Internationella rymdstationen ligger på en höjd av ungefär 400 km. Om man vill ta en serie bilder som tillsammans täcker ett helt varv runt jorden från den, hur många bilder måste man då ta?
Svenska uttagningstävlingen 2012 – uppgift 1

Vad är Astronomiolympiaden?

Svenska Olympiaden i Astronomi och Astrofysik är en svensk tävling i astronomi och astrofysik för gymnasieelever, som syftar till att väcka gymnasieelevers intresse för ämnet, samt att vara uttagningstävling till två internationella tävlingar: Internationella Astronomiolympiaden (IAO) och Internationella Olympiaden i Astronomi och Astrofysik (IOAA). Inga förkunskaper i astronomi eller astrofysik krävs för vara med i uttagningen.

Sök till projektgruppen!

Varje år arrangeras ett träningsläger inför den internationella astronomiolympiaden! Vill du vara med och anorna träningslägret? Intresseanmälan dig nedan!

Hur går tävlingen till?

Tävlingen består av tre etapper (datumen nedan är preliminära):

  1. Kvalificeringstävling, 27 april
  2. Träningsläger, preliminärt juni
  3. Finaltävling, preliminärt juni

Kvalificeringstävlingen hålls 27 april 2022 och är öppen för alla elever i gymnasiets årskurs 1 och 2, födda 2004 eller senare. (Yngre elever med gymnasiekunskaper i matte och fysik välkomnas också varmt!). Denna skrivs på skolan. Skolan kan anmäla sig genom att fylla i formuläret nedan eller mejla astronomiolympiaden@au.se.

Kvalificeringsrundan kommer att basera sig på gymnasiefysik och -matematik och inte kräva några förkunskaper i astronomi. De 15 bästa i denna runda kommer att bjudas in att delta i ett träningsläger. Under lägret får ni fördjupa er i astronomi och astrofysik. Till slut kommer de få delta i den nationella uttagningen som består av ett finalprov. De bästa kommer gå vidare till den internationella tävlingen IOAA.

OBS! Tävlingen kan komma att byta datum, bli online eller ställas in på grund av covid-19.

Gamla prov:
Exempel på uttagningsprov:

Exempel på uppgifter i finalen:

Det svenska laget på Internationella Astronomiolympiaden 2014 i Kirgizstan. T v lagledare Anders Västerberg, t h deltagare Lisa Lokteva.

Internationella Olympiaden i Astronomi och Astrofysik (IOAA)

International Olympiad in Astronomy and Astrophysics (IOAA) är en stor internationell vetenskapstävling inom astronomi och astrofysik, med 47 deltagande länder. Deltagande är öppet för elever upp till och med gymnasiet. Under den internationella tävlingen får eleverna, förutom testa sina kunskaper inom astronomi och astrofysik, chansen att möta elever från olika länder runt om i världen.

IOAA 2022 var planerad att hållas i Kiev, Ukraina. På grund av rådande läge så har tävlingen flyttats till Kutaisi, Georgien. Tävlingen äger rum 14 – 22 augusti.

Internationella Astronomiolympiaden (IAO)

Den första Internationella Astronomiolympiaden ägde rum i Ryssland 1996. Sverige deltog redan då och har sedan haft tävlande i de flesta av dessa olympiader. Sveriges deltagande har finansierats av Skolverket, Rymdstyrelsen, Telia Läromediefond, Svenska Astronomiska Sällskapet och privata medel. 2003 stod Sverige värd för den internationella tävlingen.

2023 kommer inga deltager att skickas till IOA p.g.a. den rådande politiska läget mellan Ryssland och Ukraina.

Anmälan 

Anmälan sker genom att skolan anmäler sig via formuläret nedan eller till astronomiolympiaden@au.se. Lärare behöver ordna provvakt för tre timmars skrivning. Eleverna anmäler sig till skolans ansvariga lärare.

Träningslägret och deltagande i de internationella tävlingarna är kostnadsfria för de som blir uttagna.

Anmälan för 2022 är stängd

Kontakt:
Har du några frågor eller funderingar om tävlingen kontakta astronomiolympiaden@au.se

Varukorg