Theresia Hestad

Rymden är allt cool
Theresia Hestad

Theresia Hestad

Hej! Jag är Theresia, en rymdfantast på 19 år. Vad gör jag för rymdigt då? Jo, i höstas hade jag praktik på rymdbasen Esrange, jag var projektledare för AU’s vinterläger i Kiruna och sitter nu i AU’s styrelse som kommunikatör. Målet är civilingenjör i rymdteknik, en utbildning jag kommer påbörja i höst efter en sommar där jag kommer jobba på Esrange igen. På den här bloggen kommer jag tömma ur mig allt rymdigt som händer i mitt liv eller som jag går runt och tänker på om dagarna, välkomna!

Kolla gärna in min andra blogg: nouw.com/rymdthessan

theresia.hestad@au.se

 

Merkuriuspassagen från Örebro

I måndags hängde jag inne i Örebro hela eftermiddagen för att följa den efterlängtade merkuriuspassagen. Örebro Astronomi hade nämligen visning på Våghustorget där de som gick förbi fick kolla på Merkurius genom föreningens solteleskop och genom projektion. Jag och Scott, framtida ordföranden i Örebros nya lokalförening, agerade lite allt-i-allon. Vi promotade självklart AU, raggade medlemmar till nya lokalföreningen, agerade visningsguider och var personer som folk kunde ställa frågor till.

Det roligaste var helt klart att se att rymden verkligen är något som fascinerar alla, oavsett kunskapsnivå eller ålder. Vid teleskopen var det fullt tryck hela tiden, både av unga som äldre. Innerst inne älskar alla rymden, så är det. Tog inte så många bilder, men här kommer tre stycken från den galet varma måndagen!

 

merkuriuscollage

 

En riktigt härlig eftermiddag, alltid så givande att umgås med rymdmänniskor.

En favorit från Kiruna

23887488319_3707cdbac5_c

 

En av mina favoritbilder från Kiruna. Denna togs av AU’s mästerfotograf Marcus Wigren under Aurora Borealis-lägret när vi hade observeringskväll. På bilden ser ni projektgruppen med Mikael, jag, Linnea och Allan. Man ser inte bara dessa grymma människor utan även norrsken, massa snö och ett stort observatorium. En bra bild helt enkelt.

Om bara några veckor bär det av norrut igen, som jag längtar!

I tidningen Faktums rymdpanel

faktum1

faktum2

 

Som kommunikatör i Astronomisk Ungdom får man göra många roliga saker, som bland annat att vara med i reportage som detta. Sveriges största gatutidning, Faktum, har i varje månad en panel som tar upp ett specifikt ämne. Denna gång handlade det om rymden, och vilket förbund om inte AU passar in i den panelen? Så där finns lilla jag som representerar det stora förbundet AU, tillsammans med stora namn som Sundin, Chlumska och Walden i den stora tidningen Faktum. Som det kan gå. Väldigt kul iallafall!

Sök till Tekniksprånget!

I höstas hade jag praktik på rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Detta var genom Tekniksprånget, ett initiativ från Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin på uppdrag av regeringen. Tekniksprånget går ut på att få testa på ingenjörsyrket innan man bestämmer sig för utbildning för att se om det är något man skulle kunna tänka sig att arbeta med i framtiden. Det är en betald praktik som görs under fyra månader och den går att göra på över 150 företag över hela Sverige. Läs mer om allt här. Nu är det så att ansökningsportalen för höstterminen just nu är öppen! Så ska du ta studenten nu till sommaren, ännu inte fyllt 21 år och har gått natur eller teknik så tycker jag du absolut ska söka. Testa ett toppjobb!

 

Tekniksprånget är verkligen världens bästa idé för att få fler unga och framförallt fler tjejer att välja en teknisk utbildning, ett yrke det i framtiden kommer vara stor brist på. Det är SÅ roligt att jobba inom teknikbranschen och det är verkligen världens chans. Tänk att liksom redan som 19-åring få chansen att få in en fot i den bransch du i framtiden vill arbeta i och redan då börja din karriär istället för när du är 25 och färdigutbildad. Vilket försprång man har då, hur grymt som helst.

Här kommer en throwback från antagligen de hittills bästa fyra månaderna i mitt liv så att ni får se hur kul man faktiskt kan ha.

collageesc1 collageesc2

 

Ni ser ju hur grymt man kan ha det med Tekniksprånget, söksöksök!

#påriktigt #ingenjör #världenschans #toppjobb #tekniksprånget

Stephen Hawking till Alpha Centauri

Stephen Hawking slutar aldrig att förvåna oss. För ett tag sedan så avslöjade han hans senaste påhitt, nämligen att skicka en liten rymdsond till vårt närmsta stjärnsystem Alpha Centauri som ligger 4,37 ljusår bort. Med sig på tåget har han även fått ett antal miljardärer som finansiellt och tekniskt stöd, t ex ryska entreprenören Yuri Milner och Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

New shot of Proxima Centauri, our nearest neighbour

Alpha Centauri är en trippelstjärna som består av Alpha Centauri A, Alpha Centauri B och Proxima Centauri. De första två kretsar endast 23 AU från varandra i ett binärt system och dessa två stjärnor är relativt lika Solens storlek. Runt detta binära system kretsar sedan Proxima Centauri, en röd dvärg. Den förstnämnda stjärnan, Alpha Centauri A, har spektralklass G2 precis som Solen. Den stjärnan är intressant enligt många då det öppnar upp dörrar för exoplaneter som kan likna Jorden och i sin tur kan hysa liv. Man har hittat en exoplanet i trippelstjärnsystemet och denna runt Alpha Centauri B, men tyvärr kretsar den för nära sin stjärna för att vara astrobiologiskt intressant, dock finns det finns fortfarande hopp om att hitta andra exoplaneter runt systemet. Ett av målen med denna lilla rymdsond kommer därför självklart vara att söka efter liv. Tänk om vi faktiskt skulle hitta liv i vårt närmsta stjärnsystem, vilken grej.

Sun-Alpha-Centauri

Hur ska man skicka denna rymdsond till stjärnsystemet då? Till Alpha Centauri är det 4,37 ljusår, dvs 40 biljoner km. Den raket som nått högst hastighet hittills är Atlas V, den raket som skickade iväg New Horizons till Pluto. New Horizons kom fram efter nästan tio år och det med rekordfart. Skulle denna snabba rymdsond nu fortsätta till Alpha Centauri hade färden tagit 78 000 år, väldigt lång tid med andra ord. Hawking vill självklart att det ska gå snabbare än det. Hans koncept är att man genom en laser på Jorden ska driva fram en liten rymdsond inte större än ett datachip. För att detta ska fungera skulle man på sonden sätta ett solsegel, en framtida teknik som det grubblas mycket på just nu om hur det ska fungera. Idén bakom solsegel är att man kan komma upp i hastigheter upp till en femtedel av ljusets genom att segla på solvinden istället för med bränsle.

1mmxjymje6djpgee6rguq8bt1g7jn8oo-large

Det ska bli väldigt spännande att följa detta projekt. Dock kommer det ta minst 30 år innan sonden kommer komma iväg då det tar tid att utveckla denna teknik, men lika spännande är det för det. I och med detta så kommer förhoppningsvis fler aktörer testa sig på solsegel, framtidens sätt att ta sig fram i rymden. Händer väldigt mycket inom just rymdfart för tillfället, kommer bli en häftig framtid!

Astronomi i Rom

Igår kom jag hem från några dagar i Rom med familjen, en helt fantastisk stad. Då det här i första hand är en rymdblogg så kommer jag inte att lägga upp massa turistbilder från resan, det har jag istället gjort på min andra blogg som ni kan läsa här. Men i Rom så hamnade vi i en jättestor kyrka vid namn ”Basilica of Saint Mary of the Angels and Martyrs” som hade lite astronomitema, vilket en rymdis som jag självklart blev exalterad över!

 

2016-04-14 17.52.07

20160414_162510 20160414_163001

En staty i brons på Galileo Galilei som en nobelpristagare i fysik från femtiotalet gjort och gett till kyrkan. Bollarna på hans mage är Jupiter och dess fyra största månar efter Galileos anteckningar från när han upptäckte månarna. Och självklart med ett teleskop i famnen.

 

20160414_163700 2016-04-14 17.57.03 2016-04-14 17.55.44

Till och med golvet innehöll astronomi. Beskrivningen bredvid fanns bara på italienska, men med mina spanskakunskaper lyckades jag ändå översätta det till att det hade med stjärnor, stjärnbilder och något med solförmörkelse att göra, dock ännu väldigt oklart exakt hur. Men stjärnor och stjärnbilder ser man ju iallafall att det handlar om.

 

2016-04-14 19.34.56 2016-04-14 19.35.22

Galileo var tydligen populär vid den här kyrkan för hans upptäckt med pendeln och dess rörelse fick även det en stor plats. Och en himla fin pendel måste man ju ändå få säga också med ett stort jordklot längst ut.

 

Fanns även flera andra astronomirelaterade inredningsdetaljer i kyrkan. T ex så var det i ingångens tak ett runt fönster som var dekorerat med solsystemet.

Bra kyrka!

Att lära sig rymden #2

På internet finns det så himla mycket kunskap att hämta och i det här andra inlägget om sätt att lära sig rymden på tänkte jag ta upp några av de alla hemsidor som finns där ute i vårt internetuniversum.

 

2015-09-04 17.56.13

 

1. Till en början har vi ju självklart alla rymdmyndigheters hemsidor, som i många fall faktiskt är väldigt utbildande. Vi kan ju börja med vår svenska rymdstyrelse, som både har en egen hemsida och sedan även rymdkanalen. Om vi jobbar oss utåt i världen så har vi ju förstås ESANASA och även japanska JAXA. Är det någon som kan tyska kan ni ju också titta in på DLR:s hemsida.

2. Om vi också ska ta rymdföretag så har vi ju självklart vårt svenska SSC/Swedish Space Corporaition (som jag saknar typ jättemycket, världens bästa arbetsplats verkligen). Och hur många visste att Norge faktiskt också har en raketbas? Andöya Space Center heter deras bas och precis som från SSC’s rymdbas Esrange så skjuter man även där upp sondraketer. Skillnaden är att de inte har ett så bra nedslagsområde som Esrange så de får skjuta ut över havet vilket gör att man inte kan få tillbaka nyttolasten efteråt. Men visst visste du inte att Norge också var coola och sköt raketer precis som Sverige? Ett annat rymdföretag som dock fått mycket uppmärksamhet senaste tiden är Elon Musks SpaceX. En gång har de lyckats landa på land vilket tog världen med storm, men det där med att landa till havs har de ännu inte lyckats med. Deras livesändningar från raketuppskjutningarna är riktigt bra och just den delen är något de verkligen satsar på, så se till att kolla in dem nästa gång de skjuter raket, man lär sig mycket!

3. Örebro Astronomi! Bra artiklar och de är även moderna när det gäller sociala medier osv vilket är kul att se. De har även börjat med livesändningar på youtube som man kan spana in, i premiäravsnittet pratade de om gravitationsvågor.

4. En punkt som man kanske inte alltid kan lita på, men i just astronomi är denna hemsida awesome. Jag pratar om Wikipedia! Japp. Inom just astronomi kan man lära sig otroligt mycket genom att söka runt på wikipedia. Lär dig mer om neutronstjärnorSedna eller lagrangepunkter. Bara att gå loss! Eller alltså skriver du ett arbete så kanske du inte ska skriva wikipedia som källa direkt, men ni fattar grejen.

5. Tidningen Populär Astronomi som även har en grymt lärorik hemsida! Om det nu skulle vara någon som läser den här bloggen men som inte är medlem i Astronomisk Ungdom kan jag ju passa på att pinga för att som medlem i AU får du deras tidning gratis hem i brevlådan, bra va??

 

Det var allt för mig, tack och hej!

Fantastiska rymdkvinnor

Idag är det internationella kvinnodagen! För att fira det tänkte jag hylla några av de alldeles fantastiska kvinnor som finns inom rymdbranschen (jag menar, det är ju ändå en rymdblogg det här)!

_83554185_83554184 Den första kvinnan är Samantha Cristoforetti, ESA-astronaut. Den kvinna som varit längst tid i rymden (199 dagar). Hon är också bara allmänt cool liksom, tog t ex med sig en espressomaskin till ISS och där kaffet kallades för ISSpresso.

18wfyjqm9az2wjpg Sally Ride måste man ju ta med. Första amerikanska kvinnliga astronauten. Hon var fysikprofessor och drev även ett företag som ville få fler tjejer intresserade av naturvetenskap, hur grymt??

July 11 T-3 to encounter Den kvinnliga delen bakom nasas rymdsond New Horizons. Många inspirerande kvinnor i det gänget verkligen. Om man får välja en så tycker jag kvinnan högst upp till höger är häftigast. Alice Bowman, Mission Operations Manager. Så kul att nasa sätter många kvinnor på de höga posterna! Och de får inte bara de höga posterna, de gör ifrån sig riktigt bra också!

Tummen upp för alla de grymma kvinnor inom rymdbranschen!

 

Ungdomens star party 2016

Så var ännu ett läger till ända, ett himla roligt sådant! Verkligen bra jobbat Louise och projektgruppen!

Detta läger höll till i Uppsala och när vi inte var på scoutgården vi bodde på så hängde vi på Ångströms vid Uppsala Universitet där vi bl a lyssnade på föreläsningar. På söndagen hade vi även förbundets årsmöte, även det på universitetet.

20160305_154159 20160306_105453

Föreläsningarna vi lyssnade på hölls av främst astronomer på Ångströms, bl a Bengt Gustafsson som pratade om svarta hål. Vi lyssnade även på en 80-årig kemist som under sina senaste 40 år har forskat på såpbubblor (ja, ni hörde rätt), faktiskt väldigt spännande.

20160305_144951 20160304_172544 20160306_084612

På söndagen kom årsmötet, ett spännande möte på alla sätt och vis kan man väll säga. Händelserikt om inte annat. Men till sist blev en ny förbundsstyrelse vald, en himla bra sådan. Jennifer Andersson i toppen som ordförande, Elias Waagaard som vice ordförande, Erik Lundmark som sekreterare, Louise Fischer som skattmästare och jag som kommunikatör. Kommer bli ett roligt år!

Tack för en toppenbra helg AU!

Varukorg