I oktober 2024 påbörjade AU sin nya verksamhet för barn – Rymdkvällar! Det var en verksamhet med yngre barn som målgrupp, där de i ungefär två månader fick komma till magnethuset en kväll i veckan och lära sig nya saker om rymden.
Konceptet för Rymdkvällarna växte fram ur barnlägren som Stockholmsdistriktet höll i hösten 2023, som blev en stor succé! Så satte de veckovisa aktiviteterna för barn äntligen igång ungefär ett år senare. Rymdkvällarnas syfte var att ge barnen en mötesplats där de kunde träffa andra unga barn med ett intresse för rymden, där de både kunde ha kul tillsammans och få pyssla, men också en plats av lärande. Vårt mål var att barnen skulle få lära sig om så många olika områden inom rymd som möjligt, och därför byggdes programmet upp med ett specifikt tema per vecka. För varje kväll hade vi mellan 4-6 ledare på plats, alla aktiva medlemmar inom AU Stockholm, och varje ledare fick möjlighet att vara som en “specialist” inom ett specifikt område som barnen skulle få lära sig om den kvällen, exempelvis om teleskop eller rymdraketer.
Varje rymdkväll var ungefär uppbyggd på samma sätt. Barnen kom till magnethuset klockan 18 och vi började då med att först säga “Hej och välkomna”. Eftersom inte alla barn var med varje gång och vissa ledare var med olika gånger gjorde vi alltid i början en liten namnrunda, där vi började med att vi ledare fick säga våra namn och något rymdigt som började på samma bokstav, exempelvis sa jag “Emma, exoplanet” och så gick det vidare till att även barnen fick göra detsamma. Efter det pratade vi lite kort om vad vi gjorde förra gången, och så frågade vi barnen om de kom ihåg vad vi pratat om, gjort och vad de lärde sig. Sedan höll vi de flesta gångerna i en liten kort, introducerande aktivitet till dagens tema. Till exempel använde vi små speglar för att visa hur man använder sig av teleskop och just ljus och speglar för att se väldigt långt i rymden som en introducerande aktivitet till temat teleskop. Då fick barnen själva hålla i speglar och ställa sig runt hörn i magnethuset och försöka se varandra genom att vinkla speglarna rätt. Efter det övergick vi i att ha en kort presentation om självaste ämnet där barnen fick lära sig och ställa frågor. Efter föreläsningen hade vi ofta en kort rast med frukt och så avslutades kvällen med en större aktivitet. Ofta var aktiviteten något ganska praktiskt där barnen själva skulle få tänka och göra något själva, exempelvis fick de bygga egna raketer av papper (som vi också sköt iväg) och eggdrop, som vi släppte ner.
Den sista gången blandade vi allt från de tidigare kvällarna och det var väldigt kul att se att barnen kom ihåg det vi gjort! Som större avslutning höll vi även i övernattningsläger på Kvistaberg där barnen från Rymdkvällarna men och barn som inte var med på kvällarna fick komma dit och göra liknande pyssel och aktiviteter som vi gjort då.
Att få hålla i rymdkvällarna har varit väldigt roligt!
/ Emma Seffers, projektledare Rymdkvällarna 2024


