Min upplevelse av USP 2017…

… var awesome!

Två helger förra månaden spenderades i vår vackra huvudstad, ena gången på Naturhistoriska och en annan på Ungdomens Star Party 2017! Vi deltog i två väldigt intressanta föreläsningar, var på studiebesök på OHB-Sweden, såg rymdfilm, observerade med teleskop och mycket mer.

Det jag absolut inte kommer glömma är hur de lite yngre förmågorna (runt 13 år) utan problem överbevisade mig i allt från fysikaliska teorier till nya rön. Det märktes att de läser Illustrerad Vetenskap, men så söta och otroligt duktiga! Sista natten hämtades ett teleskop som i nöd och näppe hann användas då molnen började täcka himlavalvet… förvirrade av nattens tröghet med för lite sömn och för mycket kaffe ville vi se Venus som egentligen inte går att se så här års, och det hela slutade med att vi såg Jupiter och dess månar…

Häftigast av allt måste ändå ha varit att besöka OHB-Sweden där vi fick se hur och var satelliter byggs, något som för mig känns svårt att förställa sig. Vi fick även veta hur företaget jobbar samt hur vi kan utbilda oss för att bli kompetenta för ett liknande arbete. Väldigt intressant för oss framtida arbetare som befinner oss i förvirringens mitt.

Den ena föreläsningen hölls av Seméli Papadogiannakis, doktorand vid SU, som berättade om universums expansion och supernovor. Hon förklarade skillnaden mellan mörk materia och mörk energi samt berättade hur massiva stjärnor slutar som neutronstjärnor, pulsarer eller svarta hål. Den andra föreläsningen hölls av Oskar Larsson som tog oss med på en resa bland kosmisk strålning innehållande solstormar och norrsken. Han visade på hur vi kan hitta partiklar i atmosfären och var partikelforskning och detektering sker. Två väldigt intressanta föreläsningar som fångade mitt intresse och lärde mig nya saker,dessutom tyvker jag det var extra roligt att se föreläsarnas engagemang!

Sammanfattningsvis var helgen super, skrolla gärna ner och titta på en del av alla de bilder jag tog i helgen!  :D

Varukorg