Månadens rymdnyhet: Supermånen

manadens

supermaneMånadens rymdnyhet kommer självklart handla om supermånen ingen kunde missa helgen till 14 november!

Varför man kallar månen för ”supermåne” är för att månen ser större ut än vad den gör under resten av året. Detta är självklart inte korrekt, då månen har kvar sin storlek. Varför den upplevs större går att förklara då förutom att det måste vara fullmåne så måste fullmånen befinna sig som närmast jorden – i år var det faktiskt kortaste avståndet sen 60 år tillbaka!  Månen framträder alltså, tack vare att den är närmre, större och ljusare än annars under ett par dygn. Faktum är att månen i år uppskattades av NASA att upplevas som hela 14 procent större och 30 procent ljusare än en vanlig fullmåne!

supermoon-november-14-2016-17

Supermånar sker ca var 13:e månad men missade du denna gång får du vänta tills år 2034 då supermånen då beräknas bli lika stor. Förra året inträffade supermånen samtidigt som blodmånen och gav oss en superblodmåne – som är väldigt sällsynt. Vissa trodde att supermånen i år också skulle bli röd men det blev den inte.  Vill man se nästa superblodmåne får man vänta tills år 2033 då den beräknas inträffa.

Har du tagit snygga bilder på supermånen som du vill dela med dig av kan du gärna mejla dem till: eleonora.svanberg@au.se så kan de publiceras på bloggen! Skicka bild + namn.

 

Varukorg