AURORE-2

Sveriges unga ska till rymden!

Den 23 november kl 09:23 2022 lyfte Astronomisk Ungdoms första rymdexperiment AURORE-1 ombord på Suborbital Express 3 från rymdbasen Esrange. Sondraketen flög till en höjd på 257 km och gav experimenten ombord 6 minuter av mikrogravitation i rymden. Detta historiska ögonblick lade grunden för det som skulle komma att bli AURORE-programmet. I februari 2024 kommer AURORE-2 att ta samma väg upp till rymden, denna gång ska alla sveriges unga följa med på färden.

AURORE-2 är ett experiment som från grunden är drivet av barn och unga. Med ett engineering team och ett outreach team i täten genomförs skolbesök av aktiva medlemmar inom AU. Men framförallt så är det ett rymdprojekt som är utformat med ett enda syfte, ta sveriges unga upp till rymden.
Sonden kommer uppleva 6 minuter av tyngdlöshet ombord på raketen. Inuti kommer det att finnas en kamera som under hela färden kommer filma experimenten och objekten inuti. Dessa kommer att bestå av idéer och bidrag från alla de som är delaktiga.

Vill du skicka upp en hälsning till rymden ombord på AURORE-2?
Som medlem kan du skicka in ett digitalt bidrag i form av en video, eller om du vill endast ditt namn. Detta kommer finnas i ett minneskort som följer med upp till 260 km och får uppleva 6 minuter av tyngdlöshet. Några utvalda videor kommer dessutom kunna spelas upp på en liten skärm ombord, kanske blir det just din hälsning som får spelas upp för hela universum!
Klicka på knappen ovan för att komma till formuläret

Är du inte redan medlem? Det är helt kostnadsfritt och du kan bli medlem i hur många föreningar du vill!

januari 2023

Experimentidé

Experimentidé har tagits fram genom workshops

januari 2023

Konstruktion av AURORE-2

Engineering team designar och färdigställer experimentet.

december 2023

Överlämning av experiment

AURORE-2 lämnas in hos SSC i Solna.

december 2023

Outreach-kampanj

Skolbesök för alla åldrar och digitala kampanjer!

februari 2024

Uppskjutning från Esrange

Launch campaign på Esrange 12-26 februari.

februari 2024


För lärare

Med AURORE-programmet vill vi inte bara hjälpa till att få ut rymden till barn och unga i klassrummen, vi vill ta med dem upp i rymden! För dig som lärare finns det många olika sätt som du kan få med dina elever på AURORE-2 och det finns möjligheter för alla åldrar.

Tipsa om AURORE!
Det lättaste du kan göra är att tipsa dina elever om AURORE-2 och att de har den unika chansen att skicka upp en hälsning till rymden. Som medlemmar i Astronomisk Ungdom kommer de att kunna få information om våra andra verksamheter och om AURORE-2. Kolla gärna in våra föreningar för att se vilka lokala föreningar som kan vara intressanta.

Följ med på resan!
Har dina elever skickat in bidrag och är nyfikna på att se vad som blir av AURORE?
Genom att följa våra sociala medier och denna sida kommer ni att bli uppdaterade på allt som händer och kunna följa uppskjutningen i februari!

Bjud in oss till ett skolbesök!
Vi genomför över hela landet skolbesök för att inspirera om rymden, AURORE-programmet och berätta om Astronomisk Ungdom. Passen handlar om att de ska få lära sig någonting om rymden och forskning i tyngdlöshet och samtidigt nspirera fler att hitta och ta vara på sitt rymdintresse.
För att göra en förfrågning om skolbesök kan du maila till aurore@au.se så ska vi göra vårt att bästa för att kunna genomföra det!

För lågstadiet:
Även de allra yngsta ska såklart få följa med upp till rymden, med kanske det viktigaste uppdraget av de alla!
På våra skolbesök hos lågstadiet genomför vi ett mission-patch uppdrag där alla barn får rita ett förslag på uppdragsmärket för AURORE-2. Dessa bidrag samlar vi sedan in och skickar upp som ett digitalt kollage, så att deras verk får följa med upp till rymden!
Hör av dig till aurore@au.se om du vill ta del av detta material

Varukorg