Konsten att skjuta upp modellraketer med stil

Under helgen på Rymdforskarskolan i Stockholm sköt eleverna upp modellraketer från ett gammalt flygfält. I grupper om tre elever hade de byggt ihop och designat varsin rymdfarkost, och nu var det upp till bevis. De flesta raketer försvann högt upp i luften innan fallskärmen fälldes ut och de seglade ned mot förväntansfulla elever, och uppskjutningarna avslutades självklart med handskakningar och applåder. Här kan du läsa eleven Carl Törnqvists berättelse från dagen!

Hallå allihopa!

Då var ännu en dag här på Rymdforskarskolan passerat. Dagen började med sovmorgon, något väldigt välkommet efter att hitintills ha blivit väckt varje morgon klockan sju av tonerna till Elton Johns “Rocket Man”.

Efter lunch började dagens schema på riktigt, då vi påbörjade resan mot det nedlagda flygfält i Kista där vi skulle avfyra de raketer vi hade byggt föregående dag. Mitt lag hade byggt en slags raket med rotorblad där det var meningen att raketen skulle kunna landa likt en helikopter. Så hur gick det egentligen? Jo, den flög som högst kanske 40 meter och kraschlandade vilket gjorde att den förstördes två gånger. Även om vår raket var ett totalt misslyckande, milt sagt, så var det ändå ett spännande experiment. Sedan var det riktigt häftigt att se de andra gruppernas mer “traditionella” raketer som flög till flera hundra meters höjd.

Efter några timmar av raketuppskjutande så var det dags att fara tillbaka till Solna där vi bodde. Dagen avslutades med film. Filmen i fråga var “Moon”, som handlar om Sam som arbetar på Månen med att utvinna Helium-3 ända tills en dag då han gör en upptäckt som förändrar hela hans tillvaro. En mycket bra film som avslutade en riktigt bra dag. Tack för mig!

 

/Carl

 

Deltagaren Annie Csomor efter att ha återfunnit sin raket efter uppskjutningen. På grund av blåsten landade vissa raketer långt ifrån uppskjutningsplatsen, så att återfinna den igen var en stor lättnad. Det betydde nämligen att man fick skjuta upp sin raket igen med en ännu starkare motor!
Varukorg