Därför finns Astronomisk Ungdom

Idag är det Astronomins Dag och Natt. Denna dag kommer astronomin på olika sätt att uppmärksammas och göras tillgänglig för allmänheten runt om i Sverige.

Det kanske största som händer denna dag i astronomins ära är lanseringen av initiativet Astronomisk Ungdom; en nationell förening för alla astronomi- och rymdintresserade ungdomar i Sverige, med syftet att främja detsamma.

Det hela började en dag i somras som jag var extra trött på att det inte fanns så mycket för rymdnördar att göra om dagarna, i alla fall inte om man jämför med utbudet för alla fotbollsentusiaster eller ishockey-dito. Visst finns det lokala astronomiföreningar på många ställen i landet, men långt ifrån överallt, och de är dessutom ganska dåliga på att locka ungdomar. Under en chatt över Facebook med Robert Cumming kom vi fram till att det fanns behov av ett ”Astronomisk Ungdom” i Sverige. Och det som inte finns får man helt enkelt skapa.

Så jag kontaktade lite folk i min ålder runt om i Sverige som jag känner genom astronomin. Bland annat bestämde jag möte med Frida Stenebo och Assiye Süer (bild), för tillsammans utgjorde vi de tre personer som dittills fått Rosa Tengborgs ungdomsstipendium av Svenska Astronomiska Sällskapet för vårt engagemang för astronomi. De hoppade på idén om AU direkt och snart hade jag med mig hela sju personer från olika delar av landet och i olika åldrar som kunde utgöra den första styrelsen. Så startade föreningen Astronomisk Ungdom.

Vi kommer, förutom att erbjuda tidskriften Populär Astronomi genom vår anslutning till Svenska Astronomiska Sällskapet som dess ungdomsförening, att arrangera astronomiläger, star party, astronomitävlingar, årsmöte, stipendieutdelning, träffar, mm. Det gläder mig att du som läsare har hittat hit, för Astronomisk Ungdom kommer du att stöta på ofta i framtiden. Vi kommer stå för föryngringen i astronomisverige, och behovet av en sådan har aldrig varit större. Om Sverige är ett skalärfält av rymdintresserade ungdomar så kommer Astronomisk Ungdom vara dess origo.

Om du är ung, gillar rymden, samt intresserad av att utveckla och fördjupa ditt intresse tillsammans med andra ungdomar över hela Sverige, så ska du gå med i Astronomisk Ungdom nu direkt. Ett kosmiskt äventyr väntar dig. Bli medlem här!

 

Tack för mig,

Mikael Ingemyr
Ordförande och grundare
Astronomisk Ungdom

Varukorg