Vi vill att så många Svenskar som möjligt ska få chansen att se stjärnhimlen och våra närmsta himlakroppar genom teleskop!

Stjärnguiderna är ett projekt som kommer att på allmän plats erbjuda observationer av de närmaste himlakropparna, månen och stjärnhimlens galaxer och stjärnkluster. Visningarna av stjärnhimlen äger rum runt om i Sverige på platser där folk ofta passerar (exempelvis på torg), arrangerade av eldsjälar ute i landet! Förvånansvärt många har aldrig fått möjligheten att upptäcka stjärnhimlens skönhet genom okularet av ett teleskop, och reaktionerna när man får första gången ser månens kratrar eller Saturnus ringar är otroligt rörande. Ögonen fylls av entusiasm och förundran och de efterföljande frågorna om rymden är många! Glöm inte att följa projektets utveckling på vår Facebooksida, där bilder och info om alla visningar regelbundet publiceras! Bli en del av trottoarastronomirörelsen!

Vill du genomföra visningar på din hemort? Hör av dig till oss! 

Har du ett eget eget teleskop som lämpar sig för observationer av solsystemsobjekt eller utrustning för solobservationer? Då kan du vara med och bidra till att fler svenskar får chansen att se rymden genom teleskop! Visningarna utförs med fördel av flera personer. Efter varje visning har du möjlighet att skicka in ett formulär med bilder och en kort text om hur visningen gick till, hur många som kom och vilka objekt ni tittade på, så publicerar vi det på vår sida. Busenkelt!

Har du inget eget teleskop? Skicka ett mail till oss så kan vi diskutera möjligheten till att låna ett teleskop av oss! Kontakta kansli@au.se.

Observationer

Även om vi förutsätter att våra instruktörer redan har erfarenhet inom astronomiska visningar och hantering av teleskop skadar det aldrig med några råd, för att ytterligare förbättra kvalitén på våra visningar och göra dem till ett stort nöje för allmänheten!

 • Se till att välja en allmän plats (exempelvis parker, torg och promenadstråk) där så många personer som möjligt passerar. Avsaknad av ljusförorening är önskvärd men sekundärt eftersom de allra ljusstarkaste objekten är i fokus och är tydliga även i stadskärnor. 
 • Klä på dig ordentligt och ta gärna med något varmt att dricka, då du troligtvis kommer att stå stilla i flera timmar i sträck. 
 • Ur en pedagogisk synpunkt är det ofta lämpligt att förenkla fakta utan att avvika från sanningen. Använd gärna liknelser eller beskrivande exempel.
  • Enkla redskap som flirtkulor kan vara ett effektivt sätt att visa folk de astronomiska avstånd som finns i rymden (fråga gärna om det är möjligt att sätta upp sådana på allmänna anslagstavlor eller liknande en bit bort på en fastighet folk känner till för att enklare greppa idén). 
  • Använd gärna en skala och jämför olika astronomiska objektstorlekar
  • Att jämföra ljusets hastighet med avståndet till närmaste stjärna kan också var givande. 
 • Glöm inte att checka stjärnhimlen och himlakroppars positioner med digitala program som Stellarium innan visningar, för enkelhetens skull. 
 • Var noggrann med att fråga folk om samtycke innan du tar bilder på dem!

Här hittar du projektets grundprinciper.

Rymden fascinerar! Se bilder och läs berättelser från visningar med Stjärnguiderna på vår Facebook-sida.

Rapportera guide-tillfälle

Varukorg