SIRIUS observerar i SVT:s Vetenskapens värld

Måndagen den 13:e mars var medlemmar i vår lokalförening SIRIUS i Stockholm med i SVT:s Vetenskapens värld, ett populärvetenskapligt TV-dokumentärprogram. De intervjuades under en av sina observationskvällar. Du missade väl inte det? Här kan du läsa mer och se avsnittet i sin helhet!

Flera engagerade medlemmar i SIRIUS tog under våren med sig teleskopet ut under stjärnorna för att observera, samtidigt som de pratade med reportrar från Vetenskapens värld inför avsnittet som sändes i måndags. Denna gång var det stjärnan Betelgeuse som stod i centrum; en röd superjätte som befinner sig i slutet av sin livscykel. Snart kommer den att förintas i en supernovaexplosion, men det är svårt att avgöra exakt hur lång tid det är kvar. Det kan dröja 1 år, men också 1000 eller kanske hela 1 miljon år. Oavsett när det sker så kommer den stjärna som idag är den tionde starkast lysande stjärnan sett från jorden att slockna och försvinna från himlavalvet, och stjärnbilden Orion kommer att förlora en av sina viktigaste byggstenar.

Fantastiskt roligt att se medlemmar och styrelseledamöter i vår medlemsförening SIRIUS i TV-rutan! Ni stod för en strålande insats.

Se hela avsnittet här (SIRIUS inslag börjar 45 minuter i programmet):
http://www.svtplay.se/video/12811372/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-26-avsnitt-8-1?start=auto&tab=senaste

Varukorg