Space Camp

Space Camp 2017 är avslutat.

Nästa läger för barn mellan 10 och 13 år är Space Camp 2018 som går av stapeln kring höstlovet.

Bli rymdforskare för en helg i sommar!

Nu är det dags för Astronomisk Ungdoms andra upplaga av Space Camp, ett rymdläger för barn och unga mellan 10 och 13 år!  Den 17-18 oktober i Stockholm har ditt barn chansen att utforska solsystemet, lära sig hur man reser till Mars och annat häftigt som har med rymden att göra, samtidigt som de får träffa många nya vänner och komma in i en gemenskap med god sammanhållning och delta i många roliga aktiviteter. Inga förkunskaper krävs, utan alla som deltar kommer att lära sig mycket nytt, ha roligt tillsammans med andra och utvecklas på sin egen nivå. Astronomisk Ungdom har hittills anordnat 3 läger för barn mellan 10 och 13 år, och samtliga har varit mycket uppskattade av alla deltagare!

 

En helg fylld av rymd och astronomi!

Under Space Camp får ditt barn genomföra häftiga rymdlaborationer, lyssna till spännande föreläsningar och delta i roliga lägeraktiviteter tillsammans med andra barn som är nyfikna på rymden eller redan har hunnit utveckla ett brett rymdintresse. Det enda som krävs är nyfikenhet och upptäckarglädje! Höjdpunkter du och ditt barn har att se fram emot är:

  • Spännande aktiviteter på Vetenskapens hus
  • Experimentera och utforska
  • Mysiga lägeraktiviteter med rymdtema
  • Rymdfilmkväll

och mycket mer!

 

Häng med och upptäck vårt solsystem

Vad ser vi på himlen en klar natt? Hur beskriver man årstider, mån- och solförmörkelse? Hur är det att leva på rymdstationen ISS? Deltagarna studerar stjärnhimlen, planeternas rörelser, dag och natt samt årstider med hjälp av modeller och ett dataprogram. Vi pratar om solen och planeterna, och om hur det är att leva på rymdstationen ISS. Vidare får eleverna studera modeller av solsystemet där de själva kan se hur jordens rörelse ger upphov till variation i dagens längd och dra egna slutsatser om årstidernas uppkomst. Med dataprogrammet Stellarium får eleverna studera hur stjärnhimlens utseende och planeterna position på himlen varierar under året.

 

Kliv in i din raket och utforska rymden!

Mycket kan gå fel och i rymden uppför sig inte saker som man förväntar sig. Vi går igenom teorin bakom raketuppskjutning och omloppsbanor. Med datorns hjälp försöker vi åka till månen. Programmet har en mycket avancerad simuleringsmotor som gör att man får en realistisk bild av hur man reser i rymden. Teorin och matten bakom omlopp går vi igenom med praktiska exempel. Med hjälp av Newtons och Keplers lagar kan man relativt enkelt beräkna och planera en resa till Mars (Månen kan man åka till när som helst, men Mars måste vara på rätt plats för att det ska gå). Vi avslutar med en diskussion av de erfarenheter eleverna fått av sina försök.

Detta och mycket mer får barnen uppleva under Space Camp 2017! Det blir en lärorik helg full av rymd, häftiga upplevelser och nya vänner!

 

Vem kan delta?

Alla som är mellan 8 och 12 år och medlemmar i Astronomisk Ungdom kan delta. Inga förkunskaper krävs. Om detta inte passar in på dig och du ändå vill delta, skicka ett mail till oss och förklara dina omständigheter.

 

Boende

Vi kommer bo i Älvsjös scoutlokal Bygget; ett rymligt boende med gott om plats. Där kommer vi att sova på golvet, så det är viktigt att ni tar med liggunderlag/madrass. Det kommer att finnas kök och toaletter, dusch och bastu.

Adress: Herrängsvägen 3, Älvsjö (Bygget)

 

Ta sig dit kollektivt

För att ta sig från Stockholms central till Vetenskapens hus så kan du ta buss 50 från centralen (Vasagatan) mot Stora Lappkärrsberget. Du kliver av vid Roslagstull (på Ingemarsgatan) och går nordost mot Birger Jarlsgatan. Sväng vänster på Birger Jarlsgatan och därefter höger till Ingemarsgatan. Fortsätt framåt ca 70 meter tills du kan svänga vänster på Valhallavägen och sedan höger till Roslagstullsbacken. Efter 210 meter tar du andra avfarten i rondellen för att fortsätta på Roslagstullsbacken och fortsätter på den vägen till första svängen åt höger. Då är du framme vid Vetenskapens hus.

De deltagare som önskar kan mötas upp med lägerledare på Stockholm centralstation och resa gemensamt till Vetenskapens hus.

 

Anmälan

Att delta på lägret kostar 500 kr och betalas i formuläret nedan. Sista anmälningsdag är 3 juni, eller när platserna är slut. 

Samling kommer att ske kl. 09.30 vid Vetenskapens hus på lördagen och sluta ca 15.00 i Älvsjös scoutlokal på söndagen.

Föräldrar får självklart följa med på detta läger. Om du som förälder vill följa med vill vi att du skriver det i ett mejl till spacecamp@astronomiskungdom.se. Som förälder får man själv stå för mat- och resekostnader.

Obs: Anmälan är bindande. Om avanmälan görs innan sista anmälningsdag återbetalas 250 kr av avgiften. Sker avanmälan efter sista anmälningsdagen ges ingen återbetalning, eftersom pengarna redan har gått till verksamheten. 

 

Kontakt?

Har du några frågor om årets upplaga av Space Camp? Tveka inte att kontakta arrangörsgruppen på spacecamp@astronomiskungdom.se.