Under dansande Norrsken

Pizzorna flög när alla sprang ut för att se skådespelet över himlen. I skiftningar mellan rött och grönt dansade Norrskenet över våra huvuden medan vi stod mållösa och iakttog. Det var minst sagt vackert, något jag aldrig kommer att glömma. 

Mellan andre och femte januari var jag och ett gäng härliga AU medlemmar uppe i kalla Luleå. Vad gjorde vi där? Vi deltog i workshops, gick på föreläsningar och besökte Luleås Tekniska Högskola. Självklart spelade vi kort och det gick inte många timmar utan att jag låg dubbelvikt av skratt på golvet. Norrskenslägret 2017 var mitt andra läger inom AU och det toppade utan tvekan mina förväntningar.

Däremot kan jag inte säga vad som var roligast. Det mest kreativa var när vi skulle bygga egna planetsystem utifrån olika kriterier, jag var trött innan men det försvann snabbt när uppgiften skulle lösas. Vi skulle ta hänsyn till olika stjärnor och deras förutsättningar. Exempel är att en röd dvärg strålar mer infrarött ljus än vitt, vilket möjliggör andra vägar för hur liv skulle kunna utvecklas. En planet skulle behöva vara betydligt närmare stjärnan än jorden är precis som den planeten skulle bli utsatt för betydligt mer skadlig strålning under tiden stjärnan är ung. Till dess fördel är dock att en röd dvärg kan bli mycket gammal. I dessa tankegångar gick vi och jag tror att alla lärde sig mycket.

Förutom att vi faktiskt behövde tänka så hade vi riktigt roligt. Jag var absolut inte den enda som skrattade tills tårarna rann. Jag vet inte hur vi lyckades men som vanligt diskuterades allt möjligt. Maten var också super, inget att klaga på. Och som inledningen avslöjar åt vi pizza. Sista kvällen bjöds det på det och kladdkaka. Först blev alla superglada när pizzan kom och en kvart senare blev alla ännu gladare när någon utbrast att de såg norrsken. De ”smarta” satt kvar då de visste att norrsken inte kommer och går hur som helst, medan de andra som aldrig upplevt det sprang ut i skor och i den mån de hann ta på sig en jacka. Värt att tillägga var att graderna sjönk närmare och närmare -30ºC… så jacka behövdes verkligen!

Under kvällen gick vi ut ett antal gånger för att se skådespelet och föreviga det  med våra kameror. Att fotografera är verkligen något jag vill bli bättre på och jag börjar faktiskt märka lite skillnad. Bilderna på norrskenet i detta inlägg är tagna av mig och Scott Green.

Vi besökte även Luleås Tekniska högskola där vi ena dagen gick runt bland deras utställningar, shoppade i deras giftshop och blev guidade i planetariet bland stjärnor, planeter och galaxer. Medan vi andra dagen lyssnade på en föreläsning om solens påverkan på planeterna och även på förbundsordförande Jennifer Andersson och kommunikatör Theresia Hestad som pratade om AU och rymdintressets många möjligheter.

Det var inte förrän sista dagen som gruppbilden togs. Ljuset var perfekt och vi gjorde det helt enkelt till en kul grej. Efter att den togs avlsutades poängjakten som fortlöpt under lägret och en frågesport hölls. Sedan var det upp till var och än att röra sig hemåt. Vi stannade för lunch och åkte sedan in mot staden för att ta en kaffe. Har däremot några saker att berätta om vår dit och hemresa… haha:

  • Bussen kom inte
  • Flyget till Luleå var försenat
  • Bussen var full
  • Busschaffören lurade oss på pengar
  • Flyget hem från Luleå var försenat
  • Gaten var trasig i Arlanda
  • Tåget var försenat (vilket var tur, annars hade vi missat det)
  • Tåget vi åkte med togs ur trafik = vi fick springandes byta

Så tja, vi kom dit och hem iallafall trots några missöden. MEN, lägret vägde upp alla! Det var så otroligt awesome och som jag tidigare har skrivit, AU är fullt av fantastiska och sköna personligheter. Att åka på läger med dem kan bara bli perfekt. Så är det bara, enkel matematik.

Varukorg