AU konferensen 2016

För en vecka sedan satt jag i Uppsala och lyssnade på givande föreläsningar, deltog i workshops och socialiserade med nya kontakter. Hur det känns en vecka efter? Väldigt konstigt… helgen gick så snabbt och likaså den senaste veckan. Jag hinner inte med längre, haha. Förra helgen kommer jag minnas resten av livet, den var otroligt lärorikt samtidigt som den var oerhört rolig! Tack till alla inom Astronomisk Ungdom för att ni gör livet ”i” rymden så mycket roligare. Jag kan inte drömma om ett bättre förbund!

Under lördagen fick vi lära oss hur man bedriver en framgångsrik medlemsförening och Lars Johansson föreläste om medlemsvärvning samt föreningskultur. Om ni scrollar ned ser ni en bild med fokus på en påse ostbågar och men en Lars Johansson i bakgrunden. Varför fokuset ligger på ostbågepåsen och inte Lars Johansson är eftersom jag minns tydligt hur han plötsligt sade ”jag gillar ostbågar” och det fastnade helt enkelt. Men jag vill inte bara nämna att han gillar ostbågar, de två föreläsningarna Lars Johansson höll i gav mer intryck än så. ”En förening måste inte bli så stor som möjligt” var en mening som tog sig in till djupet på mig. Som ordförande i en relativt nystartad medlemsförening känns det ofta som att målet är att hitta fler och fler medlemmar. Men det är egentligen ett felaktigt mål. Det är mycket bättre att hitta aktiva medlemmar även om passiva medlemmar ger mer bidragspengar. Arbetet i en förening ska vara effektivt samtidigt som det är roligt. Att arbeta i en förening utvecklar en person på många plan, speciellt när det gäller att knyta kontakter. Lars Johansson lyfte fram att man ska ”Ge sig en legitim anledning att prata med människor”, något jag kommer göra från och med nu. Det är är även väldigt viktigt att man lägger det ideella arbetet på en lagom nivå med fördelat arbete utan att riskera utbrändhet. Ta hand om dig själv och andra personer i din närhet var ett viktigt råd han gav, och viktigast av allt: våga be om HJÄLP.

Vi deltagare deltog inte bara i workshops och föreläsningar, utan vi tävlade också! Laget jag var med i vann… om jag får skryta lite… men det var inte det ”roliga”, tävlingsgrenarna var kluriga och kreativa. Mycket uppskattade helt enkelt då vi hade väldigt roligt! Vi skulle bland annat bilda nya ord från ”rymdentusiastkonferensmingel” och designa en maskot åt AU.

På kvällen uppträdde Per Johan Råsmark, eller rättare sagt doktor Per Johan Råsmark! Kul med en trollkarl, förstår fortfarande inte hur han gjorde… Man känner sig en aning dum. Haha men det som är meningen.

Under söndagen föreläste Emil Kling om ekonomi och kommunikation. Vi fick en större överblick över hur vi kan söka pengar, hur vi bör fråga saker samt hur man ska strukturera ett mejl för att det man vill få fram kommer fram på bästa möjliga sätt. Exempelvis ska man alltid skriva ut Med Vänliga Hälsningar (vilket jag hoppas alla vet) och man ska svara på ett mejl med Vänligen för att det inte ska bli avigt (något jag absolut inte visste….). Emil Kling betonade att enda vägen vi kan få pengar genom stiftelser eller stipendier är genom att SÖKA SÖKA SÖKA. Och ska vi fråga ett företag om tjänster är det viktigt att vi är tydliga när vi frågar samt med vad de får ut av det. Svarar ett företag inte på det mejl du skickat ring och fråga om de sett det. På det sättet kan de inte slingra sig och tvingas läsa det du mejlat. Vi ska inte heller vara rädda för att ifrågasätta ett nej. Att ifrågasätta visar på motivation vilket uppskattas av företagen.

Meteorer, meteoriter och annat skumt = en fantastisk bra titel på en fantastisk föreläsning. Dr Eric Stempels guidade oss till en djupare förståelse inom kunskapen om meteoriter. Visste du till exempel att de vita sträck vi kan se på himlen efter ett meteoritfall uppkommer efter 1 mm stora rester av kometstoft?Det hade jag ingen aning om! Dr Eric Stempels berättade även om saker såsom att det finns fyra kända typer av meteoriter, de som är gjorda av sten och järn kallas palestiter. Sedan gick han mer in på det projekt som han är delaktig i där de sätter upp kameror runt om i Sverige (även samarbete med grannländerna) för att kunna observera meteorer. Får du möjlighet så tveka inte att gå på en av hans föreläsningar!

Till sist vill jag lyfta fram vilket fantastiskt gäng som AU består av. Känns lite tråkigt att jag inte blivit engagerad förrän nu men jag ser fram emot många år av aktivt medlemskap. Jag älskar verkligen denna gemenskap bland unika ungdomar med ett awesome intresse.

 

Varukorg