Internationella rymdstationen ligger på en höjd av ungefär 400 km. Om man vill ta en serie bilder som tillsammans täcker ett helt varv runt jorden från den, hur många bilder måste man då ta?
Svenska uttagningstävlingen 2012 – uppgift 1

Det svenska laget på Internationella Astronomiolympiaden 2014 i Kirgizstan. T v lagledare Anders Västerberg, t h deltagare Lisa Lokteva.

Vad är Astronomiolympiaden?

Svenska Olympiaden i Astronomi och Astrofysik är en svensk tävling i astronomi och astrofysik för gymnasieelever, som syftar till att väcka gymnasieelevers intresse för ämnet, samt att vara uttagningstävling till två internationella tävlingar: Internationella Astronomiolympiaden (IAO) och Internationella Olympiaden i Astronomi och Astrofysik (IOAA). Inga förkunskaper i astronomi eller astrofysik krävs för vara med i uttagningen.

Hur går tävlingen till?

Tävlingen består av tre etapper:
  1. Kvalificeringstävling
  2. Träningsläger
  3. Finaltävling

Kvalificeringstävlingen hålls 25 maj 2021 och är öppen för alla elever i gymnasiets årskurs 1 och 2, födda 2002 eller senare. (Yngre elever med gymnasiekunskaper i matte och fysik välkomnas också varmt!). Denna skrivs på skolan. Skolan kan anmäla sig genom att fylla i formuläret nedan eller mejla astronomiolympiaden@au.se.

Kvalificeringsrundan kommer att basera sig på gymnasiefysik och -matematik och inte kräva några förkunskaper i astronomi. De 20 bästa i denna runda kommer att bjudas in att delta i ett träningsläger som kommer vara i augusti. Under lägret får ni fördjupa er i astronomi och astrofysik i förberedelse för finalen i den nationella uttagningen som består av ett prov som skrivs i början av höstterminen. De bästa kommer gå vidare till de internationella tävlingarna. Två kommer få åka på IAO och fem kommer åka på IOAA.

Internationella Astronomiolympiaden (IAO)

Den första Internationella Astronomiolympiaden ägde rum i Ryssland 1996. Sverige deltog redan då och har sedan haft tävlande i de flesta av dessa olympiader. Sveriges deltagande har finansierats av Skolverket, Rymdstyrelsen, Telia Läromediefond, Svenska Astronomiska Sällskapet och privata medel. 2003 stod Sverige värd för den internationella tävlingen.

Svenska Astronomiska Sällskapet står som huvudman för Sveriges deltagande i International Astronomy Olympiad.
2021 kommer IAO att hållas i Matera, Italien i oktober. Tävlingen kan komma att bli online eller ställas in på grund av covid-19.

Internationella Olympiaden i Astronomi och Astrofysik (IOAA)

International Olympiad in Astronomy and Astrophysics (IOAA) är en stor internationell vetenskapstävling inom astronomi och astrofysik, med 47 deltagande länder. Deltagande är öppet för elever upp till och med gymnasiet. Under den internationella tävlingen får eleverna, förutom testa sina kunskaper inom astronomi och astrofysik, chansen att möta elever från olika länder runt om i världen.

Astronomisk Ungdom står som huvudman för Sveriges deltagande i International Olympiad in astronomy and Astrophysics.
2021 kommer IOAA hållas i Bogotá, Colombia i november. På grund av covid-19 kommer den att vara online och utgå från Colombia. De som tävlar i tävlingen kommer behöva vara på samma ställe under tävlingen så de uttagna kommer att få bo och delta i tävlingen i Stockholm.

Anmälan

Anmälan sker genom att skolan anmäler sig via formuläret nedan eller till astronomiolympiaden@au.se. Lärare behöver ordna provvakt för tre timmars skrivning. Eleverna anmäler sig till skolans ansvariga lärare.

Träningslägret och deltagande i de internationella tävlingarna är kostnadsfria för de som blir uttagna.

Anmälan till Kvalificeringen för tävlingen 2021 är stängd. Välkomna tillbaka våren 2022!

Ladda hem:
Exempel på uttagningsprov:

Exempel på uppgifter i finalen:

Länkar:

 

Kontakt:
Har du några frågor eller funderingar om tävlingen kontakta astronomiolympiaden@au.se

 

Varukorg