Launch party i observatoriet för Jessica Meir – den första svenska kvinnan i rymden

Den 25 september 2019 blev Jessica Meir den första svenska kvinnan i rymden! Detta firades självklart stort vid Stockholms gamla observatorium tillsammans med bland annat Anna Rathsman (generaldirektör Rymdstyrelsen), Matilda Ernkrans (rymdminister), Efrat Hochstetler (biträdande ambassadör, Israels ambassad). Under eftermiddagen följdes NASAs livesändning med spänning, och på plats fanns både SVT och TV4 för att dokumentera.

Jessica Meir. Bild: NASA

Det var klockan 15:57 den 25 september som Jessica Meir lyfte från marken i Kazakhstan i en Soyuz MS-15, tillsammans med astronauten Hazzaa Ali Almansoori och kosmonauten Oleg Skripochka. Uppskjutningen följdes med spänning av bland annat deltagare från Astronomisk Ungdom som samlades på Observatoriekullen i Stockholm. På plats för fanns också de inbjudna gästerna Anna Rathsman, generaldirektör Rymdstyrelsen, Matilda Ernkrans, rymdminister, och Efrat Hochstetler, Irsaels biträdande ambassadör i Sverige. Vi fick njuta av inspirerande föreläsningar från våra gäster där vi bland annat fick ta del av Sveriges rymdpolitik, vad vi kan förvänta oss framöver för Sverige i rymden, samt vägen till en karriär inom rymdområdet.

En raketuppskjutning är inte riskfri och det gick att ta på den spända, men såklart hoppfulla, spänningen som befann sig i det Gamla observatoriet. Alla satt som på helspänn, och det var inte förrän NASA gav klartecken och konstaterade att uppskjutningen gått bra som alla tillslut andades ut, skålade och tjoade av glädje!

På plats fanns både SVT och TV4 som dokumenterade uppskjutningen och våra medlemmars stora entusiasm. För SVT berättade Matilda Ernkrans (S) om uppskjutningen; hon sade att ”Det var fantastiskt roligt. Man satt där med ett litet pirr i magen, men det ser ju ut att ha gått väldigt bra!” och poängterade att ”Nu har vi en ytterligare en förebild som kan locka fler ungdomar till vetenskapen och matematiken.”

Och visst är Jessica Meir en förebild för alla Sverige ungdomar som blickar upp mot stjärnorna och drömmer om avlägsna världar.

Varukorg