Astronomiolympiaden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det svenska laget på Internationella Astronomiolympiaden 2014 i Kirgizstan. T v lagledare Anders Västerberg, t h deltagare Lisa Lokteva.

Internationella rymdstationen ligger på en höjd av ungefär 400 km. Om man vill ta en serie bilder som tillsammans täcker ett helt varv runt jorden från den, hur många bilder måste man då ta?
Svenska uttagningstävlingen 2012 – uppgift 1

Vad är Astronomiolympiaden?

Astronomiolympiaden är en svensk tävling i astronomi för gymnasieelever i årskurs 1 och 2, som syftar till att väcka gymnasieelevers intresse för ämnet, samt att vara uttagningstävling till Internationella Astronomiolympiaden (IAO). Eftersom astronomi oftast inte lärs ut i svenska skolor har tävlingsprocessen i sig utformats till att på vägen ge deltagarna de kunskaper som krävs på Internationella Astronomiolympiaden. Inga förkunskaper i astronomi krävs för att börja!

Hur går tävlingen till?

Tävlingen består av tre etapper:
  1. Kvalificeringstävling
  2. Korrespondenskurs
  3. Finaltävling

Kvalificeringstävlingen hålls 4 juni och är öppen för alla elever i gymnasiets årskurs 1 och 2, födda 2000 eller senare. (Yngre elever med gymnasiekunskaper i matte och fysik välkomnas också varmt!). Denna skrivs på skolan. Skolan kan anmäla sig genom att mejla anders.vasterberg@kunskapsgymnasiet.se. Kvalificeringsrundan kommer att basera sig på gymnasiefysik och -matematik och inte kräva några förkunskaper i astronomi. De fem bästa i denna runda kommer att bjudas in att delta i en korrespondenskurs (dvs en kurs baserad på brevväxling), som på kort tid ska ge stora kunskaper i astronomi till deltagarna. Både teoretiska, praktiska och observationella kunskaper kommer att tränas. Efter genomgången kurs får de fem tappra kämparna mötas i ett finalprov i slutet av augusti. När finalprovet och korrespondenskursresultaten vägts ihop får de två bästa en resa till Internationella Astronomiolympiaden i Colombo, Sri Lanka, i oktober.

Varför ska jag åka på Internationella Astronomiolympiaden?

Jo, för att det är roligt och lärorikt! Internationella Astronomiolympiaden samlar varje år astronomiskt intresserade skolelever i årskurs 8-11 från ca 15 länder för att tävla teoretiskt, praktiskt och observationellt. I en vecka får eleverna lösa problem, åka på utflykter i värdlandet, dela kunskaper med varandra, höra föreläsningar av ledande astronomiforskare, leka, skaffa kompisar i andra länder och få minnen för livet. En upplevelse värd namnet alltså! Och ett astronomiintresse kommer ha satt sig fast för livet, vare sig du trodde det eller inte.

Anmälan

Anmälan sker genom att skolan anmäler sig till anders.vasterberg@kunskapsgymnasiet.se. Lärare behöver ordna provvakt för tre timmars skrivning. Eleverna anmäler sig till skolans ansvariga lärare.

Kort historik

Den första Internationella Astronomiolympiaden ägde rum i Ryssland 1996. Sverige deltog redan då och har sedan haft tävlande i de flesta av dessa olympiader. Sveriges deltagande har finansierats av Skolverket, Rymdstyrelsen, Telia Läromediefond, Svenska Astronomiska Sällskapet och privata medel. 2003 stod Sverige värd för den internationella tävlingen.

Svenska Astronomiska Sällskapet står som huvudman för Sveriges deltagande i International Astronomy Olympiad.

Ladda hem:
Exempel på uttagningsprov:

Exempel på uppgifter i finalen:

Länkar:

 

Kontakt:
Anders Västerberg
Nationell representant för IAO i Sverige
anders.vasterberg@kunskapsgymnasiet.se

astronomiolympiaden