astronomisk Ungdom och upplev det häftigaste astronomiska resmålet Europa har att erbjuda! Läs mer om resan och anmäl dig här nedan!

Vid frågor, kontakta reiseleiter på mikael.ingemyr@au.se

13 platser kvar (av 22)

Villkor:

  • Anmälan är bindande. Vid förhinder/avanmälan efter den 1 juli sker ingen återbetalning av anmälningsavgift
  • Du måste under år 2022 fylla minst 16 år
  • Resan är drog- och alkoholfri
  • Förståelse för att programmet kan komma att ändras

Detta ingår i priset (6700 SEK):

  • Boende alla 7 nätter (inkl. frukost)
  • All rundresa på ön (bilhyra & bränsle)
  • Avgifter och inträden till schemalagda aktiviteter
  • Heltäckande reseförsäkring

Detta ingår inte och måste bekostas på egen hand:

  • Flygresan till och från La Palma
  • Luncher och middagar

Program

23 juli – ankomst

Alla deltagare anländer till ön, eller befinner sig på ön sedan innan.

24 juli – södra delen av ön

Vi vandrar i Mars-landskapet på öns södra spets. Vulkanen San Antonio (1667) och dess besökscenter, vulkanen Teneguia (Utbrottet 1971 täckte en stor del av La Palmas södra del med lava och vulkaniskt grus, vilket gör att det än dag ser ut som ett Mars-landskap), den lilla Zamora-stranden, intar lunch på en mindre restaurang i idylliskt landskap, besöker saltfabriken, besöker Fuencalientes fyrhus, och eventuellt även den senaste vulkanen som hade utbrott i vintras (annars återkommer vi till den den 26:e!). På kvällen kan vi bada och om natten observerar vi stjärnhimlen tillsammans med teleskop.

25 juli – norra delen av ön

Vi åker till pittoreska Playa de los Nogales, vandrar i UNESCO-världsarvet Los Tilos-urskogen, intar lunch vid Laguna Barlovento, åker längs den lilla vägen LP109 med alla branta klippavsatser, och badar med fiskarna i Las Fajanas-lagunen. Los Tilos-skogen är en av de få platser i världen där laurisilva växer, en frodig urskog med bredlövade träd som var vanliga på planeten för flera miljoner år sedan. Los Tilos utsågs 2002 till biosfär-reservat av UNESCO, en utnämning som idag skyddar hela ön. Om kvällen observerar vi vid klart väder!

26 juli – toppen av ön, observatorierna

Vi tar bilarna och kör upp mot observatorierna på ca 2400 meter över havet. Vi kommer att åka igenom molnen på vägen upp (om det är molnigt) och landskapet kommer stegvis att ändras från tropiskt till närmast öken längst upp. Vi stannar på några utkiksplatser efter vägen och tar in alla upplevelser. Vi besöker Observatorio Roque de Los Muchachos, en av världens bästa sajter för professionell astronomi! Vi besöker 2-3 observatorier och vandrar längs vulkanbergets rand. Vi besöker även AstroFarm, en teleskopfarm under uppbyggnad, och får en föreläsning av initiativtagarna. Där kommer AU ha sitt framtida fjärrteleskop, vilket vi kommer skriva avtal om i samband med besöket! På vägen ner passerar vi Mirador El Time, där vi har utsikt över hela ön och kan se den nya vulkanens verkningar på ön.

27 juli – västra delen av ön

Vi badar på öns bästa strand, Tazacorte beach, och hittar på precis vad vi vill! Våra bilar står till förfogande för att utforska ön ännu mer. Vandra i lavatuber, observera nya objekt på stjärnhimlen, eller något ännu roligare? En av dagarna, kanske denna, kommer vi få en föreläsning om den astronomiska forskning som sker på ön också.

28 juli – Caldera de Taburiente, mitten av ön

Denna dag åker vi in i vulkanens mitt, i Caldera de Taburiente, för att vandra tillsammans i denna vackra nationalpark. Kalderan har en diameter på 8 kilometer och ett djup på upp till 1,5 kilometer. Bilder gör inte denna plats rättvisa, med sin biologiska och geologiska mångfald. Vi utforskar dess många vackra syner, bl.a. färgade vattenfall.

29 juli – Huvudstaden, Santa Cruz de La Palma 

Den sista dagen kommer vi att göra sånt som vi kanske inte hunnit göra än under resan, eller kanske göra något igen som var särskilt häftigt? Kanske åka upp till observatorierna igen för att återigen uppleva den mäktiga synen? Oavsett vad som kommer vi ha roligt tillsammans innan vi åker till flygplatsen och lämnar in hyrbilarna. Vi kan också få en guidad tur av öns huvudstad, besöka marknaden, och observera tillsammans en sista natt. 

30 juli – hemresa

Alla deltagare reser hemåt, eller stannar kvar på ön för semester på egen hand.

Rekommenderade flyg

Flygplatsen på La Palma har förkortningen SPC. En rekommenderad rutt är att lyfta med Norwegian från Arlanda/ARN kl 07:05 den 23:e juli, till Barcelona/BCN, för att därifrån ta ett annat flyg kl 14:35 med Vueling mot SPC. Hem den 30:e juli kan man flyga med Ryanair kl 09:20 mot Barcelona/BCN, för att sedan mellanlanda en andra gång i Warszawa innan flyget avgår mot Stockholm/ARN.

Det är även möjligt att flyga till exempelvis Teneriffa och ta en färja över till La Palma.

Det är självklart också möjligt att resa till/från La Palma andra datum än de ovan angivna, om man finner flyg med bättre pris andra dagar och/eller önskar att semestra på egen hand före eller efter Rymdresans program.

Varukorg