Stipendier från Astronomisk Ungdom
Har du en idé på ett roligt projekt du vill genomföra? Har projektet en anknytning till rymden? Då har du möjlighet att söka bidrag från Astronomisk Ungdom!
Vem kan ansöka, och vilken typ av stipendium beviljas?
Medlemmar i Astronomisk Ungdom kan ansöka om stipendier från förbundet för projekt och verksamheter som fyller ett syfte i linje med förbundets syfte, och som riktar sig till förbundets målgrupp. Det betyder att projektet ska bidra till att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige, vilket även innefattar stöd till projekt som uppmuntrar och möjliggör för dig som medlem att själv utveckla ditt rymdintresse.
Alla medlemmar mellan 6 och 25 år är välkomna att ansöka. Yngre medlemmar kan ta hjälp av målsman vid ansökan om projektbidrag. Du kan ansöka om bidrag för såväl vetenskapliga/tekniska projekt, exempelvis gymnasiearbeten med rymdanknytning, men också för helt andra typer av projekt såsom att anordna ett Rymdcafé tillsammans med dina vänner eller för ett eget rymdkonstprojekt som du behöver material till. Projekt som syftar till att väcka intresse för rymden hos unga som inte redan har det välkomnas.


Hur ansöker du?
Ansökningar om projektbidrag behandlas löpande. Styrelsen för Astronomisk Ungdoms Riksförening beslutar vilka ansökningar som beviljas bidrag för sina projekt. Ansökningar om medel för nya och avgränsade projekt som uppfyller förbundets syfte, att främja intresset för astronomi och rymdfart hos unga i Sverige, prioriteras. Bidrag till ändamål av administrativ karaktär eller bidrag för löpande verksamhet beviljas enbart i undantagsfall.
Ansökan gör ni genom formuläret nedan. Där ska ni beskriva er projektidé så konkret som möjligt utifrån flera delmoment, exempelvis hur projektet bidrar till att göra rymden mer lättillgänglig för ungdomar i Sverige genom att tillåta dem att utforska, upptäcka och uppleva rymden. Ni bör göra en målgruppsanalys och anteckna förväntade resultat av projektet.
Ni fyller i en budget med kostnader för projektet med en tillhörande beräkning för varje budgetpost. Hela den ifyllda ansökan, tillsammans med budgeten, utreds sedan i konkurrens med andra ansökningar. De projekt som beviljas projektbidrag är de som bedöms ha bäst förutsättningar att nå de mål som satts upp för projektet och ligger i linje med Astronomisk Ungdoms syfte.
Ni anger även start- och slutdatum för projektet i ansökan. De projekt som beviljas ska även, senast tre månader efter projektslut, göra en slutredovisning till Astronomisk Ungdoms Riksförening i form av ett blogginlägg. Dessa slutredovisningar utgör underlaget för Riksföreningens fortsatta motivation av bidragen och fungerar samtidigt som en inspiration för framtida bidragsansökande då de publiceras på Astronomisk Ungdoms hemsida. Därför är det viktigt att ni tidigt antecknar era aktiviteter för att kunna skriva en slutredovisning av god kvalitet och tar relevanta bilder under projektets gång. Om slutredovisningen inte lämnas in eller anses grovt ofullständig på så sätt att den ej bevisar projektets genomförande, förbehåller Astronomisk Ungdoms Riksförenings styrelse sig att kunna kräva tillbaka hela eller delar av projektbidraget.
Vid frågor kontakta riksforeningen@au.se.
Bidrag från Svenska Astronomiska Sällskapet
Genom medel från Stiftelsen Svenska astronomiska sällskapets planetariefond har Svenska Astronomiska Sällskapet, AU:s modersamfund, möjlighet att dela ut bidrag till amatörastronomiska och populärastronomiska projekt. Ansökningar, med motivering och beskrivning av projektet, ska inkomma till sällskapet absolut senast 1 september varje år. Accepterat format är ohäftade A4-papper, inget annat. Adress: Svenska Astronomiska Sällskapet, Albanova, 106 91 Stockholm.
Medlemsföreningar i Astronomisk Ungdom har möjlighet att ansöka om bidrag från planetariefonden. Om du är 6-25 år och genom medlemskap i AU får hem tidskriften Populär Astronomi i brevlådan så är du även medlem i Svenska Astronomiska Sällskapet, och har då också möjlighet att söka detta bidrag.