Vetenskapsfestivalen

Häng med Astronomisk Ungdom på Vetenskapsfestivalen! Föreläsningar, lasershow, Science Slam, observationer och mycket mer!

AU på festivalen

Den 13 -17 april 2016 går den årliga internationella Vetenskapsfestivalen, Sveriges största kunskapsfest, av stapeln i Göteborg. Årets tema är ”unika men lika”, och programmet består av en hel del punkter av intresse för den astronomi-, fysik- eller matematikintresserade (samt naturligtvis andra vetenskaper, både natur- och samhällsorienterade). Hela festivalens program kan läsas på http://vetenskapsfestivalen.se/for-alla/.

AU kommer att besöka flertalet evenemang tillsammans med er medlemmar och lokalföreningen GAUSS i Göteborg. Kontakta gärna projektledare Erik Lundmark-Harrison och resten av GAUSS-styrelsen via goteborg@au.se om du vill veta mer, och om du är intresserad av att joina AU under en eller flera av programpunkterna!

 

Vad står på programmet?

På programmet står punkter som matematisk afton på Chalmers (bl.a. med föreläsning om ”Vårt beräkningsbara universum”), fysik- och lasershow, en film/konstinstallation om gäss som lever i en simulerad månmiljö, besök på Onsala rymdobservatorium, Vetenskapsroulette (forskare håller föreläsningar i Lisebergs pariserhjul), föreläsning om utomjordiska språk, Science Slam (forskare från GU/Chalmers tävlar i form av 3-minuters föreläsningar), ”Vår plats i universum – eller multiversum?” (med Ulf Danielsson och Bengt Gustafsson), ”cosmic disco” och mycket mera.

På lördagen den 16 april är det dessutom heldag på Slottsskogsobservatoriet med t.ex. visning av solen och senare natthimlen, ”teleskopakuten”, föreläsningar av Ulf Danielsson och Marie Rådbo mfl. Hela lördagen är det vidare ”Fysikens dag” på Fysikcentrum GU/Chalmers; en temadag fullspäckad med intressanta föredrag, t.ex. om forskningen på CERN, kvantfysik – från atomteori till kvantdatorer, öppet hus på Fysikaliska leksaker och neutrinooscillationer. Vidare hålls enligt tradition ”Einsteinföreläsningen”, där en hemlig gäst håller föredrag till minne av Albert Einsteins Nobelföreläsning i Göteborg 1923.

Vetenskapsfestivalen 2016

Tema: Unika men lika

Vetenskapsfestivalen är Sveriges största kunskapsfest, och ligger i Göteborg. Varje år skapar de en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Omkring 70 000 besök årligen gör dem till ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Under festivalen fylls Göteborg med populärvetenskapliga föreläsningar, workshops och event – och allt är gratis. Programmet för allmänheten pågår 13 – 17 april.

Varukorg