Tara Zohrevand

"Curiosity is the very basis of education and if you tell me that curiosity killed the cat, I say only that the cat died nobly."
Tara Zohrevand

Tara Zohrevand

På denna blogg får du som läsare ta del av Taras tankar, idéer och kunskaper kring astronomi. Hon går sista året på naturvetenskapsprogrammet, och utöver sitt intresse för rymden brinner hon för bl.a. feminism, politik, satir, filosofi och litteratur – allt detta kombinerat med vetenskap!

Astronomiska uret

För en vecka sedan befann jag mig i Prag, Tjeckiens huvudstad. Utöver att staden hamnade på min topp tre-lista över de vackraste städerna jag besökt, tog jag självklart tillfället i akt och besökte det välkända astronomiska uret! Jag kunde som väntat inte hålla mig ifrån det, utan lyckades ta lite omvägar här och var så att jag hamnade hos det igen. Varje heltimme rör sig några statyer runt om klockan, och det ska tydligen vara väldigt värt att se så vi gick dit. Det var smockfullt med nyfikna turister, så resterande gånger försökte vi akta oss för det klockslaget.

Denna klocka, kära vänner, är helt makalös. Den byggdes på 1400-talet(!) och fungerar än idag. På klockan står siffrorna på både medeltida bohemiska och romerska siffror, och på den lilla cirkeln finns istället stjärntecknen. Sedan finns det en guldig solpekare som visar vart solen är just nu (så den flyttar ungefär varje månad). Förutom solen visas även månens position med hjälp av den silvriga/svarta månpekaren (flyttar ungefär varje dag). Även polstjärnan har fått en liten guldig stjärnpekare, och den visar när polstjärnan kommer visas kommande natt. Sen finns även en guldig hand, som visar vilken timme på dygnet det är.

Klockan är dessutom väldigt färgglad, men det är inte bara som dekoration! Det svarta området visar exempelvis att det är nattetid, så under natten befinner sig solen inom det området. Vid soluppgång flyttas solpekaren istället till det orange, ljusblå och mörkblå området, och är därför nästan inte i det blå området över huvud taget under vintertid. Detta illustreras även med flytta solen närmre och längre bort från handen.

Det finns så mycket en kan ta reda på med denna fantastiska klocka, jag blev och är fortfarande superimponerad!

AU-konferensen 2016!

2-4 december var vi som ideellt arbetar åt Astronomisk Ungdom samlade i Uppsala för konferensen 2016! Det var första gången jag skulle träffa medlemmar i föreningen, och nervositeten fanns såklart med på kartan. Väl där så blev jag så oerhört överraskad av hur trevliga och unika alla var! Att bli accepterad som en i laget direkt, och få ta del av gemenskapen kändes helt fantastiskt. Första kvällen åt vi middag, sedan gav vi oss ut i kylan för att titta på stjärnor. Dagen efter var det flera inspirerande föreläsningar, en jätterolig lagtävling där vi bland annat fick räkna fysik, bygga ”rymdraketer” och hitta nebulosor etc i en datorsimulerad version av stjärnhimlen. Sist på schemat hade vi en s.k. mentalist som kom, läste våra tankar, utförde trolleritrick och lämnade oss helt förbluffade. På kvällen hade vi fritid, och jag fick chansen att titta igenom en stjärnkikare för första gången! Sedan diskuterade, spekulerade, fantiserade jag och några till i flera timmar om bl.a. multiversum, vilket var så makalöst intressant och roligt att få göra med ett gäng inspirerande människor! Dagen efter var det fler föreläsningar, varav en med en forskare från universitetet som föreläste om meteoriter. Efteråt diskuterade jag och denna person möjligheterna att sätta upp en kamera, som fångar upp sällsynta saker som händer i himlen, i min lilla by Ljusdal! Det ska bli spännande att se vad vi gör av det. Därefter var det dags att packa och fara hem, och in i allra sista minuten höll jag på att lära känna och samtala med individer som varit med på konferensen. Inte förrän jag satt ensam på det rullande tåget gick det upp för mig att valet att gå med och börja engagera mig i AU, måste vara bland de bästa valen jag gjort.

Boktips #1!

Innan läggdags har jag unnat mig läsning av boken ASTRONOMI på 30 sekunder. Principen är att de förklarar 50 upptäckter som presenteras var och en på två sidor med 300 ord och en bild. Boken är så intressant, lättläst och allmänbildande. Den är helt fantastisk att ge bort som gåva, eller inköpa till sig själv!

Klicka här eller på bilden för att komma till boken på Adlibris sida. I 30-sekunder-serien ingår det även andra ämnen, exempelvis matematik, mytologi och filosofi. Just nu är det dessutom 30% rabatt på alla böcker i serien!

 

 

 

 

 

Google Sky

Jag tänkte bara tipsa er lite snabbt om Google Sky. Det är en förtjusande sida för en astronominörd att sväva runt i! Du kan göra allt ifrån att bara strosa runt i universum till att titta på historiebilderna bakom våra stjärntecken. Ta gärna en titt när du har tid, och njut samtidigt som du fyller på kunskapsbanken!

342205-650-1457461810-06

Innebörden av himlakroppar och andra astronomiska begrepp

Vintergatan (bildkälla: feber.se)

Vintergatan (bildkälla: Feber.se)

I en ordbok definieras ordet astronomi som ”läran om himlakropparna”. För att innebörden ska ha någon som helst betydelse måste läsaren vara medveten om vad himlakroppar betyder. För att underlätta framtida inlägg ska jag nedan kortfattat förklara innebörden av en himlakropp och några vanliga begrepp inom astronomi.

En himlakropp är ett naturligt föremål i rymden. Med andra ord är det en kropp utanför jordatmosfären som från jorden är synlig på himlen. Det kan alltså vara allt ifrån en stjärna till en komet.

En stjärna är självlysande och består av plasma (en gasliknande blandning av elektroner, joner, fotoner och neutrala gasmolekyler). Fusionen mellan atomkärnorna i dess inre bidrar till att stjärnan lyser av egen kraft. Energi frigörs och färdas ut i rymden. (Ex. solen). En stjärna kan ingå i en stjärnhop (flera stjärnor nära varandra som är sammanbundna av inbördes gravitation).

En neutronstjärna är resterna av en kollapsad stjärna. Består mestadels av neutroner.

En galax är ett s.k. stjärnsystem som består av massvis med stjärnor. (Ex. Vintergatan). En galax kan ingå i en galaxhop (flera galaxer nära varandra som är sammanbundna av inbördes gravitation).

En nova är en stjärna som under en kort tid (endast några dagar) hastigt ökar i ljusstyrka. Under några månaders tid avtar sedan denna ljusstyrka. Om det istället sker en stjärnexplosion kallar man stjärnan för en supernova. Ljusstyrkan hos en sådan är cirka 100 gånger starkare än hos en vanlig nova.

En nebulosa kallar man diffust lysande gas och stoftmoln. Består av sådant som en stjärna sänder ut i änden av sin livscykel.

En komet är en himlakropp som rör sig i en bana runt solen. Kärnan består huvudsakligen av is, men även av stoft. Kometer som befinner sig på kort avstånd till solen smälter och utvecklar koma, en tunn atmosfär. Koma och kärnan bildar tillsammans huvudet på en ljus kometsvans. 

En asteroid kallas en småplanet som befinner sig mellan Mars och Jupiter i ett s.k. asteroidbälte. Till skillnad från en komet, lyser en asteroid bara med reflekterat ljus.

En meteor är det som i vardagstal kallas ”stjärnfall”. Det är ett kortvarigt ljussken som uppstår när objekt mellan 0,1 – 10 mm tränger in i vår atmosfär och brinner upp.

En meteorid en liten himlakropp som härstammar från asteroider eller kometer. Består av stoft och grus.

En meteorit är den del av meteoriden som klarar sig hela vägen genom jordens atmosfär och slår ner i vatten eller på land.

Källor: Nationalencyklopedin och Definiera.