Här finns ett arkiv av den sci-fi som vi i SAGAN rekommenderat! Om du letar böcker, TV-serier, filmer, podcasts eller spel så behöver du inte leta länge. Saknas något? Tveka inte att mejla oss på sagan@au.se. 

Böcker | Filmer | TV-serier | Podcasts | Övrigt

 

TV-serie: Vintergatan – 15 juni

2020 – ett 20-årsjubileum. Den 13 juni år 2000 så släpptes Vintergatan 5a, en serie i regi av Petter Bragée. Vintergatan 5a var den första av 4 serier som släpptes, där de 3 uppföljarna kallas Vintergatan 5b, Tillbaka till Vintergatan (vilket för min del är barndomsminnen deluxe) samt Vid Vintergatans slut.  Vintergatan-serien är enligt SVT ett av de mest sedda barnprogrammen i modern tid!

Detta är en serie som var med och väckte mitt och många andra i vår ålders intresse för rymden och scifi. Det är en nostalgikick som inget annat. För att avrunda det hela kommer några väl valda ord “Fem, fem fem fem fem, fem, fem fem” ⭐🌠🌌

TV-serie: Cowboy Behop – 25 maj

Cowboy Bebop är en japansk tv serie från 1998. Serien utspelar sig i framtiden efter jorden har blivit obeboelig och människan koloniserat andra planeter. På grund av den höga brottsligheten har myndigheter etablerat ett system där prisjägare (även kallade cowboys) jagar brottslingar i utbyte mot en belöning. I serien får man följa en grupp prisjägare på rymdskeppet Bebop. Det är en actionfylld serie med en unik stil som utforskar flera existentiella teman. En riktig klassiker!

Det finns även en uppföljande film, Cowboy Bebop: Knockin’ on heaven’s door, från 2001 som även den är mycket sevärd🚀🌟

Bok: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams) – 8 maj

Glöm inte att kolla in ”Liftarens guide till Galaxen” av Douglas Adams ✨🌠🛸🌠✨ Serien är ett lättsamt men episkt rymdäventyr från vår lilla jord 🌍🌏🌎 till allt du aldrig visste fanns. Bisarra händelser blir verklighet, och om du läser länge nog kanske du till och med får svar på den ytterst frågan om Liv, Universum och Allting…

Ny till serien? 🙋‍♀️ Då har du mycket fantastiskt framför dig! Fan sedan länge? Då finns det massvis med böcker, TV-serier och audiodraman att vidareutforska!

Podcast: Mars Corp – 29 april

E.L Hob vaknar upp på Mars efter sin transport dit för att arbeta med terraformeringen av planeten. Det visar sig snabbt att människorna på Mars prokrastinerade att ”packa upp” henne, och nu är alla hon känner döda. Rolig och kort, finns där du hittar poddar.

Bok: The Three Body Problem (Cixin Liu) – 25 april

1967 vänder kulturrevolutionen i Kina upp och ner på Ye Wenjies liv. Saker hon bevittnar där kommer inte bara forma resten av hennes eget liv men även hela mänsklighetens framtid.

Ett par decennier senare hjälper nanotekniken Wang Miao detektiven Shi Qiang att lösa mysteriet kring flera dödsfall bland framgångsrika forskare. En koppling mellan forskarna verkar vara ett virtuellt videospel vid namn Three Body där spelaren slängs in i en kaotisk värld som styrs av ett oförutsägbart klimat. Kan spelet lösa mysteriet kring forskarna? Eller är det i själva verket något större som är i görningen? Något som kan påverka hela mänsklighetens öde?

Handlingen kan vara aningen komplicerad att följa i början men allt faller på plats eftersom. Det är en oerhört spännande och intressant bok som starkt rekommenderas🌙

Bok: Tintin; Månen Tur och Retur (Hergé) – 21 april

Tintin ”On a marché sur la Lune”, 🚀✨✨✨🌔, är skriven i en tid innan månlandningen – denna serie ger en intressant inblick i hur människor tänkte sig framtida månfärder 💭🌟🌛🌠🌟 Albumen må ha åldrats en hel del. Så ha det i åtanke om du inte läst dem tidigare. Och om du återbesöker serierna, kanske det är något värt att vara uppmärksam på 💭

Oavsett vill vi rekommendera Tintin för dess magiska berättelser, roliga karaktärer och fina illustrationer. Albumen är definitivt läsvärda, särskilt de om resan till månen! 🌗 🌑🌒🌓🌔🌕🌖🌗🌘🌑

Serieroman: On A Sunbeam (Tillie Walden) – 15 april

Denna serieroman är en rymdopera olik alla rymdoperor. Vi följer huvudkaraktären Mia i två tider, på ett internat där hon träffar sin stora kärlek, och flera år senare där allt är förlorat och hon lever ett helt annat liv. Berättelsen tar upp teman kring funnen familj och uppväxt, och seriens illustrationer är makalöst vackra. Svår att sluta läsa!

TV-serie: Battlestar Galactica – 12 april

Battlestar Galactica är en amerikansk science fiction serie från tidigt 2000-tal som är en remake på 70-tals serien med samma namn. Totalt finns 4 säsonger samt ett antal spin-off serier.

I ett avlägset solsystem blir de människobebodda tolv kolonierna plötsligt attackerade av cylons, androider som människan tidigare fört krig mot. Överlevarna från attacken tvingas nu fly mot den mytomspunna Jorden.

Deras enda försvar är den gamla militärfarkosten Battlestar Galactica. I serien får man följa koloniernas president Laura Roslin och befälhavaren Bill Adama samt hans besättning när de försöker navigera genom alla faror och problem som uppkommer under deras flykt från cylonerna.

Med en spännande handling, komplexa karaktärer och moraliska dilemman är detta en personlig favorit☄️🪐

Bok: Seveneves (Neal Stephenson) – 10 april

☄️ Ett mystiskt rymdfenomen hotar att utplåna mänskligheten. Världens länder går samman i ett försök att bygga ut den Internationella Rymdstationen ”Izzy” till en ark. Men hur ska alla parter komma överens & vem skriver passagerarlistan? Boken Seveneves utforskar detta!

☄️ Romanen delas in i två delar som i praktiken kan ses som två skilda böcker: del 1. mänsklighetens försök till överlevnad & del 2. arken ”Izzys” påverkan på framtida, mänsklig civilization.

Bok: An Absolutely Remarkable Thing (Hank Green) – 8 april

Mystiska robotstatyer dyker upp över hela världen, och April May är den första som dokumenterar dem. Dessa utomjordiska invaderare verkar vilja något, men vad?

En mycket bra bok!! Välskriven, spännande, läste den på 2 dagar den va så bra. Stark rekommendation!

Bok: Aniara (Harry Martinsson) – 5 april

Aniara är ett epos och publicerades för första gången 1956. Boken följer människorna ombord på rymdfarkosten Aniara som flyr till Mars från jorden som är skadad av miljöförstöring och kärnvapenkrig. Någonting går dock fel och rymdfarkosten hamnar ur kurs. Utan möjlighet att återvända eller att bli räddade är deras enda tröst Miman, den allvetande datorn.

Inte den traditionella sci-fi boken men definitivt värd att läsa! Passar sci-fi entusiasten såväl som poesiälskaren🚀🌍

Spel: KERBAL Space Program – 2 april

Kerbal Space Program: datorspelet där DU driver ditt egna rymdprogram! 🌍—🚀—🛰️—🌔—☄️—🌠—🛸 Bygg rymdskepp, lär dig om omloppsbanor, ta hand om de små gröna aliens ”kerbals” 👾 som flyger dina uppdrag, och utforska allt mellan himmel och jord.

Spelvärlden är ett stjärnsystemet Kerbol 💫 som har grund i riktig fysik. Att färdas mellan världar, och ens lämna marken, är därför en ganska stor (men rolig) utmaning… 💯🗨

Film: Arrival – 1 april

Runt om jorden landar 12 gigantiska rymdskepp, och det är upp till en språkvetare att lista ut hur de kan kommunicera innan ett globalt krig utbryter… Har du inte sett denna än är👏 det👏 dags👏

Bok: Illuminae (Amie Kaufman & Jay Kristoff) – 23 juni 2019

Illuminae är den första boken i en episk rymdtrilogi med ett väldigt unikt format. Händelseförloppet beskrivs med hjälp av hackat material som t.ex. loggböcker, chattkonversationer, övervakningsfilmer, medicinska rapporter och hemligstämplade militära filer.

Historien utspelar sig år 2575 då två megakorporationer krigar över en olaglig gruvplanet som heter Kerenza. Bokens huvudpersoner Kady och Erza bor på planeten och hamnar mitt i korporationernas korseld. I sin flykt från planeten förföljs de av ett aggressivt stridsskepp, hotas av en skadad AI och kämpar för att ta reda på vad befälhavarna håller ifrån dem. (Vi vet att vi redan har tipsat om den här boken, men vi tyckte den var värd en till rekommendation!)

TV-serie: Firefly – 21 juni 2019

500 år i framtiden kämpar en besättning på ett litet fraktskepp för sin överlevnad när de reser till outforskade delar av galaxen, undviker stridande fraktioner, och håller sig undan hotfulla agenter…

Firefly är en klassisk scifi-serie med oförglömliga karaktärer och teman. Serien skulle kunna klassificeras som en western-rymdopera, och har en helt fantastisk estetik. Handlingen kretsar runt kapten Mal Reynolds och hans aningen osammanhängande men lojala besättning på skeppet Serenity. Skaparen Joss Whedon pitchade showen som ”nio människor som ser ut i rymdens mörker och ser nio olika saker”. Firefly sändes i en säsong med 14 avsnitt 2002-2003, och finns på Netflix. Starkt rekommenderad!

Film: Alien – 19 juni 2019

Alien är en sci-fi klassiker som passar perfekt till en av de regniga och ruskiga dagar som Sverige har att erbjuda.

På en resa tillbaka mot jorden byter plötsligt ett interstellärt rymdskepp kurs. Astronauterna ombord är av order tvungna att utforska en planet med (vad som tros vara) tecken på utdött, utomjordiskt liv. Med tiden märker de att de aldrig var riktigt ensamma… Även fast Axel (styrelsens kassör) somnande första gången hen såg Alien, är filmen onekligen väldigt sevärd. Filmen lade grunden för genren ”rymdskräck” och det märks att många senare filmer inspirerats både av sättet Alien bygger spänning och dess estetiska stil. Alien är helt enkelt en rymdklassiker som alla borde se (eller se om) denna sommar.

Bok: Ancillary Justice (Ann Leckie) – 16 juni 2019

Ancillary Justice handlar om soldaten Breq som brukade vara den artificiella intelligensen ombord på skeppet Justice of Toren. Den artificiella intelligensen skötte sina uppgifter genom olika kroppar som delade samma medvetande. Huvudpersonen har dock slitits bort från allt detta och lämnats i en enda kropp. På en avlägsen planet finner hon den mycket plågade Seivarden. Tillsammans ger de sig av för att hämnas de som gjort henne orätt, oavsett priset. Samtidigt är något skumt i görningen i rymdimperiet som Breq brukade tjäna.

Ancillary Justice är första delen i Radch-trilogin och har två uppföljare, Ancillary Sword och Ancillary Mercy. Boken har även vunnit flera priser, bland annat Hugo, Nebula och Arthur C. Clarke Award. Ancillary Justice passar utmärkt ifall man inte läst särskilt mycket sci-fi men vill utforska genren mer!

Podcast: Wolf 359 – 14 juni 2019

Wolf 359 är en podcast som följer livet bland besättningen på den lilla rymdforskarstationen Hephaestus i omlopp runt stjärnan Wolf 359. Det är ett episkt äventyr med rymd, musikälskande aliens, och dramatiska avslöjanden. Serien har 61 avsnitt (plus några miniavsnitt ), som varierar i längd men som ofta landar på ungefär en halvtimme. Det kan verka mycket, men det går att ta sig igenom (så beroendeframkallande, helt sjukt). Wolf 359 är perfekt för en regnig sommarkväll, lång bilresa eller för att ta med på planet. Det är lätt att lyssna på många podcast-appar, till exempel Acast och Spotify. Lyssna lyssna lyssna!!

Bok: The Physics of Star Wars (Patrick Johnson) – 6 juli 2018

The Physics of Star Wars av Patrick Johnson är en populärvetenskaplig djupdykning i olika fysikaliska fenomen i Star Wars-världen. Har du alltid undrat vad ett binärt solsystem är, hur en X-Wing fungerar eller vad som händer när man färdas i ljusets hastighet? Då är detta boken för dig!

Patrick Johnson är doktor och lärare i fysik med ett brinnande intresse för Star Wars. Utöver det är han också amatörkomiker. I The Physics of Star Wars ger han ett vetenskapligt perspektiv på filmerna vi alla älskar.

The Physics of Star Wars är lättillgänglig för läsare även utan större kunskaper inom fysik. Mycket trevlig läsning om man känner för ett avbrott från skönlitteratur eller helt enkelt vill lära sig mer om Star Wars. Då den är skriven i kortare ämnessektioner behöver den häller inte nödvändigtvis sträckläsas.

Boken är skriven på engelska och finns där böcker finns.

May the F = ma be with you! 🌠🌠