Knut Lundmark-dagarna

Inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik för gymnasieelever

3-5 april 2020 i Lund

Anmälan av elever till Knut Lundmark-dagarna 2020 är öppen!

Skicka stipendiater på inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik vid Lunds universitet

Den 3-5 april är det dags för den tredje upplagan av Knut Lundmark-dagarna! Konferensen är årliga inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik för fysik- och teknikintresserade gymnasieelever och syftar till att inspirera deltagarna och ge dem information om vilka utbildnings- och karriärmöjligheter som finns på dessa områden. Knut Lundmark-dagarna kommer i år att hållas på Lunds universitet.

Program

Under Knut Lundmark-dagarna får eleverna ta del av studiebesök, föreläsningar och laborationer inom astronomi och rymdteknik. Eleverna får såväl en god inblick i utbildnings- och yrkesmöjligheter med anknytning till rymden som fördjupning i aktuell rymdforskning och utveckling. Under programmet får eleverna dessutom träffa och lära känna andra fysik- och teknikintresserade gymnasieelever från hela Sverige, samtidigt som de får chansen att möta forskare och ingenjörer inom astronomi och rymdteknik i givande diskussioner.

Vem kan delta?

Knut Lundmark-dagarna riktar sig till de elever på gymnasieskolans tekniska och naturvetenskapliga program som uppvisar stort intresse inom fysik eller teknik, i synnerhet för astronomi och rymdteknik. Varje skola ges möjlighet att skicka mellan en och fyra stipendiater, gärna lika många tjejer som killar.

Pris – allt ingår!

Knut Lundmark-dagarna går av stapeln 3-5 april på Lunds universitet. Skolan står för en deltagaravgift om 3500 SEK per stipendiat​ ni skickar – i denna ingår allt; resa, mat, boende, en finare konferensmiddag och hela programmet. Mer information om packlista, tågbiljetter, tider och mötesplatser skickas till anmälda stipendiater i god tid före programmets start.

Vem arrangerar Knut Lundmark-dagarna?

Bakom Knut Lundmark-dagarna står Astronomisk Ungdom, ett ideellt ungdomsförbund med syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart hos barn och unga i Sverige. Organisationen har ca 5000 medlemmar och 50 medlemsföreningar runt om i Sverige. Programmet arrangeras av universitetsstudenter, i samarbete med Institutionen för astronomi och teoretisk fysik vid Lunds universitet.

 

Anmäl deltagande från din skola senast den 8:e mars.

 

E-post: kld@astronomiskungdom.se
Telefon: 070-000 90 56

 

Anmälan

Varför utbildning inom astronomi och rymdteknik?
Fysikprogrammet, civilingenjör i teknisk fysik, eller varför inte teknisk design eller materialvetenskap? Vill du utveckla framtidens raketbränslen, designa satelliter eller utveckla mjukvara för framtidens robotar på Mars? Mängder av tekniska och naturvetenskapliga utbildningar med olika inriktningar kan appliceras på rymdområdet! Den svenska rymdindustrin är stark, och med en teknisk och naturvetenskaplig grund har du möjlighet att arbeta med mängder av olika arbetsuppgifter inom såväl näringslivet som akademin.


Vem var Knut Lundmark?
Knut Lundmark (1889 – 1958) var en svensk astronom utbildad vid Uppsala universitet, men senare verksam som professor i astronomi vid Lunds universitet. Han räknas som en av pionjärerna inom galaxastronomin och var en av de första som visade att de så kallade spiralnebulosorna var självständiga galaxer som låg utanför vår egen Vintergata. Vid sidan av sitt yrkesastronomiska arbete var han en folkkär populärvetenskaplig författare, föreläsare och radiopratare. För hans gärning som folkbildare och popularisator inom astronomi, tillsammans med en motsvarande stor gärning som forskare, arrangeras denna konferens i hans minne. Läs mer om Knut Lundmark på den dedikerade hemsidan, som underhålls av Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.

Vem arrangerar Knut Lundmark-dagarna?
Knut Lundmark-dagarna arrangeras av förbundet Astronomisk Ungdom; en nationell, ideell organisation med syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart hos barn och unga i Sverige. Programmet arrangeras i samarbete med Institutionen för astronomi vid Lunds universitet.