Anmälan av elever till Knut Lundmark-dagarna 2021 är stängd!

Skicka stipendiater på en inspirationsdag i astronomi och rymdteknik

Den 11e april är det dags för Knut Lundmark-dagarna! Knut Lundmark-dagarna är årliga inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik för fysik- och teknikintresserade gymnasieelever, som syftar till att inspirera deltagarna och ge dem information om vilka utbildnings- och karriärmöjligheter som finns inom dessa områden. I år kommer detta att vara en digital och kortare variant på grund av den rådande pandemin. Det kommer alltså denna gång vara en heldag och inte en helg som det normalt sätt är.

Program

Under Knut Lundmark-dagarna får eleverna ta del av föreläsningar inom astronomi och rymdteknik och även en presentation av möjliga utbildningar inom området. Eleverna får såväl en god inblick i utbildnings- och yrkesmöjligheter med anknytning till rymden som fördjupning i aktuell rymdforskning och utveckling. Under programmet kommer eleverna dessutom ha möjlighet att ställa frågor till universitetsstudenter och prata med andra rymdintresserade gymnasieelever!.

Vem kan delta?

Knut Lundmark-dagarna riktar sig till de elever på gymnasieskolans tekniska och naturvetenskapliga program som uppvisar stort intresse inom fysik eller teknik, i synnerhet för astronomi och rymdteknik. Varje skola ges möjlighet att skicka mellan en och två stipendiater, gärna en tjej och en kille. Vi kommer inte kunna garantera att alla får en plats då vi vill säkerställa hög kvalitet för alla som deltar. Därför ser vi gärna att eleverna skickar med en motivering i anmälan där de förklarar varför de önskar delta. 

Pris – gratis!

Eftersom Knut Lundmark-dagarna i år är digitalt kommer skolan inte behöva betala någon avgift. Däremot kommer vi fakturera uteblivet deltagande om det inte finns en särskild anledning. Den avgiften kommer ligga på 500 kr. 

Vem arrangerar Knut Lundmark-dagarna?

Bakom Knut Lundmark-dagarna står Astronomisk Ungdom, ett ideellt ungdomsförbund med syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart hos barn och unga i Sverige. Organisationen har ca 5000 medlemmar och över 50 medlemsföreningar runt om i Sverige. Programmet arrangeras av universitetsstudenter, i samarbete med Institutionen för astronomi och teoretisk fysik vid Lunds universitet.

 

Anmäl deltagande från din skola senast den 31:a mars. Därefter kommer alla som anmält intresse att kontaktas angående deras ansökan och de som blivit utvalda kommer få mer information. 

 

E-post: kld@astronomiskungdom.se
Telefon: 070-000 90 56

 

Varför utbildning inom astronomi och rymdteknik?
Fysikprogrammet, civilingenjör i teknisk fysik, eller varför inte teknisk design eller materialvetenskap? Vill du utveckla framtidens raketbränslen, designa satelliter eller utveckla mjukvara för framtidens robotar på Mars? Mängder av tekniska och naturvetenskapliga utbildningar med olika inriktningar kan appliceras på rymdområdet! Den svenska rymdindustrin är stark, och med en teknisk och naturvetenskaplig grund har du möjlighet att arbeta med mängder av olika arbetsuppgifter inom såväl näringslivet som akademin.


Vem var Knut Lundmark?
Knut Lundmark (1889 – 1958) var en svensk astronom utbildad vid Uppsala universitet, men senare verksam som professor i astronomi vid Lunds universitet. Han räknas som en av pionjärerna inom galaxastronomin och var en av de första som visade att de så kallade spiralnebulosorna var självständiga galaxer som låg utanför vår egen Vintergata. Vid sidan av sitt yrkesastronomiska arbete var han en folkkär populärvetenskaplig författare, föreläsare och radiopratare. För hans gärning som folkbildare och popularisator inom astronomi, tillsammans med en motsvarande stor gärning som forskare, arrangeras denna konferens i hans minne. Läs mer om Knut Lundmark på den dedikerade hemsidan, som underhålls av Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.

Vem arrangerar Knut Lundmark-dagarna?
Knut Lundmark-dagarna arrangeras av förbundet Astronomisk Ungdom; en nationell, ideell organisation med syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart hos barn och unga i Sverige. Programmet arrangeras i samarbete med Institutionen för astronomi vid Lunds universitet.

Varukorg