Vinnare av den Svenska Astronomiolympiaden 2023

Den sista dagen under Astronomiolympiadens träningsläger skrev finalisterna ett avgörande finalprov. De fem med högst resultat har gått vidare till den Internationella Olympiaden i Astronomi och Astrofysik (IOAA), den 10-20 augusti i Chorozow (Polen).

Svenska Olympiaden i Astronomi och Astrofysik är en svensk tävling i astronomi och astrofysik för gymnasieelever, som syftar till att väcka gymnasieelevers intresse för ämnet, samt att vara uttagningstävling till den internationella tävlingen: Internationella Olympiaden i Astronomi och Astrofysik (IOAA).

Vinnarna av årets final är:
Philip Wetterberg
Alexander Stridh
Jiachen Mi
Ida Grimheden
Teo Alvånger

Stort tack till alla deltagare och ett extra tack till arrangörsgruppen som gjort ett fantastiskt jobb!

Träningslägret

Träningslägret bestod av föreläsningar, räknepass och sociala aktiviteter. Det var mycket innehåll att täcka på kort tid, och deltagarna fick även möjlighet att lära sig använda teleskop och observera på kvällarna.

Platsen för träningslägret var Stockholms gamla observatorium, en passande plats för ändamålet

Statistik

Bilder från träningslägret

Varukorg