Elisabeth Werner får Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendium

Elisabeth-WernerSvenska astronomiska sällskapet har utsett Elisabeth Werner, 18, till årets ungdomsstipendiat. Elisabeth har inte bara drivit ett eget forskningsprojekt om hur solstormar skapas. Hon har även spelat en nyckelroll i Astronomisk ungdom, landets snabbast växande astronomiförening, och grundat en astronomiförening i sin skola.

Elisabeth Werner är 18 år, kommer från Fjärås i norra Halland och studerar första året vid Uppsala universitet. Hon är en av grundarna av Astronomisk Ungdom, som sedan starten i oktober 2012 blivit Sveriges snabbast växande astronomiförening. Hon startade dessutom astronomiföreningen vid sin skola Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. På eget initiativ genomförde hon också ett prisbelönat forskningsprojekt om solstormar under handledning av Henrik Lundstedt vid Institutet för rymdfysik i Lund.

Jesper Sollerman är ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet.

– Att uppmärksamma unga astronomientusiaster är bland det roligaste i det här jobbet. Vi försöker varje år välja ut en ungdomsstipendiat till vårt Tengborgsstipendium, och årets vinnare Elisabeth Werner kommer att få ta emot sitt stipendium under Astronomdagarna i Lund, säger han.

– Elisabeth har visat starkt engagemang för astronomin då hon bildat och drivit astronomiföreningar både lokalt och nationellt. Dessutom har hon spännande idéer som hon drivit i ett eget forskningsprojekt, säger Jesper Sollerman.

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium på 5000 kr delas ut i Lund torsdagen den 10 oktober under konferensen Astronomdagarna. Utdelningen sker i samband med Nordenmarkföreläsningen, som hålls av professor Nils Bergvall på Palaestra hörsal, Universitetsplatsen i Lund, kl 19:00.

För mer om Astronomdagarna, se http://www.astro.lu.se/astro2013.

Mer information:

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium har tidigare tilldelats Assiye Süer, Frida Stenebo, Mikael Ingemyr och Robin Andersson.
Svenska Astronomiska Sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att sprida astronomi. http://www.astronomiska.se

Varukorg