Knut Lundmark-dagarna

Inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik för gymnasieelever

Den 6-7:e april 2018 var det premiär för Knut Lundmark-dagarna på AlbaNova, Stockholm!
Knut Lundmark-dagarna är årliga inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik för fysik- och teknikintresserade gymnasieelever, och syftar till att inspirera och utmana deltagarna, samt ge dem information om vilka utbildnings- och karriärmöjligheter som finns på dessa områden. Under Knut Lundmark-dagarna får eleverna ta del av innehållsrika föreläsningar och laborationer inom astronomi och rymdteknik, där teori och praktik varvas för att utmana eleverna och fördjupa deras kunskaper i fysik och teknik.

Syfte
Knut Lundmark-dagarnas mål är att inspirera fler ungdomar att välja tekniska och naturvetenskapliga utbildningar på universitet och högskolor. Under konferensen får eleverna ökad förståelse för den bredd av möjligheter som finns för den som är intresserad av utbildning och karriär inom fysik och teknik med rymdanknytning, samt såväl praktiska som teoretiska möjligheter att fördjupa sina kunskaper och utveckla sin problemlösningsförmåga i aktuella och intressanta fysikaliska och tekniska sammanhang. Rymdtekniken får en alltmer central roll i samhället, och genom att få en inblick i hur forskning och utveckling inom astronomi och rymdteknik bedrivs och används i samhället förbereds eleverna på framtidens utmaningar i ett teknologiskt samhälle som är alltmer beroende av rymdbaserad infrastruktur och vetenskap.

Vem kan delta?
Knut Lundmark-dagarna riktar sig till elever på gymnasieskolans tekniska och naturvetenskapliga program. Varje skola ges möjlighet att skicka två stipendiater, gärna en tjej och en kille. Konferensen riktar sig till de elever som uppvisar stort intresse inom fysik eller teknik, i synnerhet elever med nyfikenhet för astronomi och rymdteknik.

Program
Under Knut Lundmark-dagarna får eleverna fördjupa sina kunskaper i fysik och teknik genom innehållsrika föreläsningar och laborationer inom astronomi och rymdteknik. Eleverna får också en god inblick i utbildnings- och yrkesmöjligheter med anknytning till rymden. Under programmet får eleverna dessutom träffa andra fysik- och teknikintresserade gymnasieelever, samtidigt som de får chansen att möta forskare och ingenjörer inom astronomi och rymdteknik i givande samtal och diskussioner. Fredagskvällen avslutas med en finare middag där festlig klädsel uppmuntras för de som vill.

Programmet ger eleverna:

  • Inblick i aktuell forskning inom astronomi och rymdteknik, inklusive den moderna astronomins genombrott inom fysiken
  • Översikt över svensk rymdindustri
  • Information och inspiration kring tekniska och naturvetenskapliga utbildnings- och yrkesmöjligheter med anknytning till rymden
  • Insikt i fysikens bredd och roll i samhället och kunskap om värdet av goda kunskaper i fysik och teknik, med utgångspunkt i astronomi och rymdteknik
  • Möten med förebilder från universitet och näringsliv
  • Möjligheter till nya vänskaper och kontakter med likasinnade ungdomar från hela Sverige

Pris, resa och boende
Knut Lundmark-dagarna går av stapeln 6-7 april på AlbaNova, Stockholm. Skolan står för en deltagaravgift på 4000 kr per stipendiat de skickar. I deltagaravgiften ingår hela programmet, resa, mat och boende på hotell. Deltagarna anländer till Stockholm förmiddagen den 6:e april, med hemresa kvällen den 7:e april. Mer information om packlista, resa, exakta tider och mötesplatser ges till anmälda deltagare senast en vecka före programmets start.

Anmälan
Skolans kontaktperson anmäler att skolan kommer att skicka en eller två stipendiater via formuläret nedan senast 28:e mars. Formulär där deltagarnas uppgifter ska anges skickas till kontaktpersonen per mail senast ett par dagar efter ifyllt formulär. Formuläret med deltagarnas uppgifter ska sedan vara ifyllt och inskickat senast 29:e mars.

Är du elev? Då kan du maila eller skriva ut och ge din lärare eller rektor detta brev: Knut Lundmark-dagarna, infobrev (PDF)

Kontakt
Tveka inte att höra av dig till oss via e-post på kld@au.se om du har några frågor. Du når oss också på telefonnummer 070 – 000 90 56.

Anmälan

Anmälan är stängd.

Varför utbildning inom astronomi och rymdteknik?
Fysikprogrammet, civilingenjör i teknisk fysik, eller varför inte teknisk design eller materialvetenskap? Vill du utveckla framtidens raketbränslen, designa satelliter eller utveckla mjukvara för framtidens robotar på Mars? Mängder av tekniska och naturvetenskapliga utbildningar med olika inriktningar kan appliceras på rymdområdet! Den svenska rymdindustrin är stark, och med en teknisk och naturvetenskaplig grund har du möjlighet att arbeta med mängder av olika arbetsuppgifter inom såväl näringslivet som akademin.


Vem var Knut Lundmark?
Knut Lundmark (1889 – 1958) var en svensk astronom utbildad vid Uppsala universitet, men senare verksam som professor i astronomi vid Lunds universitet. Han räknas som en av pionjärerna inom galaxastronomin och var en av de första som visade att de så kallade spiralnebulosorna var självständiga galaxer som låg utanför vår egen Vintergata. Vid sidan av sitt yrkesastronomiska arbete var han en folkkär populärvetenskaplig författare, föreläsare och radiopratare. För hans gärning som folkbildare och popularisator inom astronomi, tillsammans med en motsvarande stor gärning som forskare, arrangeras denna konferens i hans minne. Läs mer om Knut Lundmark på den dedikerade hemsidan, som underhålls av Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.

Vem arrangerar Knut Lundmark-dagarna?
Knut Lundmark-dagarna arrangeras av förbundet Astronomisk Ungdom; en nationell, ideell organisation med syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart hos barn och unga i Sverige. Programmet arrangeras i samarbete med Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet och Vetenskapens hus.