GAUSS boktips!

Goddagens kära jordlingar!

Nu börjar det bli sol ute och då blir man ju sugen på att sitta ute i solen och läsa coola rymdböcker. Här kommer därför styrelsens topp tips på böcker inom astronomi, rymdteknik och allmänt cool fysik.

10: 15 million degrees – Lucie Green

En bok om solen – vår egna stjärna och anledningen till allt liv. En fantastiskt detaljerad inblick i den fascinerande solen d är författarens engagemang lyser igenom.

9: Cosmos – Carl Sagan

Denna boken är skriven med syftet att locka nyfikna individer till astronomin, och utnyttjar även teknologi för att sprida sitt budskap i den tillhörande TV-serien, vars 13 avsnitt motsvarar varsitt kapitel i boken. Här förklaras alla de komplexa fenomen som rymden erbjuder på ett simplifierat sätt.

8: Partikelfysik bit för bit – Ben Still

Denna boken är ingen renodlad astronomibok, men förklarar mysterier som big bang och mörk materia ur en minimal skala. Här förklaras alla grunder man kan tänkas behöva inom partikelfysik på ett pedagogiskt sätt med hjälp av Lego.

7: Kosmiskt pussel – Joanna Rose

I denna boken behandlas framförallt mysterier kring kosmologi, men stort fokus på hur dagens kunskap har växt fram och vilka utmaningar vi står inför idag.

6: Liv 3.0 – Max Tegmark

Här berättar Sveriges stolthet Max Tegmark om artificiell intelligens, bland annat risker och fördelar och hur det kommer påverka oss som människor.

5: Rymdresan – Christer Fuglesang

Sveriges egna astronaut Christer Fuglesang ger i denna bokserie (Rymdresan är den första boken i serien) möjlighet för även de yngre att få uppleva rymdens coolhet.

4: Astrofysik i ljusets hastighet – Neil deGrasse Tyson

En enkel bok som förklarar allt från grunden. Perfekt för dig som vill ha en stabil grundguide inom astronomi. På engelska heter denna boken ”Astrophysics for people in a hurry”, vilket är en bra kortfattad beskrivning av boken!

3:  A brief history of time – Stephen Hawking

I denna boken får vi en inblick i vad som sägs vara den mest genialiska vetenskapliga hjärnan genom tiderna.Stephen Hawking spekulerar kring tidigare forskning av Newton och Einstein och han presenterar nya, banbrytande tankar om svarta hål, strängteori och big bang.

2: Vårt matematiska universum – Max Tegmark

I denna boken får vi förutom att lära oss lite mer om i stort sett alla delar av astronomin, och lite om honom och hans livsverk.

1: Universum i din hand – Christophe Galfard

Denna boken hamnar på första plats för att den på ett enkelt och lättillgängligt sätt förklarar alla de coola mysterierna som svarta hål, mörk materia och tidsdilatation. 5/5 rymdskepp.

Varukorg