Gymnasiet

Aktuella verksamheter för dig som är i gymnasiesåldern

Rymdforskarskolan

Läs mer om Rymdforskarskolan

Kvasarer, satelliter och mörk energi. Är detta ord som får dig att spetsa öronen? Då ska du söka till Rymdforskarskolan! Vi bjuder på 13 dagar av föreläsningar, laborationer och studiebesök som kommer att fördjupa din kunskap i astronomi och ge dig en gedigen inblick i den svenska rymdbranschen och astroforskningen.

Astronomiolympiaden

Läs mer om Astronomiolympiaden

Årsvis hålls Astronomiolympiaden, en tävling i astronomi och astrofysik för gymnasieelever, som syftar till att väcka elevers intresse för ämnet, samt att vara en uttagningstävling till de internationella tävlingarna IOAA.

Marsresan

Läs mer om Marsresan

Mars, vår röda grannplanet. Vore det inte fantastiskt ifall vi kunde besöka den i framtiden? Mycket nytt upptäcks ständigt om planeten och därför vill vi lära oss mer om den tillsammans med er. Häng med oss på en resa genom Östergötlands län där en mängd spännande rymdrelaterade upplevelser väntar!

Projektstipendier

Läs mer om Projektstipendier

Medlemmar i Astronomisk Ungdom kan ansöka om stipendier från förbundet för projekt och verksamheter som fyller ett syfte i linje med förbundets syfte, och som riktar sig till förbundets målgrupp. Det betyder att projektet ska bidra till att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige, vilket även innefattar stöd till projekt som uppmuntrar och möjliggör för dig som medlem att själv utveckla ditt rymdintresse.

CanSat

Läs mer om CanSat

CanSat är en tävling för teknikintresserade gymnasieelever där man får möjligheten att bygga sin egen satellit. Det speciella med CanSat är att satelliten är lika stor och tung som en vanlig 33cl läskburk. Den ska sedan samla data och utföra två uppdrag: ett förutbestämt primärt uppdrag och ett sekundärt uppdrag som är unikt för varje CanSat. Du och några kompisar kan få möjligheten att gå från idé till verklighet i Astronomisk Ungdoms årliga tävling. Med hjälp av kunskaper inom programmering, elektronik, teknik och fysik (och lite kreativitet) kan ni lyckas att få plats med allt i en läskburk.

Rymdodysséen

Läs mer om Rymdodysséen

Rymdodysséen är ett filmatiskt rymdäventyr i verkligheten. Under fyra dagar i sommar kommer vi tillsammans att genomföra labbar, sociala aktiviteter och få gästföreläsningar av Sveriges största rymdikoner. Alla medlemmar i Astronomisk Ungdom från lågstadieåldern till gymnasiet är välkomna. Årets upplaga sker mellan den 11:e och 14:e juli och kommer att uppgå till 100 medlemmar totalt! Detta är alltså Astronomisk Ungdoms överlägset största mötesplats för medlemmar i alla åldrar!

Nationella läger

Läs mer om Nationella läger

Astronomisk Ungdom anordnar varje år ett flertal läger för astronomi- och rymdintresserade barn och ungdomar. Här hittar du mer information om alla läger som kommer att gå av stapeln i år. Under Astronomisk Ungdoms läger får du träffa nya vänner och delta i mysiga lägeraktiviteter, samtidigt som du får möjligheten att lära dig mer om astronomi och rymdteknik tillsammans med 20-30 andra rymdintresserade. Inga förkunskaper krävs.

Entreprenörskap

Läs mer om Entreprenörskap

Varför är entreprenörskap viktigt? Framtiden kräver innovation och entrepenörer. För att vi ska kunna lösa det problem vi möter på jorden, behövs rymden. Men vad innebär det att starta företag? Hur gör man egentligen en idé till verklighet? På denna sida samlar vi material för hur du, som ung, kan redan nu, kan starta upp ditt eget rymdföretag!

Rymdresan till
La Palma

Läs mer om Rymdresan

Rymdresan är en sällskapsresa som Astronomisk Ungdom arrangerar varje år. I år beger vi oss till kanarieön La Palma, en av världens bästa platser för stjärnskådning!
Under resan kommer vi att utforska öns spektakulära natur, vandra genom magiska landskap och uppleva en stjärnhimmel utan dess like – där Vintergatan lyser klart över oss, fri från ljusföroreningar.

AURORE-2

Läs mer om AURORE-2

Den 23 november kl 09:23 2022 lyfte Astronomisk Ungdoms första rymdexperiment AURORE-1 ombord på Suborbital Express 3 från rymdbasen Esrange. Sondraketen flög till en höjd på 257 km och gav experimenten ombord 6 minuter av mikrogravitation i rymden. Detta historiska ögonblick lade grunden för det som skulle komma att bli AURORE-programmet. I februari 2024 kommer AURORE-2 att ta samma väg upp till rymden, denna gång ska alla sveriges unga följa med på färden.

Gymnasiearbeten

Läs mer om Nationella ungdomsläger

Astronomisk Ungdom vill stödja dig som vill göra ett rymdrelaterat gymnasiearbete. Det kan så klart handla om astronomi och rymdteknik för dig som går Naturvetenskaps- eller Teknikprogrammet, men det finns också goda möjligheter att göra ett bra arbete med fokus på rymden även utanför den vetenskapliga och tekniska sfären. Det kan t.ex. vara saker som rymdkultur, filosofi, rymdhistoria, rymdjournalistik och vetenskapskommunikation eller något annat rymdrelaterat.

Resestipendier

Läs mer om Resestipendier

Astronomisk Ungdom delar varje år ut stipendier till gymnasieelever som vill åka till European Space Camp i Norge eller som har blivit antagen till AstroCamp i Portugal. Här hittar du mer information om dessa stipendier och hur du ansöker om dessa.

Varukorg