Helgen vecka 41 gick årets konferens av stapeln och dessutom firade Astronomisk Ungdom fem år som verksam! De som deltog i konferensen fick ta del av mängder av spännande aktiviteter och pass, där höjdpunkten var att träffa Ulf Danielsson, årets hedersstipendiat och lyssna på hans intressanta föreläsning om årets Nobelpris i fysik. Här följer Cornelia Ekvalls redogörelse för helgens aktiviteter!

Under fredagskvällen anlände samtliga deltagare för konferensen och åt en gemensam måltid under glada diskussioner. Många bekanta ansikten möttes men också många nya, denna konferens var fullbokad til max. Kvällen inleddes sedan med att alla skulle presentera sig själva och viken/vilka av AU:s verksamheter man representerar.

Heta diskussioner under ett av konferensens workshops.

Lördagsförmiddagen fortsatte med workshops där deltagarna fick en innehållsrik ”crash course” i formailier om föreningar, exempelvis hur man håller i ett årsmöte. Detta var en viktig genomgång då många föreningar inom AU är under uppstart och i och med det kan behövas lite extra stöd. Att starta upp en föreningen är klurigt och kräver sin tid, och självklart ska ämnet diskuteras under en konferens som denna. Efter att alla fått stenkoll på föreningslivet väntade helgens höjdpunkter och alla var spända av förhoppningar. 2017s hedersstependiat skulle avslöjas och jubilemsmiddagen väntade.

På bussen mot Ångström Laboratoriet diskuterades det ivrigt om vem som skulle få ta emot den hedersamma utmärkelsen och väl framme blev det ingen besvikelse: Ulf Danielsson, professor vid Uppsala Universitet  var den utvalde. Danielsson tilldelades hedersstipendiet av Jennifer Andersson, ordförande i AU, och höll sedan ett mycket intressant föredrag om årets nobelpristagare i fysik och deras fantastiska forskning.

Dagen fortsatte i samma stil och konferensens deltagare begav sig mot jubileumsmiddagen där de mötte fler av kvällens gäster. Väl på plats kunde man mingla med varandra med välkomstdrinkar. Kvällen skulle vara av riktig ”Uppsala anda” och toastmastern, Mikael Ingemyr, hade klätt upp sig för ett sådant tillfälle. Om man är student i Uppsala är man klädd i frack, rosett (fluga), handskar, medaljer och studentmössa när man går på en sittning. Fortsättningsvis ska en Uppsalasittning bestå av tre delar med två 20 minuters pauser mellan rätterna samt spex, och självklart skulle denna sittning vara likadan. Ytterligare en sak som måste vara med under en sittning i Uppsala är sånger och självklart fanns det sånger skrivna av styrelsen för detta speciella tillfälle!

Styrelsen under jubileumsmiddagen.

Till middag bjöds det på trerätters med en fin förrätt med mozzarella, tomat och bröd till förrätt, en lyxig buffé för alla smaker till varmrätt och en len chokladmousse till efterrätt. Middagen var lika god som den låter och passade perfekt en fin kväll som denna. Senare under kvällen bjöd styrelsen på ett underhållande skådespel då Astrologisk Ungdom hemsökte middagen och dömde AU:s egna lägerlegend att på 10 års jubileet sticka sig på ett teleskop och falla i en 100 år lång sömn. Det var ett oerhört roligt skådespel och vi som publik skattade mycket.

Utöver den goda middagen och exceptionella underhållningen hölls en medaljceremoni där medaljer delades ut till aktiva inom förbundet. Medaljerna delades ut av styrelsen och AU:s ordförande Jennifer Andersson blev tilldelad en förtjänstmedlalj i guld till hennes stora ära. För att avsluta den oerhört fina kvällen höll hon sedan ett tal för att tacka AU för allt det givit henne och om hennes förhoppning inför framtiden. Jag blev väldigt rörd av alla känslor som reflekterades under kvällen och insåg ännu en gång hur underbart föreningslivet är.

Middagens inledande förrätt.

Dagen efter hade inte alla smält gårdagens händelser än men schemat var fullt iallafall. Med mål att hitta nya kontakter höll Izabella Remmert i en ”speed date” där deltagarna skulle berätta vad dem gör i dagsläget och vad de vill ägna sig åt i framtiden. Inom föreningslivet är kontakter en vitalt del och ett sådant här tillfälle är perfekt för att hitta nya. I samband med denna övning fick de mindre erfarna medlemmarna ta del av förbundets tidigare verksamhet och kunde på så sätt få hjälp att komma fram till nya innovativa idéer.

För att avsluta konferensen genomfördes en workshop om ledarskap av Mikael Ingemyr, vars syfte var att diskutera och förbättra förståelsen för ledare och deras självkänsla samt självförtroende. För att vara en bra ledare är det viktigt att tro på sig själv men också att ha en bra självinsikt, vilket gör det extra viktigt att diskutera inom ett förbund där många föreningar samt verksamheter bedrivs. Att förbättra sitt ledarskap är alltid positivt och under passets diskussioner kom det även upp hur man som person kan bli bättre på att vara medveten om sina brister och fördelar. Tillsammans kan vi hjälpa varandra att nå våra mål på ett hälsosamt vis.

Speed dating i ledning av Izabella Remmert.

Sammanfattningsvis var denna helg lika lärorik som underhållande och jag längtar till nästa gång!