Rymdresor

Rymdresan 2023 går till La Palma – nu är anmälan öppen!

Rymdresan är en sällskapsresa som Astronomisk Ungdom arrangerar varje år. I år går den, likt flera tidigare år, till Kanarieöarna — mer specifikt till La Palma — då platsen av erfarenhet är oerhört väl lämpad för en astronomisk resa av denna kaliber. Rymdresan 2023 går av stapeln 18 – 24 juli!

Förutom att ha en av världens mörkaste stjärnhimlar är La Palma nämligen hem för Europas största astronomiska observatorium på norra halvklotet, världens största optiska teleskop, Sveriges solteleskop (som också är världens skarpaste solteleskop), och mycket mer. Intressant för i år är att vi dessutom kommer kunna besöka en så kallad teleskopfarm där AU planerar låta bygga sitt alldeles egna fjärrobservatorium — ja, du hörde rätt! Därtill är Kanarieöarna kända för sin fantastiska och omväxlande natur, något som kanske blivit ännu mer spännande efter vulkanutbrottet för ett par år sedan (utbrottet har klassats som över sedan lång tid tillbaka och utgör ingen fara för oss).

Så vad väntar du på? Ta chansen att göra en rymdresa du sent kommer glömma!

Program

Resan innehåller ett av arrangörsgruppen noggrant utvalt program med de rymdigaste och i övrigt mest sevärda attraktionerna. Några höjdpunkter du kan förvänta dig är följande.

Astronomiska höjdpunkter:

 • Upplev Europas mörkaste stjärnhimmel
 • Få exklusiva visningar av aktiva observatorium i världsklass
 • Observera natthimlen själv med riktiga teleskop
 • Besök den framtida platsen för AU:s egna fjärrobservatorium
 • Träffa och umgås med andra AU:are hela veckan!

Kanarieöarna levererar:

 • Ta del av Kanarieöarnas vackra natur
 • Vandra i urskogen och uppe på vulkanen
 • Sola och bada på fina badorter
 • Upptäck flera av La Palmas bästa sevärdheter

Vi kommer att åka mellan de olika platserna på dagarna med bilar som vi hyr (notera att deltagaravgiften inkluderar alla resor under programmet), så vissa dagar kan det bli en del bilåkning (dock aldrig mer än 2.5 timmar i sträck). Detta i sig kan dock vara en rolig upplevelse då det alltid finns otrolig natur att titta på utanför fönstret!

Boende

Deltagaravgiften (se höger kolumn) inkluderar boende alla 6 nätter, 18-24 juli. Vi kommer alla att bo gemensamt i lägenheter på Apartamentos Atlantis i orten Tazacorte på västkusten. Orten är populär för sitt fina klimat och är kanske den bästa badorten på hela ön.

Mer information om boendet och packlista kommer närmare inpå resan!

Guide för resor till och från La Palma

Då resan till och från Rymdresan ska bokas och bekostas av varje deltagare individuellt, kan detta för vissa kännas som en stor process. För att underlätta för er, har projektgruppen tagit fram ett antal olika resealternativ, där vi listar fördelar och nackdelar samt hemsidan ni kan boka via. Vi kikar främst på bekvämlighet/restid samt pris. 

Alternativ 1: Flyga från Sverige (ARN) till La Palma (SPC)

Pris: 3000 – 5000 kr (enkelresa)

Tid: 8 – 19h (beroende på pris och väntetid)

Rekommenderade hemsidor: Momondo.se, omio.com, skyscanner.net

Info: Detta är den absolut smidigaste resvägen, och kan ta dig till La Palma under en dag. Det är vanligt med 1-2 mellanlandningar, exempelvis i Madrid eller Barcelona innan man tar sista flyget till La Palma Airport (SPC). Se till att du har gott om tid mellan dina byten, och helst behöver du endast handbagage, då blir det både billigare och mindre riskfyllt då incheckade bagage måste checkas in igen vid mellanlandningar ifall man har egen transfer. Du borde kunna börja din resa tidigt den 18 juli, och vara framme på La Palma under eftermiddagen.

Alternativ 2: Buss ner till en tysk stad som har direktflyg till La Palma.

Pris: 2000 – 3500 kr (enkelresa)

Tid: 24h+ (beroende på pris och väntetid)

Rekommenderade hemsidor: flightconnections.com, flixbus.se, momondo.se, omio.com, skyscanner.net

Info: Ifall man inte har något emot en längre bussresa, kan detta vara ett utmärkt alternativ, särskilt för de som bor längre söderut i Sverige och har relativt nära till Köpenhamn. Du kan då exempelvis ta buss från Köpenhamn till Munchen (tar upp emot 18h), och sedan flyga från Munchen till La Palma. Tipset är att först kolla varifrån direktflyg finns till La Palma (Munchen, Hamburg, Köln är några exempel), hitta det bästa alternativet för dig, och sedan kolla bussarna.

Alternativ 3: Tåg främst, kombinerat med flyg och/eller färja.

Pris: 2000 – 3500 kr (enkelresa)

Tid: 24h+ (beroende på pris och väntetid)

Rekommenderade hemsidor: Interrail.eu, flightconnections.com, momondo.se, omio.com, skyscanner.net

Info: Detta är ett lite mer flexibelt alternativ, i samma prisklass som alternativ 2, och kräver att du skaffar dig ett interrailpass som ger dig möjlighet att tågluffa ner till lämplig stad i Spanien (eller övriga Europa för den delen) för att sedan ta flyg till La Palma. Du kan lämpligen ta passet som heter “4 days within 1 month” (kostar ca 2000 kr), eller andra alternativ som ger något fler resdagar (beroende på hur du vill planera din resa. Kanske vill du ta tillfället i akt och spendera en natt extra vid någon destination?). 

Övriga tips: Det finns en rad andra grejer man kan tänka på när man letar efter bra resealternativ. Dessa är bland annat:

 • Kolla något tidigare datum! Ibland kan flygbiljetter skilja en hel tusenlapp mellan närliggande datum. Att då flyga en dag tidigare, och hitta ett billigt boende för 1 natt istället, kan vara av intresse! 
 • Hemsidorna vi listat ovan är bra, men inte perfekta! Man kan ofta själv kombinera sig fram till en något billigare flygrutt, men kanske med några fler mellanlandningar. Se till att experimentera med sökfiltret på dessa hemsidor, och jämför mellan dem!
 • Ge dig själv gott om tid vid mellanlandningar! 3h kan låta som en lång transfer-tid, men hellre vänta för länge vid din gate än att stressa ifall ditt flyg dit blir något försenat.
 • Var extra uppmärksam på att du väljer rätt destination! Du vill till La Palma Airport, med förkortning SPC. Är detta första gången man reser till Kanarieöarna kan namnen förvirra en. Det finns nämligen även orter som “Las Palmas de Gran Canaria”, “Santa Cruz de Tenerife” osv. som kan ställa till det i bokningen. Använd Google Maps flitigt ifall du är osäker, och notera att det är “Santa Cruz de La Palma” som är korrekt.

Tider för ankomst och avgång: 18 juli kommer rymdresan att officiellt börja. Projektgruppen räknar primärt med att årets rymdresenärer anländer till La Palma under eftermiddagen tisdagen den 18 juli. Men vi är givetvis flexibla! 24 juli avslutas resan, och då kommer de flesta resa hemåt. När under dagen detta blir är upp till var och en. 

När ni bokat er resa uppmuntrar projektgruppen att ni skickar informationen till rymdresan@au.se med ämnesrad: RESEINFO för [DITT NAMN]. På så sätt kan vi se till att någon garanterat är på plats på La Palma Airport (SPC) den 18 juli för att möta upp er. Dessutom kommer vi, om så önskas, sätta er i kontakt med andra rymdresenärer som delar samma rutt. Ifall ni föredrar att inte åka själva, kanske ifall ni exempelvis tar en resa som tar längre tid än de dyrare alternativen, så kommer det finnas möjlighet att synka med andra deltagare i den delade whatsapp-gruppen. Anmälda resenärer kommer att läggas till där löpande, och det är denna grupp som kommer att vara den primära kommunikationskanalen under själva resan. 

Vänta inte alldeles för länge med att boka resan! Priserna kan rusa iväg till stratosfären snabbare än du hinner säga AUreka!

14 platser kvar (av 18)

Sista anmälningsdag 7 juli.

Villkor:

 • Anmälan är bindande. Vid förhinder/avanmälan efter den 7 juli sker ingen återbetalning av anmälningsavgift
 • Du måste under år 2023 fylla minst 18 år
 • Resan är drog- och alkoholfri
 • Förståelse för att programmet kan komma att ändras

Detta ingår i priset (5500 SEK):

 • Hela programmet
 • Boende
 • Alla resor under programmet
 • Reseförsäkring

Detta ingår inte och måste bekostas på egen hand:

 • Flygresan till och från La Palma
 • Mat under resan

Anmälan

Antalet platser är begränsade till 18 stycken och det är först till kvarn som gäller! Anmälan är bindande.

Ifall platserna skulle ta slut fort och väntelistan blir tillräckligt lång kan det eventuellt finnas möjlighet att för oss att boka in ytterligare några deltagare, men detta kan vi ej garantera.

Kontakt

Arrangörsgruppen består av 

 • Niklas Engelhardt Önne (projektledare)
 • Gabriel Delerin (ledare).

Kontakta oss gör du smidigast via e-post på rymdresan@au.se. Vi uppskattar att du hör av dig så fort du har frågor, stora som små! Skulle det vara något akut kan du ringa Niklas på +46 70 954 60 77.

Varukorg