Unga astronomer tog hem prestigefyllda priser vid Utställningen Unga Forskare 2013

Utställningen Unga Forskare är en nationell tävling för gymnasiala projektarbeten inom naturvetenskap, teknik, och matematik. Varje år deltar ca 300 gymnasieelever från hela Sverige med sina vetenskapliga projekt, med chans att vinna stipendier för över en halv miljon kronor.

Tävlingen består i att man som gymnasieelev deltar i en regional deltävling någonstans i Sverige, där man blir bedömd av en professionell jury bestående av forskare från olika discipliner. Förutom att juryn läser och bedömer projektens alla projektrapporter så besöker de även montrarna för att personligen fråga ut och pressa de tävlande. Vinnarna från de regionala utställningarna går sedan till riksfinalen på Tekniska museet i Stockholm, där de får delta i en vecka fullspäckad med olika aktiviteter.

I år deltog inte mindre än två styrelseledamöter från Astronomisk Ungdom; Elisabeth Werner med sitt projekt ”On the initiation of coronal mass ejections” och Måns Holmberg (tillsammans med projektpartnern Andreas Persson) med projektet ”Stjärnspektroskopi”. Förutom att båda ta sig till final så gick de inte hem med mindre än varsinna förstapriser i hela tävlingen!

Stipendium: Research Science Institute (RSI) – Ett 6 veckor långt sommarprogram på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston, USA, där stipendiaterna får forska inom valfritt område med en egen handledare vid ett av världens mest framstående universitet.
Priset tilldelas: Elisabeth Werner, Hvitfeldtska Gymnasiet, Göteborg
Titel: On the initiation of coronal mass ejections – A comparison between the Magnetic Breakout Model and the Flux Cancellation Mechanism
Motivering: För imponerande områdeskunskaper kombinerade med brinnande intresse för studier av solen. Uppvisar redan en stor självständighet och mogenhet inom sitt forskningsområde.

Stipendiet delas med Philip Frick från Europaskolan.

Elisabeth Werner

Stipendium: Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) – Världens största tävling för projekt inom naturvetenskap och teknik, med över 1500 utställare. Tävlingen äger rum i Phoenix, Arizona, den 12-17 maj, varefter stipendiaterna får utforska USA under en veckas tid med reseledaren Mikael Ingemyr
Priset tilldelas: Andreas Persson och Måns Holmberg, Leksands Gymnasium, Leksand
Titel: Stjärnspektroskopi
Motivering: Utställarna visar att det går att göra astronomi på stjärnor med enkla resurser. Projektet går hela vägen från idé, ritningar, konstruktion till att ta data, analysera dessa och göra astronomiskt relevanta tolkningar.

Stipendiet delas med Josefine Wahlström från Bladins gymnasium.

Måns Holmström och Andreas Persson

Stort grattis till er alla! Ni förtjänar det verkligen!

Jag, Mikael, var själv på forskarskolan RSI på MIT sommaren 2010 efter att ha deltagit i Utställningen, så jag vet av egen erfarenhet att Elisabeth kommer få en alldeles otrolig och overklig sommar på MIT. Ha nu så kul och lycka till!

Som framgår i infotexten om Intel ISEF så är det jag som i år blivit utnämnd till reseledare för de stipendiater som ska resa till USA och delta i den tävlingen. Som den ”ansvarige vuxne” med på resan är det min uppgift att boka och planera hela resan, samt se till att stipendiaterna har så kul som möjligt. Förutom att bila till Grand Canyon och Meteor Crater ska vi även besöka Washington D.C. och New York City i 3-4 dagar var. Det ska bli jättekul att genomföra den resan tillsammans med er!

/M

Varukorg