AUrora Borealis 2014 går till historien

aurora-borealis-2014-2AUrora Borealis 2014 är över, AU:s första vinterläger och även det största lägret hittills! 31 rymdälskande ungdomar drog sig upp till Kiruna under jullovets sista dagar för att uppleva kyla, norrsken och stjärnhimlar. Och trots att det blev mycket lite av alla tre, med temperaturer strax under noll grader och himlen täckt av ogenomträngliga moln under större delen av lägret, blev dagarna minst sagt lyckade!

De flesta deltagarna anlände under torsdagen och välkomnades med fika och en poängjakt runt om i Kiruna. På kvällen bjöds det på middag på restaurangen Arctic Thai och därefter var det filmvisning och umgänge.

aurora-borealis-2014-3Efter frukost dagen därpå inleddes lägret officiellt med en presentation av ledarna följd av den traditionella ”AU-namnleken”. Efter det packade vi in oss i bussen för den en timme långa färden till raketbasen Esrange, där vi fick en rundtur blamd ballong- och raketramperna (gruppbilden nedan är tagen inifrån Skylark-raketens uppskjutningsramp) av Mette Fjellborg samt en föreläsning om Esrange och SSC och en visning av Satellitkontrollcentret av Ros-Marie Stålnacke. På väg tillbaka från Esrange gjorde vi ett uppehåll i Jukkasjärvi och tog oss en snabb titt på Ishotellet.

Eftermiddagen och kvällen bjöd på bastu, lekar och grillning. De planerade observationerna ställdes in på grund av vädret, men istället visades filmen Gravity.

aurora-borealis-2014-4Lördag förmiddag innebar en spännande föreläsning om norrsken och heliofysik av Rymdgymnasieläraren Lisa Holmström, följd av en digital workshop där deltagarna i grupper fick använda sig av datorprogrammet HelioViewer för att göra filmer av solen i olika våglängder, med data från bl.a. NASA:s och ESA:s rymdbaserade solteleskop SOHO.

Efter lunch bar det av till Institutet för Rymdfysik, där vi fick en rundtur och en föreläsning om verksamheten av Dr. Hans Nilsson.

Tillbaka på Rymdgymnasiet redovisades resultatet av morgonens workshop inför hela gruppen samt inför en jury bestående av Lisa Holmström och några utav aurora-borealis-2014-5lägerledarna. Grupperna bedömdes utifrån både ett vetenskapligt och ett estetiskt perspektiv samt utifrån hur väl de använt programmet. Den vinnande gruppen belönades med boken ”Aurora Borealis i Lappland”.

Efter redovisningarna åt vi pizza och AU:s skattmästare Erik Liliequist ledde en diskussion om föreningen och dess framtid, där flera viktiga och kreativa förslag kom upp, inte minst inför det annalkande årsmötet. Trots att himlen fortfarande var helt molntäckt traskade de flesta därefter iväg till Rymdgymnasiets observatorium Bengt Hultqvist-observatoriet för att få en visning av det.

aurora-borealis-2014-6Efter frukost på söndagen var det prisutdelning från torsdagens poängjakt (priserna bestod av frystorkad rymdmat). Lägret avslutades officiellt, men aktiviteter i form av snölekar fortgick fram till lunch, varpå det bjöds på tårta och senare tacos för att fira att AU nått 200 medlemmar.

Mot kvällen klarnade himlen äntligen upp någorlunda, och kvarblivande deltagare gick återigen till observatoriet där vi bl.a. observerade Jupiter och Orion-nebulosan.

Dagen därpå tackade vi av de sista deltagarna efter ett fullspäckat och mycket lyckat läger!

aurora-borealis-2014-7Läs medias rapportering om lägret från corren.se och P4 Norrbotten.

//Hera

Varukorg