Stjärnguiderna

Vi siktar mot rymden

Vi vill att så många Svenskar som möjligt ska få chansen att rikta blicken upp mot stjärnorna! Stjärnguiderna är ett projekt som kommer att på allmän plats erbjuda observationer av de närmaste himlakropparna och på så sätt få det svenska folket att rikta ögonen upp mot himlen, med erfarna instruktörer närvarande som kan svara på alla frågor relaterade till astronomi, stora som små. Visningarna av stjärnhimlen kommer att ske runt om i Sverige på platser där folk ofta passerar (exempelvis på torg), arrangerade av utvalda personer. Vi har som mål att visa månen och några av de närmaste planeterna. Förvånansvärt många har aldrig fått möjligheten att upptäcka stjärnhimlens skönhet genom okularet av ett teleskop. Detta skall vi ändra på! Glöm inte att följa projektets utveckling på vår Facebooksida, där bilder och info om alla visningar regelbundet publiceras! Bli en del av trottoarastronomirörelsen!

Rymden fascinerar! Se bilder och läs berättelser från visningar med Stjärnguiderna på vår Facebook-sida.

Stjärnguider

Guidetillfällen

Har sett rymden

Vill du genomföra visningar på din hemort? Hör av dig till oss!

Har du ett eget eget teleskop som lämpar sig för observationer av solsystemsobjekt eller utrustning för solobservationer? Då har du chansen att bli ansvarig för visningar inom Stjärnguiderna! Du bör vara kunniga inom ämnet astronomi, utåtriktad och veta hur man opererar ett enkelt teleskop. Visningarna utförs med fördel av flera personer. Efter varje visning har du möjlighet att skicka in ett formulär med bilder och en kort text om hur visningen gick till, hur många som kom och vilka objekt ni tittade på, så publicerar vi det på vår sida. Busenkelt!

Har du inget eget teleskop? Skicka ett mail till oss så kan vi diskutera möjligheten till att låna ett teleskop av oss!

Observationer

Även om vi förutsätter att våra instruktörer redan har erfarenhet inom astronomiska visningar och hantering av teleskop skadar det aldrig med några råd, för att ytterligare förbättra kvalitén på våra visningar och göra dem till ett stort nöje för allmänheten!

 • Se till att välja en allmän plats (exempelvis parker, torg och promenadstråk) där så många personer som möjligt passerar. Avsaknad av ljusförorening är önskvärd men sekundärt eftersom de allra ljusstarkaste objekten är i fokus och är tydliga även i stadskärnor.
 • Klä på dig ordentligt och ta gärna med något varmt att dricka, då du troligtvis kommer att stå stilla i flera timmar i sträck.
 • Ur en pedagogisk synpunkt är det ofta lämpligt att förenkla fakta utan att avvika från sanningen. Använd gärna liknelser eller beskrivande exempel.
  • Enkla redskap som flirtkulor kan vara ett effektivt sätt att visa folk de astronomiska avstånd som finns i rymden (fråga gärna om det är möjligt att sätta upp sådana på allmänna anslagstavlor eller liknande en bit bort på en fastighet folk känner till för att enklare greppa idén).
  • Använd gärna en skala och jämför olika astronomiska objektstorlekar
  • Att jämföra ljusets hastighet med avståndet till närmaste stjärna kan också var givande.
 • Glöm inte att checka stjärnhimlen och himlakroppars positioner med digitala program som Stellarium innan visningar, för enkelhetens skull.
 • Var noggrann med att fråga folk om samtycke innan du tar bilder på dem!

Här hittar du projektets grundprinciper.

 

 

Har du redan genomfört en visning? Fyll i formuläret nedan så publicerar vi det på vår Facebooksida!

Observationsrapport Stjärnguiderna

  Här listar du vilka objekt som ni har tittat på med teleskop under kvällen. Om "övrigt" bokas i så beskriv gärna detta under "Övriga aktiviteter".
 • Dra filer hit eller
  Accepterade filtyper: jpg, jpeg, png.
   Här kan du ladda upp bilder tagna under visningen. Dessa kommer att publiceras på vår Facebooksida, så se till att alla på bilderna har gett sitt medgivande att vara med!