Starta förening

Starta en egen AU-förening!

I en förening kan du och dina vänner samlas för att lära er mer om rymden och ha kul tillsammans! Ni kan till exempel anordna filmkvällar, lösa astronomiproblem, genomföra experiment, besöka ett observatorium och gå på föreläsningar. Eller varför inte diskutera nya rymdupptäckter över en fika efter skolan? Möjligheterna är oändliga och bara din egen fantasi sätter gränserna.

Du kan skapa en förening oavsett tidigare erfarenheter och kunskaper, och oavsett om du går på gymnasiet eller på universitetet! Att starta en förening är väldigt enkelt och vi på Astronomisk Ungdom hjälper dig gärna varje steg på vägen! Tveka inte att kontakta föreningsutvecklaren på kansliet, via foreningsutvecklare@au.se, om du är det minsta nyfiken på hur det skulle vara att starta en förening och ansluta den till AU! Inga förkunskaper krävs!

På den här sidan hittar du information om vilken typ av förening du kan starta, hur vårt erbjudande till dig som vill starta upp en förening ser ut och idéer kring vilken förening du kan starta! Mer om hur du startar din förening och mallar för alla dokument du behöver hittar du i i kolumnen till höger.

Varför Astronomisk Ungdom?

Som medlemsförening i Astronomisk Ungdom får du ta del av ett flertal erbjudanden som kommer att gynna din förening. Vi finns här för dig, och vill hjälpa dig att starta och driva din förening så att det ska vara så roligt och givande som möjligt! Det finns tre typer av medlemsföreningar i Astronomisk Ungdom, och du väljer själv vilken typ av förening du vill driva.

Lokalförening: Finns det ingen lokalförening nära dig? I våra lokalföreningar träffas barn och unga i eller omkring samma ort för att utveckla sitt astronomiintresse och lära sig mer om rymden tillsammans. Som lokalförening kan ni t.ex. gå på museum, anordna workshops, delta i föreläsningar eller bara umgås och prata om rymden. Möjligheterna är oändliga!

Skolförening: Samla alla astronomiintresserade på din skola! Rymdintresset är mer utbrett än du kanske kan tro, och genom att samlas efter skolan eller på håltimmarna och prata om astronomi och lösa problem kan ni lära er så mycket mer om rymden än vad som ryms i skolans ordinarie undervisning! Varför inte bjuda in en föreläsare eller besöka ett närliggande observatorium? Alla skolor förtjänar en förening som fokuserar på rymden!

Temaförening: Hela rymden i all ära, men det finns många specifika grenar som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Kanske gillar du astrobiologi, rymdraketer eller rymdkonst? En temaförening är en nationell förening som specialiserar sig på ett specifikt tema. Kanske vill du starta ett band med rymdtema eller rikta in dig på kosmologi? Vilken temaförening vill du starta?

Såhär gör du i 4 enkla steg!

 1. Hitta minst 3 personer som kan utgöra styrelsen
 2. Kom på ett namn på föreningen
 3. Håll konstituerande årsmöte
 4. Håll konstituerande styrelsemöte

Sedan är det bara att sätta igång!

Läs mer om hur ni driver er nya förening under fliken driva förening

Alla mallar du behöver!

Här finns en förklaring på vad alla punkter under ett årsmöte betyder:

För att bilda medlemsförening (konstituerande årsmöte):

För att konstituera styrelsen efter ett årsmöte:

Vad får du av AU?

Här kan du läsa mer om vårt medlemserbjudande till dig som vill starta en förening! Du får bland annat:

 • Ekonomiskt föreningsbidrag (2000 kr i uppstartsbidrag första året, därefter 2000 kr + 20 kr/medlem varje år), med möjlighet att söka ännu mer finansiering via projektbidrag.
 • Alla medlemmar i din förening får ett gratis provnummer på tidskriften Populär Astronomi.
 • Tillgång till eBas, en enkel, nätbaserad administrationsdatabas för hantering av medlemsregister med mera.
 • Ett eget föreningskonto via Swedbank, helt gratis.
 • En egen sida på au.se, dvs. au.se/dinforening.
 • En egen föreningsmail, dvs. dinforening@au.se.
 • En egen föreningskanal på AUs discordserver, Rymdcaféet!
 • Kontinuerligt stöd och hjälp från kansliet i alla frågor kring administration och formalia som rör föreningsliv och hur du driver din förening, inkl. exempeldokument för möten, protokoll, och stadgar.
 • Inbjudan som ombud till nationella träffar, såsom den årliga AU-kongressen och rösträtt på förbundets årsmöte.
 • Ta del av AUs medaljväsende som tack för ditt engagemang!
 • Ett medlemsbrev fullt av nyheter, erbjudanden och tips och inspiration kring aktiviteter, verksamheter, kurser, etc, till dig och dina medlemmar.
 • Alla föreningsmedlemmar kan söka roliga stipendier och delta i AU:s nationella verksamheter och tävlingar.
 • Möjlighet till samarbete och utbyte med andra medlemsföreningar och regionala distrikt.
 • Möjlighet att synas i AU:s blogg och kanaler i sociala medier, vid evenemang av nationellt intresse.
 • Möjlighet att boka föreläsare via AUlumnis föreläsarregister.
 • Ett stort nätverk, kontakter och gemenskap med andra rymdintresserade ungdomar!

… och mycket mer!

Varukorg