Grundläggande astronomiska begrepp

I detta inlägg tänkte jag berätta kring de grundläggande begrepp som finns inom astronomin och vad de egentligen betyder. Det finns mycket knasiga och märkliga ord men jag tänkte i alla fall försöka förklara dem mest användbara, på ett sätt så du kan förstå!

Galaxer
Det är stora stjärnsystem som sammanhängande består av stjärnor, stoft, gas och annat material. Vår galax (Vintergatan) innehåller uppskattningsvis 100 miljarder stjärnor. (100.000.000.000) helt sjukt, och Vintergatan är inte en stor galax.

Stjärna (fusion)
En stjärna är ett lysande gasklot som får sin energi från fusionprocesser i sitt inre. Men vad är då fusion? Jo fusion är den energi som driver solen och stjärnorna. Fusion sker då lätta ämnen, till exempel vätekärnor, smälter samman till tyngre ämnen samtidigt som enorma mängder energi frigörs. Men för att denna så kallade ”fusionsprocess” skall kunna ske så krävs också extremt höga temperaturer och tryck. För i solen och stjärnor så finns starka gravitationskrafter vilket gör det enkelt för fusion att ske naturligt.

Planeter (himlakropp)
Ett klot av antingen gas eller fast materia, även kallat himlakropp, som kretsar kring en sol och är tillräckligt massiv för att ha rensat bort mindre objekt från sin närhet. Därmed bestämdes också 2006 att Pluto inte längre ska räknas som en planet.

Asteroid
En stenklump på drift i rymden. Men om denna asteroid är tillräckligt stor så kan de också kallas planetoider. I vårat solsystem finns det ett asteroidbälte mellan Mars och Jupiters banor.

Måne
Ett klot som antingen består av fast materia eller gas, som kretsar kring en planet eller asteroid. Jorden har en måne, men Jupiter har 66 stycken. Man kan även kalla månar för naturliga satelliter eller drabanter som är en himlakropp som kretsar kring en planet eller en asteroid i ett solsystem.

Kometer
En ”smutsig” snö och isklump som är på drift i rymden. Får oftast en (eller två) synliga svansar när den närmar sig solen. Periodiska kometer återvänder till de inre delarna av solsystem efter en lång tid (decennier till miljontals år).


Om vi ska prata om de jordlika planeterna i vårat egna solsystem så finns:

  • Merkurius
  • Venus
  • Jorden
  • Mars

Och vad är det som gör att dessa planeter klassificeras som ”jordlika”? Jo det är så att dessa fyra planeter har många gemensamma drag. De ligger nära solen, har en hög densitet, en tun atmosfär, liten diameter och en kärna av järn/nickel.

Det som gör detta så intressant när man börjar tänka och reflektera kring hur dessa planeter såg ut tidigare. Kanske 2 miljarder år sen, eller 5 miljarder. Hur har dessa planeter förändrats under tiden och hur har dem förändrats rent utseende mässigt.

Oscar Westlund, astromonisk föreläsare här hos AU

Varukorg