Starta förening

Starta förening

Lär dig mer om astronomi på fritiden!

I en förening kan du och dina vänner samlas för att lära er mer om rymden och ha kul tillsammans! Ni kan till exempel anordna filmkvällar, lösa astronomiproblem, genomföra experiment, besöka ett observatorium och gå på föreläsningar. Eller varför inte diskutera nya rymdupptäckter över en fika efter skolan? Möjligheterna är oändliga och bara din egen fantasi sätter gränserna. Du kan skapa en förening oavsett tidigare erfarenheter och kunskaper, och oavsett om du går i högstadiet, på gymnasiet eller på universitetet! Är du vuxen, och kanske förälder till ett barn? Inga problem! Varför inte starta en förening för barnen i din stad? Inget sprider glädje, kunskap och gemenskap som en förening med rymdtema!

Att starta en förening är väldigt enkelt och vi på Astronomisk Ungdom hjälper dig gärna varje steg på vägen! Tveka inte att kontakta kansliet om du är det minsta nyfiken på hur det skulle vara att starta en förening och ansluta den till AU! Inga förkunskaper krävs.

På den här sidan hittar du information om vilken typ av förening du kan starta, hur vårt erbjudande till dig som vill starta upp en förening ser ut och idéer kring vilken förening du kan starta! Mer om hur du startar din förening och mallar för alla dokument du behöver hittar du i i kolumnen till höger.

Varför Astronomisk Ungdom?

Som medlemsförening i Astronomisk Ungdom får du ta del av ett flertal erbjudanden som kommer att gynna din förening. Vi finns här för dig, och vill hjälpa dig att starta och driva din förening så att det ska vara så roligt och givande som möjligt! Det finns tre typer av medlemsföreningar i Astronomisk Ungdom, och du väljer själv vilken typ av förening du vill driva.

Lokalförening: Finns det ingen lokalförening nära dig? I våra lokalföreningar träffas barn och unga i eller omkring samma ort för att utveckla sitt astronomiintresse och lära sig mer om rymden tillsammans. Som lokalförening kan ni t.ex. gå på museum, anordna workshops, delta i föreläsningar eller bara umgås och prata om rymden. Möjligheterna är oändliga!

Skolförening: Samla alla astronomiintresserade på din skola! Rymdintresset är mer utbrett än du kanske kan tro, och genom att samlas efter skolan eller på håltimmarna och prata om astronomi och lösa problem kan ni lära er så mycket mer om rymden än vad som ryms i skolans ordinarie undervisning! Varför inte bjuda in en föreläsare eller besöka ett närliggande observatorium? Alla skolor förtjänar en förening som fokuserar på rymden!

Temaförening: Hela rymden i all ära, men det finns många specifika grenar som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Kanske gillar du astrobiologi, rymdraketer eller rymdkonst? En temaförening är en nationell förening som specialiserar sig på ett specifikt tema. Kanske vill du starta ett band med rymdtema eller rikta in dig på kosmologi? Vilken temaförening vill du starta?

Såhär gör du!

För att bilda en förening behöver du hitta 2-5 kompisar eller andra som vill vara med i den första styrelsen! Sedan ska ni hålla i ett konstituerande årsmöte, och skriva några enkla stadgar (regler) för er förening. Det kan låta komplicerat men är oftast mycket enklare än man tror. Använd mallarna här nedan, och tveka inte att kontakta kansliet genom att klicka ovan så hjälper vi dig! När föreningen är bildad behöver ni i styrelsen ha ett kort möte och bestämma vem som ska ha vilken roll i styrelsen. Sen är det bara att köra igång med verksamheten, anordna aktiviteter och ha kul!

Alla mallar du behöver!

För att bilda medlemsförening (konstituerande årsmöte):

För att konstituera styrelsen efter ett årsmöte:

Vad får du av AU?

Här kan du läsa mer om vårt medlemserbjudande till dig som vill starta en förening! Du får bland annat:

 • Ekonomiskt föreningsbidrag (2000 kr så fort du startar din förening, och därefter 2000 kr + 20 kr/medlem varje år)
 • Alla medlemmar i din förening får en gratis prenumeration på tidskriften Populär Astronomi (4 nr/år)
 • Tillgång till en enkel, nätbaserad administrationsdatabas för hantering av medlemsregister, helt gratis
 • Ett eget föreningskonto via Swedbank, helt gratis
 • Kontinuerligt stöd och hjälp från kansliet i alla frågor som rör föreningsliv och hur du driver din förening
 • Ett stort nätverk, kontakter och gemenskap med andra astronomiintresserade
 • Möjlighet att delta i nationella träffar, såsom den årliga AU-konferensen
 • Möjlighet att delta i och rösta på förbundets årsmöte
 • Ett medlemsbrev fullt av nyheter, erbjudanden och tips och inspiration till dig och dina medlemmar
 • Alla föreningsmedlemmar kan söka roliga stipendier och delta i AU:s nationella verksamheter och tävlingar

.. och mycket mer!

Vilken förening vill du driva?

Nedan listas idéer på föreningar för vilka intresset är stort, men som ännu inte har de eldsjälar som krävs för att startas upp. Är du intresserad av att påbörja arbetet med någon av dessa föreningar, eller har du en egen idé? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig hela vägen från idé till verklighet!

Lokalföreningar

AU har aktiva lokalföreningar i de flesta län i Sverige, och i de flesta större orter. Men ännu saknas några för att göra AU-kartan fullständig, så att en närliggande astronomiförening finns tillgänglig för alla i hela landet. Nedan listas några orter som vi gärna ser att det startas upp nya lokalföreningar i. Om du bor i eller i närheten av någon av de orterna, tveka inte att höra av dig om du är intresserad!

 

 • Jönköping
 • Visby/Gotland
 • Kalmar
 • Östersund
 • Sundsvall
 • Nyköping/Eskilstuna
 • Karlskrona/Karlshamn