Så var RFS i Uppsala 2022

Dag 1

Det var äntligen dags. Idag skulle Rymdforskarskolan börja. Jag var spänd och lite smått nervös när jag anlände till skolan där upplagan skulle hålla hus och de nästkommande tio dagarna skulle tillbringas. Jag blev gott mottagen av handledarna och visad till rummet där jag skulle sova. Efter en kort introduktion var redan första aktiviteten på gång. Vi gick ut till parken utanför skolan och skulle lära känna varandra. Som en introvert var jag till en början smått skeptisk till vad jag hade givit mig in på – sociala aktiviteter och mycket folk med skilda bakgrunder från Sveriges alla hörn. Att detta var utanför min komfortzon rådde det ingen tvekan om. Vad jag inte visste då var hur dagarna framför mig skulle överträffa alla mina förväntningar och lämna stora avtryck på mig. Efter den första aktiviteten blev vi tilldelade och introducerade till vår handledare och vår handledargrupp. Vår handledare tog vår grupp till en mer avskild plats och vi inom gruppen fick lära känna varandra. För mig satt då fem främlingar runtomkring mig – numera fem vänner. 

Den första middagen bjöds det på pizza, och det var det första tillfället att lära känna folk utanför sin handledargrupp. Då middagen var slut var det dags för alla handledare att presentera sig. De berättade var de kom ifrån, hur det kommer sig att de är på Rymdforskarskolan och några erfarenheter däremellan. Det kändes som att man var i goda händer, och bedchecken efter presentationerna bekräftade detta ytterligare. Bedchecken var kvällarnas sista aktivitet och genomfördes med sin handledargrupp. Information och morgondagens upplägg gicks igenom. Vi fick också ventilera dagens intryck och tankar genom S.O.L.A: en akronym för succé, orosmoln, lärdom och aktion. Vi fick skriva ned en eller ett antal meningar på varje punkt som vi sedan berättade för handledargruppen tillsammans med handledaren. Detta var endast slutet på dag ett, men man kunde redan känna hur en bra gemenskap skulle bli till, och att det var något alldeles unikt som skulle få upplevas. Jag hade oroat mig och varit skeptisk helt i onödan.

//Linus 

Dag 2

Under denna förväntansfulla morgon vaknade vi för första gången, men absolut inte sista, till de underbara tonerna av 9-åriga Benjamin Ingrosso sjungandes ”Jag är en astronaut”. Efter frukost gick vi den korta promenaden till Ångströmlaboratoriet och personligen var det första gången jag fick se denna nyrenoverade byggnad. Detta var en upplevelse i sig med den moderna och makalösa arkitekturen och dess imponerande salar (alla med namn efter framstående kvinnliga forskare!). Vi fick därefter lyssna på dagens första föreläsning av Oleg Shebanits som bl.a. berättade om forskningsprojektet Cassini-Huygens vilket han varit en del. Mycket intressant.

Då den andra föreläsaren plötsligt blev sjuk höll våra handledare Sara och Fanny i en presentation titulerad ”Hur man vinner nobelpris”. Mycket lärorikt och vi alla lovade att ge cred till dem om vi en dag skulle ta emot denna utmärkelse. Vi blev också introducerade till Rymdkapplöpningen, dvs. tävlingarna mellan handledargrupperna under RFS. Den sista föreläsningen hölls av Anders Eriksson och var också väldigt givande.

Vi åt sedan god lunch i Rullan på Ångström och gick tillbaka till NTI för vårt första labb, vilket till stor del bestod av programmerande i programspråket C++. Halvvägs genom labbet fick vi en paus i from av en distansföreläsning av Ulf Danielsson som berättade om svarta hål, deras karaktär och hur dem skapas. Jag tror att den var mycket uppskattad av alla. Efter middagen var det social aktivitet då vi spelade 4 man i soffan och kom igång med Rymdkapplöpningstävlingen Assassin.

Sedan var det bedcheck då vi hade en härlig pratstund om dagen och sedan dags för att sova. Överlag en väldigt bra start på de kommande 10 dagarna, kanske bortsett ifrån att man nu behövde kolla sig över axeln varje gång man skulle gå på toa:).

Mvh, Saga

Dag 3

Hej bloggen! 

Denna dagen, dag 3, började som alla andra dagar med att låten “Jag är en astronaut” fyllde rummen och väckte oss. Idag var det ingen vanlig dag, utan det var midsommar. Efter frukost begav vi oss till labbsalen där vi labbade med en accelerometer och övade på att spara ner data till SD-kort. Tiden gick snabbt och plötsligt blev det dags för lunch. Efter ett kort körinslag av hela gruppen då vi hastigt räknade upp våra individuella nummer för att kolla att alla var på plats gick vi till en närliggande skog för att grilla korv. 

Höjdpunkten på dagen närmade sig med stormsteg och det blev dags att plocka blommor till våra alldeles egna midsommarkransar. Promenaden för att plocka blommor fylldes med skratt och lömska påhopp. Många dödades i spelet Assasin som påbörjades dagen innan. Tillslut sattes blommorna ihop till praktfulla kransar. Den välkomnande atmosfären runt bordet gjorde eftermiddagen till en av dem bästa under hela lägret! Allt skoj kom till sist mot sitt slut och det blev dags att bege sig tillbaka för att äta middag. I sommarvärmen kunde vi sitta ute och äta med våra nygjorda kransar. För att verkligen fira in midsommar lyckades vi skapa en midsommarstång genom att hänga upp våra kransar i ett närliggande träd. Melodi och dans till den välbekanta låten “Små grodorna” spred sig snabbt i luften.

Sist men inte minst satte vi oss i våra handledargrupper och tävlade mot de andra grupperna i en tårttävling. Allt ifrån badande Yodas till raketer avbildades. Efter en intensiv tävling var klockan mycket och kvällen avlutades med en klassisk bedcheck.

Sedan var det dags att sova, reflektera över den gångna dagen och se fram emot dag 4!

//Nellie

Dag 4

Dagen började som vanligt med den oslagbara ”jag är en astronaut-låten”. Därefter var det dags för den efterlängtade rundvandringen! Det var skönt med ett avbrott från alla föreläsningar men det var framförallt kul att se Uppsala! Det här var min första vistelse i staden och det blev inget annat än fantastiskt!

Dessutom gav rundvandringen möjligheten att lära känna alla bättre och hela gruppen bondade. Vi passade även på att genomföra olika uppgifter till rymdkapplöpningen i våra handledargrupper. Alla sociala aktiviteter har verkligen överraskat mig positivt med rfs, stämningen är redan fantastisk och alla har verkligen lärt känna alla! Rundvandringen var en stor succé! Till lunch fick vi välja mellan halloumi och fallafell rulle och jag måste tillägga att maten på rfs har varit så bra! Det bjöds även på valfri glass på hemvägen vilket var välbehövt då solen gassade samtidigt som temperaturen var uppe i 30 grader!

Strax efter lunch var det dags att återvända till  NTI för labb tre. Det jag älskar allra mest med rfs är att alla är så otroligt trevliga, oavsett vem man jobbar med så blir det super! Labben involverade mycket programmering, trots att jag har väldigt lite programmerings bakgrund var min labb partner inget annat än peppande! Efter labben satte vi oss där nere och diskuterade böcker med några andra! Det är så kul att folk med gemensamma intressen samlats på en och samma plats, t. ex. läser nästan alla här, vilket inte är så vanligt hemma bland ens kompisar! Därefter var det dags för middag vilket gav ännu en möjlighet till socialisering! Man lär snabbt känna hela gruppen tack vare de olika sociala aktiviteterna, de permanenta handledargrupperna och sedan projektgrupperna! Efter middagen var det dags för den klassiska eggdrop challengen i handledargrupperna.

Det enda kruxet var att vi endast hade 20 min på oss så det gällde att vara riktigt snabb! När tiden runnit ut var det dags för ned släppningen. Laget samlades där nere och inväntade fallen och en efter en föll dem! Alla klarade sig förutom vår men vi lyckades ändå komma tvåa tack vare vår rymdiga och spektakulära design! Glada efter vår lilla triumf gick vi till bedchecken innan dagen avslutades.

//Maria

.

Dag 5 

Hejsan! Mitt namn är Wilma Faltin och jag har fått äran att skriva blogginlägget för dag 5 av Rymdforskarskolan i Uppsala 2022. Precis som alla andra dagar väcktes upplagan av Rymdforskarskolan i Uppsala 2022 med låten ”Jag är en astronaut” som spelades i en högtalare. Detta innebar att tiden var inne för frukost. 

Den första schemalagda aktiviteten under dag 5 var en laboration, och dagens labb innebar bl.a att använda ”stellarium” för att samla ihop tillräckligt med information för att kunna beräkna Jupiters massa med hjälp av några formler.  Därefter åt vi min absoluta favoritsort av mat, nämligen thaimat. 

Efter lunch hade handledarna förberett en aktivitet de kallade för ”AUlympics” och det var en samling av olika tävlingar som handledargrupperna skulle utföra, bl.a snurra 10 varv och springa i en bestämd väg. Detta var alltså en av tävlingarna i vad vi kallar för ”Rymdkapplöpningen”, Rymdforskarskolans ultimata tävling. 

Direkt efter AUlympics fortsatte RFS med ännu en social aktivitet, astronautträning. Varje individ i sin handledargrupp skulle utföra varsin övning som liknade de som en astronaut utför, och i slutet skulle hela laget samarbeta för att utföra en sista övning. 

Senare, efter både en rast och middag, var det dags för filmkväll. Under rasten hade många varit till Hemköp för att köpa snacks till den välkända och älskade filmen ”Interstellar” som vi spenderade större delen av kvällen till att se. Själv måste jag erkänna att jag aldrig sett filmen tidigare, och jag ÄLSKADE den! Som rymdfärd är det ett måste att se den. 

Återigen avslutas en intensiv dag med en bedcheck, vilket för min handledargrupp innebar en ohälsosam mängd skratt. 

Tack för mig! 

MVH// Wilma Faltin, RFS Uppsala 2022

Dag 6

Efter att återigen vaknat med den bekanta blandningen av skratt (pga låten ”Jag är en astronaut”) och brist på sömn så bar det av mot frukost och konversation. Därefter var det äntligen dags för den sista av alla astronautövningar, den övning då vi skulle samarbeta inom våra lag. Övningen innebar att försöka översätta ryska ord till svenska, vilket båda betydligt svårare än vi tidigare trott. Det gällde att leta efter mönster hos ord som liknade varandra. 

Efter astronautträningen fortsatte dagen med föreläsningar, varav den första gavs av Jan-Erik Wahlund som föreläste om undersökningen av hav under isytorna i yttre solsystemet. Den andra föreläsningen för dagen gavs av Linn Boldt-Christmas, och den fokuserade på hur Linn kom att bli doktorand och den forskning hon själv sysslat med. Mer utbildade än vi var när vi steg in i universitetsbyggnaden vandrade vi vidare till ”Rullan”, vilket var namnet på restaurangen där vi åt lunch. 

Mätta och belåtna tog vi en ytterst kort promenad tillbaka till NTI (där vi alla tillfälligt bodde) för att ÄNTLIGEN få upplysas om vad det eftertraktade och fruktade ”projektet” skulle innefatta. Först introducerade handledarna projektets grund, och strax därpå fortsatte SSC att tala om, och ge råd inför projektet.

Dagens sista aktivitet ägde rum efter en kort rast och en utsökt middag som bestod av tomatsoppa som serverades med bröd. Dagens ”sociala aktivitet” var utan tvekan den roligaste (enligt mig själv). Vi körde nämligen en lek som kallas för ”maffia”, men inte den version alla är vana vid. Under Rymdforskarskolan måste man ju såklart göra allt så rymdigt som möjligt, och därför döptes rollerna om till bl.a Star Wars karaktärer. 

För att knyta ihop säcken som varit ”Dag 6” samlandes handledargrupperna som alla andra dagar för att diskutera dagen som varit och den som ska komma. Efter en så otrolig, men ändå intensiv dag hoppade alla trötta huvuden till sängs, eller snarare luftmadrass. 

MVH// Wilma Faltin, Rymdforskarskolan Uppsala 2022

Dag 7

Dagen började, likt många andra dagar, med en ostmacka och ett glas juice. Personligen har jag alltid varit en kaffeberoende student som skriver inlämningar under småtimmarna, men vem tackar nej till apelsinjuice en tisdagsmorgon? Från vissa bord hördes glada skratt och uppspelta förhoppningar om dagens aktiviteter, andra bord var tysta där endast ljudet av porslin mot trä utgjorde starten på en händelserik tisdag. Efter frukosten begav sig en efter en mot sina sovsalar för att plocka fram sin namnskylt och leta upp tandborsten, som för somliga, var lättare sagt än gjort då den på något mystiskt sätt hade hamnat längst ner under en hög med kläder från gårdagen.

Spända, vandrade RFS-deltagarna mot Ångströmlaboratoriet där de spenderade tiden med att lyssna på föreläsningar som handlade om allt från rymdhistoria till utställningen Unga Forskare. Det sistnämnda väckte mångas intresse och diskussioner cirkulerade kring denna under flera kommande dagar. Väl tillbaka på NTI-gymnasiet, blev det fler föreläsningar om fjärranalys och Francesca Larssons perspektiv på Gomspace. Resten av dagen togs upp av planering och research kring det kommande stora projektet där en rymdsond skulle byggas. Engagerat började grupperna att komma på smarta, kreativa idéer kring detta och dokument skrevs, artiklar lästes och programmering påbörjades.

Kvällen avslutades med en trevlig middag med distriktet och långa konversationer om allt och inget mellan nya vänner. Hela salladen rundades av med bedcheck, som beroende på vilken handledargrupp du råkade befinna dig i, var informativ, hysteriskt rolig, berörande, oförglömlig eller allt på samma gång. När solen hade gått ner, sa vissa god natt och kröp ned under täcket, andra tog en kvällspromenad och pratade med sina föräldrar på telefon, och resten hittade pingisrack och spelade alldeles för många matcher, eller tog upp djupa ämnen om livet, döden och allt däremellan med sina nya, nära vänner som kom att hålla ihop många dagar efter det.

//Hermine

Dag 8:

Idag blev vi väckta av Benjamin Ingrossos vackra stämma 07:30. Halvtimmen av sovmorgon satt riktigt fint. Dag 8 var en dag av projektjobb. Imorgon skulle vi skicka upp våra sonder och idag behövde de bli färdiga. 

Efter frukosten började vi arbeta. Det var väldigt roligt att jobba med projektet, men en del grupper var nog lite stressade över att hinna färdigt. Dagens jobb bestod till största del av att konstruera hårdvaran. Programmeringen av sensorerna var i stort sett färdig, och nu gällde det helt enkelt att montera ihop manicken. 

Kvällen innan hade vi kommit på den briljanta idén att göra en dans till Jag är en Astronaut. Vi skulle filma dansen och skicka till Benjamin Ingrosso för att be honom vara med på jubileumsmiddagen – inte en chans att han kan motstå det förslaget. Under rasten lärde vi oss alla dansen. Senare, efter att vi ätit en riktigt god lunch i rullan, började vi spela in dansklipp till videon.

Under eftermiddagen jobbade vi vidare på projekten. Alla blev i huvudsak klara, men det fanns lite småfix kvar. På kvällen fick vi utsökt tacos till middag. Sedan hade vi lite tid för att gå till Hemköp och köpa snacks, vi skulle nämligen titta på filmen 2001: A Space Odyssey. Jag vet egentligen inte hur många som kollade uppmärksamt på filmen, eftersom flertalet fortfarande fixade med sina projekt, men det var väldigt trevligt. Det var något av en omväxling från tidigare i veckan när vi sett den mycket mer intensiva filmen Interstellar. 

Filmen avbröts för bedcheck, men en del av oss gick tillbaka efteråt för att jobba lite mer. Vi hittade en högtalare i rummet och avslutade kvällen med ett redigt dansparty (det vill säga att fem personer arbetade med sina projekt, medan jag och tre andra dansade). Precis innan vi gick och lade oss upptäckte vi att en grupps projekt såg ut som en missil, vilket var lite oroande men mestadels väldigt kul. Självklart var vi, inklusive projektets designers, tvungna att gå bort till handledarna för att visa upp den och de hade precis samma reaktion som oss: skräckblandad förtjusning. Vi reflekterade också över hur förbipasserande skulle reagera när de såg den flyga genom luften, men det skulle nog lösa sig… förhoppningsvis… *host, host*.

Till sist gick vi och lade oss, spända på att få skicka upp projekten dagen därpå!

//De bästa

Dag 9:

Kvällen inpå hade alla varit uppe sent för att få klart det sista i projekten. Spänningen var olidlig den tidiga morgonen, vi skulle äntligen få släppa våra projekt från en drönare högt upp i skyn. För att få flyga drönare utan att störa flygtrafiken så behövde vi äventyra oss ut till utkanten av civilisation, AKA Ultuna. Vi steg av vid slutstationen efter en pirrig halvtimmes bussresa. Slutstation dög inte, vi vandrade ännu en bit i den varma sommarsolen tills vi hittade ett lämpligt fält. 

Utöver lite strul med batterierna till våra Arduinos och lite överviktiga sonder så gick det bra, även med den varma solen över oss. För vissa grupper blev det som sagt lite strul så alla lyckades tyvärr inte samla in data från sina accelerometrar. Vi är en väldigt öppen och samarbetsvillig grupp så data delades mellan grupperna så alla hade något att processa. 

Efter tillbakaresan kunde vi äntligen börja jobba med datan från droppet. Dataanalysen var dock inte långvarig eftersom vi hade ett studiebesök inplanerat till Westerlundteleskopet. Pausen var både uppskattad men samtidigt kändes den oläglig, teleskop är ascoola men samtidigt behövde vi lägga tid på att bearbeta högarna med data vi hade samlat (vilket jag såg fram emot :)). 

Hur som helst lämnade vi NTI för att röra oss några hundra meter till teleskopet vid bortre änden av Ångströmlaboratoriet. Jag är en person som verkligen gillar rymdteknik och att då få se ett så stort teleskop på så nära håll var en otrolig upplevelse. Guiden, Eric Stempels forskare inom astronomi och rymdfysik, måste ha märkt min entusiasm eftersom han frågade om jag var intresserad att rikta teleskopet själv vilket var ascoolt! De fantastiska upplevelserna tog heller inte slut där. Inom Ångström ligger teleskopet på femte våningen och som ni kanske vet ligger laboratoriet högt uppe på en kulle. Vi hade en otroligt fin utsikt över hela stan och bortom, man kunde till och med se över horisonten! Eric berättade om att han, tillsammans med forskare i Finland, hade observerat en meteor som visade sig hade färdats över St. Petersburg.

Även roliga studiebesök måste ta slut, dessutom hade vi alla gott om arbete som behövde göras innan presentationen som rörde sig allt närmre. Vi rörde oss återigen tillbaka till NTI för att jobba men även för att fira “asteroid day”. Jag visste helt ärligt inte att det var en grej innan dess och det verkade inte en av föreläsarna heller (lol :)) eftersom den första handlade om asteroider men nästa handlade om kometer (vilket inte alls är samma sak)! 🙈 Nu är jag lite hård, det var intressanta saker oavsett. Dock tycker lite synd om dem som föreläste den eftermiddagen eftersom alla var så inne i sina projekt nu när vi hade insett hur lite tid som egentligen kvarstod. Föreläsarna förtjänade inte att få ett rum fullt med människor med fokus på annat, de var ju där frivilligt en fin sommareftermiddag.

Precis som de flesta dagarna under projektets gång blev det sent; inte kunde vi hålla oss till schemat som tyckte vi borde lägga oss 22.00. Vi hade data att sammanställa! Ska jag vara ärlig tror jag att jag la mig i ganska god den kvällen, vi hade trots allt en presentation dagen därpå.

//De bästa

Dag 10

Dag 10 började som en fortsättning av gårdagen. För de flesta fanns det en hel del kvar att öva och sammanställa till presentationerna och efter att handledarna hade förlängt deadlinen till kl. 11 var det full rulle att få ihop det sista. För många, mig inräknad, var det främst powerpointen som behövdes monteras. När vi var klara fick vi hålla övningspresentationer för våra handledare så att de fick komma med hjälpsam kritik. Lunchen åts på Rullan i Ångströmlaboratoriet under mycket stress för vissa då seminariet började strax efter.

Avslutningsseminariet hölls i Eva von Bahr salen på Ångström. Salen var riktigt stor och det kändes verkligen stort att stå och tala i den. Klädkoden var business så många kostymer och slipsar syntes bland deltagarna. Handledarna började med att hålla en presentation om sig själva och lägret som helhet, därefter började våra egna presentationer, 10 minuter var. Presentationerna gick väldigt bra för samtliga om än ganska nervöst innan. Efter varje presentation fick publiken tid att ställa frågor om våra projekt. 

Efter våra presentationer började handledarna dela ut intyg till var och en av deltagarna. På varje intyg hade de skrivit en personlig text där de tackade för att få ha varit våra handledare. Efter vi tog emot våra intyg ställde vi oss upp för att ta bilder. Texterna var väldigt välskrivna och jag tror alla blev emotionella.

Efter seminariet återstod endast en programpunkt, nämligen middagen. Vi fick åka buss in till Uppsala där vi fick sätta oss i en dunkelt upplyst källare som tillhörde en lokal herrklubb. Efter lite mingel bland gevär och kungabilder fick vi sätta oss för den goda trerättersmiddagen.

Under sina tallrikar fick varenda en av oss små hemliga uppdrag vi skulle göra under middagen, som att t.ex. prata med sig själv eller ställa sig upp randomly. Tillsammans med otroligt rörande tal från både deltagare och handledare samt roliga spex och sånger blev middagen en hejdundrande succé och fullspäckad av känslor, allt från skratt till tårar.

När vi kom hem till NTI fick vi mest tid att hänga med varandra samt ett hemligt uppdrag. Handledarna hade även lagt ut häften till varje deltagare i korridoren till NTI. I dessa fick med skriva komplimanger till varandra som man kunde läsa på vägen hem, ett otroligt fantastiskt koncept som ledde till ännu mer tårar inför morgondagen. Vissa av oss närmade sig att dygna sista natten medan andra somnade i förtid. 

//De bästa

Dag 11

Klockan var redan efter 02:00 men de flesta av oss var fortfarande vakna. Några spenderade sina sista timmar tillsammans på en promenad längs en slinga vid Fyrisån. Solen var redan på väg upp och gjorde himlen alldeles vackert ljusblå. Vattnet vid ån rörde sig lugnt. Lamporna längs gångvägen lös upp oss som gåendes i ett led höll armarna runt om varandra. Allt som kunde höras var våra glädjefyllda skratt. Men inombords var nog alla ledsna och bekymrade över att snart behöva ta farväl.

”Jag är en astronaut” sattes på full volym för uppväckning klockan 09:00. Flera var dock vakna innan och hade redan packat färdigt. Frukosten denna morgon kändes tom eftersom vi visste att det var vår sista tillsammans på RFS. Vi blev dock på bättre humör efter vi fått kakor och chips som behövdes ätas upp haha. 

Efter frukosten kramades kamraterna en efter en när de behövde lämna. Det var svårt att föreställa sig dagar där man inte skulle vakna upp, äta, göra aktiviteter och lyssna på föreläsningar tillsammans igen. 

Sedan var det ens egen tur att åka hem. Under resan därifrån undrade man om allt det fantastiska som skett varit verkligt eller en otrolig dröm. Men kikandes ner på namnbrickan vi alla fått en varsin av första dagen, insåg man att RFS Uppsala 2022 faktiskt hade skett. Vi hade skrattat, vi hade fått vänner för livet och vi hade redan planerat att ses snart igen.

//De bästa

 

Varukorg